dijous, 30 de maig del 2019

"Hitchcock al sofà", un joc literari amb suspens i ironia. Manel Alonso parla del nou llibre de Pep Calero

Amb un títol ben cinematogràfic, l'escriptor de la Vall d'Albaida Pep Calero ha guanyat el darrer Premi de Narrativa Vila de Puçol amb "Hitchcock al sofà", un recull de relats breus influenciats pel cineasta anglès i algunes de les seues pel·lícules més conegudes. Tal com exposa el crític Manel Alonso en el Diari Gran del Sobiranisme, Calero "ens proposa un joc literari amb alguns dels títols més destacats de la seua extensa filmografia, onze en concret, La finestra indiscreta, Frenesí, Nàufrags…"

Però, tot i la singularitat dels relats, el conjunt esdevé un autèntic homenatge a Alfred Hitchcock i a la seua cinematografia, tot posant-hi d'alguns dels elements que han convertit el realitzador en una referència cultural del darrer segle: l'humor, a vegades tocat de negre, la ironia, i sobretot, la intriga, "una certa tensió narrativa dosificada pel suspens i pel misteri que, junt amb una prosa rica i àgil, dona a tot el conjunt una certa i inquietant amenitat", hi apunta Alonso.

Calero ens oferix la seua mirada personal amb un punt de sornegueria, crea amb una certa mestria atmosferes i personatges amb una psicologia un tant complicada. Uns personatges que creen en el lector el dubte de si estan extrets de la realitat o han sigut capturats directament de la pantalla d’un cinema de poble.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Es convoquen els Premis Literaris Vila de Puçol 2019

Un any més, la Casa de Cultura de l'Ajuntament de Puçol ha fet públiques les bases de l'edició d'enguany dels Premis Literaris que organitza aquesta localitat de l'Horta Nord, un dels més veterans de les lletres valencianes. Com sempre, hi ha dues modalitats, el Premi de Narrativa Vila de Puçol i el Premi de Poesia Josep Maria Ribelles.

Com podeu llegir a les bases, per a participar al Premi de Narrativa es poden enviar originals amb una extensió entre els 100 i els 150 folis; mentre, per al Josep Maria Ribelles, es demana una extensió entre 60 i 120 folis. En tot dos casos, a una sola cara, doble espai i cos de lletra de 12 punts. 

Les dues modalitats estan dotades amb 2.000 euros cadascuna, i s'han d'enviar en paper i per quadruplicat a la Casa de Cultura de Puçol, abans del 13 de setembre de 2019. El premi es fallarà setmanes després, el 4 d'octubre, en la gala dels Premis Vila de Puçol.




dimarts, 28 de maig del 2019

"Alfred Giner Sorolla. La passió i la lucidesa" es presenta aquest divendres a Vinaròs


En el centenari del seu naixement, la figura d'Alfred Giner Sorolla torna a Vinaròs de la mà de la biografia que ha escrit l'escriptora Amàlia Roig, i amb la qual ha obtingut el darrer Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló. En "Alfred Giner Sorolla. La passió i la lucidesa", l'autora vinarossenca realitza un recorregut entre l'assaig i la narrativa per la dimensió científica i humanista d'un dels grans homenots valencians del segle passat, compromés amb el país i la cultura. 

L'acte està previst aquest divendres 31 de maig, a partir de les 20 hores, a la Biblioteca Municipal, amb la participació del metge internista Joan Brau, qui va ser amic de Giner Sorolla i de Joan Ortí, de l'Associació Cultural Jaume I.

dilluns, 27 de maig del 2019

Josep Porcar presenta "Anys llum" aquest divendres a València


L'emblemàtica llibreria Fan Set, al centre de València, serà l'escenari de la presentació del nou poemari de Josep Porcar, "Anys llum", obra guanyadora del Premi de Poesia Ciutat de Sagunt. L'acte serà aquest divendres 31 de maig, a partir de les 19 hores, i comptarà amb la presència d'un dels grans poetes valencians del darrer mig segle, Antoni Ferrer.

