divendres, 30 de juny del 2017
Aquest estiu, guanyeu premis de llibre amb el concurs i el joc literari d'Onada
dijous, 29 de juny del 2017
Aquest divendres 30 de juny es presenta "Pinzellades de la història de Mont-roig"
dimecres, 28 de juny del 2017
Preparant novetats: "Pinzellades de la història de Mont-roig", del Centre d'Estudis Mont-rogencs
"És el viatge com a actitud: vas a un lloc i observes què passa". Surtdecasa entrevista Jesús M. Tibau, autor de "La vida darrere de l'aparador"
dimarts, 27 de juny del 2017
El programa radiofònic El Laberinto Imaginario entrevista l'il·lustrador Juan Hernaz
dilluns, 26 de juny del 2017
Joan Borja i "Sobre l'alquímia de la vida", en un vídeo de la revista Mètode
Mètode, la prestigiosa revista de divulgació científica de la Universitat de València, ha dedicat un vídeo a Joan Borja amb motiu del llançament de "Sobre l'alquímia de la vida", un llibre-conversa amb el genetista valencià Xavier Vendrell al voltant de qüestions de selecció genètica, maternitats i paternitats, malalties i avanços, i ètica científica, entre altres molts temes cada cop més presents a la vida quotidiana.
L'obra, exposada amb un clar objectiu didàctic i amè, va obtindre el Premi Internacional de Divulgació Científica Ciutat de Benicarló.
diumenge, 25 de juny del 2017
L'antologia "Joan Fuster per a joves", vista per Josep San Abdón a 3x4.info
divendres, 23 de juny del 2017
Xeresa acull una nova presentació de "Amors de tardor" de Joan Francesc Peris
Culturplaza selecciona "Joan Fuster per a joves" entre els cinc llibres d'actualitat fusteriana
El Temps s'hi fixa en la publicació de la selecció poètica d'Antoni Gómez, "Elegia del pelegrí"
Personalitats de la literatura, la ciència i la gastronomia, en el jurat dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló
dimecres, 21 de juny del 2017
El vídeo de la presentació de la biografia "Manuel Milián Mestre", publicat per La Calamanda
dissabte, 17 de juny del 2017
"Goig i pèrdua, extinció i renovament". Jordi Llavina ressenya el poemari "On la sang" de Ricard Garcia
divendres, 16 de juny del 2017
La professora Pilar Alfonso tracta els relats de marca en l'ESO
El filòleg i professor Carles Castellà guanya el Ciutat de Tortosa amb "Cultura popular, folklore i etnologia del Baix Ebre"
dimecres, 14 de juny del 2017
"Vicent Torres i la llibertat de la paraula". El Diari La Veu parla de "Les hores ermes"
"L'única passió noble" de Joan Garí guanya el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en modalitat d'assaig
dimarts, 13 de juny del 2017
Laura Borràs va acompanyar Ricard Garcia en la presentació de "On la sang" a Igualada
dilluns, 12 de juny del 2017
L'Espai Onada de Benicarló acollirà un nou acte de la biografia de Manuel Milián Mestre
diumenge, 11 de juny del 2017
"Què provoca a un republicà convençut a interessar-se en la desventura d'un capellà assassinat durant la República?" Arts parla de la biografia "Jesús Boira Sidro. Poeta silenciat"
dijous, 8 de juny del 2017
"En el imperio de las marcas globales". La pàgina Rebelión.org s'hi fixa en “(Tot) el que encara no saps sobre les marques” de Pilar Alfonso
El libro “(Tot) el que encara no saps sobre les marques”, de Pilar Alfonso Escuder, aborda el significado de las marcas publicitarias en el mundo actual. Coca-Cola, Nike, las camisetas del Fútbol Club Barcelona, Apple, Nestlé, Benetton… Pero también el actor Antonio Banderas, el futbolista Cristiano Ronaldo, Intermón Oxfam o el Museo Guggenheim. La catedrática de Educación Secundaria y doctora en Comunicación Audiovisual publicó en octubre de 2016 el libro en Onada, editorial independiente con sede en Benicarló (Castellón) y cuyos textos tratan de contribuir al conocimiento de las comarcas del Maestrat, Els Ports y Terres del Ebre (Castellón y Tarragona).
