Nostalgian jäljillä-haaste


Onko teillä monia kirjoja, joiden lukemisesta on jo suorastaan iäisyys, mutta yhä vaalitte tuota lukukokemusta rakkaana, puhuttelevana ja ikimuistoisena? Lempikirjoja kysyttäessä luettelette yhä noita samoja kirjoja, vaikka lukemisesta olisikin jo niin pitkä aika. Mietittekö koskaan, tuntuisiko kirjan lukeminen enää yhtä mullistavalta, hienolta kokemukselta vai oletteko jopa lukeneet jo uudestaan joitakin vanhoja suosikkejanne vuosien takaa?

Vaikka kirjablogistaniassa kiertää jo monenlaisia haasteita, haluan silti tällaisen haasteen pistää vielä kiertämään. Nyt lähdetään nostalgian jäljille ja tartutaan rohkeasti joihinkin vanhoihin suosikkikirjoihin, katsotaan onko aika kullannut muistot vai säilyttääkö vanha suosikki edelleen asemansa muiden vertaistensa joukossa? Haaste kuuluu siis näin: 

Valitse vähintään kolme sellaista kirjaa, jotka ovat aikanaan tehneet sinuun niin vahvan vaikutuksen, että edelleenkin muistelet kirjoja kaihoten ja saatat jopa nimetä ne lempikirjoja kysyttäessä. 

Kirjojen lukemisesta täytyy olla vähintään viisi vuotta aikaa, mielellään toki enemmänkin. Mutta koska blogini lukijakunta on iältään uskoakseni kaikkea noin 20-60 vuoden väliltä, ei tuo raja voi siksi olla esimerkiksi 10 vuotta, vaikka sitä alunperin ajattelinkin.

Lukuaikaa on vuoden loppuun asti. 


ltselläni on säilynyt jostain syystä esimerkiksi nuoruudesta Tuija Lehtisen Vaniljasyndrooma yhtenä sen ajan suosikkikirjana. Tokihan nyt aikuisena varmaan harvemmin nuortenkirjat enää kiehtovatkaan, mutta silti aion tarttua Vaniljasyndroomaan aikuisen silmin. Sen lukemisesta on kyllä aikaa jo vähintään 15 vuotta. Charlotte Bronten Kotiopettajattaren romaanin lukemisestakin on vähintään 10 vuotta aikaan, enemmänkin. Se on säilynyt yhäkin yhtenä suosikkina, ja uskon sekä toivon, että kirjaan uudestaan aukaistessani, saan huomata tenhon säilyneen. Ainakin nuo kaksi kirjaa tulee itsellä nyt ensimmäisenä mieleen, mutta katsotaan tässä ajan kuluessa, mihin kirjoihin lopulta päätän tarttua nostalgiaa jäljittäessäni!

Haastan teidät kirjalliseen nostalgiajahtiin! Toivon sen myötä moniin blogeihin tuulahduksia vanhemmista kirjoista niiden arvostelujen myötä ja onhan se samalla kiehtovaa puolin ja toisin kuulla, millaisia ikisuosikkeja itse kullakin on!

Kirjoja ei tarvitse päättää heti kerralla vaan tässä ns. matkan varrella! Itse ajattelin nyt tähän nimetä kolme kirjaa, joiden lukemista nyt suunnittelen, ja jollain varmasti aloitankin. Kuitenkin mieleen saattaa tullakin joku ihan muu kirja, johon haluankin tässä mainittujen sijaan tai lisäksi tarttua.

Charlotte Bronte: Kotiopettajattaren romaani
Tuija Lehtinen: Vaniljasyndrooma
Virve Sammalkorpi: Paula ja Klaus

Kommentit

  1. Ihana haaste. Lähden mukaan, mutta mietin kuitenkin vielä, mitkä ne kolme kirjaa ovat. Palaan siis asiaan. :-)

    VastaaPoista
  2. No pakkohan tähän on tarttua! Kiitos hyvästä haasteesta!

    VastaaPoista
  3. Anna Elina: Mukava kun lähdet mukaan! Tämän haasteen myötä toivon blogeihin tulevan vähän enemmän juuri vanhempiakin kirjoja ( mitä väkisinkin tulee kun väh. 5 vuotta pitää lukemisesta olla aikaa..) Ja samalla saa tietää muiden vanhoja suosikkikirjoja, mikä sekin on mukavaa!

