söndag 30 november 2008

Lussebullar


Jag firar 1:a Advent med att baka Lussebullar. Det doftar så otroligt gott med Saffran och julstämning infinner sig direkt tillsammans med lite julmusik och en kopp rött julte.

100g smör
5dl mjölk
50g jäst för söta degar
1 burk Kesella
1g Saffran (två påsar)
1 1/2dl socker
1/2tsk salt
ca 17dl mjöl
russin

Smält smöret och tillsätt mjöljen, värm till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke, tillsätt degspadet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt saffran, kesella, socker och salt. Häll i mjölet lite i taget, tänk på att det packar sig hårdare om man använder dl-mått, jag brukar hälla direkt från påsen till rätt konsistens på degen eller först i ett litermått och sedan i degbunken.
Låt jäsa cirka 30min. Baka ut degen på ett mjölat bakbord, degen räcker till ca 35st lussebullar. Rulla till längder och snurra in den från varsitt håll mot mitten. Dekorera med russin. Villa man ha mer russin i degen så bakar man in dem tillsammans med mjölet innan jäsning. Jäs ytterligare 30min. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda i ugnen ca 5-7min.

torsdag 27 november 2008

Chocolate Chip Cookies


Min sambo bönade och bad att jag skulle baka dessa kakor idag, de är hans absolut favoriter. De behöver tid på sig att svalna och stelna till, men när de är lite sega så är det helt oemotståndliga! Jag gjorde dem enkla idag, men man kan ha i M&M eller kanske Ingefära, kakao, kanel, de går att variera i all oändlighet.

6dl vetemjöl
2 krm salt
1 tsk bikarbonat
2dl socker
2dl farinsocker
2 ägg
200g smör, osaltat
Choklad, grovt hackad

Blanda alla ingredienser utom chokladen till en deg, tillsätt eventuella kryddor. När allt är ordentligt blandat, knåda in chokladbitarna. Rulla till en rulle och packa in den i plastfolie, lägg att vila ca 30 minuter i kylen. Skär i ca centimeter breda skivor och rulla till bollar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, tänk på hur nära du lägger dem, de flyter ut ganska mycket. Grädda i 200 grader i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler. De är mjuka när de kommer ut ur ugnen, så ha dem kvar på bakplåtspappret annars kan de gå sönder. Mina blev fint veckade och tillslut halva av att ligga över gallret, men när det fanns ett papper emellan så höll de sig fina och raka.

onsdag 26 november 2008

Den ultimata Kladdkakan


Jag tycker alltid jag träffar på människor som påstår att de har det absolut bästa receptet på kladdkaka, men jag har faktiskt inte hört om någon som inte blivit helt galen i den jag alltid bakar. Receptet bakas alltid på ett trädgårdscafé i min hemby och jag vet att det finns de som kommer tillbaka för att få smaka på den igen. Cafét drivt ideelt och jag bakar varje år ett antal kladdkakor dit, så jag kan det i stort sett utantill.

Innan har jag alltid bakat den på mörk choklad, men nu senast så fick det bli ljus och det var riktigt gott, nästan godare. Det blev lite mer kolasmak på den med den ljusa chokladen. Jag använder inte heller så hög kakaohalt eftersom jag tycker det kan bli lite bittert då det är så stora mängder.

200g choklad
200g smör
4 ägg
2 1/2dl mjöl
2dl socker
1tsk bakpulver

Smält chokladen och smöret över vattenbad. Vispa ägg och socker pösigt, rör ned chokladsmeten och tillsätt mjöl och bakpulver. Vänd försigtigt ner det i smeten. Grädda i 12-15 minuter i 200 grader. Håll koll på färgen! Den ska vara "simmig" när du tar ut den.

Denna kakan gör sig bäst kylskåpskall eftersom den är så lös i konsistensen när den tas ut från ugnen. Därför kan man med fördel göra den dagen innan. Om den är varm vid servering så kommer den att rinna ut och jag tycker inte att smaken kommer riktigt till sin rätt heller. Servera med glass eller en klick vispad grädde. Jag vågar nästan lova att det är det smaskigaste som finns!

måndag 24 november 2008

Sirapslimpa


Jag ville prova ett nytt brödrecept för att variera mig lite från mitt "Nyttigare bröd", så jag provade att baka Sirapslimpan från Leila Lindholms bok "A piece of cake". Jag är väldigt dålig på att läsa recept hela vägen ner så när jag stog där med degen kom jag på att jag ju inte alls har några brödkorgar utan jag hade förutsatt att hon bakade i brödformar. Men det var ju för sent att tänka på det nu, så jag tutade och körde på brödformar!

