Tuesday, September 24, 2013

Το αγγούρι της ξενιτιάς

Έσιει χρόνια που με βασανίζει τούτον το θέμα τζαι είμαι σίγουρη ότι το αγαπημένο αναγνωστικό κοινό θα διχαστεί. Πάντα συμβαίνει αυτό άλλωστε όταν αναλύονται τέτοια φλέγοντα και σημαντικά ζητήματα.

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι θα πουν, χαράς το πράμα ρε μαγιόλα, άλλην εννοια τωρά, με ίντα λεπτομέρειες ασχολείσαι τζαι εσύ δηλαδή α! Ειδικά τζείνοι που ζουν στην Κύπρο τζαι εν εγεύτηκαν το εξωτερικόν παρά μόνον το Κυπριακόν. Τζείνοι απαλλάσσονται όμως γιατί δεν ξέρουν τι έχουν γι'αυτό και δεν το εκτιμούν, θεωρούν το δεδομένο. Νομίζουν ότι παντού εν το ίδιο, νομίζουν ότι παντού διά σου την ίδια ευχαρίστηση, την ίδια φρεσκάδα. Αμ δε!

Όσοι ζουν χρόνια στο εξωτερικό έιμαι σίουρη ότι έχουν ζήσει το... "αγγούρι της ξενιτιάς". Ναι, το "αγγούρι της ξενιτιάς" εν αληθινό αγγούρι, έννεν σαν το Κυπριακό. Καταρχήν είναι μεγάλο, πολύ μεγάλο! Αγοράζεις τα ένα-ένα, εν πιάνεις πολλά να έσιεις. Διά του λόγου το ασφαλές παραθέτω αποδεικτικό υλικό:





Στην αρχή χαίρεσαι, γιατί θωρείς το έτσι μεγάλο και λαλείς, όι ρε μάσιαλλα, εν ένας αλλα λέων.  Με ένα αγγούρι εννα περάσω μια βδομάδα, εν θα βουρώ στο μπακάλη κάθε λλίο. Μετά σκέφτεσαι εν τζαι οικονομικό, όι Κύριε μου, συμφέρει τζιόλας. Πάεις σπίτι και κόφκεις σαλατούα με χαρά, με ελπίδα, με έναν πόθον. Βάλλεις τζαι λαδούιν, λεμονούιν τζαι ούλλα τα ταιρκαστά σου! Και με το που βάζεις το αγγούρι στο στόμα, μένεις με το στόμα ανοικτό! Αίσχος είσαι ρε "αγγούρι της ξενιτιάς"! Γιατί μας εξεγέλασες, γιατί εν έσιεις γεύση καμία, γιατί μας χαλάς τη σαλάτα μας, γιατί γιατί γιατί; Είσαι μόνο για τη μόστρα τελικά, σιόου οφ! 

Έτσι επήρα τη μεγάλη και βαρυσήμαντη απόφαση να μην ξαναγοράσω αγγούρι... Καλά λένε. Άλλοι το τρώνε και δροσίζονται και άλλοι το τρώνε και ζορίζονται... ε εγώ ζορίζομαι, δε θέλω άλλο, του έδωσα πολλες ευκαιρίες, δε με ευχαριστεί, τέλος... Ιναφ ις ιναφ! Και ναι, για όσους ακόμα αναρωτιούνται, το μέγεθος μετρά στη συγκεκριμμένη περίπτωση!

16 comments:

  1. Μονο ως ταλατούρι τρωεται το αγγούρι της ξενιτειάς...τζαι τζεινο με λιο θκυόσμι κυπριακόν μέσα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ! Χαίρομαι που έχει και άλλους παθόντες Πρασινάδα!

      Delete
  2. Μιάλο Θέμα επιαες
    Τσας παρεξηγημενο
    Στην οψην του ταρασσουμαι
    Εν πον' αναγιωμενο

    Που τότε που κατάλαβα
    Πως εν εσιει αγγούρι
    Αλλά ένα ξιλαγκουρο
    Τζ ήβρα τζ' ένα σκουλουτζι

    Βουκκο εγώ δεν έβαλα
    Μήτε μες τη σαλάτα
    Αφού αν δεν ενι μιτσι
    Ρε Χαραλάμπη κλάφτα

    Τζ αν θκιοσμη (που το δίνω οσμή;)εξιλιφτηκες
    Λαλώ ρε πρασινάδα
    Ούτε για μάσκα εν κάμνει
    Ξέρεις ρε, για τη φάτσα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. χαχα αν μου επέρναν ήταν να απαντήσω τζι εγώ με τσαττίστό!