Porcar, consolidat com una de les veus literàries més interessants, torna amb "Anys llum", un llibre que naix d’una profunda commoció, precursora d’un procés de mudança personal. L’any llum mesura la longitud que recorre la llum en un any. Porcar conjuga el significat d’unitat de distància astronòmica amb el d’època lluminosa per a traduir a clarianes la foscor del sisme patit: dol, desarrelament, decepció i, com a resultat, replantejaments existencials derivats de l’escarpat procés de canvi. També, però, de lluita i recerca, mitjançant pràctiques de salvament que desembullen el fil de vida al qual s’aferra per acarar la distància i la radiació dels anys llum viscuts. Un renaixement que culmina amb belles ecografies que traslluen la citació d’Agustí Bartra: «Sóc encara qui vol néixer».

Jordi Ortiz presenta la novel·la "No tractis Déu de vostè" aquest divendres a Barcelona


"No tractis Déu de vostè" és una història dramàtica, amb la qual Jordi Ortiz ha guanyat el darrer Premi Ciutat de Sagunt. Narrada en clau autobiogràfica, exposa com el Jordi assisteix a l'aprofundiment de la seua mare en la malaltia de l'Alzheimer, un fet que li suposa recordar la seua vida. S'ambienta a Barcelona, just on té lloc la nova presentació, aquest divendres 31 de maig, a l'Espai Veïnal Calàbria 66. L'acte, programat per a les 18.30 hores, hi comptarà amb la participació de la doctora Isabel Hernández, representant de la Fundació ACE, dedicada a la recerca sobre l'Alzheimer i a l'ajuda als malalts i els seus familiars.

dilluns, 20 de maig del 2019

Laia Carrera parlarà de sentiments i il·lustracions a Barcelona el pròxim 31 de maig


La il·lustració, els àlbums il·lustrats, són una bona eina per afrontar la gestió dels sentiments? I per ensenyar els infants sobre com expressar-se? Tractarem aquestes i altres qüestions a la xerrada col·loqui "Els sentiments il·lustrats" que oferirà Laia Carrera, autora del conte "Quan arriba la por", la qual ha estat obra guanyadora del Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló.

Serà a la Llibreria Pebre Negre de Barcelona, el pròxim divendres 31 de maig, a partir de les 18 hores.

dissabte, 18 de maig del 2019

Blanca Jovaní va presentar "Locura para el alma" a Castelló


L'emblemàtica Llibreria Babel de Castelló va acollir una nova presentació de "Locura para el alma", el poemari de debut de l'escriptora benicarlanda Blanca Jovaní. Acompanyada de Joanjo Trilles, Jovaní va exposar al públic assistent el procés de creació d'aquest llibre, que vincula a les seues pròpies experiències vitals. Amb un estil literari molt característic en el que paraules carregades de significat s'agrupen en versos telegràfics, "Locura para el alma" és una reflexió sobre quin tipus de vida en estem construïnt i com a través de la poesia podem trobar un sentit de l'existència.

Fotografia: Llibreria Babel

dijous, 16 de maig del 2019

Emigdi Subirats i Sílvia Panisello parlen de l'escriptor Roc Llop i el poemari "Ressec el llavi de dèria" a Canal 21

El passat 30 de desembre, la vila de Miravet acollia la presentació de "Ressec el llavi de dèria", el nou llibre de poemes de Roc Llop i Convalia (1908-1997), mestre republicà, supervivent de Mauthausen, escriptor en l'exili francés i reivindicat com una de les grans veus literàries ebrenques del segle passat. Allà hi van participar l'activista cultural Sílvia Panisello i el professor Emigdi Subirats, qui és expert en la figura de Roc Llop: l'ha biografiat i ha realitzat l'edició literària de diversos dels seus llibres, com el que ens ocupa. 

I per parlar de "Ressec el llavi de dèria" i de Roc Llop, tant Subirats com Panisello han estat al programa literari de Canal 21, Tens un racó dalt del món, conduït per Jesús M. Tibau. Allà han fet cinc cèntims per difondre la figura de l'escriptor miravetà i exposar algunes de les claus de la seua obra, marcada per la guerra, l'exili i l'anhel de retornar al seu país.

divendres, 10 de maig del 2019

"És com paralitzar el temps en un detall, però encara que siga una cosa breu, ha d’haver narrativitat". El crític Josep San Abdón entrevista Sergi Cambrils

L'estiu de l'any passat, el pintor peniscolà Sergi Cambrils irrompia en el món de la literatura amb la publicació del seu primer llibre, "Tropecientas trompas", un conjunt de microrelats que exploren tota mena de sensacions: irònics, emotius, desenfadats, divertits, nostàlgics... Al remat, una selecció dels centenars de microhistòries que Cambrils porta escrivint des de fa cinc anys, i de les quals algunes ja han estat premiades al programa radiofònic Wonderland de RNE.

