En el marc del solidaritats 2010 (programa d’actes), que aquest any porta per lema ‘Per una altra globalització!’ el proper dimecres 13 d’octubre és realitzarà la conferència ‘El paper de la banca ètica en la construcció de la pau’ a càrrec de Joan Antoni Melé, sotsdirector de Triodos Bank a l’Estat Espanyol (19:30 hores al Saló de Sessions de la Casa de la Vila). En materia de banca ètica l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha fet alguns primers passos, com s’explica en aquest recent article publicat al butlletí ‘Iniciativa per Vilafranca’ i que adjunto a continuació:
"A hores d’ara s’ha fet evident que els bancs (i en molts casos les caixes) posen l’afany de lucre dels seus gerents per sobre de qualsevol altra consideració: d’aquest fet n’és una mostra clara la crisi econòmica que encara estem patint i que, recordem-ho, va tenir el seu origen en l’especulació financera i immobiliària i en el consegüent allunyament de l’economia productiva real.
Alhora el sector bancari fa tot tipus de negoci amb la indústria militar i amb les grans corporacions que no respecten els Drets Humans i, per dir-ho finament, fa la vista grossa davant el frau i l’evasió fiscal de les grans fortunes.
Però, podem actuar localment davant d’aquesta realitat? Com a mínim és possible obrir algunes escletxes. Per exemple, l’anomenada banca ètica es va alçant, de mica en mica, com a alternativa: una banca (amb origen als països nòrdics) que no inverteix en especulació financera i que compromet el crèdit amb l’economia productiva (en moltes ocasions amb projectes de modernització ecològica o d’economia social); una banca que rebutja operacions amb industries com la militar o la de l’energia nuclear i que es sotmet a un control constant per part d’ONG independents per certificar que compleix aquestes premisses.
El 25 de setembre de 2007 l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ja va aprovar una moció d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida (ICV-EUiA) per començar a operar amb banca ètica. Així es va obrir un primer compte corrent amb 30.000 €.
El següent pas va ser proposar que les operacions de crèdit que fa l’Ajuntament no s’oferissin només als bancs i caixes tradicionals, sinó també a entitats de banca ètica, pràctica que, desprès d’insistir-hi una mica, comença a ser habitual a la intervenció municipal.
Aquest 2010 s’ha fet un nou pas: A proposta d’ICV-EUiA s’ha acordat gestionar amb banca ètica la quantitat que l’Ajuntament destina a programes de d’emergència, solidaritat i cooperació (156.900 €). Tot i que hem hagut de perseguir al govern de CiU perquè donés compliment a l’acord, aquest, finalment, s’ha fet efectiu."
Més informació sobre Banca Ètica:
Finançament Ètic i Solidari
Fundació FIARE
Triodos Bank
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada