Neitsyt ja lapsi(yksityiskohta Jean Fouquet'n: Antwerpenin Kuninkaallisessa taidemuseossa sijaitsevasta Melun -diptyykistä). |
Hiukan jäänyt hämäräksi, että helpottuuko Femenin myötä myös roikkuvatissisten läskien naisten elämä. Ei se ehkä huononekaan, tai mistä minä tiedän. Olen jo siinä iässä, että huomaan miten vähän tiedän. Omalla tavallaan se on vapauttavakin havainto.
Tutkiva journalismi voisi olla kova sana pohdiskellessaan tällaistakin liikehdintää, mutta tutkivat journalistit ovat niin tissien lumoissa, että syvemmät analyysit jäävät suorittamatta.
Tissit ovat tärkeät. Aluksi Neitsyt Mariakin kuvattiin rinnat paljaina, mutta sitten suhde tisseihin muuttui ja hänet oli pakko verhota säädyllisesti. Mikä muuttui? Ai niin, paha kirkko tietenkin muutti ihmisten luonnollisen suhtautumisen Marian rintoihin. Siis se sama kirkko joka ensin esitti hänet rinnat paljaina. Alitajuntani työskentelee parhaillaan kaivaakseen muistilokeroista hiukan täsmällisemmän viittauksen, mutta aivot lyövät tyhjää kuten tavallisesti.
Ei kun nythän minä löysin Kotimaan artikkelin!Ja englannintaitoiset voivat lukea laajemman jutun ja katsella Marian tissejä täällä.
On tosiaan kiintoisaa katseltavaa setämiehille. Kyllä siellä joku isompikin matami menisi joukossa, en panisi pahakseni.
VastaaPoistaNo niin setämies, minä arvain tämän.
VastaaPoistaRenessanssin setämiehet maalasivat mielellään kuuluisien rakastajattarien rintoja. Kuvassa on Kaarle VII:n rakastajatar Agnès Sorel. Sehän on samaa kuin jos Suomessa olisi kirkossa Mariana Tabe Slioor, joku Kekkosen rakastajattarista tai vastaavista nykynaisista rinnat paljaina.
VastaaPoistaNiinpä. Nyt tuntuisi hassulta ajatella sellaista, mutta kun aikaa vähän kuluu ja hiukan vapaudumme, niin ehkä se vähitellen alkaa tuntua ihan normaalilta ajatukselta.
VastaaPoistaEikö siinä ole tirkistämisen makua? Vai ajatellaanko "jesujiittamaisesti" (?), että tarkoitus pyhittää keinot?
VastaaPoistaTaas tuli virheellisesti tulkistussa muodossa tuo jesuiittojen lause...
VastaaPoistaMutta tarkoitin, että nyt tietenkin tuntuisi tirkistelyltä, mutta kun kulttuuri muokkaa ajatteluamme, niin kohta ei ehkä tunnukaan tirkistelyltä.
Asia ei ole ihan yksinkertainen. Maalaus, jossa on alaston ihminen on ihan normaali asia kulttuurissamme, se ei tunnu tirkistelyltä. Mutta jos kyseessä olisi epämääräisestä maineestaan tunnettu tai kovin julkinen henkilö, asia olisi toisin.
VastaaPoistaTästä tulee mieleen tositapaus. 6-7-vuotiaat lapsemme näkivät Rooman keisarin patsaan museossa. Antiikin tyyliin keisari esitettiin alastomana. Lapsemme kysyivät, voidaanko presidentti Kekkosestakin tehdä tuollainen patsas. Tuskin nykyajan hallitsijoista on alastonpatsaita.
Paavo Nurmi esitetään patsaassa antiikin tyyliin - ja hyvällä maulla - juoksemassa ilman vaatteita Stadionin vieressä. Iisalmen sankarihautausmaalla on ylevä ja vaikuttava sankaripatssa, jonka maallina oli nuori Joel Rinne.