onsdag, mars 26, 2008

Ordlös onsdag - Hindu tempel , Goa , Indien



Fler ordlösa bilder finns här

måndag, mars 24, 2008

dom första chaterturisterna

På 50-talet började dom första chaterresorna till Costa del Sol i södra Spanien. Det som då mötte resenärerna var en helt annan värld än dagens Costa del Sol med sin massturism. Flygplatsen i Malaga som idag är som vilken modern europeisk flygplats som helst ska ha varit liten och getter fick jagas bort från landningsbanan innan planen kunde landa och starta.

Orten Torremolinos som blivit synonymt med massturism var då en liten fiskeby med några hundra innevånare. Idag bor 60000 personer här. 1957 då dom första chaterturisterna från Sverige kom till Torremolinos fanns bara ett hotell och några enkla restauranger men den långa fina stranden och solen och värmen var samma som idag. På 50-talet slapp man dagens ständiga bilköer längs kusten för då sköttes fortfarande många transporter av åsnor.

Då var Spanien verkligen mycket billigt och svenska kronor räckte hur långt som helst. Ingen förstod svenska och inte heller engelskakunskaper var så utbredda. Utanför hotellen stod bönder med åsnor lastade med varor dom försökte sälja till turisterna och på gatan strök herrelösa hundar av obestämd ras. På 50-talet var Spanien fortfarande en diktatur under Franco så det var gott om civilgardister på gatorna. Kyl och frys var fortfarande sällsynta och toaletterna kunde vara ett hål i golvet.

Maten var annorlunda och exotisk och en och annan svensk drabbades säkert av turtistmage. Det fanns till och med svenskar på dom första chaterresorna som inte vågade äta den lokala maten utan tog med konserver och spritkök på resan.

I filmen Sällskapsresan som spelades in på Kanarieöarna i slutet av 70-talet finns en rolig replik som visar hur exotiskt dom svenska turisterna uppfattade Spanien. Under en rundvandring i en by säger fru Storch en av turisterna till guiden Lasse (Ted Åström)
- stackars människor att behöva leva så här
och hon tittar medlidsamt på några spanska tanter som sitter och stickar. En av tanterna säger då på spanska.
- stackars människor behöva släpas runt som en skock får

Visst har massturismen förfulat vissa områden på Costa del Sol och Kanarieöarna men samtidigt har den också skapat arbetstillfällen och ökat det ekonomiska välståndet för lokalinnevånarna. Men visst vore det roligt om Costa del Sol och Kanarieöarna fortfarande var relativt oupptäckta bland turister och man kunde få ha stränderna för sig själv. Men det går att hitta egna stränder och små orörda byar i trakten. På Costa de la Luz som ligger mellan Gibraltar och Cadiz inte långt från solkusten finns fortfarande realtivt orörda byar och man kan hitta en egen strand. Man kan också göra en kortare utflykt till byar innanför kusten eller staden Malaga för att hitta områden som inte är lika påverkade av turismen.


På Wikipedia hittade jag den här bilden på Torremolinos från ovan.Det syns hur tättbebyggt hela strandområdet är

söndag, mars 23, 2008

Rumänien

Egentligen är Rumänien en vit fläck på min karta. Jag har verkligen dålig koll på landet. Ändå försökte jag åka dit en gång för längesen. Tog tåget från Budapest men det blev stopp vid gränsen. Vi skulle få vänta där hela natten för att på morgonen fixa med visum. Vi var redan väldigt trötta och Rumänien kändes inte så viktigt så då var det mer lockande att ta tåget tillbaka till Budapest och sen vidare till Wien. Det här var när jag var ung och tågluffade och Rumänien fortfarande styrdes av Ceauşescu. Något återbesök har det inte blivit och landet ligger väl inte i topp bland mina drömresor även om jag tror det kan vara kul att åka dit.