"Un microrelat té moltes més coses, contar una història i contar-la d’una manera subjectiva, que al mateix temps et faça obrir els ulls a quelcom que siga universal i que tots puguen entendre. El lector ha de ser una persona activa i que faça una reflexió sobre el que ha llegit", explica Cambrils en l'entrevista que li realitza el crític Josep San Abdón per al digital 3x4.info. En la conversa sorgeix la inevitable comparació entre les dues arts que treballa l'autor: "ens volem igual, la pintura no és gelosa i em deixa flirtejar una mica amb l’escriptura", i explica que en ambdòs casos es tracta de trobar la narrativa a un temps breu, quasi paral·litzat. Així, no és estrany que quadres i microrelats cambrilians tinguen trets comuns, com l'absurd, l'oníric, el surrealista...

Quan s’acaben de llegir tots els relats, no hi ha un discurs buscat, però sí que trobo que es desprèn fragilitat, és la paraula que uneix a tots aquests microrelats molt diferents entre ells, i també el tema emocional que jo el portaria quasi a l’espiritual. 

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.

dimarts, 7 de maig del 2019

El diari Levante-EMV es fa ressò de la presentació de "Ximo Puig, la mirada morellana"


A l'endemà de l'exitosa presentació de la biografia "Ximo Puig, la mirada morellana" en la Fira del Llibre de València, el diari Levante-EMV en publica la crònica, que signa la periodista Victoria Salinas. Com recull el títol, hi destaca el contrast ideològic entre el biografiat, socialista, i el biògraf, l'expolític i fundador del PP Manuel Milián Mestre.

Però, com arrepleguen les paraules de Milián, "l'amistat i Morella" uneixen els dos personatges i l'ha animat a fer un retrat del president de la Generalitat Valenciana, "una espècie de diàleg entre ambdòs en el que s'intercalen els seus diferents punts de vista - «que no sempre coincideixen»- i amb el transfons de la convulsa història del territori valencià en la qual, casualment, «sempre han estat els de Morella els qui han vingut a resoldre els problemes en moments límits»", recull l'article de Salinas parafrasejant Milián. D'aquesta manera, el comunicador i tertulià posa Ximo Puig en la línia de Vinatea i dels terços de Morella que van combatre les Germanies. 

Crític amb els casos de corrupció que han esquitxat el seu antic partit, Milián apunta que "a partir d'aquí ha estat mèrit de Ximo primer reforçar la identitat valenciana, i amb la seua suavitat de formes i diàleg fa el miracle no només de renovar la Generalitat sinó d'harmonitzar a la política d'esquerres des de la fórmula de la moderació d'una forma que és un exemple actualment per a la política estatal".

Podeu llegir la crònica sencera tot clicant ací.

Rosa Miró parla de "Filferrada, la platja de les cigonyes negres" al plató de la Fira del Llibre de València

L'escriptora castellonenca Rosa Miró va ser una de les autores que ha representat Onada en aquesta passada Fira del Llibre. Hi acudia amb una novetat sota el braç, "Filferrada, la platja de les cigonyes negres", la novel·la amb la qual ha guanyat el Premi de Narrativa Vila de Puçol.

I sobre aquest llibre va ser entrevistada al plató de la Fira. En el vídeo, que podeu veure a continuació, Miró fa cinc cèntims de la trama de la novel·la, la qual gira al voltant de la desesperada fugida d'una família de valencians cap a la frontera francesa encalçat per les tropes franquistes, ja a la fi de la Guerra Civil.

dilluns, 6 de maig del 2019

Josepa Montagut parla de "Els records vénen del vent" al plató de la Fira del Llibre de València

L'escriptora Josepa Montagut i Mariner va estar en la Fira del Llibre de València tot presentant i signant exemplars del seu nou poemari, "Els records vénen del vent". En aquest nou llibre, l'autora de Montcada de l'Horta pausa els versos compromesos dels anteriors volums per revindicar-se en una obra escrita en primera persona, reflexiva del pas del temps i amb la vista posada enrere. Per conèixer més, podeu veure l'entrevista que li van fer al Plató de la Fira.