50g smör
5dl filmjölk
50g jäst
2dl mörk sirap
2 tsk salt
6dl vetemjöl
5-7 dl rågsikt

Smält smöret och blanda det med filmjölken, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt. Tillsätt vetemjölet och rågsikten lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda i det sita mjölet för hand. Jäs till dubelstorlek under bakduk. Baka ut till två bröd och lägg i mjölade brödkorgar (eller brödformar) eller på plåt med bakplåtspapper. Jäs ca 40 min. Grädda i 225 grader i ca 40 min. Täck dem med folie efter halva tiden så de inte blir för mörka.

torsdag 20 november 2008

Pepparkaks Cupcakes


Jag ska på glöggfest hos en vän idag och det är lite frivilligt knytkalas så jag tänkte bidra med några juliga Cupcakes med pepparkakskänsla. Tyvärr hade jag inga malda Nejlikor hemma som det borde vara i också, men det smakar och doftar Pepparkaka ändå. Jag prövade att slänga ner en nypa Muskot efter att ha tittat på Leilas Jul igår då hon sa att det var vanligt i USA. För att förhöja pepparkakssmaken så krossade jag ner några i smeten också. Frostingen tycker jag ska ha lite mer smak av cream cheese till pepparkaka som ju passar jättebra i smaken till ost, så i denna frosting är det dubbelt så mycket cream cheese som normalt.

4 1/2dl vetemjöl
1 1/4dl strösocker
1/2 tsk salt
3 tsk bakpulver
1 ägg
2 1/2dl mjölk
125g smör
2tsk Kanel
1/2 tsk Ingefära
1/4 tsk Muskot
1 tsk Nejlika, mald
1 1/2 dl krossade pepparkakaor

Frosting:
3msk smör
200g cream cheese
400g florsocker

Smält smöret, vipsa ner ägg och mjölk, ställ åt sidan. Blanda de torra ingredienderna i en annan bunka och tillsätt kryddorna och de krossade pepparkakorna. Blanda de torra med de blöta och rör försiktigt. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och klicka ut smeten, den räcker till cirka 10st cupcakes.

Rör smöret mjukt med elvisp, blanda i cream cheesen och vispa fluffigt. Rör ner florsockret och vispa till en jämn kräm. Bred eller spritsa över dina cupcakes. Jag dekorerade dem genom att strö lite kanel över.

tisdag 18 november 2008

Chocolat Chili Cupcakes


Idag fick jag sån lust att baka cupcakes igen så det blev Chocolat Chili Cupcakes. Jag bakade en gång kladdkaka med chili och det gav ett extra sting som jag tyckte skulle passa bra i en Cupcake. Så här är dem, lite extra spännande.

4dl mjöl
1tsk bakpulver
1/2tsk bikarbonat
1/4tsk salt
1 1/2dl kakao
125g smör, osaltat
2 1/2dl socker
2 ägg
1 3/4dl filmjölk
1tsk vaniljsocker
200g mörkchoklad, grovt hackad
2tsk chilipulver

Frosting:
100g Philadelphia cream cheese
350g florsocker
2msk smör
4msk kakao

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält smör och vispa ihop det med de blöta ingredienserna i en annan bunke. Blanda samman de torra och de blöta ingredienserna och rör så att de precis blandas. Vänd ner den grovt hackade chokladen. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och klicka ut smeten, den räcker till ca 12 cupcakes. Grädda i 180 grader i 25-30 minuter. Låt svalna. Rör smör och cream cheese mjukt med elvisp, tillsätt kakao och florsocker, vispa till en jämn kräm. Bred eller spritsa ut den över dina cupcakes.

söndag 16 november 2008

Matmuffins


Dessa mer matiga muffins passar jättebra som mellanmål eller för att ta med sig på picknick. Men jag bakade dem för att ha dem som tilltugg till pastasallad. Det gör sallad lite mer matigt och man håller sig mätt på ett annat sätt. Faktiskt blev de väldigt saftiga, trots att det är mer fibrer i.

5dl vetemjöl
3 1/2dl grahamsmjöl
1/2dl vetegroddar
3tsk bakpulver
1tsk salt
1tsk örtagårdskryddor
1 purjolök
150gram skinka
2dl riven ost
3 ägg
2 1/2dl vatten
1 1/2dl filmjölk
1dl olivolja

Blanda alla torra ingredienser. Vispa ägg, vatten, filmjölk och olja i en en gen bunke. Häll i de blöta ingrdisenserna i de torra, vänd ihop dem försiktigt. Skölj och hacka purjolöken, strimla skinkan och riv ost. Vände ner dem i smeten. Ställ appersformar i en muffinspanna och klicka ut smeten, den räcker till ca 16st muffins. Grädda i 30 minuter i 180 grader. Kan ätas både varma och kalla.

