søndag 22. juli 2012

Ettermiddagste

 

 

Jeg skal ikke skryte på oss at vi driver med dette hver bidige helg. Knapt nok annenhver. Men her i våres startet vi ved en tilfeldighet noe vi bestemte oss for at skulle bli en slags tradisjon: God, gammeldags ettermiddagste på engelsk manér. Som sagt, første gang var en impuls og en tilfeldighet. Men det var slik en suksess. Jeg bakte scones, og vi satte frem det Aller Fineste Porselenet. og sannelig frembragte ikke dette Den Aller Fineste Oppførselen fra alle involverte.

Dessuten sliter vi litt med mellommåltidene i helgene. Det er ofte en uorganisert stafett der ingen er sultne samtidig, og måltidene blir kaotiske og ikke akkurat et naturlig samlingspunkt.

Så det skjer altså innimellom at vi i all hast slenger sammen et ekte temåltid. Som idag, da besteforeldre plutselig meldte sin ankomst midt på dagen. Jeg kom fra trening kvart på tolv, i samme øyeblikk som mannen svingte inn på gårdsplassen med en jâttefranska, en pakke røkelaks og litt til fra Bunnpris på togstasjonen. Det var tross alt søndag.

Mens jeg dusjet, laget han sandwicher, før jeg kom ned og laget scones. Før klokken var slått 12.30, var ettermiddagsteen klar. Det var dessverre ikke gjestene, de kom først en time senere. Til gjengjeld ble de overrasket over oppvartningen.

 

Scones

7,5 dl hvetemel

1/2 ts salt

1 1/2 ts bakepulver

1/2 dl demerarasukker (vanlig går naturligvis fint, men det blir faktisk bedre med demerarasukker)

125 g kaldt smør i små terninger

2 dl melk

1 egg

Egg og sukker til pensling. Eventuelt mandelflak, havregryn eller annen moro

 

Bland de tørre ingrediensene i en bolle og smuldre smøret godt inn med fingrene. Rør sammen melk og egg og rør inn til en deig. Klapp den ut på bakepapir til den er ca 2,5 cm tykk og stikk ut scones med et glass. avhengig av størrelsen på glasset blir det fra 6-10 scones. Pensle med pisket egg og strø med sukker eller noe. Idag fant jeg en gammel rest av sveitsist rosesukker i skapet. Det ble fint. Stek i ovnen på 230 grader i ca 10 minutter, til de er gyldne på toppen. Avkjøl og spis snart.

I mangel av ekte clotted cream (og tro meg, vi har faktisk forsøkt å lage det, med bare delvis suksess), er mascarponeost en fabelaktig erstatning som “pålegg”. Helst sammen med friske bær av et eller annet slag.

 

Tesandwicher

Detter er ikke egentlig oppskrifter, mer noen  forslag til gode kombinasjoner.  Litt prøving og feiling har vist at ferdig oppskåret loff a la Jättefranska er det beste alternativet.

Agurk i tynne skiver, eventuelt med smør eller Philadelphiaost

Røkelaks eller salmalaks med Philadelphiaost

Rød cheddar med litt chutney

Hummus med revede gulrøtter og agurk

 

Dander på ditt aller fineste servise og se selv de minste skjenke te med andektighet. Selv om teen i dette tilfelle er eplejuice i porselenstekopp.

søndag 4. mars 2012

Italiensk aften

 

Og slik går no dagan. Plutselig fører en ny kokebok til en London-tur. Plutselig en dag sier mannen at han har lyst til å lage gnocchi. Jeg elsker gnocchi. Nesten like mye som jeg elsker gode ravioli. Plutselig en dag har vi komponert en italiensk aften basert på kokeboken jeg fikk i hendene, og plutselig en kveld klarer vi å hanke inn hyggelige gjester på kort varsel.

Jeg har ikke fått betalt for å si det, men det viser seg at verden trengte enda en italiensk kokebok.  “To grådige italienere” anbefales på det varmeste; jeg har allerede måttet slåss med en kollega om hvem som skulle få ta med boken hjem over helgen. Bare fordi jeg allerede hadde lært meg et par av oppskriftene nesten utenat, så enkle var de, lot jeg ham få låne den. Men jeg skal ha den tilbake!

Alle oppskriftene her krever littegranne småpusling å gjennomføre, men ingenting er vanskelig eller komplisert nok til å få opp hjerteraten. Middagen var null stress.