La Vanguardia parla de "Ximo Puig, la mirada morellana"


El diari La Vanguardia s'ha fet ressò de la presentació del llibre "Ximo Puig, la mirada morellana" que va tindre lloc el passat dissabte 4 de maig en la Fira del Llibre de València. Es tracta "del resultat d'un diàleg entre els presidents de la Generalitat i el polític i periodista Manuel Milián, qui ofereixen visions confluents i discrepants sobre el passat, el present i el futur de la ciutadania valenciana".

En la nota publicada pel diari català, es recullen les declaracions del president de la Generalitat sobre el "neocentralisme econòmic i polític que es desenvolupa a Espanya limitarà les possibilitats de creixement de la resta del país i restringirà el seu progrés col·lectiu", tal com apunta l'article, al voltant d'una qüestió que és un dels eixos sobre els quals versa l'obra escrita per Milián, exdiputat del Partit Popular. Precisament, de l'autor es recull el desig que el nou llibre "ajude a comprendre una part fonamental de la seua manera d'entendre la vida, com és la fugida del fanatisme i el sectarisme perquè no han aportat res al món".

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

divendres, 3 de maig del 2019

Anna Chover va participar en la taula sobre Dones i literatura de la Fira del Llibre de València

"La gent no sap tractar amb dones lliures". La frase d'Anna Chover, autora del poemari "Carn de ficcions", obre la crònica que dedica el periodista Jimmy Entraigües sobre la taula rodona de Dones i literatura celebrada en el marc de la Fira del Llibre de València, i que publica el digital ComarcalCV.


L'escriptora d'Almàssera era una sis components de la taula rodona, junt Anna Oliver, Emília Bolinches, Encarna Sant-Celoni, Teresa Broseta i Rosa Roig, que exercia el paper de moderadora en un debat que ha versat especialment per la literatura escrita per dones i les mesures que cal prendre per assolir la igualtat en el panorama de les lletres. De fet, s'hi van donar dades: només el 17% dels premis literaris valencians d'aquest segle han recaigut en escriptores, i es calcula que solament al voltant del 10% de les obres publicades l'any 2016 van ser escrites per dones.

Pel que fa a la intervenció de l'autora del poemari eròtic "Carn de ficcions", Chover va exposar que "l'escriptura és un acte de solitud i de construcció de si mateixa. Escric per a viure", i va demanar la necessitat de "trencar el tòpic de que les dones que ens dediquem a l'eròtica som idiotes". També hi va afegir que "encara costa incloure en la literatura infantil la diversitat afectiva sexual".

Podeu llegir la crònica de la taula rodona sencera tot clicant ací.

Foto: Fira del Llibre de València

dimecres, 1 de maig del 2019

El més consultat a Onadaedicions.com durant abril

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes d'abril.

FICCIÓ

1. Papa, no vull que et tanquin a la presó. Una de les novetats destacades d'aquesta primavera és l'obra de debut de Robert García Pano; es tracta d'un llibre ben cuidat, en el que la poesia visual, combinació de textos i de fotografies, parlen de sentiments i especialment de l'amor, amb la influència dels fets de l'1 d'Octubre. Amb tot s'edifica una obra singular que no deixa ningú indiferent i que s'estrenarà a principis de maig a Alcanar.

2. Berenar sota les moreres. Ja és habitual que arribat Sant Jordi, l'escriptora Maria Lluïsa Amorós presenta una nova novel·la, i com també és ja habitual, aquesta siga un dels éxits de la Diada literària, especialment a Reus, la seua ciutat natal. Enguany, Amorós ens porta les vivències de quatre amigues, les quals, arribades a la seixantena, reflexionen sobre la seua vida, sobre el que volien ser quan eren joves i en el que els resta per viure. És una narrativa de personatges profunds, que atrapa el lector des del primer capítol.

