dimarts, 28 de desembre del 2010

pressupostos – càmeres

1.- Tot just acaba el ple municipal de l’Ajuntament de Vilafranca, el govern convoca als periodistes i, en presència de setmanaris, ràdios i televisió, llança greus acusacions no fonamentades contra la majoria de regidors i regidores.


La partida més important que es sotmetia a votació l’altre dia feia referència a l’aplicació a nivell municipal del Decret de “mesures extraordinàries” del Sr. Rodríguez Zapatero. Un Decret que molts no compartim perquè carrega el cost de la crisi sobre els que no l’han causat, mentre eludeix en canvi adoptar mesures fermes contra l’economia de base especulativa.

Els dos conceptes (el de més volum pressupostari –retallada de drets– i el de menys volum –dependència–) eren perfectament separables, i així ho vam proposar en el ple sense que el govern ho recollís. Proposta que, evidentment, mantenim sobre la taula (+ informació aquí).

Alhora esperem que el govern eviti fer més rodes de premsa d’aquest tipus i concentri els seus esforços en aprovar el pressupost municipal pel 2011 que hauria de ser la seva prioritat.

En aquest sentit trobareu aquí les propostes que des d’Iniciativa Verds – Esquerra Unida hem posat sobre la taula. En el cas de les mesures que han de suposar un estalvi trobareu informació ampliada aquí.

2.- En un altre ordre de coses, el flamant govern del president Artur Mas anuncia que deixarà d’instal•lar càmeres a les comissaries dels Mossos d’Esquadra i que anul•larà el codi ètic de la policia catalana.

Sincerament, no ho puc entendre. Per què aturar unes mesures reconegudes internacionalment i que han fet que al nostre país ja no hi hagi denúncies per tortures policials? Per que deixa d’aplicar uns procediments que donen seguretat a les persones detingudes, alhora que eviten que cap bon agent hagi de fer front a acusacions infundades?

[origen imatge]

dimarts, 7 de desembre del 2010

Sobre la compra de la muntanya de Sant Jaume

Situat com a horitzó paisatgístic dels barris de Les Clotes i l’Espirall, el de la muntanya de Sant Pau i Sant Jaume, i la seva plana agrícola, és l’espai natural més emblemàtic de Vilafranca.

Des de fa temps [1] [2] venim plantejant al Ple municipal i en diversos fòrums d’opinió la necessitat d’arranjar aquest espai rural i de regular-ne els usos ja que no és només un bon mirador paisatgístic i un espai de lleure (que també ho és) sinó que, vinculat al Museu de les Cultures del Vi, considerem que el parc de Sant Pau i Sant Jaume podria ser una de les portes d’entrada al Penedès enoturístic.

L’Ajuntament ja n’és propietari d’una part, però hi ha altres propietaris. Ara s’han posat a la venda els terrenys del Casal 2000 i l’empresa minera que explota l’altre vessant de la muntanya ràpidament s’ha interessat en comprar-los. No m’estendré sobre l’impacte que té una pedrera a cel obert: només cal mirar la muntanya des del perfil de banda de Pacs. Algunes veus apunten que l’empresa no es podria posar a excavar de bones a primera, però el cert és que ja en seria propietària, que és el primer pas.

Certament aquest no és un bon moment per adquirir perquè hi ha pocs recursos i moltes necessitats, però pensem que l’Ajuntament ha de fer l’esforç, i per això hem votat a favor de fer possible la compra i municipalització d’aquest espai.

Això no treu que pensem que el govern hauria d’haver portat la qüestió d’una altra manera, buscant fonts de finançament alternatives, com ja vam plantejar quan es va començar a parlar d’aquest tema (per exemple a través de la Xarxa de Custòdia del Territori, donant entrada a altres institucions, com la Diputació o les caixes d’Estalvi, perquè compartissin la propietat i hi posessin també part dels diners).

Era urgent dotar el pressupost i evitar que els terrenys fossin venuts a l’empresa minera i així ho hem fet possible amb el nostre vot. Ara seria bo que, d’una banda, el govern, busqui la implicació d’altres institucions en la compra dels terrenys; i, d’altra banda, avanci en la regulació dels usos del parc de Sant Pau i Sant Jaume, aprovant el corresponent Pla Especial de protecció.

[origen imatge]

dijous, 25 de novembre del 2010

L'entrevista del setmanari 7 Dies

Adjunto a continuació l'entrevista que m'han fet aquesta setmana al 7Dies:

En quins aspectes centrareu la vostra campanya electoral de cara a les municipals?

La nostra prioritat és combatre la crisi econòmica en la mesura de les possibilitats d’un Ajuntament com el nostre. Cal potenciar la modernització ecològica, l’economia social i la formació a tots els nivells; i donar suport a les persones que més ho necessiten garantint les partides de serveis socials.

Com resumiu el paper que heu tingut a l’Ajuntament en aquesta legislatura?

Estem fent una oposició constructiva i participativa, fent propostes en positiu per millorar Vilafranca, buscant el diàleg i el debat previ. Amb el govern de Marcel Esteve vam aprovar uns pressupostos, que incorporava propostes d’ICV-EUiA de tan abast com el projecte per la construcció d’una nova residència per a gent gran a l’antic INCAVI (que lamentablement ha quedat congelat amb la moció de censura), el reforç dels serveis socials (que desprès s’ha consolidat) o la instal•lació de la mini-deixalleria , entre d’altres. En relació amb el govern de Pere Regull, tot i estar en descord sobre la política d’inversions, vam fer possible l’aprovació de les mesures socials del pressupost.

Quines són les necessitats més urgents?

Mantenir uns bons serveis socials i un bon sistema educatiu, evitant situacions de desigualtat, aconseguir el segon ambulatori i millorar el transport públic amb Barcelona i Tarragona, en especial pel que fa als trens de rodalies i a l’estació de regionals. A nivell urbanístic, no desaprofitar la Llei de barris, resoldre el cobriment de la via del tren i actuar en punts concrets per evitar la degradació de l’espai públic.

Com poden contribuir les polítiques mediambientals a pal•liar els efectes de la crisi?

Doncs afavorint un canvi de model productiu i impulsant una economia arrelada al territori i amb responsabilitat social i ambiental: Hem de transformar la nostra manera de produir, modernitzant l’aparell industrial però també canviant la nostra manera de viure i de consumir, per exemple amb un comerç de proximitat.

Creieu que d’alguna manera les polítiques socials estan en perill?

Sí, hi un risc de retrocessos perquè en els últims anys la ideologia neoliberal ha aconseguit guanyar pes a Europa i també a l’Estat Espanyol. Per exemple propostes com la d’endarrerir l’edat de jubilació tot i haver-hi un atur juvenil del 40% corren el risc de fer-se realitat si no hi ha una reacció ciutadana. Durant 10 anys a l’Estat s’han eliminat i baixat impostos a la gent amb més recursos i ara, amb la crisi, aquests diners són necessaris per garantir l’Estat del benestar.

Com estan funcionant a Vilafranca?

De moment les polítiques socials competència de l’Ajuntament en línies generals s’han mantingut però això ha estat d’una banda gràcies a l’actitud responsable dels diferents grups que hem condicionat el pressupost i, d’altra banda, a les importants aportacions econòmiques del Govern de la Generalitat que, tot i algun endarreriment en el pagament, s’han vingut efectuant.