En la segunda mitad del siglo XIX y los inicios del XX se desarrolla la marca tradicional. Nacen en ese periodo sellos tan conocidos como Levi’s (1850), Nestlé (1866), Coca-Cola (1887), Michelín (1889), Fiat (1899) y Camel (1913). En los años 20 del siglo pasado despegó la marca moderna, que desarrolla su potencial a partir de la segunda guerra mundial; los fundamentos remiten a la racionalización y organización científica del trabajo de F. W. Taylor y la producción en cadena de Henry Ford. En las décadas doradas de los 50 y 60, con el capitalismo dirigido al consumo de masas, las marcas son algo más que la simple denominación de un producto. Y devienen, con los años, señas cada vez más autorreferenciales: aunque Nike y Michael Jordan firmaran el primer contrato en 1984, el astro estadounidense terminó, él mismo, convirtiéndose en una marca (en 1985 ve la luz el primer modelo de zapatillas “Air Jordan”). Pilar Alfonso Escuder señala un ejemplo de la evolución en los relatos publicitarios: “En los años 80 se produce la gradual sustitución del aceite de oliva por el de girasol; y no porque sea más sano, sino porque la publicidad empieza a decir que lo es”.
Precisamente a mediados de los 80 la autora sitúa los orígenes de la publicidad postmoderna. Se trata de llamar la atención a cualquier precio, en un mundo cada vez más sobresaturado de mensajes. “La marca es emoción; una persona, un país, un coche, una organización…el toro de Osborne, el Cola-Cao, la Barbie, el Real Madrid”, destaca la también autora de “Les marques ONGD. Del relat de la culpa al relat del consum i de la redempció” (2016). Una de las biblias sobre la cuestión es “No Logo. El poder de las marcas” (2000), de la activista canadiense Naomi Klein. Los estudiosos de la publicidad y las marcas exponen infinitos ejemplos. Caracterizados por un gran dinamismo, los anuncios de la empresa de telefonía móvil Amena apelaban a los consumidores con modelos muy jóvenes bailando la canción titulada “Libre”, de Nino Bravo. Colores vivos y la promesa de tarifas más bajas acompañaban a una consigna redentora: “Tu libertad”.
Las marcas también colonizan las vías urbanas. En 2001 Yahoo instaló en Nueva York un cartel enorme, trasunto de aquellos que se exhibían, con las típicas luces de neón, los moteles estadounidenses de los años 50. Se trataba de que cundiera entre el público el siguiente eslogan: Yahoo, “un bonito lugar para quedarse en Internet”. Las citadas estrategias no constituyen una novedad. La firma Veterano sembró en 1956 las carreteras del estado español con el célebre toro, de cerca de 14 metros. Cualquier vecino de una gran ciudad ha podido acercarse a las vallas y grandes carteles de Attari, Coca-Cola, TDK, Budweiser, Pan Am o RCA. Además Pilar Alfonso Escuder detalla el caso de infraestructuras como el aeropuerto de Zurich, con más de 60 comercios; o el de Schiphol, en Amsterdam, con un centro comercial de más de 5.000 metros cuadrados y 40 puntos de venta; una de sus particularidades es que permanece abierto a cualquier consumidor, aunque no sea viajero. ¿Educan los anuncios y las marcas?, se pregunta la profesora, o ¿se trata de meros enunciados informativos con influencia más bien limitada? “Claro que educan Disney, Nike y McDonald’s”, responde; “son seguramente el más extenso y bien organizado currículum invisible de nuestros días”.