Jag har en avlägsen släkting som är gift med en kvinna från Rumänien. Dom åker regelbundet dit och hälsar på och jag har fått höra om några bröllopsfester. Fyra dagars fest med 300 personer verkar vara rumänskt bröllop. Låter ju kul men också ganska jobbigt om jag ska vara ärlig. Jag fick också veta att i norra Rumänien mot gränsen till Ukraina har man ganska speciella gravstenar. Väldigt mycket information om den döda står på gravstenen , allt från dryckesvanor till information om den dödes älskarinnor.

Förresten så har det rumänska språket utvecklats ur latinet precis som italienska , spanska, franska och portugisiska. Rumänien var en viktig romersk provins och kallades då Dacia precis som det inhemska bilmärket kallas idag. Jag vet att det finns en hel del ord som liknar ord på andra latinska språk. Till exempel heter hus casa både på spanska och rumänska och sova heter dormir på båda språken. Fast rumänskan är också starkt påverkad av dom slaviska språken i omgivningen. Min släktings fru som är en bit över pensionsåldern har berättat att när hon var ung så var det franska som alla lärde sig som andraspråk i Rumänien. Ungefär som vi i Sverige idag lär oss engelska. Så franska är väldigt gångbart bland medelålders och äldre rumäner. Fast idag har det tappat en del av sin status och unga väljer oftast att lära sig engelska som andraspråk.

Så har ju förstås greve Drakula bott någonstans i Rumänien och jag tror att man kan besöka hans borg. Har för mig att det är en av landets större turistattraktioner. Fast som sagt jag har inte så mycket koll på Rumänien och en resa dit har kanske inte högsta prioritet för mig.

Dom ligger efter oss

Nu tänker jag generalisera oerhört som jag alltid gör när jag skriver om typiskt svenska fenomen. Naturligtvis är det heller inte så allvarligt eller seriöst menat.

Jag tycker precis som många andra svenskar och utlänningar att Sverige är ett jättebra land att leva i även om klimatet kunde vara bättre. Fast i Sverige är vi absolut inte bäst på allt. Andra länder kan på många områden vara lika bra eller bättre än Sverige. Ändå finns det ibland en attityd i Sverige att andra länder ligger efter oss. Dom ska utvecklas , bli bättre och då kommer dom att komma ikapp oss. Fast även om den attityden kan finnas kvar tror jag svenskarna var mer så för några decinnier sen. Men det är egentligen inget jag vet utan bara tror. Då hade svenskarna mindre kontakt med utlandet , färre svenskar reste eller bodde utomlands och det fanns få invandrare i Sverige.

Jag förstår att dom flesta av er som läser här förstår att jag generaliserar och jag förstår att just ni inte tycker att andra länder ligger efter Sverige. Det tycker naturligtvis inte jag heller. Däremot kanske jag har spridit den myten förut när jag bloggade från Madrid och klagade på spansk byråkrati och annat i bloggen. Fast mest skrev jag nog trevliga saker om Spanien när jag bodde där. Det är ett land som är lätt att tycka om även om byråkratin kan vara si och så.

lördag, mars 22, 2008

skolor i Spanien och Sverige

Jag kan inte skriva något generellt om spanska skolan för dom enda skolor jag har erfarenhet av är dom som mina barn gick i , i Madrid. Båda skolorna var väldigt bra och vi som föräldrar var nöjda. Men jag är också nöjd med dom svenska skolor dom går i nu och både sonen och dottern trivs. Dottern går ju inte riktigt i skolan för hon går på 6års verksamhet som är på skolan den så kallade nollan. I höst börjar hon på riktigt.

En stor skillnad med den spanska skolan var att dom lärde sig läsa tidigare. Min dotter som gick i skola i Madrid mellan hon var 4.5 -5.5 lärde sig läsa och är faktiskt ensam om att kunna läsa bra i sin klass nu. Hon lärde sig läsa och skriva på spanska men hade aldrig några problem med att "översätta" det och börja läsa och skriva på svenska. Egentligen tycker jag nog att svenska barn borde få lära sig läsa och skriva lite tidigare för barn i 5-6 års åldern tycker ofta det är väldigt kul att lära sig nya saker.