ICV va votar en contra de la moció de censura ja que el canvi de govern podia paralitzar els projectes municipals engegats. Ara ERC, també afirma el mateix. Com valoreu l'actual govern de CiU?

Nosaltres no vam recolzar la moció de censura perquè a darrere no hi vèiem una majoria alternativa sòlida, ni a nivell aritmètic, ni a nivell programàtic. De fet abans de votar-la ja admetien que no tenien cap acord per aprovar un pressupost. Fins al moment el Govern de CiU s’ha limitat a ser un govern de gestió. En els moments de crisi com la que estem patint caldria una actitud més activa.

El govern centra el capítol d'inversions de la proposta de pressupost en construir un equipament a sobre de la plaça Dr. Bonet sense que aquesta proposta s'hagi consultat a les comissions de la llei de barris i sense consens polític. Com valoreu aquesta proposta? I el pressupost en el seu conjunt?

Considerem que amb la Llei de Barris i, en especial amb el centre cívic, el govern ha anat tard. Han volgut aplaçar tant la decisió que al final començàvem a tenir el risc de perdre la subvenció de la Generalitat. Quan s’han decidit a actuar pràcticament no podien prendre una altra decisió. Creiem que haurien d’haver explicat la seva proposta amb més temps però ara l’important és que es pugui fer el Centre Cívic.

Regull ha afirmat que veu més adequat l'espai de l'INCAVI per situar la segona Biblioteca de l'Espirall. Aquesta decisió va en sentit contrari a la vostra proposta i la d'altres grups i veïns. Condicionareu aquesta actuació en el nou pressupost?

Quan el 2007 vam proposar fer una residència assistida al terreny de l’antic INCAVI no ho vam fer perquè sí. La piràmide d’edat ens diu que cada vegada en tindrem més necessitat i aquell és el terreny d’equipaments més gran que hi ha al centre de Vilafranca. I una residència és important que sigui cèntrica perquè així les persones residents no perden el contacte amb la Vila i poden rebre més sovint visites d’amics i familiars, en molts casos persones també d’edat avançada i que no tenen cotxe. De cara al pressupost aquesta segueix sent la nostra proposta principal.

Afectaran a nivell municipal els resultats que obtingueu a la Generalitat?

A les municipals la gent coneix als candidats, ens pot aturar pel carrer, preguntar-nos. El resultat de les eleccions nacionals pot indicar alguna tendència però al final són eleccions diferents.

Què ha fet ICV al Tripartit per la comarca?

L’acció de govern és compartida per les tres formacions, encara que ara alguns vulguin amagar-ho. A l’Alt Penedès s’ha avançat molt, un exemple: el 70% de les escoles de la comarca han estat millorades i una desena, sobre 27 municipis, són de nova construcció. Era una mancança clara i ha estat prioritat pels tres grups. Igual que els ajuts per a la instal•lació d’ascensors a la comarca; les noves deixalleries, les depuradores o les comissaries de Vilafranca i Sant Sadurní no són només avenços de les àrees d’Iniciativa Verds - Esquerra Unida sinó de tot el Govern d’esquerres.

Quin és el vostre concepte d’una Vilafranca amb futur?

Una Vilafranca on tots els homes i dones puguin desenvolupar el seu projecte de vida de forma autònoma, amb igualtat d’oportunitats, qualitat de vida i amb vinculació a un entorn natural saludable. I una Vilafranca solidària, que vetlla pel medi ambient i posa el seu granet de sorra en la preservació del planeta.

Quins resultats n’espereu de les eleccions municipals, i al Parlament?

Tenim com a objectiu millorar els resultats i créixer, cosa que ens permetria ser més efectius en la nostra tasca, especialment a l’àmbit municipal de Vilafranca.

Estarieu disposats a entrar en algun pacte?

Sempre que ens ha estat possible hem arribat a pactes pressupostaris tan amb el govern del PSC com amb el govern de CiU. Treballem amb una actitud constructiva i participativa però sempre sobre una base programàtica. No descartem doncs pactes puntuals o sostinguts.

Creieu que és compatible ser alcalde i diputat?

A nivell legal és compatible però cal tenir en compte que a hores d’ara ja costa fixar algunes reunions i que el govern sovint es queixa de manca de temps.

dimarts, 23 de novembre del 2010

Ahir debat a La Fornal, demà acte a Sant Sadurní

Us deixo la nota de premsa en relació al debat d'ahir a l'associació cultural La Fornal i el Cartell de l'acte de demà a Sant Sadurní d'Anoia. Us hi esperem!

El debat s’ha organitzat en 3 en tres blocs: En primer lloc Crisi econòmica i mesures per la seva superació; en segon lloc Sentència del Tribunal Constitucional i noves vies per a l’autodeterminació; i finalment Immigració: propostes en estrangeria i el repte de la multiculturalitat. Hi participaven ICV-EUiA, ERC, R.CAT i DDB.


En relació al primer bloc per part d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida (ICV-EUiA) el regidor Bernat Villarroya ha destacat que “cal generar ocupació útil i de futur i propiciar un canvi de model productiu cap una economia arrelada al territori i amb responsablitat social i ambiental”. Villarroya ha explicat les principals línies del pla d’ocupació verd i ha defensat una fiscalitat “justa i progressiva”, evitant que el major esforç recaigui sobre les classes mitges i treballadores i fent que els que més tenen contribueixin adequadament i es lluiti contra el frau fiscal de les gran fortunes.

Pel que fa al segon bloc Villarroya ha mostrat el rebuig a la sentència contra l’Estatut i ha indicat que “Catalunya serà el que la ciutadania vulgui sempre i quan mantinguem la unitat com a poble” i en aquest sentit ha defensat que “l’opció federal és la que més ens cohesiona en aquest moment” i ha deixat la porta oberta al dret a decidir en cas que no hi hagi resposta a la via federal.

Finalment en relació al tercer bloc Villarroya ha destacat que “Catalunya és un sol poble” i ha defensat la igualtat de drets i deures de les persones migrants, una igualtat d’oportunitats que “ha de passar també per la plena ciutadania exemplificada amb el dret a vot” i amb l’objectiu d’assolir una convivència en la diversitat en un espai compartit de valors democràtics, respecte als Drets Humans, a la igualtat i al pluralisme.

dissabte, 20 de novembre del 2010

Èxit de l'acte a Cal Figarot!



[font]

[més informació]

dimecres, 17 de novembre del 2010

Punts de contacte


Aquests dies estan sent d'intensa activitat. El soroll mediàtic és elevat pel que la gent d'Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida a l'Alt Penedès intentem reforçar el contacte directe amb la ciutadania amb actes informatius i debats.

De moment hem assistit als debats organitzats per Empelt (Guardiola de Font-rubí) i pel Col·lectiu Fem Pinya (Vilafranca) i per l'IES Eugeni d'Ors (Vilafranca) i hem estat presents a diversos mercats presentant la nova publicació El Full del Penedès, amb balanç de govern i propostes de futur en clau penedesenca.