Världens godaste äppelkaka


Jag fick för ett tag sedan en massa äpplen som jag inte visste riktigt vad jag skulle göra med, men så kom jag på att en riktigt god äppelkaka hade kunnat vara något och slängde samman den här. Den är väldigt enkel att göra och är grymt god! Jag har fyrsit ned ned och tinat den några timmar innan servering på köksbänken och det har gått jättebra. Nu sist värmde jag upp de lite lätt i ugnen i 5-10minuter under folie också och det var också gott. Ett gott och enkelt sätt att använda äpplen efter äppelskörden.

Jag tycker om att använda kardemumma kärnor som jag sedan stöter i en mortel, jag tycker smaken kommer fram mer av dem än med vanlig färdigmalen man kan köpa på påse.

8-10st äpplen
2msk kanel
1 tsk kardemumma
1/2 dl socker

2 ägg
2dl socker
50g smör, osaltat
1dl mjölk
2 3/4dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma

Pärlsocker

Kärna ur äpplena och dela dem i munstora bitar, stek dem tillsammans med krydderna, om det behövs gör det i omgångar. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smält smör och mjölk, vaniljsocker och kardemumma. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner det i smeten. Vänd i äpplena försiktigt. Lägg bakplåtspapper i en "halv långpanna" Ca 20x30cm. Kanten måster vara ganska hög. Häll i smeten och strö pärlsocker över. Grädda ca 40-45 minuter i 175 grader.

Kakan kan ätas som den är, båda varm och kall är den jättegod. Men allra bäst blir den med en klick vaniljsås till. Mums!

torsdag 13 november 2008

Sally Lunn




Jag har haft lite problem med mina bilder, så det är därför inläggen har låtit vänta på sig. Jag tycker det är rätt meningslöst att lägga ut ett recept utan bild, det läskar ju inte alls till bakning lika mycket. Dessa muffins heter Sally Lunn och har blivit lite av en favorit. Receptet kommer från boken "Muffins och smoothies". Det står att de ska serveras varma med smör, sylt och marmelad, lite som scones, men jag tycker de är underbara som de är och äter dem gärna som en blandning mellan fika och mallanmål. De är inte så söta så jag tycker de passar utmärkt på picknick eller kanske som tilltugg till en sallad.

9dl vetemjöl
1dl socker
1tsk salt
6tsk bakpulver
250g smör, osaltat
2 ägg
5dl mjölk

Blanda alla torra ingredienserna i en skål och rör ordentligt. Smält smöret, och vispa i ägg och mjölk. Häll de blöta ingredienserna i de torra och rör tills det precis blandat sig. Smörj muffinsplåtarna, receptet räcker till 10st stora eller 18st små muffins, och klicka i smeten. Grädda i 180 grader i cirka 25-30 minuter.

onsdag 5 november 2008

Cookie's & Cream Cupcakes


Nu äntligen har jag bakat cupcakes igen! Idag blev det Cookie's & Cream Cupcakes inspirerade av Ben & Jerry's glassen med samma namn. Jag är riktigt stolt över resultatet, de ser verkligen riktigt smarriga ut, och jag kan lova att glasyren är helt otroligt god. Jag använde Oreos i smeten för att få den där riktiga Amerikanska känslan, de kan man hitta på de flesta butiker nu för tiden tror jag. I min lokala ICA-butik finns de bland de Amerikanska varorna, inte bland kakorna. Men det går att ha i andra kakor ifall Oreos inte finns att få tag på.

6 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
200g smör
3 dl socker
2 ägg
2 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

Smält smöret, låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Knäck i äggen i smöret, tillsätt mjölken och vispa samman. Häll i de blöta ingredienserna i de torra och rör så att allt precis blandar sig. Smeten räcker till cirka 14st cupcakes. Ställ pappersformar i muffinsplåten och fördela smeten i dem. Grädda i 180 grader i cirka 25 minuter.