La multinacional Coca-Cola estrenó en 1977 su Instituto de la Felicidad. Fue precisamente la década de los 70 cuando se popularizaron divisas tan conocidas como “La chispa de la vida” o “Coca-Cola es así”. Sin embargo, la expansión internacional de la compañía se inició con la segunda guerra mundial, aunque en el estado español aterrizó a finales de los años 50. Las campañas parecen regidas por un mismo patrón: “La fábrica de la felicidad” (2007), “Estás aquí para ser feliz” (2009), “Razones para creer en un mundo mejor” (2011), “El cajero de la felicidad” (2013)… Muy lejos quedan los orígenes, cuando en una farmacia de Atlanta, en 1866, John Pemberton trataba de encontrar la fórmula de un jarabe contra las enfermedades nerviosas, los dolores de cabeza y las náuseas.
Se trata, actualmente, del refresco con más ventas del mundo. Según Pilar Alfonso Escuder, “en los últimos años Coca-Cola ha asociado la felicidad con términos como la positividad, el afán de superación, el esfuerzo personal, la cooperación y el compromiso social”. Pero las sonrisas y parabienes revisten un lado oscuro. Producir medio litro de Coca-Cola requiere entre 169 y 209 litros de agua, según un estudio de la Universidad holandesa de Twente, citado por Manu G. Pascual en “Marcas con mucho que perder” (2014). En junio de 2014 el periódico The Guardian informó que el gobierno de Uttar Pradesh, estado del norte de la India, decretó el cierre de la planta de la bebida de cola en la localidad de Mehdiganj, cerca de Varanasi, por extraer de los acuíferos más agua de la acordada. En el estado español, el Tribunal Supremo confirmó en abril de 2015 la nulidad del ERE aprobado por Coca-Cola Iberian Partners, en el que resultaban afectados más de 800 trabajadores de las fábricas de Fuenlabrada, Asturias, Palma de Mallorca y Alicante.
Quien entre en la página Web de Nike puede observar los diferentes modelos de camiseta del Fútbol Club Barcelona para la temporada 2017-2018. Es, según la firma multinacional, “la camiseta que nunca duerme”, y se ofertan tallas específicas para menores y bebés. La “Vapor Match Home” puede adquirirse en Internet por 140 euros, y la “Aeroswift Strike Drill” (hombre) por 120 euros. El libro de la editorial Onada recoge el análisis de Naomi Klein sobre los “milagros” que obra Nike (y sus anuncios) en los guetos de las ciudades estadounidenses. La compañía fundada en 1964 hace posible que aumente la autoestima de los adolescentes, su ambición e incluso mermen los embarazos no deseados. Y volar, al precio de los 150 dólares que cuesta adquirir las “Air Jordan”. En junio de 2013, la agencia Reuters informó de que cerca de 300 obreros del textil que producían ropa para Nike fueron despedidos en la fábrica de Sabrina (Kampong Speu, Camboya), después que participaran en protestas y huelgas para pedir un aumento de los salarios. “Hoy gran parte de la producción de Nike continúa realizándose en países del sur”, subraya Pilar Alfonso.
La firma Benetton encendió el mundo de la publicidad a principio de la década de los 80, con la contratación del comunicador Oliviero Toscani, quien trabajó para la multinacional durante dos décadas. Las ventas se multiplicaron y la empresa adquirió dimensión global, con la leyenda “United Colors of Benetton”. El escándalo llegó con las series fotográficas de presos condenados a muerte en Estados Unidos o un enfermo de sida, agonizante. Los anuncios de Benetton desataron una gran alarma social y, en algunos casos, se enfrentaron a denuncias judiciales y la censura. En el último apartado del libro, Pilar Alfonso destaca el peso de las marcas en el deporte. “La sobriedad de Ángel Nieto parece de otra época, cuando todavía no existían los deportistas-anuncio como Jorge Lorenzo, Marc Márquez o Valentino Rossi”. Las grandes estrellas del fútbol también asocian su nombre a las marcas de perfume, como Cristiano Ronaldo a Legacy.