Avui tenim l'acte central a nivell de comarca amb el Salvador Milà (dades a la imatge). Més enllà de les rodes de premsa informatives, els propers dies tenim previstes les següents activitats de contacte personal amb la ciutadania:

Dissabte 20 de novembre
Al matí punt informatiu al mercat de Vilafranca del Penedès


Diumenge 21 de novembre
Al matí punt informatiu al mercat de Santa Margarida i Els Monjos


Dilluns 22 de novembre
Al matí punt infomratiu al mercat de Gelida

A les 20:00 h participació de Bernat Villarroya
al debat organitzat per l’associació cultural La Fornal
a la seu de l'entitat, al C. Sant Julià de Vilafranca

Dimarts 23 de novembre
Punt informatiu al mercat de Sant Pere de Riudebitlles


Dimecres 24 de novembre
A les 19:30 h al casal d’entitats de Sant Sadurní d’Anoia (C. Marc Mir)

Acte amb Llorenç Artigas, candidat de l'Entesa (formació municipalista coaligada amb ICV i representada a Sant Sadurní per AMI)

dimecres, 10 de novembre del 2010

Debat a Guardiola de Font-rubí

dilluns, 1 de novembre del 2010

Intensitat plenària (2): els problemes amb el cobriment de la via i el pas de l'AVE

L’alcalde va convocar un ple extraordinari per tractar la negociació amb el Ministerio de Fomento per solucionar els problemes actuals de sorolls i vibracions relacionats amb el cobriment parcial de la via i el pas de l’AVE per Vilafranca; problema que s’arrossega des de fa més de dos anys.

Adjunto a continuació la meva intervenció en el Ple:

"Bona tarda a tothom,

L’alcalde ha convocat aquest ple, segons consta a l’ordre del dia, per tractar una proposta d’acords relatius a la posició de l’Ajuntament de Vilafranca en la negociació amb l’ADIF per solucionar els problemes actuals relacionats amb el pas de l’AVE per la Vila.

Nosaltres, des d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida, en aquest assumpte hem estat i estarem al costat de l’alcalde perquè a l’altre costat hi tenim una institució com el Ministerio de Fomento molt poderosa en comparació amb l’Ajuntament de Vilafranca i no ens podem permetre no anar a la una. Vam recolzar la decisió del Sr. Marcel Esteve de no pagar les obres fins que es solucionessin els problemes i hem anat de manifestació quan el Sr. Pere Regull ens ho ha demanat.

Aquesta actitud de fer pinya i front comú també és la que ens heu vingut demanant des de col•lectius d’afectats i les associacions de veïns i és la que des d’Iniciativa tenim i pensem mantenir sempre que l’alcalde que hi hagi, sigui qui sigui, mostri un compromís i determinació per remoure els obstacles. Fins i tot en aquells casos que nosaltres aplicaríem un altre estil o ho faríem d’una altra manera. Perquè sinó amb el Ministerio no en sortirem. Perquè els problemes, les tanques que barren el pas, la brutícia, els sorolls o les vibracions estan aquí a Vilafranca no pas al despatx del ministre.

El problema persisteix des de fa ja més de dos anys. Nosaltres exposarem el nostre punt de vista i farem algunes propostes de mètode de treball. I escoltarem quina es la proposta final de l’alcalde i per poc que pugem mirarem de recolzar-la.

Mireu, en més de dos anys, encara no tenim acotat el problema. Cal determinar tècnicament i d’una vegada per totes quines són les medicions definitives i determinar quina és la causa de les vibracions. Això en dos anys encara no ho tenim. No podem passar més temps sense tenir-ho.

A partir d’aquí hem de saber quina és la solució tècnica perquè s’acabi el problema i també hem de saber quant val, quants diners costa aquesta solució tècnica.

I sabent què s’ha de fer per arreglar-ho i quant val arreglar-ho llavors s’ha d’establir diàleg institucional i buscar acords polítics amb el Ministeri per resoldre el problema.

Nosaltres des d’Iniciativa per Catalunya Verds hem presentant esmenes als pressupostos de l’Estat perquè s’obri una partida econòmica. Ja ho vam fer l’any passat i no en vam sortir, però aquest any ho tornem a posar sobre la taula.

Les negociacions de molts diners sempre són difícils. Però mentrestant hi ha algunes coses senzilles per les que es podria començar: Netejar els laterals, sobretot al Passeig Rafael Soler i a l’Avinguda Europa; intentar negociar algunes velocitats de pas dels trens a certes hores; mirar d’obrir algunes connexions sobre la llosa, encara que siguin provisionals com la del carrer Germanor. Per exemple el pas a Tossa de Mar cap a l’escola Dolors Piera; o davant del carrer Papiol amb l’Avinguda de Barcelona.

Aquesta és la línia de treball que proposem: anar a la una veïns i tots els grups de l’Ajuntament, acotar el problema i saber quant val arreglar-lo i fet això negociar i buscar els diners per solucionar-ho, si no pot ser tot de cop, doncs començant pel que sigui més urgent. I començar per resoldre aquestes coses més senzilles.

Ara bé, com que l’alcaldia la té Convergència i Unió i no pas nosaltres hem de dir que la línia d’actuació que esculli l’alcalde comptarà amb el nostre suport, sigui per negociar o per empendre les accions judicials o de mobilització que consideri oportunes.

Moltes gràcies.”

Desprès de les intervencions dels grups i del Sr. Martínez representant el col·lectiu afectat l'alcalde Pere Regull (CiU) va proposar donar a l'ADIF del Ministeri de Foment un termini de tres mesos abans d'empendre accions judicials. Tots sis grups municipals (PSC, CiU, CUP, PP, ERC i ICV-EUiA) hi vam votar a favor, aprovant-se per unanimitat.

diumenge, 31 d’octubre del 2010

Intensitat plenària (1): Impostos i taxes 2011

Aquesta setmana que tanquem avui s'han realitzat dos plens municipals. Començo fent un resum del primer, el ple municipal ordinari celebrat dimarts:

Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) hem votat a favor de la modificació del Pla de Millora Urbana núm. 22 (Font de l’Ametlló) per evitar l’enderroc de la Masia de Ca l’Alaio, una de les més antigues de la Vila.

Hem valorat positivament la proposta de bases per a les subvencions per a habitatges de lloguer però hem plantejat la necessitat d’una major coordinació amb les subvencions de la Generalitat.

Hem votat a favor de modificar el pressupost 2010 bàsicament en dues grans partides: Acceptar una subvenció de la Generalitat per atendre a les persones en situació de dependència; i aplicar el resultat de la participació ciutadana de 2010; Tanmateix hem recordat al govern que la de 2009 encara està pendent (actuacions als carrers Pere III i Abat Copons).

Hem votat a favor de les modificacions de pressuposts dels patronats municipals d’esports (manteniment d’instal•lacions); de comerç i turisme (acceptar subvenció de la Generalitat per arreglar la teulada del pavelló Firavi); i de Cal Bolet (bàsicament, despeses de gas i electricitat).

Pel que fa les Ordenances Fiscals 2011 (és a dir els impostos i taxes municipals) que el govern proposa actualitzar amb l’IPC de l’1,8%, ICV-EUiA hem plantejat que cal mantenir els criteris de progressivitat (qui té més diners ha de fer un esforç de contribució més intens que no pas qui té pocs diners) i avançar cap als de fiscalitat verda (bonificar qui recicla i qui estalvia recursos i penalitzar qui els malbarata). En aquest sentit, hem hagut de votar en contra de les ordenances perquè, el govern, a diferència d’altres grups, no ens ha donat accés a l’estudi sobre el funcionament i els costos de la recollida porta a porta de les escombraries que diuen voler implantar l'any vinent.

