BENVINGUTS I BENVINGUDES

COM JO HO SENT

dilluns, 30 de juny del 2008

El que mai no et vaig dir


Tenia els ulls d'una tal transparència verdosa que semblaven gairebé de vidre rutilant. La seua mirada convidava a entrar-hi, a immergir-te en aquella mar tan clara. Era un home silenciós i conformat. El seu discurs estava bastit d'afectes. Feia servir les paraules justes, amb mesura, no li calia emprar-les a doll. No li calia. Aquell esguard tan net ja et parlava.
Supose que, com d'altres xiquets del seu temps d'infantesa, al poble, degué assistir a una d'aquelles escoles unitàries on un mestre atenia, dins la mateixa classe, xicalla d'edat diversa i diferent disposició cap a l'aprenentatge. No ho sé de cert. No en parlàrem mai. Quan encara m'ho podia haver explicat no vaig pensar a preguntar-li -quantes vegades me'n penediré de no haver conversat més amb ell!- i ara ja fa molts anys que ens va deixar, força aviat. Massa sovint perdem de vista que no som eterns. I el pare, amb qui no hem pensat de compartir més estones i més paraules -el teníem tan a prop!- un dia ja no hi és. I llavors només tenim el record. I llavors l'enyorem. M'han quedat, d'aquella seua infantesa en què encara anava a escola, dos llibres que guarde en la meua prestatgeria particular. Un porta per títol Aritmética tercer grado -imprés, per cert, a Barcelona (Imprenta Galve. Carmen, 16). L'altre, Ideas y ejemplos. El primer era un llibre de treball, supose. El segon, de lectura.
Avui, des de la meua perspectiva actual, em sobta enormement el tipus de llibre que l'escola utilitzava perquè els xiquets llegiren. Té un format més aviat petit (18 x 11.5 cm) i consta de 315 pàgines. Per la data que hi figura anotada, calcule que el meu pare, quan el llegia, devia tenir devers set o vuit anys. Tots coneixeu els llibres que actualment un nen de set o vuit anys sol llegir. Res que s'assemble a aquell Ideas y ejemplos. És un llibre estructurat en setanta capítols (si és que els puc designar amb aquest nom, perquè, quant a contingut, són d'allò més dispars). La intenció de l'autor era, sens dubte, alliçonar els petits lectors. Hi ha moltes historietes i faules amb una moralitat final. La majoria. Tanmateix, hi ha també, sorpreneu-vos, entrades que parlen, per exemple, de com es fa el pa, de la Venus de Milo, de què és un penell, del quadre de Velázquez "Las Lanzas", de Jenner i la vacuna... La portada, una nena que llig, amb la imatge del petit poble al fons, us la mostre escanejada. Com podeu observar, malgrat la tapa dura, aquesta està realment feta malbé. Sembla que el van utilitzar bastant, doncs, a l'escola.
Endemés, però,... us revelaré un secret. De nena, jo mateixa -ara ho puc comprendre- des de l'admiració que sentia pel meu pare, considerava aquest llibre com un petit tresor. Pel fet de ser d'ell, evidentment. I, tot i que vaig desestimar nombrosos capítols que no m'interessaven gens, en vaig llegir molts altres. Alguns, com "Esopo y el viajero", manta vegades -em va semblar lúcid el raonament d'Isop. Potser això explica el seu estat, el del llibre vull dir, tant el vaig manipular. Actualment, que també el conserve com un petit tresor, un exemplar únic per a mi, em pregunte si alguns d'aquells consells que l'autor hi va vessar em van influir, si més no, en una determinada etapa de la meua vida. Alguns... sé de cert que no. Afortunadament.
A tall de curiositat, en propers posts us en transcriuré algun capítol.

No t'ho vaig dir mai quan et tenia al costat, però t'ho dic ara. T'estime.

14 comentaris:

Striper ha dit...

Si es tracta de sentimentes de una manera o un altre sempre s'acaba dient..

Anònim ha dit...

No us ho ser dir, però, allò de la pedagogia i el format del llibres. En aquest llibres plens de lletra, en els quals un dibuix és un tresor entre les pàgines... Sempre hi ha hagut una atmosfera misteriosa, com de saber perdut, pedagogia i el format del llibres. En aquests llibres plens de lletra, en els quals un dibuix és un tresor entre les pàgines... Sempre hi ha hagut una atmosfera misteriosa, com de saber perdut, en els llibres que no entenem o que no estan al nostre abast... pense en un llibre d'astronomia popular, de l'any 20 (ja en el segle passat!) tant diferent del llibres de text de pàgines grans, diàfanes, plenes de colors, quadres, tipografies... això sempre m'ha servit per fer dibuixos al marge. Per cert, no he desaparegut, actualment el tall de la línia telefònica ens deixa en la incomunicació dels ermitans.

Anònim ha dit...

Un record molt bonic per al teu pare, Noves Flors. Et seguirem derrere el seu llibre.

Anònim ha dit...