El proyecto “ConsumeHastaMorir” incluye, entre otros trabajos, un “cederrón” didáctico en el que se analizan diferentes estrategias publicitarias. Se recogen denuncias de FACUA-Consumidores en Acción en 2006-2007, sobre los procedimientos de las empresas de telefonía móvil. Así, el “precio más atractivo” de Yacom realmente doblaba el costo de lo que prometía su publicidad; o se mencionan unas tarifas de Yoigo, que después no podían contratar los usuarios. Otra estrategia utilizada por las empresas es la confusión deliberada entre información y publicidad. “ConsumeHastaMorir” pone un ejemplo extraído de la revista El País Semanal, en el que empresas de cirugía estética insertaron un anuncio sobre el “refining” (método quirúrgico para la extracción de gasas al cliente) con formato de noticia. El reclamo sexual es otro de los métodos habituales. En un anuncio de la cadena de grandes superficies Media Markt figuran dos mujeres, junto a las que puede leerse: “Disfruta de la más amplia selección audiovisual. Verás las mejores delanteras del mundo”. Otras veces se recurre a la publicidad “caritativa”. Como en los anuncios de tabaco de la empresa Fortuna, que prometía destinar el 0,7% a una ONG, pero sin concretar nombre, proyecto ni plazos.
"Joan Fuster per a joves", entre les noves obres que actualitzen el llegat fusterià
dimarts, 6 de juny del 2017
Els "versos de sang" de Ricard Garcia, ressenyats a Nació Digital
dilluns, 5 de juny del 2017
"On la sang" es presenta aquest dijous a Igualada
diumenge, 4 de juny del 2017
Els poemes de "On la sang" van presentar-se a Barcelona
dissabte, 3 de juny del 2017
"Amors de tardor" es presenta a Xàtiva el pròxim 9 de juny
L'Església Parroquial de Cabanes acollirà la presentació del nou llibre de Carles Mulet, "Jesús Boira Sidro. Poeta silenciat"
divendres, 2 de juny del 2017
"L'aventura de les lletres ebrenques" es presenta aquest divendres 9 de juny a Amposta
El més consultat a Onadaedicions.com durant maig
1. Cita a la Paret de Gel. En la recta final d'un nou curs escolar torna a reeixir un dels títols bandera del projecte Onada Educació amb la proposta de Literatura Km 0 al Camp de Tarragona. L'autora de Valls Margarida Aritzeta ha connectat amb els joves lectors amb una novel·la d'aventures, que parteix d'un fet insòlit, una tempesta que sembla no tindre aturador, per parlar de la valentia, l'amistat i la superació personal. Ara bé, tot i estar dedicada al públic juvenil, qualsevol edat gaudirà de la intriga que viuran el Julià i la Laura.
2. L'aventura de les lletres ebrenques. Tres xiques ampostines formen el Grup la Deriva, que té per objectiu oferir als centres educatius materials que treballen la cultura pròpia de les Terres de l'Ebre. L'any passat van arrancar amb quatre contes il·lustrats adreçats als primers cursos d'infantil, i enguany tornen amb aquesta novel·la pensada a lectors una mica més grans, cap els 10 anys. La història no té desperdici: és un fantàstic viatge d'aventures en el que la Martina coneixerà sis grans escriptors del sud de Catalunya: Arbó, Moncada, Carranza, Vergés, Bladé i Despuig. Es presenta aquest divendres 9 de juny a Amposta i la setmana posterior, a Tortosa.
3. L'Estirp de la Sang Reial. A les Comarques de Castelló tot just acabem d'iniciar la campanya de Literatura Km 0 per apropar els autors i autores del territori a les aules, però ja comptàvem amb propostes arrelades al nord valencià. És el cas de l'exitosa novel·la juvenil de Pep Castellano, que ara acaba d'encetar la quarta edició. Les aventures de Marta Ferreres i el comissari Arrufat continuen guanyant adeptes curs rere curs.