En relació a la tarifa de l’aigua i el clavegueram pel 2011 ICV-EUiA hem plantejat una alternativa de fiscalitat verda: eliminar la quota fixa i augmentar les variables, buscant que el preu vaig en funció del consum; amb un factor de correcció per famílies nombroses i indústries. L’alternativa no ha estat recollida de moment però hi ha el compromís del govern d’estudiar-la amb detall de cara a l’any vinent. Per aquest motiu el nostre vot va ser l’abstenció.

Pel que fa a l’apartat de mocions, el PSC ha plantejat que es redacti una agenda urbanística per la vila. Hi hem votat a favor, tot recordant però que aquest tema ja s’ha tractat repetidament en els últims anys topant, a l’hora de la veritat, amb el bloqueig tan de CiU com del PSC. També hem votat favorablement una moció de la CUP perquè no es subvencioni amb diners públics la visita del Papa Benet XVI a Barcelona. En la nostra intervenció hem explicat que estem a favor que tothom pugui visitar Catalunya i que si una persona està amençada cal garantir-ne la seguretat. Els vots contraris de PP, PSC i part de CiU han impedit que la moció prosperés. Finalment hem votat a favor i demanat encapçalar la demanda per un Pacte Nacional per la Laïcitat presentada per ERC i que ICV-EUiA hem recolzat a nivell nacional a petició del Moviment Laïc i Progressista.

En l’apartat de precs i preguntes i desprès de mesos (des del febrer) de no respondre a les preguntes i de promeses incomplertes de reunir-se amb el veïnat afectat, l’alcalde ha donat alguna explicació verbal sobre l’antena de telefonia del carrer de la Granada al barri de l’Espirall: Remunant-se una dècada enrere ha afirmat que tot es correcte però que de moment encara no poden atorgar la llicència. Ens ha semblat tan sorprenent que li hem demanat còpia per escrit de les seves paraules. També hem fet un prec perquè l’Ajuntament demani que la megafonia i els panells lluminosos de l’estació de tren de Vilafranca funcionin correctament i com ara que van a deshora.

[origen imatge]



divendres, 8 d’octubre del 2010

Portant la ‘banca ètica’ a la Casa de la Vila

En el marc del solidaritats 2010 (programa d’actes), que aquest any porta per lema ‘Per una altra globalització!’ el proper dimecres 13 d’octubre és realitzarà la conferència ‘El paper de la banca ètica en la construcció de la pau’ a càrrec de Joan Antoni Melé, sotsdirector de Triodos Bank a l’Estat Espanyol (19:30 hores al Saló de Sessions de la Casa de la Vila). En materia de banca ètica l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha fet alguns primers passos, com s’explica en aquest recent article publicat al butlletí ‘Iniciativa per Vilafranca’ i que adjunto a continuació:

"A hores d’ara s’ha fet evident que els bancs (i en molts casos les caixes) posen l’afany de lucre dels seus gerents per sobre de qualsevol altra consideració: d’aquest fet n’és una mostra clara la crisi econòmica que encara estem patint i que, recordem-ho, va tenir el seu origen en l’especulació financera i immobiliària i en el consegüent allunyament de l’economia productiva real.

Alhora el sector bancari fa tot tipus de negoci amb la indústria militar i amb les grans corporacions que no respecten els Drets Humans i, per dir-ho finament, fa la vista grossa davant el frau i l’evasió fiscal de les grans fortunes.

Però, podem actuar localment davant d’aquesta realitat? Com a mínim és possible obrir algunes escletxes. Per exemple, l’anomenada banca ètica es va alçant, de mica en mica, com a alternativa: una banca (amb origen als països nòrdics) que no inverteix en especulació financera i que compromet el crèdit amb l’economia productiva (en moltes ocasions amb projectes de modernització ecològica o d’economia social); una banca que rebutja operacions amb industries com la militar o la de l’energia nuclear i que es sotmet a un control constant per part d’ONG independents per certificar que compleix aquestes premisses.

El 25 de setembre de 2007 l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ja va aprovar una moció d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida (ICV-EUiA) per començar a operar amb banca ètica. Així es va obrir un primer compte corrent amb 30.000 €.

El següent pas va ser proposar que les operacions de crèdit que fa l’Ajuntament no s’oferissin només als bancs i caixes tradicionals, sinó també a entitats de banca ètica, pràctica que, desprès d’insistir-hi una mica, comença a ser habitual a la intervenció municipal.


Aquest 2010 s’ha fet un nou pas: A proposta d’ICV-EUiA s’ha acordat gestionar amb banca ètica la quantitat que l’Ajuntament destina a programes de d’emergència, solidaritat i cooperació (156.900 €). Tot i que hem hagut de perseguir al govern de CiU perquè donés compliment a l’acord, aquest, finalment, s’ha fet efectiu."


Més informació sobre Banca Ètica:


Finançament Ètic i Solidari

Fundació FIARE

Triodos Bank

dijous, 30 de setembre del 2010

És prioritari el transport públic?



És prioritari el transport públic? Per l'equip de govern de l'Ajuntament de Vilafranca, sembla que no gaire: En el seu dia els hi vam demanar que s'interessessin per si el Pla d'inversions de Rodalies Renfe 2009-2015 beneficiaria la línia de la nostra comarca, i encara esperem la resposta; per posar finalment aquest estiu una sola nova parada de bus urbà aprovada des de fa dos anys ha calgut que les veïnes del Molí d'en Rovira recollissin les signatures de bona part del barri; i pel que fa als autobusos interurbans hem vist aquests dies que durant el 2010 no han emès ni un sol informe als 10 escrits que, només durant aquest any, els ha dirigit la Generalitat sobre canvis en les línies que passen per la Vila.

Esperem que arran de la moció aprovada en el Ple d'aquest dimarts com a mínim es contesti emeten els informes que correspen a l'Ajuntament...

[més informació]

[origen imatge]

dilluns, 27 de setembre del 2010

Sobre la Vaga General

Com que el comparteixo plenament faig meu el Comunicat de Suport a la Vaga General fet públic des d'Iniciativa per Catalunya Verds de l'At Penedès, aquí el teniu.

El Govern de l’estat ha aprovat una reforma laboral que abarateix l’acomiadament i vulnera els drets i les condicions laborals dels treballadors i treballadores d’aquest país. La crisi econòmica ha generat una elevada destrucció d’ocupació que no pot imputar-se a la regulació de les condicions de treball, sinó que és conseqüència de l’esgotament del model d’economia especulativa (en especial a del sector immobiliari) i a uns sectors productius fonamentats sobre bases tecnològiques, d’innovació i de formació dèbils i, per tant, sobre una estratègia competitiva basada en la reducció de costos laborals.

Iniciativa per Catalunya Verds de l’Alt Penedès entenem que la recuperació social i econòmica i l’ocupació de futur han d’orientar-se al que és una prioritat per al nostre país: transformar el model productiu. En canvi, el govern ha prioritzat els interessos dels mercats, les institucions financeres i les grans patronals de l’estat, oblidant les prioritats reals per a la sortida de la crisi.

Hi ha reformes urgents que no s’estan afrontant, com la del sistema financer, reformes que haurien de posar fre a l’especulació i centrar-se en donar resposta a la manca de liquiditat que ofega la nostra economia, ajudant a la reactivació i a la creació de llocs de treball en empreses i sectors de futur.