En annan skillnad var att man på dotterns skola i Madrid hade en mycket aktiv föräldrarförening så flera dagar i veckan kunde man göra saker tillsammans med dom andra barnen och föräldrar efter skolan. Det var mycket fotboll men också pyssel och åka och bada eller besöka en bondgård. Här i Sverige verkar det inte alls särskilt vanligt att föräldrar och barn gör olika aktiviteter efter skolan. Jag förstår ju att man ofta inte har tid men ett par gånger i månaden borde väl dom flesta kunna göra något. Fast här är det nog vanligare att man går på olika aktiviteter utanför skolan. Bland sexåringarna som min dotter går med har många flera olika aktiviteter i veckan. Det är allt från fotbollsträning till konstkurs för barn.

Ingen av mina barn hade skolunifom på sina spanska skolor. Generellt kan man säga att statligt skolor i Spanien inte har skoluniform men privata har det. Fast det stämmer inte alltid. Min son gick på en privatskola utan skoluniform och dotterns spanska skola var semi-privado det vill säga halvprivat. Inte heller där hade dom skoluniform.

En annan stor skillnad var att skolorna i Madrid hade höga stängsel och lås. Inte bara nåt litet mesigt meterhögt staktet med en grind där handtaget sitter uppochner som på svenska dagis/skolor för mindre barn. På dotterns skola i Madrid fanns till och med en vakt och en skabbig gammal vakthund i en hundkoja mellan dom dubbla staketen som mest sov och såg uttråkad ut.

glad påsk

Hoppas alla som läser här har haft en bra påsk. Själv har jag ätit alldeles för mycket god mat och massor av godis i flera dagar. Ungefär som man brukar såna här helger. Fast av någon anledning lär man sig aldrig att äta godis med måtta.... Allt godis sköljdes så klart ner med en massa söt , sliskig påskmust. Inte så nyttigt men gott.



I år fick jag för första gången på flera år ett påskägg. Tyvärr inte det på bilden. Men ett stort pappägg fyllt med massor av godis är nästan lika bra.

tisdag, mars 18, 2008

Ordlös onsdag - Semana Santa i Sevilla , Spanien



För att se fler ordlösa bilder gå in här

Segovia

Dom flesta svenskar som åker till Spanien på semester åker till Medelhavskusten eller öarna (Mallorca , Ibiza , Menorca och Kanarieöarna) vilket jag kan förstå för sol och bad är verkligen mysigt. Samtidigt kan jag tycka det är lite synd för det finns otroligt vackra städer i det spanska inlandet. En av mina favoriter är Sevilla som nog kan kalla sig en av Europas vackraste städer. Även vid norra kusten finns den vackra och mysiga staden San Sebastian.

Så är Madrid så klart trevligt men det finns små mysiga städer i området kring Madrid också. En av dom mest kända för turister är den mysiga men turisttäta staden Toledo som jag verkligen kan rekommendera om någon besöker Madrid och vill göra en utflykt i närområdet. Staden ligger ungefär en timmes resa med tåg eller buss söderut från Madrid.

En annan stad som jag verkligen tycker om är Segovia som ligger cirka 9 mil nordväst om Madrid. En väldigt liten men gammal och pittoresk stad med många vackra miljöer. Segovia är mest känt för sin romerska akvedukt. Den största och mest välbevade i Spanien , nästan en kilometer lång. Staden är även känt för sitt slott, Alcazar , som Walt Disney hade som förebild när han ritade Törnrosas slott. Staden har också en vacker katedral och dom gamla delarna ligger innanför en ringmur och gatorna är trånga och vindlande. Staden ligger drygt 1000 meter över havet så vintertid kan det vara rejält kallt. Här bor cirka 50000 personer. Också den är absolut värt ett besök och det fungerar bra att göra en dagsutflykt med tåg eller buss från Madrid.


