Με το βλέμμα προς τη Βουλή των Ελλήνων, και υποστηρίζοντας με έμφαση ότι η πολιτική της Γενοκτονίας εκ μέρους της Τουρκίας δεν σταμάτησε αλλά συνεχίζεται με τη φυλάκιση εδώ και 13 μήνες του Πόντιου ακτιβιστή
Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, καθώς και με την χωρίς κατηγορίες φυλάκιση των
Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, ο δρ
Θεοφάνης Μαλκίδης ανέλαβε να κομίσει το μήνυμα των απανταχού Ποντίων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. «Η φυλάκιση των δύο στρατιωτικών αποδεικνύει ότι η Γενοκτονία δεν σταμάτησε, αλλά συνεχίζεται μέχρι σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.
.
Ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για τη 19η Μαΐου που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στην Αθήνα, ένας από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, ξεκίνησε δείχνοντας στους συγκεντρωμένους φωτογραφίες των δύο στρατιωτικών και του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του έδειξε και τη φωτογραφία του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.
«Αυτό που είπε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας ότι οι Έλληνες έβαλαν φωτιά στη Σμύρνη είναι απόδειξη της ύβρεως για την οποία θα πρέπει να τιμωρηθεί με κανόνες της αρχαίας Ελλάδας. Όπως ξέρετε, μετά την Ύβρι έρχεται η Νέμεσις και η Κάθαρσις. Μετά την Κάθαρση έρχεται η αναγνώριση της Γενοκτονίας», τόνισε. Για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, που «είναι φυλακισμένος επειδή δήλωσε ότι είναι Έλληνας», η ανάδειξη της ταυτότητας είναι ποινή, σύμφωνα με τον δρ Κοινωνικών Επιστημών.
Ακόμα εξήγησε ότι η 19η Μαΐου, «η ιερή και σπουδαία υπόθεση της Γενοκτονίας, δεν είναι ζήτημα ούτε κομμάτων, ούτε παρατάξεων ούτε ομάδων». Αναφερόμενος στη Γενοκτονία των Αρμενίων σημείωσε ότι πάνω από 70 κράτη έχουν προχωρήσει στην αναγνώρισή της, και κάλεσε το ακροατήριο να αναρωτηθεί «γιατί δεν έχει γίνει το ίδιο για τη δική μας υπόθεση». Φρόντισε δε να υπενθυμίσει ότι πριν από την ύβρι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγήθηκε η ύβρις με τις καταθέσεις στεφάνων στο μαυσωλείο του Κεμάλ, ή όταν αποπειράθηκαν να στείλουν την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην Άγκυρα τη 19η Μαΐου.
Επειδή το πρώτο έγκλημα δεν τιμωρήθηκε, επαναλήφθηκε από τον Χίτλερ.
«Σήμερα, τη 19η Μαΐου, στην Τουρκία γίνεται μια προπαγάνδα τύπου Γκέμπελς που θυμίζει ολοκληρωτικά φασιστικά και ναζιστικά καθεστώτα», εξήγησε, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο
δημοσίευμα εναντίον του από την τουρκόφωνη εφημερίδα της Κομοτηνής
Birlik, η οποία τον στοχοποίησε γράφοντας ότι μιλά για τη «δήθεν Γενοκτονία».
(Φωτ.: Κώστας Τζουμερκιώτης)
Κλείνοντας την από καρδιάς ομιλία του, ο Θεοφάνης Μαλκίδης σημείωσε ότι το 2015 ήταν μεταξύ των επίσημων καλεσμένων της Αρμενίας στο Ερεβάν για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία, το ίδιο και πάνω από 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. «Του χρόνου θα έχουμε την αντίστοιχη παρουσία για τα 100 χρόνια εδώ;», διερωτήθηκε, και τόνισε ότι το ερώτημα δεν είναι ρητορικό αλλά πρακτικό και ουσιαστικό «επειδή αφορά τις ψυχές των προγόνων μας». Υπογράμμισε δε ότι υπήρξαν πιέσεις στην Αρμενία ώστε να μην προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, και ότι πριν από λίγο καιρό η καναδική πόλη Λαβάλ έδωσε τη δωδέκατη αναγνώριση( και πριν λίγες ώρες το Κάλγκαρι έδωσε τη 13η)