En molts casos els alts beneficis empresarials dels últims anys no s’han reinvertit ni en investigació, ni en la modernització ecològica de la nostra economia, ni en la formació dels treballadors. Mentrestant s’han rebaixat repetidament els impostos a les persones més poderoses.


La crisi actual no l'han causada les polítiques socials ni les polítiques públiques de protecció social. No l'han causada els treballadors, ni els del sector públic, ni els del sector privat. No l'han causada els pensionistes ni les persones en situació de dependència. En canvi és a aquests col•lectius a qui volen fer pagar la crisi.

Una crisi social i econòmica terrible en la que està en joc el nostre Estat de Benestar. El dia 29 tenim una gran oportunitat per revelar-nos. La vaga general: una vaga contra una reforma laboral injusta, desequilibrada i inútil. Una reforma antieconòmica, que ens endinsa encara més en el model que ens ha portat a la crisi.

Però hi ha una altra política possible: la reforma financera (per combatre l’especulació i donar liquiditat a l’economia productiva); la reforma fiscal (no pas sobre les classes mitjanes que ja contribueixen de forma suficient, sinó sobre les grans fortunes), la reforma energètica (per anivellar la balança comercial de l’Estat deixant d’importar tan de petroli i també per lluitar contra el canvi climàtic), la modernització ecològica de la nostra economia (per ser més competitius), i l’aposta per l’economia social i la inversió en els serveis i la formació de les persones.

Per aquests motius des d’ICV Alt Penedès expressem el nostre ple recolzament a la vaga general del 29 de setembre convocada pels sindicats CCOO i UGT i fem una crida a tota la ciutadania de la comarca a participar a les manifestacions del migdia que es realitzaran a Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d’Anoia i a la manifestació de la tarda a Barcelona.

Vilafranca del Penedès, 21 de setembre de 2010

dimecres, 22 de setembre del 2010

Ampliar l’illa de vianants a la Plaça Jaume I


L’Ajuntament de Vilafranca ha fet públic fa pocs dies que, els diumenges, impedirà circular i aparcar vehicles a la Plaça Jaume I. Des d’Iniciativa per Catalunya Verds, i també des d’altres grups, s’ha proposat que es vagi més enllà d’aquesta mesura testimonial i que el tancament als cotxes es faci extensiu a tots els dies de la setmana i a les places de l’Oli i Vall del Castell, ampliant d’aquesta manera l’actual illa de vianants dels carrers i places més cèntrics de la Vila.


Aquests carrers formen part d'una zona d'important valor patrimonial, on la mobilitat a peu ha de ser especialment fàcil, segura i agradable, i on cal millorar el paisatge urbà retirant els vehicles de l’espai públic i restringint l’accés en cotxe (excepte els veïns i la càrrega i descàrrega).


Es proposa no només eliminar les barreres arquitectòniques de totes les voreres, facilitant la mobilitat de persones que van amb cadira de rodes, de les famílies amb cotxets infantils i fent més fàcil el pas de carretons de la compra, sinó també establir una zona de passeig i per moure’s caminant de forma més segura, més barata, més agradable i menys contaminant, reduint el fum, el soroll i, en certa mesura, fins i tot l’estrès.


Els estudis del Pla de Mobilitat posen de manifest que, des que en els últims anys s’ha millorat l’illa de vianants, la mobilitat a peu pels carrers cèntrics s’ha incrementat un 18%, quan la població només ho fet un 5,3%; per tant també amb un impacte molt positiu pel comerç de proximitat i les persones que hi treballen.


El Pla de Mobilitat, pendent només de l’aprovació definitiva, ja apunta l’ampliació de l’illa de vianants a la Plaça Jaume I com una mesura necessària, però ha de ser l’Ajuntament qui decideixi quan. Veurem si el govern municipal de Convergència recull aquesta proposta ben avalada o bé si no s’atreveix a donar el pas.

(article publicat avui al setmanari 7 Dies)

[imatge: SP Ajuntament de Vilafranca del Penedès]

dimarts, 14 de setembre del 2010

Illa de vianants tots els dies de la setmana!





L'equip de govern de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha anunciat que, els diumenges, restringirà l'accés de vehicles a la Plaça Jaume I. Des d'Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) pensem que aquest anunci és massa tímid i que ja fora hora d'ampliar tots els dies de la setmana l'illa de vianants a les places Jaume I, de l'Oli, Vall del Castell i als carrers Muralla dels Vallets i tram superior del Sant Pau; com ja vam proposar en les al·legacions al Pla de Mobilitat.

[més informació]

[origen imatges]


dimecres, 8 de setembre del 2010

L’article d’en Carod, la conferència d'Herrera i els actes de la Diada Nacional de Catalunya a la Vila

1.- Fa dies que vull enllaçar un article que el Vicepresident del Govern de Catalunya, Josep Lluís Carod – Rovira va escrirue a finals de juliol al diari Avui i que se’m va quedar grabat a la memòria pel seu anàlisi lúcid.

Es titula ‘Les independències no s’improvisen’ i el trobrareu en pdf aquí. Aprofito aquest post per recomanar-ne la lectura.


2.- Més persones amb reflexions interessants al respecte: Avui dimecres, el candidat a la presidència de la Generalitat per Iniciativa per Catalunya Verds, Joan Herrera farà la conferència ‘Som una nació, tenim dret a decidir: federalisme’ on exposarà l’analisi que fa de la situació actual i desenvoluparà la proposta de referèndum amb diverses alternatives de resposta que ja han recolzat personalitats rellevants com l’ex-president de la Generalitat Pascual Maragall.

3.- Amb motiu de l’Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya, a Vilafranca del Penedès estan previstos els següents actes:

Divendres, 10 de setembre
Acte institucional: Un museu carregat d’història
(amb motiu del 75è aniversari de del Museu de les Cultures del Vi – Vinseum)
20:00 h al saló de sessions de la Casa de la Vila, barri del Centre

Ofrena Floral al monument en memòria del President de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys i Jover, assassinat pel feixisme
per part dels grups municipals de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès que ho desitgin (amb participació del grup municipal d’ICV-EUiA)
21:00 h a la Plaça dels Països Catalans

Pregó, sopar i ball popular en commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, organitzat per l’Associació de Veïns de l’Espirall, a càrrec del fotògraf Josep Rovira Sanz
22:00 h a la Plaça Dr. Bonet

8ª Marxa de Torxes, organitzat per la Comissió 11 de setembre del Penedès
22:30 h a la Plaça de la Vila


Concert “Santa Maria 2020”, a càrrec de Derrumband, orgnitzat per la Comissió de Restauració dels Campanars de la Basílica de Santa Maria
22:30 h a la Plaça Jaume I

Dissabte 11 de setembre

Ofrena Floral al monument d'homenatge a les víctimes dels camps d'extermini nazi, organitzat per l'Associació de Veïns de La Girada
10:50 h a la Plaça de la Pau

Ofrena Floral al monument en memòria del President de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys i Jover, assassinat pel feixisme, a càrrec de l'Associació de Veïns de La Girada, amb l'actuació de la Coral de La Girada
11:00  h a la Plaça dels Països Catalans

 Ballada de sardanes, a càrrec de la cobla Catània, organitzada per l’Associació Vilafranca Sardanista
18:30 h a la Plaça de la Vila


Diumenge 12 de setembre

“Ballada al carrer. Balls tradicionals” a càrrec del grup Folkserola, organitzat per Omnium Cultural Alt Penedès
20:00 h a la Plaça Sant Joan

Bona diada a tothom, i omplim de senyeres els balcons i finestres!