En bit av akvedukten


mer akvedukt


Alcazar i Segovia


Alcazar från andra sidan , utsikten från det höga fyrkantiga tornet är fantastisk


riddare inne i Alcazar


Katedralen och Plaza Mayor

uteliv

Som jag skrev i ett inlägg för ungefär en månad sen så var det alltid roligt att gå ut i Spanien. Det är mer folk i alla åldrar ute och ofta inte så mycket tung fylla. Känns som det överhuvudtaget är mer fart på spanjorer när dom festar. Nu generaliserar jag förstås oerhört som jag alltid gör när jag skriver såna här inlägg.

Nu är inte Uppsala direkt staden som aldrig sover som Madrid brukar kallas. Nu går inte jag ut så mycket utan jag trivs bra med att för det mesta vara hemma och mysa med barnen. Fast dom få gånger jag varit ute i Uppsala har jag blivit rätt besviken. Minst sagt dött. Fast jag ska vara rättvis och säga att jag för ett par veckor sen tog en öl på ett ställe som verkade ganska trevligt. Jag har tidigare bott i Göteborg och det är precis som Stockholm en väldigt mycket roligare stad att gå ut i.

I Spanien liksom i dom flesta andra länder bryr sig ingen om vad du har eller inte har i glaset när ni går ut. Det är själva umgänget som är det viktiga. Dom flesta som då och då går på krogen eller fest nyktra i Sverige har säkert fått kommentarer. "Här har vi gått ut och ska ha trevligt då ska inte du sitta där och dricka Ramlösa och förstöra allt"

Jag saknar också någon form av spanska tapasbarer där man för en billig peng kan köpa dricka och lite tilltugg eller en god kaffe. Dit man ven kan ta med barnen tidigt på kvällen. Där jag bodde i Madrid fanns en sån bredvid lekplatsen där vi föräldrar i kvarteret kunde sitta ute varma kvällar och ta en läsk , kaffe , öl eller ett glas vin när våra barn lekte. På pizzerian i mitt bostadsområde finns en uteservering men det är ganska dött och snarare alkisar än föräldrar som träffas där och man dricker knappast kaffe.

Som sagt nu generaliserade jag enormt mycket men det förstår ju ni som läser här.

lördag, mars 15, 2008

surblogg

Man ska inte vara nyopererad i en stad där man knappt känner någon en lördagkväll då det är melodifestivalen på TV. Jag kan inte förstå svenskars fascination för den tävlingen. Fast jag är ganska orörlig så jag kanske bänkar mig i soffan och tittar ikväll. Annars hade jag behövt någon som hjälpte mig med mat , köpte värktabletter åt mig och agerade duschvakt. Men det ser mörkt ut ikväll. Det är jobbigt att vara så här orörlig och jag fixar inte att stå så länge att någon vettig mat blir lagad Duschandet är lite vingligt så därför känns det skönt om någon annan finns i lägenheten om något skulle hända. Fast det blir ju snart bättre och jag har fått mycket hjälp efter operation så jag ska väl inte klaga för mycket. Imorgon kanske jag kan få hjälp att laga mat , en duschvakt och värktabletter. Håller tummarna. Annars försöker jag mig på en dusch ändå. Snart ska väl benet läka men idag har det svullnat upp och ser inte så bra ut. Hoppas det lägger sig tills imorgon. Nej nu får det vara slut på gnället. Dela med er av roliga språkliga felsägningar längre ner i bloggen istället så jag får ett gott skratt.

osvensk fest och osvensk kötthantering

Jag har skrivit om det tidigare att Sverige är ett av dom få länder där osvensk är något positivt. "Han/hon är så härligt osvensk".

Men så enkelt är det inte. Osvensk är bara positivt i vissa sammanhang. Sånt som rör kultur och mentalitet och "flum" skulle man kunna säga. "Vilken härligt osvensk fest". Osvensk fest är det när alla dansar och är glada utan att vara aspackade? "Den här författaren har skrivit en så härligt osvensk roman". "Det var karneval i Norrköping igår , vilken härligt osvensk stämning". Jag har faktiskt varit på karneval i Norrköping. Det var världens kortaste karnevalståg och kryllade av aspackade människor dessutom var det ordentligt mycket kallare och regnigare än på karnevalen i Sydspanska Cadiz.

