BORDUREN | Zweeds speldenkussen

De afgelopen weken is er veel gebeurd in mijn privéleven. Leuke en minder leuke dingen. Vandaar dat het bloggen er even niet in zat. Wat wel een positief hoogtepunt was, waren de verjaardagen van mijn zoon en dochter. En zo had ik opeens na de feestelijke hapjes twee plastic bakjes van de kruidenboter over. Eigenlijk een leuk formaat bakje, zonde om weg te gooien op de plastic afval berg. 

En zo ontstond het idee om hier iets mee te gaan maken. Het werd een speldenkussen. 
Of liever gezegd.. twee speldenkussens!

Een paar weken geleden kwam ik mijn borduurwol weer tegen. En na alle haakwerkjes had ik weer zo'n zin om even iets anders te doen. Ik dook mijn inspirerende Scandinavische vakantiefoto's en borduurboeken weer in en volgde een workshop Zweeds borduren bij Blomsterstuga. Helemaal gemotiveerd begon ik aan deze kleine, maar oh zo leuke projectjes om er weer in te komen.


Ik maakte het patroon op papier tot het om het bakje paste. Daarna bracht ik het patroon over op mijn lapje van wolvilt (Er passen uit een standaard lapje 2-3 potjes) en knipte het uit. Origineel wordt het overigens niet op vilt, maar vadmal geborduurd. Dit is een geweven wollen stof wat daarna gevilt wordt en beschadigd de wollen borduurdraad minder. Maar om te oefenen werkte dit voor mij ook.

Op de achterzijde van tekende ik de bloemetjes met balpen. Je hoeft het immers toch niet te wassen ;-). En zo borduurde ik met verschillende borduursteken de tak, blaadjes en kleine bloemetjes. Geheel in de stijl van het Zweeds folkloristische yllebroderi.

Dat smaakte naar meer! En zo borduurde ik hetzelfde patroon nog een keer maar dan in andere kleuren... rood en helderblauw. Dit zijn de kleuren zoals gebruikt worden bij de Hallandssöm techniek, met enig verschil dat het origineel op katoen en met katoengaren wordt geborduurd.

Tip:
Mocht je het ook willen maken, houdt er dan rekening mee dat je aan het einde voldoende overlap hebt. Door het borduurwerk kan het al snel te krap worden en niet meer om je bakje passen.


Nadat het borduurwerk gedaan was heb ik heel voorzicht met een stoomstrijkijzer op de wol-stand het lapje gestreken. Op de achterkant plakte ik dubbelzijde tape en plakte het strak om het bakje heen. Met een steekje en naaigaren heb ik de rand nog extra vastgezet. De bakjes zijn klaar. Zo zijn ze eigenlijk al hartstikke leuk!


Om er een speldenkussen van te maken, knipte ik uit een lapje stof een cirkel van ca. 20 cm (de naad komt er nog bij). Langs de rand maakte ik met naaigaren (dubbele draad) een rijgsteek en trok de draad aan. Voordat ik het geheel dicht maakte en afhechtte, vulde ik het met vulling. Gebruik daarvoor een kussen, restjes wol of rijst. En zorg er voor dat de opening goed dichtgemaakt wordt. Even in vorm kneden en ook het bolletje is klaar. 


Nu alleen nog in het bakje monteren. Hiervoor plakte ik wat dubbelzijdig tape in het bakje en drukte het stoffen bolletje er stevig in. Klaar is het speldenkussen. Een ontzettend leuk project waarvoor je maar weinig materiaal nodig hebt!


Patroon
Wil je ook zo'n speldenkussen maken, dan vind je hieronder het patroon. Vergroot het nog wel naar de juiste maat en pas het eerst om je bakje en pas het eventueel aan, voordat je begint. Zorg voor voldoende overlap!


veel borduurplezier!