3. Quimera. En Yubley és un jove que es troba de sobte en una ciutat desconeguda. No s'ha refet del primer impacte quan algú l'acusa de lladre i emprèn una fugida, en la qual l'ajudarà una misteriosa xica de cabells de foc. És el punt de partida de la nova novel·la juvenil de Margarida Aritzeta, un dels grans noms propis de la literatura catalana contemporània. En aquest llibre l'autora de Valls s'endinsa en el terreny de la ciència-ficció i de l'aventura.

4. Filferrada, la platja de les cigonyes negres. La novel·la guanyadora del darrer Premi Vila d'Almassora ens porta cap la Barcelona dels darrers mesos de la Guerra Civil. Allà s'hi refugien un grup de valencians, els quals han d'emprendre una nova fugida, cap el nord, cap l'exili, evitant les bombes franquistes. D'aquesta manera, Rosa Miró ha literaturitzat l'episodi de La Retirada, el dramàtic camí de milers de persones cap la frontera francesa en un llibre intens i colpidor.

5. Sí, podem? Fa uns anys Marc Pallarès guanyava el Premi Ciutat de Palma amb una novel·la que recordava l'esclat del 15-M i de les Primaveres: personatges implicats que volien canviar el món, però que eren incapaços de canviar les seues pròpies vides. La proposta va comptar també amb el favor del públic i, a més a més, va ser lectura prescriptiva a les aules, de manera que la segona edició, publicada fa any i mig, ja es va enquadrar en la col·lecció Maremàgnum.

 NO FICCIÓ

1. Joan Fuster per a joves. L'herència intel·lectual de Joan Fuster és inabastable: una ingent quantitat de textos publicats en assajos, llibres literaris, articles de premsa, conferències i discursos... Per tal que els nous lectors i lectores puguen accedir a aquest univers, proposta com aquesta antologia serveixen de pòrtic. L'escriptor Salvador Vendrell ha fet una tria de textos breus però plenament vigents, que mostren el de Sueca en la seua vessant assagística, on el vegem punyent i irònic, però també escèptic i dubitatiu.

2. Maquis i masovers. Va ser un dels títols més reeixits de l'any passat i també ho està sent del present. L'historiador Raül González Devís ha confeccionat un assaig de temàtica històrica en que toca un tema que, tot i el temps transcorregut, encara és palpable en els nostres pobles i comarques: la presència dels maquis de l'Agrupació Guerrillera de Levante y Aragón per les muntanyes valencianes, catalanes i aragoneses, i la seua complicada relació amb els habitants de les masies, objectiu també de les autoritats franquistes.

3. El rebost de la llengua. Un any després de la seua estrena, aquesta curiosa proposta artístico-filològica ha captivat els lectors i lectores, fins el punt d'haver de llançar una segona edició. Tot parteix de l'ànim col·leccionista del professor Joan-Josep Sancho, qui es dedica a recuperar velles dites i paraules. N'ha triat seixanta i les ha repartit entre escriptors per crear seixanta relats amb l'expressió com a protagonista. A més a més, el fotògraf Àlex Espuny les ha convertides en imatge amb unes fotografies molt particulars.

4. Benicarló, 1841-1965. Estem davant d'una obra enciclopèdica, dividida en tres volums, dedicada a la població de Benicarló, al Maestrat. L'autor, Juan Luis Constante, ha escrit la historiografia més completa i exhaustiva disponible sobre la localitat, que parteix de l'any 1841, superada la Primera Guerra Carlista que va cremar el vell arxiu de la vila. Apareguda a finals de l'any 2012, ha esdevingut una obra de referència pel que fa a les monografies del nord valencià.

5. La línia del Cinca a la guerra civil. Una altra obra relativa a la Guerra Civil espanyola. Es tracta d'un llibre escrit entre quatre autors, David Tormo, Josep Maria Pérez Suñé, Miquel Sunyer i Pere Rams, qui salven de l'oblit un episodi del conflicte: l'esforç de la Generalitat de Catalunya per fortificar el front d'Aragó. Va ser un projecte titànic que va comportar la construcció de búnquers, trinxeres, nius de metralladores o casamates en diversos sectors fins confeccionar una línia entre els Pirineus i els Ports de Tortosa.