Talar man däremot om viktiga saker som säkerhet är inte osvensk positivt. "Vilken härligt osvensk kötthantering min ICA-butik har". Här kan jag faktiskt berätta att min ICA-butik är en av tre i Uppsala som har packat om och ändrat bäst-före-datum på köttfärsen. Men jag har aldrig köpt köttfärs där eller någon annanstans. "Han är så härligt osvensk som alltid kör utan bilbälte". "Vilken härligt osvensk el-installation , ingen s-märkning där inte utan han har bara dragit kablarna lite som han vill". "Vilket härligt osvenskt hotell , det vimlade av kackelackor på rummet".

fredag, mars 14, 2008

språkliga felsägningar och lustiga uttryck

Jag har förut skrivit om språkliga missar och fått ganska roliga kommentarer från folk som gjort kul fel när dom pratat främmande språk. Det finns ju en hel del ord som liknar varandra och det kan bli kul felsägningar. Min svenska klasskompis i Sevilla skulle beställa kyckling på restaurang. Kyckling heter pollo på spanska , min klasskompis råkade säga polla som är namnet på en kroppsdel som bara män har. En annan klassiker är fransmannen som beställer katter på ett spanskt kafé. Kaka heter nämligen gateau på franska men gato på spanska betyder katt.

Två andra ord som folk då och då förväxlar på spanska är cajon och cojon det första ordet betyder låda och det andra testikel/balle. Så det kan ju bli lite märkligt om man förväxlar dom. En fransk klassiker jag har hört är att man beställer gift när man vill ha fisk på restaurang. Gift heter nämligen poison och fisk heter poisson på franska. Ordet gift kan ju ha två minst sagt olika betydelser i det svenska språket. Något en kompis från England som bodde i Sverige tyckte var ganska kul.

Jag tänkte på att det är ju inte bara när man pratar främmande språk man kan säga lustiga saker. Även svenska dialekter kan innehålla uttryck som låter lite underliga för den som inte hört det förut. Vissa personer kan omedvetet använda uttryck som låter underligt i omvärldens öron.

Jag har en släkting som envisas med att säga mancho istället för macho. Hon hävdar att det heter så efter som det har med man att göra. Men dom flesta tycker nog det låter märkligt. Samma släkting kallar också foder i jackor , skor och liknande för luder. Är det luder i vinterjackan låter ju onekligen en smula märkligt. För dom flesta har ordet en helt annan innebörd än foder i kläder. När jag jobbade i hemtjänsten hörde jag ibland uttryck som dom äldre använde som lät lite lustiga. Bland annat hörde jag flera gånger ordet runka användas istället för skaka. Han runkade på huvudet. Kanske inget dom flesta yngre skulle säga. En tant sa att hon skulle rusta mat istället för laga mat.

Så nu tänkte jag efterlysa felsägningar som ni hört om eller gjort själv när ni talat främmande språk eller lustiga svenska uttryck ni hört.

tvättråd med brasklapp

Eftersom det skrivs och diskuteras en hel del om det kommande presidentvalet i USA tänkte jag att jag skulle återvinna en gammal bild som jag hade med på min gamla blogg i april -2006. Då fick jag den i ett mail av en kompis. Det är en brasklapp instoppad bland tvättråden. Det är ett amerikanskt företag som säljer kläder i Frankrike som skrivit brasklappen och översättningen finns under bilden. Idag är inte Sarkozys popularitet på topp så kanske ett och annat franskt företag som säljer kläder utomlands har lust att stoppa in en liknande brasklapp på sina tvättråd.