[Imatge: Ofrena Floral 2009. Font]

dijous, 12 d’agost del 2010

Austeritats


Un de les moltes coses bones de l’estiu és hom pot llegir el diari de dalt a baix, inclosos els articles d’opinió, i fins i tot trobar opinadors que aporten coses interessants. Avui al Público venia aquest article [El error de la austeridad] del professor Vicenç Navarro, aquí us el deixo:

"Existe una interpretación de la crisis económica y financiera española, muy generalizada en los establishments financieros, políticos y mediáticos de la Unión Europea (y también de España), que atribuye tal crisis al excesivo gasto público (incluyendo el gasto público social de su Estado del bienestar), financiado a través de un elevado endeudamiento público que ha alcanzado niveles insostenibles. De esta interpretación deriva la percepción de que en España estamos viviendo por encima de nuestras posibilidades, exigiéndose como medida de resolución de la crisis la implementación de políticas de austeridad y reducción de gasto público. Los datos, sin embargo, no apoyan tales tesis.


España tiene uno de los gastos públicos sociales más bajos de la UE-15. Según los últimos datos de la UE-15 (el grupo de países de nivel de riqueza más similar al nuestro), España tiene un gasto público social por habitante de 5.526,4 euros estandarizados (moneda utilizada para comparar la capacidad adquisitiva del euro en países con distinto nivel de vida), la cifra más baja de la UE-15 (cuyo promedio es 7.464,3). En realidad, España se gasta en su Estado del bienestar mucho menos de lo que le corresponde por su nivel de riqueza. Su PIB per cápita es ya el 93% del promedio de la UE-15. Pero su gasto público social per cápita es sólo el 74% del promedio de la UE-15. Lo cual quiere decir que nos gastamos nada menos que 68.000 millones de euros menos de lo que debiéramos gastarnos por el nivel de riqueza que tenemos. En realidad, España tiene recursos (para mantener e incluso ampliar su subdesarrollado Estado del bienestar), pero lo que pasa es que, en contra de lo que sostiene el dogma neoliberal, vive por debajo de sus posibilidades. El problema no está en que España no tenga recursos. El problema está en que el Estado (central, autonómico o local) no los recoge. Las sucesivas reformas fiscales llevadas a cabo por los gobiernos conservadores y socialistas determinaron una gran regresividad fiscal y una disminución de la capacidad de generar recursos por parte del Estado.

Un tanto semejante ocurre en cuanto al supuestamente hiperbólico endeudamiento público. La deuda pública en España bajó durante el periodo 2000-2007, pasando de ser el equivalente al 59,3% del PIB al 36,2%. El déficit del Estado bajó también, alcanzándose un superávit en los años 2005, 2006 y 2007. Tanto la deuda como el déficit eran de los más bajos de la UE-15. De ahí que el argumento de que la crisis (que comenzó en 2007) la generó el excesivo gasto público (incluyendo el social) o la exuberante deuda pública no tenga ninguna validez.

Las causas de la crisis en España han sido la explosión de dos burbujas. Una fue la inmobiliaria (tal sector inmobiliaria-construcción creció del 7,5% del PIB en 2000 al 10,8% en 2006), que, al explotar en 2007, generó un descenso de su actividad económica de un 87%. La otra burbuja fue la bursátil, que había alcanzado un máximo del 125% del PIB en 2007 y cayó hasta un 54% del PIB. Estos estallidos de las burbujas crearon un enorme vacío de la demanda (que se había ido acentuando ya antes, consecuencia del descenso de las rentas del trabajo a costa de un exuberante crecimiento de las rentas del capital), que sólo la intervención del Estado puede resolver. De ahí que recortar el gasto público ahora que hay una muy escasa demanda es profundamente erróneo, pues agudizará la recesión.

El Center for Economic and Policy Researh de Washington D.C. (en cuyo consejo director hay dos premios Nobel de Economía, Robert Solow y Joseph Stiglitz) acaba de publicar un informe sobre la situación de la deuda pública española donde sus autores, Mark Wesisbrott y Juan Montecino, además de criticar las políticas de austeridad exigidas a España por la UE y por el Fondo Monetario Internacional (FMI) y realizadas por el Gobierno español, presentan varias alternativas para salir de la crisis –“Alternativas a la austeridad fiscal de España” (27-07-10), disponible en http://www.vnavarro.org/wp-content/uploads/2010/07/alternativas-a-la-austeridad-fiscal-en-espanajulio-2009.pdf– .

Prologan sus propuestas con la observación de que la deuda pública española no es excesiva. Pero más importante que la cifra de la deuda pública total o bruta es la deuda neta, es decir, la deuda que el Estado debe a los inversores privados y que es la que configura el valor de los intereses que el Estado debe pagar a los compradores de los bonos del Estado. En España, la deuda neta es baja (más baja, de nuevo, que el promedio de la UE-15). A pesar de ello, los intereses de la deuda son altos, debido a que los mercados financieros no se fían de que el Estado pueda pagarla como consecuencia de lo que llaman la “fragilidad de la economía española”, la manera diplomática de decir que no estamos creciendo. De ahí la enorme importancia de estimular la economía.

Pero para hacerlo se necesita un cambio en el comportamiento de las instituciones europeas incluyendo el Banco Central Europeo (BCE), el cual, por paradójico que parezca, no actúa como un banco central de la UE. Si lo fuera haría lo que un Banco Central hace, es decir, ayudaría al Estado, tal como hace el Banco Central de EEUU –el Federal Reserve Board (FRB)–, mediante, por ejemplo, la impresión de moneda con la que comprar deuda pública del Estado. El Estado federal estadounidense ha impreso moneda equivalente al 8% del PIB, comprando con ella deuda pública, además de ayudar a las empresas productivas y también a la banca (pasándose de generosa en esta ayuda). En la UE, el Banco Central sólo ha ayudado a la banca (también en términos muy generosos) y sólo últimamente, y a regañadientes, a los estados. Weisbrott y Montecino calculan que, si el BCE comprara en dos años una cantidad de deuda pública española equivalente a un 4% del PIB (transfiriendo los intereses de la deuda al Estado español, tal como hace el FRB) permitiría la inversión de un 3,9% del PIB en creación de empleo, estimulando el crecimiento económico y, con ello, la reducción del déficit. Alternativamente, el Estado español podría aumentar la deuda neta, incrementando la inversión pública para crear empleo. No hacerlo es un suicidio económico."

[Orígen article i imatge]

dijous, 22 de juliol del 2010

Ple de juliol: com fer els convenis amb les entitats de serveis socials i salut per garantir els serveis a la ciutadania?


Resum del ple municipal de juliol:

Des d'Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida (ICV-EUiA) hem votat a favor de la modificació pressupost de 389.028 €: Més de la meitat és un canvi a nivell tècnic que permet que la Generalitat inverteixi 200.000 € addicionals a les obres del Vinseum (museu de les cultures del vi). Pel que fa a la resta de partides, destacar que hagin inclòs la petició d’ICV-EUiA i altres grups per mantenir el finançament (17.000 €) a l’entitat El Turó que presta serveis a les persones amb trastorn mental i a les seves famílies. En aquest sentit celebrem que el govern rectifiqui la retallada que havia fet. Recolzem alhora aportar recursos (12.000 €) al banc d’aliments de Caritas ateses les necessitats.