Un escrit molt emotiu. Hi ha coses que potser a vegades no cal dir perquè ja es noten, com estimar ;)

Anònim ha dit...

Carme m'ho ha llevat dels dits

Anònim ha dit...

La meva àvia tenia una enciclopèdia enquadernada en vellut verd fosc que es deia el Tesoro de la Juventud, no era ben bé de la meva àvia, si no que les germanes la compartien i de vegades la meva àvia en tenia la custòdia (no sé on estava publicada, suposo que també a Barcelona, com el llibre del teu pare, però no sé si era un dels petits tresors que es van endur de Cuba quan la dictadura de Batista es va tornar insostenible i aquí s'havia proclamat la república, mals temps per venir, perquè al poc va esclatar la guerra i el meu besavi i el germà de la meva àvia van perdre-hi, primer la salut, i després la vida, i la meva àvia quasi acaba a la presó per roja, però aquesta és una altra història). Els meus germans i jo ens meravellaven davant els prodigis que allà s'explicaven i no ens cansàvem de rellegir les pàgines que feien olor d'humitat. Ara la meva àvia té 89 anys, un alzheimer en el seu darrer estadi i una vida que ja no és vida. Per a mi és com si ja fos morta, encara que moltes vegades somio que parlo amb ella, com quan em vaig traslladar a viure-hi als divuit anys. No sé on para aquesta enciclopèdia ni si la germana bruixa de la iaia la té en possessió perpètua (sempre hi ha una germana bruixa en les famílies nombroses, desconec el per què, però és així) però sempre que vaig a visitar la meva àvia l'abraço molta estona i li dic que l'estimo, encara que ella no pugui entendre'm i no sàpiga qui sóc.

digue'm ariadna ha dit...

... Davant la pèrdua, reconec que m'agradaria poder canviar alguns moments: aquells en que no vaig dir t'estimo o no m'hi vaig abraçar, o es van consumir totes aquelles preguntes que es van quedar callades dins o potser no vaig mirar al fons dels ulls, en aquell lloc que es torna transparent i reflexa la part més pregona i vulnerable d'un. Les raons són moltes, diverses, i tot i ser-hi conscient en el seu moment, sempre pensava que es podria fer un altre dia, que sempre hi hauria temps, però la realitat apareix i tot s'acaba, i aquell nus a la gola estreny i ofega fins al final... des del silenci un brogit comença dir tot allò que es va callar, a buscar respostes a totes aquelles preguntes que no es van fer, i malgrat no consolar, aquesta remor tardana ajuda...

Poeta per un dia ha dit...

Novesflors, preciós escrit el que ens ofereixes... estic segur que el pare, quan tu voltaves per casa (t'imagino) amb el seu llibre d'escola a les mans, quan t'enxampava en un racó llegint com fer el pà o sobre la Venus de Milo, quan passaves els dits per sobre la coberta com si fos un petit tresor,... estic convençut que el pare somreia, que se sentia enormement estimat,... Crec que sovint no cal dir-ho, són els petits gests els que delaten... M'has emocionat amb el teu record, sincerament... I els comentaris anteriors tampoc no es queden curts... gràcies a tots!

Petonets!!

Notaire ha dit...

Noves flors, m'has recordat les fauletes morals que el meu avi sap de memòria d'un llibret que llegien per aprendre les beceroles de la lectura a l'escola republicana, titulat "Sil·labari Camí" ("per Josep Casanovas i Clota", que també recorda). Molt bonic, l'escrit.

Anònim ha dit...

Uffff! Cnossos, m'has emocionat amb això dels abraços a la teva iaia. jo vaig tenir el meu pare 14 anys a casa malalt d'Alzheimer. Em vaig deixar la feina els dos darrers anys per cuidar-lo, molt dur veure com van degradant-se!!

Anònim ha dit...

Déu n'hi do! Els records, els avatpassats, l'enyorança...
Sempre valorem més les persones i les coses quan ja no hi són. I quan mirem enrere sempre ens semble que ho dodiem haver fet millor.
Som el present, aquí i ara.
Mirar enrere per aprendre,
mirar endevant per aplicar els fruits de l'experiència,
doncs només aprenem dels nostres errors.
De tant en tant, però, una emoció ja mig oblidada travessa el nostre cor voleiant com una papallona, com una antiga cançó. Som vius.

Anònim ha dit...

Només dir-te que el teu relat m'ha emocionat molt. Gracies per fer sentir aquestes coses...que passis un bon estiu!!

novesflors ha dit...

Veig que vosaltres també teniu records d'aquest tipus. Gràcies a tots per compartir les vostres experiències a manera de comentari.

Sr. Galdó, pensava que us havíeu perdut i que ja no em llegíeu. Contenta del retorn.

Jacob, tant de bo descanses prou aquest estiu i a la tardor retornes renovat. Gràcies.

Joan de Peiroton ha dit...

Potser serà un regret universal, el de no saber dir que l'estimes i de se'n adonar quan siga massa tard. O potser no serà massa tard? Molt bonic aquest escrit! Una embraçada!