En brasklapp har fått sitt namn från biskop Hans Brask som satt i riksdagen år 1517, när man beslöt att straffa förrädaren biskop Gustav Trolle och riva fästningen Stäket. Det berättades dock att Brask i hemlighet stack en lapp under sitt sigill, där han protesterade mot beslutet. På lappen stod det: "Härtill är jag nödd och tvungen". Brask menade att han blivit tvingad att vara med om beslutet.Tre år senare vid rättegången som föregick Stockholms blodbad sägs det att Biskop Brask klarade sig undan dödsdomen, genom att plocka fram sin lapp ur sigillet.



This is a clothing label from a small American company that sells their product in France.

Here's the translation of the French part of the label.

  • Wash with warm water.
  • Use mild soap.
  • Dry flat.
  • Do not use bleach.
  • Do not dry in the dryer.
  • Do not iron.
  • We are sorry that Our President is an idiot.
  • We did not vote for him.

torsdag, mars 13, 2008

gravido?

Operationen som jag skrev om gick bra. Jag är hemma och mår bra. När man är på sjukhus (och hos tanläkaren och frisören) läser man ofta deras inte helt nya veckotidningar i väntrummet. Jag fick en trave veckotidningar vid min säng för det var en del väntetid.

Läste en artikel om att resa utomlands som gravid. Lite om vad man skulle tänka på och en intervju med ett par som varit i Karibien. Man fick också veta vad gravid hette på olika språk. Jag hajade till lite då det i artikeln påstod att det heter gravido på spanska. Förmodligen skulle ingen spanskspråkig person förstå det ordet. Vet att alla inte kan spanska men jag tycker att den som skrivit artikeln borde kunnat gjort så mycket research att han eller hon kollade ett lexikon.
Heter det stolo , bordo , gräsklipparo , trädgårdo också? Spanska vore ju ett väldigt enkelt språk att lära sig som svensk om det bara var att lägga till ett o efter svenska ord.

Gravid heter embarazada på spanska. Alltså inte ens i närheten av gravido.

Dom andra orden jag lag till ett o efter ligger också långt från det spanska ordet. Stol heter silla , bord - mesa , gräsklippare - cortacésped och trädgård heter jardin.

Hotel Puerta America

I Madrid finns ett riktigt häftigt hotell som heter Hotel Puerta America där alla våningar är designade. På våning 13 är det japanskt och på våning 11 är det djungeltema. Hotellet har en riktigt bra hemsida med generöst med bilder där man kan gå in och titta på dom olika våningarna. Det är säkert trevligt att bo där. Har aldrig gjort det men hotellets hemsida är kul att kika på.

Hotellets hemsida

Catedral de Justo

Om man åker ut på den karga kastilianska högplatån ungefär 2 mil öster om Madrid kommer man till det lilla samhället Mejorada del Campo. Egentligen skiljer sig inte samhället särskilt mycket från andra små samhällen i trakten. Fast man har en stor och märklig turistattraktion , Catedral de Justo.

1961 fick Justo Gallego Martinez en bonde och före detta munk i trakten en uppenbarelse från Jesus. Sen dess har han byggt på katedralen, oftast 12 timmar om dagen , alla dagar utom söndagar. Han bor alldeles i närheten och lever på donationer han får och sin pension. Han har också sålt av mark han ärvt för att finansiera sitt bygge. Tydligen har han varken använt ritningar eller maskiner i skapandet av sin katedral utan alla är gjort med enklare verktyg. Bygget har blivit välsignat av en biskop och det är tydligen nödvändigt för att få kalla det katedral. Så många andra intressen än katedralbygget och att gå i kyrkan på söndagar har han inte enligt en intervju jag läste. Men han håller på Real Madrid och tittar på fotboll ibland sa han.

Personligen tycker jag det finns andra ställen utanför Madrid som jag nog i första hand skulle rekommendera någon som besöker området. Men visst har man tid och är intresserad kan katedralen vara värt ett besök. Med all respekt för Justo Gallego så har jag personligen nog lite svårt att förstå hur man så fanatiskt kan engagera sig i något vad det än är. Men visst är både katedralen och historien bakom ganska fin och lite märklig.