També considerem positiu finalitzar els tràmits del Pla de Mobilitat (10.000 €) i de la certificació de qualitat ISO 9001 per a la Oficina d’Atenció al Ciutadà (5.000 €) donant compliment a la moció presentada per ICV-EUiA el 25 de juliol de 2007.

Hem aprovat l’operació de crèdit (prop de 3 milions d’euros) per finançar diverses inversions previstes al pressupost municipal 2010 i de l’esmena de l’ordenança de l’escola de música aclarint el redactat de les bonificacions.

Hem recolzat que l’Ajuntament assumeixi majors competències en matèria de llars d’infants pel que fa a la participació de professorat, pares i mares; i sobretot en relació processos de matriculació però hem demanat que es gestionin des de l’Oficina Municipal d’Escolarització i que se n’informi al Consell Escolar.

Hem votat a favor del Pla de Millora Urbana núm. 18 (a la zona de l’antiga discoteca Drac, entre els carrers Ferran i Progrés) perquè suposa una millora en la regeneració urbana dins de la Vila, optimitzant el sol que ja urbà i hem recolzat convertir el Vinseum en una fundació pública (fins ara era una fundació privada).

Pel que fa a l’apartat de mocions s’ha aprovat la moció que presentàvem CUP, ICV-EUiA i PSC per recuperar el servei Respir de residència temporal per a persones amb diversitat funcional i situacions de dependència.

També s’ha aprovat la moció de CiU per demanar a la Generalitat un punt d’atenció a la insuficiència renal a Vilafranca, moció que ICV-EUiA també hem demanat encapçalar.

Per contra lamentem que s’hagi rebutjat la moció que ICV-EUiA i CUP presentàvem per tal que s’estableixin convenis plurianuals amb les entitats de serveis socials i de salut per evitar que les retallades pressupostàries afectin serveis importants per a als col•lectius més vulnerables. Plantejàvem ordenar aquests convenis en paral•lel amb el pressupost (per evitar situacions com, per exemple, les que s’han posat de manifest en aquest ple amb El Turó, Caritas o el servei Respir) i, quan es tracta de serveis que es presten de forma regular i amb un funcionament consolidat, demanàvem una durada dels convenis de 3 anys en comptes de ser any a any, amb els costos de gestió que això comporta.

La proposta ha rebut els 5 vots dels grups minoritaris (ICV-EUiA, CUP, ERC i PP) però ha estat rebutjada amb els 8 vots en contra de CiU i les 8 abstencions del PSC que no volen renunciar al poder que deriva la discrecionalitat anual de les convocatòries de subvencions.

En relació a la moció d’ERC per instar el Parlament de Catalunya a iniciar un procés per declarar la independència ens hem abstingut ja que l’Ajuntament de Vilafranca ja ha reconegut el dret a l’autodeterminació de Catalunya en diverses ocasions i entenem que la decisió l’ha de prendre el Parlament de Catalunya considerant el fons, les formes i l’oportunitat, i atenent a la voluntat de la majoria de la ciutadania, com ja havia aprovat el ple en la sessió anterior. La moció finalment ha decaigut per 9 vots en contra (PSC i PP) i 5 a favor (ERC, CUP i les regidores Sres. Tuyà i Torres) i 7 abstencions (Sr. Alcalde i resta de grup de CiU i ICV-EUiA).

Finalment s’ha presentat una moció d’urgència a proposta de la Plataforma per una Vegueria Pròpia per incloure la Vegueria Penedès a la Llei de vegueries. Tots sis grups hem votat a favor de la moció.

En l’apartat de precs i preguntes hem recordat a l’alcalde el seu compromís d’informar als veïns i veïnes que s’ha interessat per la situació de l’antena de telefonia del carrer de la Granada (ha reconegut que té pendent reunir-s’hi), hem preguntat si la recepció dels terrenys de l’antic INCAVI en una recent Junta de Govern comporta que han pres una decisió sobre el projecte de residència d’avis (han dit que no) i hem proposat que peatonalitzin definitivament el primer tram del carrer Sant Pere (excepte l’accés per veïns i comerços) i que, en tot cas impedeixin que els vehicles aparquin sistemàticament a la vorera (diuen que estan estudiant la peatonalització).

[orígen imatge]

dijous, 15 de juliol del 2010

Àmbit Penedès!

Ahir al vespre, des de la tribuna del públic del Parlament de Catalunya, vam poder assistir al debat i votació de la llei per la que es crea l’àmbit de planificació territorial del Penedès. Les nostres comarques (Alt i Baix Penedès, Garraf i sud de l’Anoia) es converteixen així en el vuité àmbit de planificació de Catalunya.

Els sis primers àmbits es van crear el 1995, desprès el govern va decidir crear també un seté àmbit, el del Pirineu – Aran. La diferència amb el Penedès és que l’impuls inicial no ha estat parlamentari ni governamental: Amb el suport d’una part molt destacable de la societat civil, hem estat els ajuntaments del territori els que hem plantejat aquesta demanda durant els darrers cinc anys fins que s’ha fet realitat.

Penso que és important que la llei del Penedès s’hagi aprovat amb el vot de tots els grups polítics del Parlament. Tenim ara un instrument que, tot i no ser una bareta màgica ni poder sol•lucionar la totalitat dels problemes, si que permet, si se’n fa un bon ús, participar amb garanties en la planificació del Penedès des del Penedès.

Ara caldrà que, entre tots i totes, sapiguem utilitzar aquesta capacitat de planificació. En tot cas, és evident que hi ha un major grau de responsabilitat sobre els i les representants democràtics locals, i per tant sobre la ciutadania penedesenca que escollim aquests representants.

El repte, penso, és deixar definitivament enrere les baralles del passat i posar treball en comú des dels arguments i les propostes. Tenim i tindrem perspectives diverses i diferents punts de vista. No podrem estar d’acord en tot. Però si que ens podem posar d’acord en moltes coses.

(més info)

[imatge]

dimarts, 29 de juny del 2010

El llast



El poble de Catalunya vota democràticament un Parlament. El poble espanyol vota democràticament un Parlament. Tots dos acorden i aproven un Estatut que forma part del bloc de constitucionalitat. A Catalunya, que és on s’ha d’aplicar, també és fa un referèndum. I llavors, al cap de quatre anys... l’opinió d’un grapat de jutges caducats és el que conta? On queda la sobirania popular?
Penso que, si vol refer el pacte polític constituent, si vol una democràcia sana, l’Estat Espanyol ha de reformular amb urgència part del poder constituït articulant un poder judicial i uns mitjans de comunicació que respectin la sobirania popular democràtica i la pluralitat.

En cas contrari considero que des de Catalunya haurem de trobar altres canals democràtics per avançar perquè, evidentment,  no podrem arrossegar aquest llast de menyspreu i intolerància.

[info manifestació]

dimecres, 23 de juny del 2010

Reforma financera. Reforma fiscal. Reforma energètica.

Adjunto la intervenció que vaig fer en el ple municipal d’ahir en el punt en que es traslladava a nivell d’Ajuntament la retallada de sou dels treballadors:

“Abans d’entrar en el fons, una qüestió de forma: no comprenem perquè s’ajunta en un sol acord una qüestió que és competència del ple, com la rebaixa de la l’assignació als grups municipals i regidors (mesura que recolzem i que votarem a favor) amb una altra mesura que no recolzem i que no és competència del ple, com és la rebaixa del sou dels treballadors.