    VastaaPoista
  4. Sanoinkin sinulle jo toisaalla, että tämä on upea haaste. Joten olen mukana. :)

    VastaaPoista
  5. Minä en uskalla lähteä tähän mukaan! Kerroin vuosikaudet kaikille Garcia Marquezin Sadan vuoden yksinäisyden olevan mielikirjani, kunnes luin sen uudelleen. Se oli surullista.

    Mutta mitkähän olisi ne kirjat, joiden muistoa minun on parempi helliä vaarantamatta niitä uudelle tarkastelulle? Camus'n Putoaminen ja Peter Handken Kivun kiinalainen, ehkä, ja Marilyn Frenchin Verta vuotava sydän, ihan varmasti.

    VastaaPoista
  6. :) Hauska haaste! Ehkäpä tartun Maria Gripen Varjo-sarjaan, joka teki teini-ikäisenä minuun vaikutuksen salaisuuksineen ja menneeseen sijoittuvana tarinana....

    VastaaPoista
  7. Hanna: Mukava kun oot mukana ♥

    Erja: Minäkin aina joskus mietin, että ehkä joidenkin kokemusten on tarkoituskin säilyä nostalgian siivittäminä. Että tavallaan sen tietääkin jo, että jos jonkun asian kokisi uudestaan, lukisi vaikka sen ikisuosikkikirjansa uudestaan vuosikausien päästä, se ei olisi enää samanlainen kokemus. Joskus on vain ihana kun on muistoja, joihin halutessaan palata, helliä mieltä ja unohtaa nykyhetki!

    Mie ite: Minua erityisesti myös kiehtoo nuo nuoruuden suosikit ja voi olla, että luen Vaniljasydrooman ohella jonkun muunkin. Toisaalta luin nuorena jo paljon aikuisten kirjallisuutta, kuten Victoria Holttia jms, joka ei ehkä nyt enää iskisi, mutta pitänee kokeilla ;)

    VastaaPoista
  8. Minäkin lähden ehdottomasti mukaan, mutta mietin kirjat tarkkaan juuri sen takia, ettei tulisi liian suuria pettymyksiä. :)

    Teen ilmoituksen jne. omaan blogiini myöhemmin, sillä nyt alkaa fajitasillallinen miehen kanssa.

    VastaaPoista
  9. Mukava haaste! Lähden mukaan, jos vain keksin riittävästi kirjoja.

    VastaaPoista
  10. Minäkin lähden varovasti mukaan. :) Varovaisuudella tarkoitan sitä, että mietin tarkkaan mitä luen. Onneksi tätä ikää alkaa olla sen verran, että voin ottaa mukaan yhtä lailla 30 kuin 5 vuotta sitten lukemiani kirjoja. ;) Mutta mukana olen!

    VastaaPoista
  11. Minäkin lähden mukaan (vaikka kesken on suorastaan älytön määrä muitakin haasteita, ja vaikka tiedän että tiistaina taas on Kirjavassa kammarissa tulossa haaste johon lähden mukaan riemusta kiljuen...). :)

    Pitkällisen harkinnan jälkeen kirjalistani näyttää tältä:

    Margaret Atwood: Ryövärimorsian
    Agatha Christie: Kymmenen pientä neekeripoikaa
    Pirjo Hassinen: Jouluvaimo
    Rosamunda Pilcher: Simpukankerääjät

    VastaaPoista
  12. Karoliina: Toivottavasti oli herkullinen Fajitas-illallinen ;) Mukava kuulla sitten sinunkin kirjasi!

    Janninna: Sitähän voi miettiä ensin vaikka vain yhdenkin kirjan ja aloittaa sillä! Jossain vaiheessa varmaan putkahtaa mieleen sitten seuraava kirja jne.!

    Katja: Sepä se, kun ikää on jo yli 30 vuoden, on se skaala aika laaja, mistä valita ;)

    Sara: Blogistaniassa kiertää tosiaan monia kivoja haasteita. Onneksi ei ole niin vakavaa, vaikka osa jäisikin puolitiehen, mukavaa kuitenkin haasteiden myötä ehkä valita vähän erilaisia kirjoja eikä vain uutuuksia.

    Oi, minäkin lukisin ehdottomasti tuon Agatha Christien, ellen olisi lukenut sitä pari vuotta sitten uudestaan, varmaan noin 15 vuoden paussin jälkeen!