 

Ricottagnocchi fra Amalfikysten

4 personer

Denne retten er fra landsbyen til Jamie Olivers gudfar Gennaro Contaldo.

250 g ricotta

300 g italiensk pizzamel, tipo “00”

3 eggeplommer

20 g revet parmesan

Salt, pepper og en klype ferskrevet muskat.

 

Bland alle ingrediensene sammen i en bolle, og kna deigen på melet overflate i 3-5 minutter til den er jevn og fin. Trill deigen til en lang pølse og skjær den i ca 2 cm lange biter.

Hvis du ikke har lyst til å gjøre alt arbeidet mens gjestene koser seg i stuen med en drink, kan du lage gnocchiene ferdig til hit i god tid på forhånd. Når serveringstid nærmer seg,

kok opp lettsaltet vann, legg gnocchiene nedi og kok til de flyter opp. La dem deretter koke et par minutter.

Sausen som hører til, kan du også godt lage på forhånd og varme opp igjen i siste sekund:

6 ss olivenolje

3 fedd hvitløk i tykke skiver

2 bokser hermetiske tomater

Noen basilikumblader

Salt og pepper

 

Stek hvitløken myk og såvidt gylden i oljen. Ha i tomatene og basilikumbladene, salt salt og pepper og koke sausen i 4-5 minutter. Bland gnocchiene i sausen og server.

 

 

Vi fant rå, italiensk salsiccia på Meny som vi stekte i ovnen for å minimere stresset, og serverte dem med asparges og denne salaten, også fra kokeboken:

 

Salat med squash, rucola og mynte

1 liten, grønn squash

1 pakke rucola

1 håndfull mynte

Saften av litt mindre enn 1/2 sitron

Litt olivenolje

Salt og Pepper

 

Skjær squashen i så tynne skiver du kan. Bland med rucola og mynteblader, press sitronsaft over, dryss med salt og pepper og hell litt av din aller beste olivenolje over det hele. La marinere en stund.

 

“Desserten” hentet vi også fra de to grådige italienerene. Mest fordi den var så vakkerr, men den var også utrolig enkel og frisk:

 

Jordbær og epler med ost

 

200 g jordbær, renset og i skiver

Noen selleriblader

En håndfull valnøtter.

2 sprø, søte epler, Pink Lady er perfekt, skåret på tvers i tynne skiver så kjernehusene lager et fint stjernemønster i skivene.

Littegranne olivenolje av beste slag.


Et stykke gorgonzola dolce.

Hvis du lager denne på forhånd, er det lurt å vente med eplene til like før servering, så de ikke oksiderer og blir brune. Resten kan ligge i en bolle og kose seg i flere timer.

Bland alle ingrediensene og la dem marinere litt i olje. Server sammen med Gorgonzola.

torsdag 16. februar 2012

Dronningen av Skal Bare inviterer til fest II

 

 

Når Dronningen av Skal Bare inviterer alle sine noen og tyve nærmeste, er det et mål å hygge seg selv også. Derfor er det viktig med mat som er så klar som mulig i forveien, så ikke hele kvelden går med til Skal Bare på kjøkkenet, mens alle Dronningens venninner har det hyggelig i spisestuen.

Dadler surret i bacon og tannpirkere er helt ut; marinader og langpanner veldig inn. Ost er en enkel løsning, og det er sannelig alt det følgende også:

Annas brød  http://matbiblioteket.blogspot.com/2011/03/annas-brd.html er et absolutt must.

Det samme er den andre Annas Laks http://matbiblioteket.blogspot.com/2011/03/annas-laks.html

Kyllingklubber som har ligget og godgjort seg i en herlig blanding av soya, sesamolje, mirin, ingefær og hvitløk er også trygt å steke i ovnen.

Pluss hemmeligheten fra Smart Club: Små, japanske dumplings ved navn gyozas, tint og pannestekt og overrislet med en improvisert saus kokt på soyasaus, mirin, sesamolje og en klump palmesukker.

Og altså disse:

Florence Fabricants Kumminreker

 

Enklere enn disse blir det nesten ikke. Bare en advarsel: Det er veldig, veldig, veldig sterk farge på kryddersmøret, og det er ganske mye av det når du tar langpannen ut av ovnen. Bruk forkle. Og pass på å ikke søle på skoene. Mine rosa sandaler som var nyinnkjøpt til forrige fest jeg lagde denne til, er fortsatt merket av møtet med gurkemeien. Vel, vel. Litt svinn må man regne med.