Catedral de Justo

måndag, mars 10, 2008

ny operation

Jag skrev tidigare om att jag opererat ett knä efter att haft långvariga besvär med knäna. Idag fick jag tid för operation av det andra knät. Känner mig jätteglad. För första operationen var verkligen lyckad och nu hoppas jag möta våren och sommaren frisk och rörlig i knäna. Redan på torsdag ska jag sövas och man ska in och rota i mitt knä. Känns skönt att få det gjort så snart även om jag är lite nervös och önskar att jag kunde snabbspola tiden så det blir fredag, dagen efter (förhoppningsvis lyckad) operation.

fulindier och fulkina

Jag var och åt lunch på en indisk restaurang idag. Ganska okey mat men lite smaklöst och alla rätter smakade ungefär likadant. Jag hade gärna blivit serverad lite mer välkryddad mat. Varför ska det vara så knepigt att hitta en indisk restaurang vars mat smakar som på plats i Indien , eller åtminstone som på en indier i London?

Samma sak med kinesisk mat. Dom flesta kinakrogar i Sverige (och många andra länder) är så kallade "fulkina". Visst får man mycket mat för ganska lite pengar och den kan vara väldigt god men sällan särskilt välkryddad. Inte smakar det som i Kina heller. Fast jag har fått tips om en "finkina" dit kineser går och äter och maten smakar mer som på plats i Kina. Har dock inte besökt den än. Så är det något med kinakrogar och alkisar. Vet inte om kinakrogar ofta har billig öl eller inte är så noga hur fulla dom som blir serverade är. På väldigt många kinakrogar finns ett gäng stammisar som brukar vara allt från lätt till gravt alkoholiserade. Det kan väl inte vara så att vissa efter ett antal glas får våldsamt sug efter en vårrulle och lite stekt ris och därför ser till att befinna sig på en kinakrog?

spanska parlamentsvalet

Som jag trodde vann spanska socialdemokraterna PSOE valet. Dom fick 169 mandat och högerpartiet PP fick 154 mandat av kongressens 350. Så PSOE får ingen egen majoritet utan får regera med stöd av småpartier. Valdeltagandet blev också större än väntat 75.3%. Kanske spelade mordet på en före detta socialistisk politiker i Baskien i fredags roll. Efter mordet avbröt dom stora partierna sina valkampanjer och den mördade politikern Isaías Carrascos änka och dotter uppmanade spanjorerna att gå och rösta för att hedra hans minne.

Jag har ju mest bloggat om spanskt vardagsliv och hur det är att bo i Spanien. Spansk politik tillhör inte det området där jag varken har stort intresse eller större kunskaper. Fast eftersom jag läser spanska tidningar så har jag så klart lite koll på dom olika partierna , deras åsikter och kandidater.

Kan rekommendera Spanienbloggen och spanska tidningar på nätet om man vill läsa mer om spanska valet. Vill man grotta ner sig i röstsiffror är kanske spanska valmyndighetens hemsida något.

söndag, mars 09, 2008

bloggträff

Jag har blivit otroligt dålig på att blogga. Har väl inte så mycket att skriva om just nu heller utan det blir lite fulblogg.

Träffade en annan bloggare i fredags. Alltid kul att träffa någon vars blogg man läst länge. Nu var det här inte första utan , andra gången , jag träffade Johanna och det var hur trevligt som helst. Hoppas vi kommer att ses flera gånger. Hoppas också att jag i framtiden får möjlighet att träffa flera bloggkompisar. Skulle vara hur kul som helst. Johanna gjorde en intervju med mig om att vara mamma till ett autistiskt barn. Fast det var ett skolarbete så den kommer inte att finnas publicerad och gå att läsa någonstans.

På fredags kvällen var jag på Fredrik Lindströms enmansshow "Svenskar är också människor". Kul och sevärt. Påminde en hel del om hans TVprogram "Världens modernaste land".En hel del av det han pratade om var väldigt träffande och man skrattade igenkännande.

onsdag, mars 05, 2008

grisfötter mot rynkor

Nu har jag faktiskt inga rynkor än och det beror varken på flitigt användade av anti-rynkkräm eller botox. Antirynkkräm använder jag inte ens varje vecka och botox har jag aldrig provat och kommer knappast att prova heller. Kanske är det för att jag har bra anti-rynk-gener eller för att jag är vegetarian eller så är jag ännu inte tillräckligt gammal för rynkor eller något annat.