    VastaaPoista
  13. Katsotaan josko lähtisin tähän(kin) mukaan. Entisetkin haasteet tosin edistyvät aika huonosti, mutta tämä vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta. :)

    VastaaPoista
  14. Hauska haaste! Vaniljasyndrooma muistuu mieleen... Tähän olisi hauska valita juuri tuollaisia herkässä elämänvaiheessa luettuja nuortenkirjoja; miltä mahtavat tuntua nyt?

    VastaaPoista
  15. Kuutar: Tuolla aikaisemmin jo kommentoinkin, että onneksi haasteisiin liittyy se kiva piirre, että nitä ei tarvitse ihan pakolla tehdä vaan yrittää parhaansa ;) Nyt kyllä on niin monia kiehtovia haasteita olla jo monia, että itselläkin on tehnyt tiukkaa valita mihin osallistuu!

    Luru: Silläpä minäkin ajattelin, että pakko lukea nyt "seeisteisempänä aikuisena" tuo kirja, joka aikanaan puhutteli nuorta herkkää ja ailahtelevaa sisintä ;)

    VastaaPoista
  16. Sen verran mielenkiintoinen aihe, että osallistunpa ensimmäiseen kirja haasteeseen ikinä :)

    VastaaPoista
  17. Mä olen kyllä koko ajan lukenut samoja kirjoja uudestaan, joten en ole taukoillut kovin monien suosikkirjojeni kanssa pitkiä aikoja. Haasteen idea on kuitenkin sen verran hyvä, että tekisi mieli tarttua siihen heti kun keksin sopivat kirjat.

    VastaaPoista
  18. Goldielai: Jokos olet lukenut jotain kirjoja haasteen merkeissä?

    Velma: Tartu ihmeessä! Itsekin aion vihdoin tarttua ekaan aikomaani kirjaan, jonka lukemisesta on jo varmaan 6-7 vuotta.

    VastaaPoista
  19. Erjan vastaus on muuten kiintoisa, ja alleviivaan sen syvästi, sillä minä en pystyisi lukemaan uudestaan vaikka Tammikujaa, ehkä en Jalna-sarjaakaan, mutta Kotiopettajattareen tai Syrjästäkatsojan tarinaan tohdin vielä palata.

    Olen mukana mikäli vain ehdin! Olen henkilö, joka haluaa nousta kaikkiin juniin, eikä tajua, että niistä voisi muutaman antaa mennä ohi;-)

    VastaaPoista
  20. Jos suinkin lukisin kirjoja uudestaan niin tämä haaste olisi mitä oivallisin! Nyt joudun jättämään sen väliin, koska en keksinyt kuin yhden riittävän kauan sitten lukemani ja riittävän hyvin mieleen nousevan kirjan. Sen sijaan olen kaavaillut lukevani uudestaan pari vuotta sitten lukemani all-time-favouriteni, eli Ihmisen fysiologia ja anatomia. Siitä ei tietokirja enää parane!

    VastaaPoista
  21. Hm, tuo Jorin nostalgiakirja kuulostaa mielenkiintoiselta valinnalta...

    Bloggasin juuri ensimmäisestä haastekirjastani, Anu Jaantilan Jenkkivuodesta. Ei ollut pettymys: nuoruuskuvaus toimi edelleen. Hyvä haaste!

    VastaaPoista
  22. Leena: Sellaista on välillä,noiden junien kanssa ;) Itse kullakin!

    Jori: Minäkään en juuri lue kirjoja uudestaan, mutta kuitenkin haastetta pystyyn laittaessani mietin, miten ne vanhat suosikit kuitenkin aina kiehtovat mieltä ja samalla miettii, onko aika kullannut muistot.

    Vai että Ihmisin fysiologia ja analogia, siinä sitä onkin luettavaa ;)

    Luru: Miepäs tulen heti katsomaan, mitä olet ollut mieltä!!

    VastaaPoista
  23. Vielä aion tsempata tämän haasteen viimeisen kirjan.. :) Vaikka nyt aloin miettiä, että onkohan tuosta Potterin lukemisesta ihan viittä vuotta, riittääkö noin neljä ja puoli? ;)

    VastaaPoista
  24. Linnea:Arvaappa kuka tarttui juuri äsken yhteen nostalgia-kirjaan kun tajusi, ettei ole suorittanut itse lanseeraamaansa haastetta ja kohta vuosi vaihtuu ;)

    4.5v on ihan hyvä, anna mennä vaan! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)