 

125 gram smør

2 ts malt gurkemeie

1 1/2 ts malt kummin

1 ts malt koriander

1,5 ts salt

Saften av 2 sitroner

1 kg store rekerscampi, skrellet.

 

Smelt smøret og rør inn krydderne og sitronsaften. Legg rekene i en langpanne, hell smøret over og grill eller bak dem i ovnen på 250 grader eller så,  til de er rosagyldne og stekt, ca 8 minutter. Server straks. Med eller uten tannpirkere. Jeg foretrekker uten.

 

 

Dessert må man også ha. Kake er godt. Men denne sjokoladeterrinen er enda bedre. Pluss at det er superenkel, drøy og kan stå i fryseren i dagesvis på forhånd. Opphavsmannen er den fabelaktige Ole Martin Alfsen, jeg fikk oppskriften på et kurs han holdt for mange, mange år siden, men da den hadde forsvunnet for meg, fant jeg den heldigvis igjen i Familiekokeboken.

Sjokoladeterrine

(ca 8 porsjoner)

250g mørk, bitter sjokolade. Dronningsjokolade er bra nok, ifølge Alfsen

175 g smør

100g honning

4 egg, delt i hvitter og plommer

 

Smelt sjokolade, smør og honning forsiktig i et vannbad. Del plommer og hvitter. Pisk plommene for hånd så de skummer. Rør bittelittegrann av sjokoladeblandingen raskt inn i eggeplommene, før du heller plommene/sjokoladen over i resten av sjokoladeblandingen og rører det også raskt sammen. La det hele avkjøle seg litt mens du pisker eggehvitene stive i miksmasteren din. Fold eggehvitene inn i sjokoladeblandingen, kle en brødform med plastfolie (Hvis du ikke har en av silikon, da), og frys.

Den er klar til servering rett fra fryseren, bare velt den ut av formen, skjær i skiver og pynt med bær. Eller frukt. Eller is eller melis. En sikker vinner er den uansett. Jeg lover. Og jeg har fortsatt mer igjen til neste helgs dessert.

Dronningen av Skal Bare inviterer til fest I

Når Dronningen av Skal Bare planlegger fest, blir Kongen av Jammen ofte litt bekymret. Skal bare er nemlig et relativt begrep: Veldig relativt. Skal bare kan fort ende i bannskap, brannsår og ødelagte rosa sandaler. Kongen av Jammen er hersker over de enkle løsninger, Dronningen av Skal Bare tror fortsatt at det er Bare Bare. Men Dronningen av Skal Bare er blitt over 40 år. Dronningen av Skal Bare har fått rutine og erfaring, og har hodet fullt av hemmelige triks. At ett av dem innebærer en tur til frysedisken på Smart Club er kanskje ikke helt nødvendig å snakke høyt om, men denne gangen gikk altså festforberedelsene for seg fullstendig fri for banneord, sammenbrudd av sinn og utstyr. Dronningen av Skal Bare vet etterhvert dessuten at med mann og barn i huset, bygger man ikke sitt kongerike på en dag. Bedre å dele det opp og lage mat som kan gå inn i fryser eller bare blir bedre i kjøleskapet over natten. Da blir det tid til både en skitur og en annen fest innimellom.
Gulrotsuppe med appelsin, ingefær og chili Det er bare å innrømme det, jeg har visst en greie for gulrotsupper. Denne er lettere, friskere og mer elegant enn de to jeg vanligvis tyr til, og jazzet litt opp fra den opprinnelige oppskriften fra Silver Palate 4 ss smør 5 dl hakket løk 12 store gulrøtter (750g-1kg) 1 liter kyllingkraft (husk, buljongterninger er et fullverdig alternativ) 2,5 dl appelsinjuice, helst ferskpresset 1-2 lange røde chilier (hele) 50 g ingefær, skrelt og revet Salt og pepper Smelt smøret og surr løken til den er myk og har litt farge. Skrell gulrøttene i mens og skjær dem i skiver. Ha dem oppi sammen med buljongen, ingefær og chiliene og kok til gulrøttene er møre (ca 20 minutter). Jevn suppen med stavmikser eller i foodprocessor, hell i appelsinjuicen og kok opp igjen. Smak til med salt og pepper og server med hakket koriander, eventuelt hakket rød chili.