Många provar eller har provat alla möjliga medel för att slippa rynkor. Läste det här att om man äter grisfötter ska man slippa rynkor.
Grisfötter är rikt på proteinet kollagen som finns i bindväv som till exempel huden. Ämnet finns numera i flera skönhetsprodukter mot åldrande.Kollagen hjälper din kropp att bevara fukten. Ditt hår och din hud mår bättre påstås det. Fast måste det vara just fötterna? Går det inte bra att äta vilken del av grisen som helst?

Himi Okajima som driver restaurang Haka Tonto i New York har 39 rätter på menyn och 33 av dom innehåller grisfötter.
Om du börjar äta kollagen när du är 30 så kommer du att se yngre ut när du är 40 påstår Himi Okajima.

Nja jag vet inte. Grisfötter är nog inget jag någonsin kommer att äta. Tvivlar på att det smakar särskilt bra och dessutom äter jag varken kött eller fisk. Har inte en tanke på att sluta äta vegetariskt. Tror att jag heller blir rynkig istället. Ser inte så gott ut på bilden jag hittade och jag har svårt att tänka mig att man kan laga till det så det ser aptitligt ut om jag ska vara ärlig.


citronblomma

I förra inlägget tvekade jag mellan en bild av en citronblomma eller apelsinblomma. Så nu får citronblomman ett eget inlägg. Jag har förresten stoppat ner några citronkärnor i en kruka och ett litet grönt skott har precis kommit upp. Får se om det i framtiden blir citronblommor och citroner i mitt vardagsrum. Vore kul men jag tror det är svårt och jag är verkligen inte den bästa blomskötare man kan tänka sig heller. Brukar glömma dom alltför ofta.

tisdag, mars 04, 2008

ordlös onsdag - azahar



Mer ordlösa bilder hos Krokofanten

Den som är intresserad hittar även bild på citronblomman eller bara kika på inlägget ovanför det här.

lära sig språk vid utlandsflytt

Det här med att lära sig språket om man bor i ett annat land har varit en ständigt återkommande diskussion på olika utlandssvenskar eller före detta utlandssvenskars bloggar. Hur bra behöver man lära sig språket? När talar man flytande? När kan man ett språk?

Även om det bor gott om svenskar på vissa ställen i Spanien som knappt talar spanska som ibland har bott där i årtionden hela eller delar av året. Om man bor i ett område med bara svenskar är det ganska lätt att bara umgås med andra svenskar , gå till svensk läkare och tandläkare , gå till svensk bank, bilmekaniker eller möbelhandlare och handla i svenska affärer. Om man skulle vilja alltså.

Fast jag tror att dom flesta svenskar som bor i länder som Spanien , Italien, Frankrike eller Tyskland en eller ett par år vill lära sig dom lokala språken. Det förväntas nog också av omgivningen.

Bor man däremot i länder som till exempel Indonesien , Japan , Kina eller Saudiarabien en eller ett par år uppfattas det av omgivningen som helt normalt att knappt lära sig ett ord på dom lokala språken. Kanske gör många inte ens ett försöka.

Ryssland skulle jag tro hamnar någonstans mellan. Där försöker nog många lära sig och det förväntas också mer än om man bor i Kina men inte lika mycket som om man bor i Tyskland.

Nu generaliserar jag naturligtvis enormt och jag kanske har helt fel. I så fall är det bara att protestera. Det här var bara lite lösa funderingar som jag egentligen inte har något fakta bakom utan bara en känsla. Så förstår jag naturligtvis att det är mycket lättare för en svensk att lära sig tyska än japanska. Men det kan ändå inte vara omöjligt för det finns ju svenskar som kan språk som japanska , kinesiska och arabiska.