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τωρα εντυπωσιάστηκα τζαι με τον ευγενικό τροπο που μου την ειπες για το ορθογραφικο, αλλα τζαι με την ετυμολογία!!

      Delete
    2. Οι Οι προς Θεού
      εγώ δεν είμαι ετσι
      Εν τζ εν ολαν διαγωνισμός
      Κανένας εν μας βλέπει

      Απλά αναρωτήθηκα
      Το πόθεν εν πο' φκαίνει
      Μεν σου πω σφάλμα έκαμα
      Ανθρώπινο, ας ενι.

      Delete
  4. Σωστή.
    Ήβρα μια λαϊκήν αγορά δαμέ τζιαι έσυ αγγούρκα που χωρίζουνται σε 3 κατηγορίες:
    1. τα Ολλανδικά μέγα-αγγούρκα, που όπως τα πιάνεις πετάσσεις τα. Μυρίζουν χημεία, τζιαι έχουν γεύση ξεθυμασμένου κάτουρου
    2. Τα Τουρκικα. τούτα εν αξιοπρεπή μιγάδικα αγγουράκια, που τουλάχιστον στο μέγεθος μοιάζουν με τα κυπριακά. Τις παραπάνω φορές η γεύση εν...ολλανδική.
    3. Τα Αιγυπτιακά. Long live Egypt! Έσιει έναν Αιγύπτιο, που οι τιμές του χτέρνουν κανονικά. Αλλά ο γέριμος έσιει τα πιο ωραία αγγουράκια ούλλων των εποχών. Βασικά παίζει να εν τζιαι η ίδια ποικιλία που βάλουμεν στην Κύπρο. Έτσι λιο ξύλινα, μυρωδάτα. Αγαπώ Αιγύπτιο (ο ίδιος έσει τζιαι...κολοκάσι!)

    Καταλαβαίνω σε.

    Το επόμενο ποστ παρακαλώ να εν η ντομάτα. Ουτε ο Αιγύπτιος καταφέρνει να με πείσει στες ντομάτες.
    Δράμα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεσποσύνη! Συμφώνω με τις κατηγορίες που έκαμες, πάνω κάτω έτσι είναι. Έσιει και κάποιους που το Μαρόκκο και τα περίγυρα που φέρνουν καλό αγγούρι αλλά θέλει ψάξιμο. Και ναι, εν κόψιμο κκελλές μεγάλο...

      Delete
  5. Έχω και γω το ίδιο πρόβλημα, και δεν αγοράζω ποτέ το μεγάλο αγγούρι. Προτιμώ το μικρό by far. Αν θα μου βάλεις το μεγάλο, μεν μου το βάλεις καλλίττερα. Πάω στην αγορά τζαι βρίσκω που τους Τούρκους ή νοτιοαφρικάνους. Εν εκατάλαβα ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ τους. Φυσικά που το χωράφι της θκιάς μου έννενι, αλλά σαν τζείνα εν έσιει. Τωρά τελευταία ήβρα τζαι θκιόσμιν μαροκινόν και είμαι περήφανος! Εν σαν τον δικό μας!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εσύ είσαι Ο ειδικός στο να βρίσκεις κυπριακά (και περουβιανά) προιόντα στο εξωτερικό! Που τα ξετρυπώνεις, εννα πελλάνω!

      Delete
    2. ήταν χιλιανό το πίσκο τελικά! αλλά ήβρα και angustura bitters, οπότε οκ!

      Delete
  6. Replies
    1. χαχα άτε ρε Invictus, πέψε κανένα σπόρο πέρκι δούμε μιαν άσπρη μέρα τζαι εμεις!

      Delete
  7. Εγώ απαρατήρησα διαφορά τζιαι στην υφή. Εν λοούνται για αγγουράκια--> http://www.google.com.cy/imgres?um=1&sa=N&biw=1454&bih=726&hl=en&tbm=isch&tbnid=tbUxJkArjWhI0M:&imgrefurl=http://depositphotos.com/1499264/stock-photo-Cucumber.html&docid=lQYvsQBbMmWJiM&imgurl=http://static3.depositphotos.com/1002457/149/i/950/depositphotos_1499264-Cucumber.jpg&w=1024&h=768&ei=RQlHUqj1DISk4AT6n4HYAw&zoom=1&ved=1t:3588,r:80,s:0,i:338&iact=rc&page=4&tbnh=188&tbnw=245&start=67&ndsp=25&tx=150&ty=107

    ReplyDelete
  8. στη δική μου ξενιτιἀ, αγοράζω "persian cucumbers" από το απλό σουπερμάρκετ μου και είναι όπως τα Κυπριακά. έλυσα το πρόβλημα μου.

    ReplyDelete