lørdag 4. februar 2012

God fisk



Januar er ingen god måned for bloggere. Hvor er dagslyset? Hvor er overskuddet? Jeg mistenker at det blir borte i en hard kamp for å beholde inspirasjonen og livslysten. Seriøst.
Men om ikke annet er januar måneden for gode forsetter og sunn mat. Det gjelder likevel å ikke henfalle til depresjonsfremkallende sunn mat. Andre kan snakke om råvarenes naturlige kvaliteter og servere den perfekte, nyfiskede og nytrukne torsk; det er likevel få ting som gjør meg mer mismodig enn en tallerken kokt fisk, kote poteter og gulrøtter.
Her bringer jeg noen av mine favorittfiskeoppskrifter: Enkle og sunne, mulige å gjennomføre på en hverdag (med bare bittelitegranne planlegging) også for de mange av oss med arbeid utenfor hjemme (er fisken frossen må du huske å ta den ut av fryseren kvelden før eller om morgenen, og i kveitens tilfelle, legge den i marinaden allerede da.)

Hvit fisk med urter og olivenolje
4 personer
Dette er den første fiskeretten jeg noensinne laget på egenhånd og av fri vilje, jeg finner ikke lenger kokeboken den sto i, men den er så enkel og god at det spiller ingen rolle. Jeg husker sjelden både rosmarin og persille, og sist fant jeg ikke en gang sitronen, men godt ble det likevel. Aller best sammen med potetmos full av smør, en god, grønn salat og en flaske frisk, italiensk hvitvin, men da snakker vi faktisk om selskapsmat.

Ca 600 g hvite fiskefileter (flyndre, torsk, pangasius, hva som helst, egentlig)
2 ss sitronsaft
2 ss hvitvin
2 olivenolje
Salt
Pepper
1 ss hakket, frisk rosmarin
1 ss hakket, frisk bladpersille

Legg fiskefiletene tett inntil hverandre i en ovnsfast form. Rør de øvrige ingrediensene sammen og hell over. Bak i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter, skjønt tynne flyndrefileter trenger kanskje litt mindre tid.


Mirin-glasert laks
Denne har hatt en lengre pause hjemme hos oss, ikke fordi vi har vært lei, men fordi jeg ikke har fått tak i mirin, en søt, japansk risvin. Det er litt vanskelig å finne: Den mest pålitelige kilden er Japantorget på Majorstuen, men nylig kom jeg over et lite lager på A Market i Brugata.
Oppskriften er ren, skjær Nigella. Porsjonene er ukarakteristisk små, de kan nok økes etter behov. For det er jo så godt.

60 ml mirin
50 g brunt sukker
60 ml soyasaus
500 g laksefilet uten skinn
2 ss riseddik
Vårløk

Bland mirin, soyasaus og sukker i en skål som har plass til alle laksefiletene. Mariner i 2-3 minutter på hver side.
Fisk laksen opp fra marinaden og stek i en varm panne i to minutter før du snur den, heller marinaden over og steker i ytterligere et par minutter. Løft laksen over på serveringsfatet, hell riseddik i marinaden og la væsken koke opp før du heller den over laksen på fatet og pynter med vårløk strimlet på langs.

Misogrillet kveite

4-6 personer

Kultrestauranten Nobu verden over har en signaturrett: Svart torsk med miso. Hanami i Oslo har rappet den, og da jeg nettopp fikk retten servert på Hanami, ble leg minnet på at denne retten, fra "A Spoonful of Ginger" har mange fellestrekk med trendretten. Uansett, veldig enkelt, veldig godt, og veldig sunt. Selv om du altså må ha en flaske mirin og ikke minst hvit miso, men hvit miso får du i hvert fall i de fleste helsekostforretninger.


1 kg kveitefileter, ca 2,5 cm tykke

125 ml søt, hvit miso
80 ml mirin
1,5 ss finhakket ingefær

2 ss finhakket vårløk

Bland mirin, miso og ingefær og la fiskefiletene marinere i kjøleskapet i minst en time, gjerne mer.
Har du en utegrill (ha ha, i januar) kan du grille der; de fleste av oss vil nok foretrekke enten grillfunksjonen i ovnen eller å bare bake den på ca 200 grader.
Uansett, stek fiskenmed marinaden i 5-6 minutter på hver side hvis du griller, et par minutter mer hvis du baker. Den skal være fast og litt flakete. Men kveite er en utfordring, altså.
Dryss over vårløken og server med ris og grønnsaker.