lördag 15 januari 2011

Räven (rävarna) raskar....


Just nu pågår det något i mina ögon helt fantastiskt under natten och gryningen då vi inte ser det......

Här om dagen när jag skulle ta ut hästarna till hagen såg jag blodspår och pälstussar. jag tittade närmare och såg att det var tass-spår. trodde först att det var en av våra hundar som hade fått för sig att ta en hare men det stämde inte. Spåren ledde bort från gården och dessutom så var de mycket mindre än hundarnas. Konstaterade att det var spår efter räv. För strax innan snön kom så såg sonen och jag en vacker räv springa över vägen upp mot våran gård.

(Jag har lagt in lite information om rävar från nätet ihop med bilderna, denna är rödmarkerad)


Jag följde spåren i snön och de gick delvis mot våran gödselstack vilket är kalas för smådjur nu vintertid. Även på gödselstacken såg man spår av tassar.


Jag följde spåren vidare ut på fältet och där såg man spår som om räven hade tvättat sig. För det var gulbrunt i snön som efter gödslet.


Föda (wikipedia)

Rödrävar är allätare. De är vanligtvis aktiva under gryningen och natten. Födan är huvudsakligen gnagare men de äter även växter och as. Rävar jagar möss harar, höns, fiskar och tar även ägg från olika fåglar.Det tar även rådjurskid och mer sällan ungar från vildsvinet eller vuxna rådjur. I nödsituationer äter de till och med grodor. I närheten av människans bostäder livnär sig räven i större mått av organiskt avfall.Vid jakt efter möss eller sorkar står räven ofta stilla och fokuserar på ett hål eller grästuva, och hoppar sedan blixtsnabbt på bytet när det uppenbarar sig.

Borta vid gödselstacken på snön upptäckte jag att det låg avföring efter räven (blåsvart)
och vad jag läste så lämnar de avföringen synlig då de ska markera revir.....



Revir (wikipedia)

Ett revir för en rödräv är mellan 5 och 20 km² stort och de stora reviren finns främst i Eurasiens barrskogsregioner. Räven markerar sitt revir vid flera ställen med avföring och urin. I revirets centrum ligger grytet. Oftast gräver räven inte själv utan den övertar boet från grävlingen eller kaninen. Bredvid huvudingången skapar räven flera flyktgångar som används vid fara. Grytet används i många generationer. Revirets storlek och avståndet mellan de olika reviren är avhängig av landskapets utseende, tillgången till föda och antalet platser som är rätt beskaffade för att bygga ett gryt.

På vissa ställen var det dubbla spår och antar att det är fler än en räv.


Och på andra ställen såg det ut som om det förekommit lek eller liknande,
kanske parningslek som pågår januari och februari enligt en uppslagsbok jag läste i...


Fortplantning (wikipedia)

Stora delar av året lever varje individ ensam. Parningstiden ligger i Centraleuropa mellan januari och februari och varierar med ungefär fyra veckor mellan sydligare trakter och Nordeuropa. En hona parar sig vanligtvis med flera hanar. Efter parningen stannar en hane hos honan och är behjälplig med ungarnas försörjning. Efter dräktigheten, som varar i ungefär tre månader, föder honan vanligtvis tre till fem ungar, i sällsynta fall bara en eller upp till tretton valpar. De 80 till 160 gram stora ungarna är vid födelsen blinda och har en ullig gråbrun päls. Efter 12 till 14 dagar öppnar de ögonen för första gången. Ungarna diar i fyra till sex veckor och lämnar grytet efter cirka en månad för korta utflykter. Den vuxna hanen hjälper genom att skaffa föda. Om honan dör, händer det ibland att hanen övertar ansvaret. Efter fyra månader är ungarna självständiga. De blir könsmogna vid tio månaders ålder och lämnar honan helt efter ett år. Medellivslängden ligger vid 12 år.

Så i vår kanske man får se små rävungar på fälten.....

( Jag har gjort bilderna lite mörkare så att spåren framträder lite bättre )
( Den översta bilden är lånad från Google )


Ha det gott!

Kram
Pella


3 kommentarer:

  1. Gokväll på dig Pella! Ja du, jag får verkligen säga detsamma! Att läsa ditt inlägg och se dina fina bilder är då en ren njutning. Och du, visst blir man intresserad och vill veta mer faktiskt mer och mer för varje år. Jag förstår nu att räven är en riktig räv... smart att ta över andras bo och slippa göra jobbet själv. Fast du charmig är han då! Då vi precis flyttat hit (hör till saken att vårt hus ligger inne i Täppet området) kollade vi en morgon ut genom fönstret då var där en rävhona med sina två valpar endast ett par meter från fönstret på köksaltanen. Häftigt! Kram ha nu en go lördagskväll kram Ingela

    SvaraRadera
  2. Här var det rådjur och älg, skulle dock gärna sett räv bådde spår och förstå en sådan där fin som du visar på bild. MB

    SvaraRadera

Tack för att Du tar dig tid och lämnar en kommentar. Det glädjer! Du som inte har någon blogg och vill göra ett inlägg välj "anonymt" i rullistan så lämnas det ett inlägg.Men skriv gärna ditt namn i kommentaren så jag vet vem som har hälsat på mig.
Kram!