4. Que s'acabin les vacances, si us plau! Confiem que els lectors i lectores d'aquesta novel·la juvenil de Noemi Bagés no les hi passe com al Marc, i que gaudisquen d'unes merescudes vacances. Però el nostre protagonista també se les prometia molt felices al juny, quan de cop i volta tot canviarà i haurà de veure l'estiu des del poblet de la seua àvia, on no coneix ningú. Amb aquest atractiu punt de partida, l'escriptora tarragonina ha publicat un divertit llibre carregat d'aventures, perfecte tant per treballar a l'aula com per a fora de classe.
5. On la sang. No sovintegen les segones edicions en poesia, i menys encara un parell de mesos després de l'estrena, però el nou llibre de Ricard Garcia ja ha assolit aquestes dues fites. Guanyador del premi de Poesia Ciutat de Sagunt, l'escriptor de Sant Llorenç d'Hortons ha captivat crítica i públic amb versos que parlen dels fets i dels sentiments més extrems de la vida. Podeu comprovar-ho en la pròxima presentació, el dijous 8 a Igualada.
1. Els orígens del Maestrat històric. Un dels títols més venuts en aquesta primavera aplega amb una efemèride. Enguany es compleix el setè segle de la formació del Maestrat de Montesa, i tot aprofitant, l'historiador Vicent Royo publica un assaig divulgatiu sobre com van arrancar les comunitats i viles del nord del Regne de València. Amb un estil a l'abast del públic general, ja s'ha presentat amb notable acollida a Sant Mateu, Vinaròs, Ares, Castelló o Vilafranca, entre d'altres indrets; una gira que es reemprendrà a l'estiu.
2. La cuina del Delta de l'Ebre. Els receptaris de la col·lecció La Teca són dels volums de no ficció més apreciats pel públic, gràcies a la combinació entre qualitat culinària, compromís amb el territori i la seua gent, la recuperació del patrimoni gastronòmic i l'originalitat de les propostes. Aquests quatre elements es noten en títols com aquest, el primer que va publicar l'activa Associació Local de la Dona de la Cava i que va estar reconegut amb el Premi Gourmand. Des de l'any passat, torna a estar a les llibreries amb una segona edició.
3. Salir del silencio. En poques ocasions un llibre d'història local valenciana s'ha presentat fora de la comarca, del país i fins i tot, fora del continent. Quan això ocòrre, és que ja no parlem d'un títol local, sinó d'un tema universal que hi transcórre a un indret, en aquest cas la vila de Càlig, al Maestrat. La professora americana Martha Heard va entrevistar, fa quasi un quart de segle, als veïns i veïnes que van viure de primera mà la II República i l'esclat de la Guerra Civil. Un material històric de primera magnitud, que va donar lloc a aquest llibre aparegut ja fa quasi cinc anys.
4. Joan Fuster per a joves. Joan Fuster està de moda, per dir-lo d'alguna manera. L'efemèride dels 25 anys del traspàs de l'homenot de Sueca ha augmentat l'interès del públic per la seua ingent i extensa obra, que resta com a llegat d'un dels intel·lectuals europeus de referència del segle passat. Per demostrar que conserva la vigència, i a la vegada, fer una proposta atractiva per a treballar a les aules, l'escriptor i professor Salvador Vendrell ha publicat aquesta nova antologia de textos curosament escollits per als nous lectors de Fuster.
5. Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Company a escena. El passat 29 de maig l'escriptor mallorquí Vidal i Alcover haguera complit 94 anys. Aquesta efemèride va despertar l'interès del públic, de manera que van augmentar les visites a aquesta obra publicada en la col·lecció La Nau per la tardor de l'any 2012 i en el que diversos filòlegs, escriptors i professors, coordinats per Magí Sunyer i Montserrat Palau, valoren la tasca cultural i intel·lectual d'aquesta parella fonamental de les lletres catalanes del segle passat.