Cream cheese frosting

1 msk smör, osaltat
100g cream cheese
2 tsk citronsaft
5 dl florsocker

Vispa smöret mjukt med elvisp, tillsätt cream cheesen och vispa ihop det ordentligt. Tillsätt citronsaften och florsockret, vispa det till en jämn och fin smet. Spritsa ut eller bred på kalla cupcakes. Jag dekorerade med en halv Oreo för att visa vad som finns i, kontrasten blev så fin också mellan kakan och toppingen.

tisdag 4 november 2008

Nyttigare bröd

Detta brödet är nästan löjligt enkelt att svänga ihop, och resultatet är så gott! För att vara ett mörkt bröd så är det väldigt saftigt, faktiskt håller det sig saftigt i nästan en vecka men det går också jättebra att frysa. Det ursprungliga receptet kommer från Anna Skipper, men jag har ändrat lite i det. Det luktar ljuvligt från ugnen när det gräddas och det vattnas i munnen, men låt inte det och den bruna färgen lura er att ta ut brödet för tidigt, det behöver 1 1/2 timme i ugnen. Detta receptet räcker till 2 st bröd.


5dl dinkelmjöl
2dl grahamsmjöl
3dl rågsikt
1dl vetegroddar
2,5dl vete- eller rågkross (uppkokad i lika mycket vatten)
1tsk salt
4tsk bikarbonat
1 påse brödkryddor
1l filmjölk
1/2dl sirap


Koka upp krossen med lika mycket vatten, var noga med att kolla den, för den suger åt sig vattnet fort. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, häll i krossen när den svällt samt filmjölken och sirapen. Rör ihop. Klä två brödformar med bakplåtspapper och fördela smeten mellan formarna. Grädda i 1 timme och 40 minuter i 175 grader. Ta inte ut det för tidigt, det kommer att få mycket färg och börja dofta ljuvligt efter halva tiden, men som sagt, låt inte det lura er. Låt bröden kallna på galler under handduk.

måndag 3 november 2008

Misslyckad fruktkaka?

Jag tänkte spinna vidare på min engelska frukost med lite "Afternoon tea" och baka en fyllig fruktkaka, men jag var nog lite för ivrig idag. Jag hade lite dadlar och aprikoser liggandes som jag ville göra något med, så de var min bas. Sedan hittade jag ett recept som jag hade som utgångspunkt och där skulle kakan vara inne i ugnen i 1 1/2 timme, men jag tyckte färgen var fin, och det kom inte ut några smulor när jag testade den med provstickan så jag tog ut den efter en timme. Den är lite kladdig, så 1 1/2 timme är nog mer rimligt. Men den är god och helt utan socker eller smör och dessutom räcker det nog med en liten bit till tekoppen på kvällen för den smakar mäktigt. Jag tror att den kan vara ännu godare om imorgon då den fått stå en kväll i kylen.

200g dadlar
100g aprikoser, torkade
2dl osötad apelsinjuice
2msk sirap
225g Vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk kanel
3 st ägg

Kärna ur och hacka dadlarna, dela aprikoserna och lägg i en kastrull. Häll på apelsinjuicen och låt puttra i ca 10 min, rör ihop till en puré. Blanda vetemjöl, bakpulver och kryddor ordentligt i en bunke. Knäck i äggen i fruktpurén och vispa, häll i sirapen. Häll fruktblandningen i bunken med mjöl och blanda samman försiktigt. Häll i en smord form, jag hade lite kokosflingor i formen också. Ta inte en för stor form, kakan höjs nästan ingenting eftersom det knappt är något bakpulver i den. Grädda i 175 grader i cirka 1 1/2 timme. Låt kallna i formen. Mums till en kopp varmt te så här i frostkylan.

lördag 1 november 2008

Scones


Jag kommer väl ihåg första gången jag bakade scones, det var ett recept ur min allra första kokbok för barn och det receptet använder jag jämt, för det är helt otroligt gott! Idag bakade jag lite scones till frukost, det känna lyxigt med nybakat och vi avnjöt det dessutom med marmelad inköpt i Frankrike på senaste Parisresan, mums! Till scones ska man dricka te, tycker jag och min favorit är Grönt och Skönt, ett riktigt gott grönt te som jag dricker i princip jämt.

4 1/2 dl mjöl (jag tog Vetemjöl Special så de blev extra fluffiga)
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
50g smör, osaltat
2 dl mjölk

Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt smöret i kuber och arbeta till en smulig deg. Häll i mjölken och arbeta ihop degen. Detta kan man göra för hand eller i matberedare. Jag har läst någonstans att man inte ska knåda scones deg, så jag delade degen i två delar och tryckte ut på bakplåtspapper. Snitta ett kors och pricka med en gaffel. Grädda i 250 grader i 8-10 minuter. Servera med smör, marmelad, sylt och ost.