Voldríem doncs que la votació es plantegi per separat. Perquè Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa no vam recolzar aquest decret estatal. I no ho vam fer perquè parteix d’una premissa equivocada: La crisi actual no l’han causada les polítiques socials i les polítiques públiques. No l’han causada els treballadors, ni els del sector públic ni els del sector privat. No l’han causada els pensionistes ni les persones en situació de dependència.

En canvi és a aquests col•lectius a qui se’ls vol fer pagar la crisi. Primer aquest decret, ara la reforma laboral... I els més avariciosos del món de l’especulació financera ja es freguen les mans quan senten parlar del sistema de pensions... Això no és just ni raonable.

El deute públic no és superior al d’altres Estats. Pel que fa al deute privat, la gran majoria de famílies li està fent front, amb els sacrificis que això comporta. La situació de risc diferencial de l’Estat Espanyol ha vingut determinada, molt a grans trets, per la bombolla immobiliària perquè les promotores no estan fent front als seus deutes i això, combinat amb l’especulació financera arrossega a tota la resta.

Evidentment que fan falta reformes! Però amb una altra orientació: Reforma dels mercats financers, amb algun tipus de Taxa Tobbin o similar que eviti l’especulació amb moviments de capitals no productius; reforma fiscal, però no pas sobre les classes mitjanes que ja contribueixen de forma suficient, sinó sobre les grans fortunes, les societats d’inversió no productives i el gran volum de frau fiscal de les persones més riques del país. Reforma energètica, apostant modernització ecològica i les energies renovables. Perquè cal transformar de dalt a baix els modes de producció i reduir la dependència del petroli que dispara el nostre dèficit comercial i afavoreix el canvi climàtic.

Evidentment que l’administració ha de ser austera i evitar despeses supèrflues! Això quan hi ha crisi i quan no! Evidentment que l’eficiència administrativa pot millorar, que en general tot sempre es pot organitzar i gestionar millor. I segurament amb millores organitzatives en alguns sectors de l’administració es pot treure més rendiment del personal actual.

Però no ens enganyem, la crisi no l’han causada els que l’estan pagant. No puc allargar-me. Sabem que la norma de l’estat els obliga, però com que no és legalment imprescindible, no ens ho facin votar perquè no hi estem d’acord. I incloguin la clàusula de revisió salarial per al 2013 com han fet altres administracions. Perquè si els indicadors macroeconòmics milloren, com a mínim els treballadors recuperin el salari del seu treball. Gràcies.”

[Imatge: Reunió de dilluns a la seu d’ICV per preparar el ple: Secundant l’apagada per protestar contra les pujades de les tarifes elèctriques i contra un procés de liberalització tan opac]

dijous, 17 de juny del 2010

Què està passant exactament?

M'arriba aquest video de la Susan George analitzant la crisi social i econòmica actual. Com ens té acostumats s'explica de forma ben clara. Com a tret característic de l'Estat Espanyol només afegiria que les famílies, en general de forma majoritaria i de moment, estan fent front a les hipoteques, a costa de sacrificis. Per contra qui no està complint amb el retorn dels seus deutes és bona part de l'entramat de promotores immobiliàries enredades amb els bancs...

Aquí el teniu:


Susan George from AttacTV on Vimeo.

divendres, 11 de juny del 2010

10 anys d'Amnistia Internacional Penedès

Amnistia Internacional Penedès celebra els seus primers 10 anys amb diversos actes. Ahir mateix, al centre cívic l'Escorxador, organitzaven una taula rodona sota el títol “Noves formes de participació social” i amb persones representants d’entitats tant diverses com la pròpia Amnistia Internacional, la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) del Penedès-Garraf; l’associació Ginesta, els Amics de la Font del Cuscó o els Voluntaris per la Llengua.

Es va produir un debat força interessant sobre l'acció política i les relacions a mantenir entre la societat civil, les institucions i els partits politics.

En la meva opinió, reforçada desprès d’un enriquidor debat, penso que cal la concurrència i el treball de tots plegats, cadascú o cadascuna des del seu àmbit, per avançar socialment cap a una societat més justa on els Drets Humans, inclosos els drets econòmics, socials i culturals estiguin plenament garantits per a tota la ciutadania.

dimarts, 1 de juny del 2010

Tres plens

En la darrera setmana hem tingut tres plens municipals a Vilafranca del Penedès:

El primer va ser el dilluns 24 i va ser un ple extraordinari i urgent: Aquell matí el govern de l’estat, va publicar al BOE un Reial Decret de “mesures extraordinàries” (retallar els ajuts a les persones dependents, congelar les pensions de la gent gran, rebaixar el sou als seus treballadors...) on, per a més inri, va “col•lar” per sorpresa la prohibició que els ajuntaments, a partir de l’endemà, poguessin demanar crèdits [1].


I precisament l’endemà, l’Ajuntament tenia convocat un ple on hi havia una operació de crèdit per finançar l’ampliació de l’escola d’educació especial Delta – L’Espiga amb la construcció d’una nova aula municipal. És una actuació en la que l’Ajuntament i l’Escola han treballat de des de fa anys amb la Generalitat, una obra que tots els grups polítics municipals estem d’acord que cal impulsar de forma prioritària i que ja vam aprovar en el ple municipal del mes de març. Només faltava formalitzar el crèdit amb una darrera votació, que era la prevista per dimarts.


Quan ens vam assabentar del que estava passant des del grup municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) ràpidament vam proposar a l’alcalde que avancés el ple de forma urgent per tractar aquest punt. Tothom hi va estar d’acord.


El segon ple va ser dimarts 25, el ple ordinari de maig: Resolt l’assumpte de l’Escola Delta – L’Espiga el dia abans, i més enllà de les mocions, els precs i les preguntes, només quedava en l’ordre del dia un punt de trascendència: una modificació de pressupost relacionada amb els aparcaments de la Rambla Sant Francesc i l’Espirall a càrrec de l’empresa Saba. Però l’equip de govern (CiU) va retirar aquest punt de l’ordre del dia pocs minuts abans de començar.


Vam tractar doncs diverses mocions: en defensa de les escoles taller, les cases d’oficis i els tallers d’ocupació (a proposta de CCOO i UGT); per començar a estudiar una nova regulació dels usos comercials (PSC); per potenciar el banc d’aliments (PSC); per millorar el seguiment dels acords del pressupost 2010 (PSC) i del seguiment de la Llei de Barris (CUP); per promocionar l’etiquetatge en català (ERC) i per contractar les places de policia local vacants (PP). Des d’ICV-EUiA vam votar a favor d’aquestes mocions, que van resultar aprovades, excepte de la darrera, en la que ens vam abstenir per considerar que per prioritzar el cobriment de vacants calia una visió de tots els serveis, no només de la policia. Aquesta moció va resultar finalment rebutjada.


Segurament però la moció amb més transcendència va ser la que vam presentar de forma urgent i conjunta els grups municipals d’ICV-EUiA, ERC, CUP i PSC per tal d’evitar el desmantellament del Consell Escolar Municipal. Les cartes enviades per la regidora d’Educació donaven a entendre que ja no es convocaria més aquest organisme (que en els darrers cursos ha estat clau a Vilafranca tant per dur a terme una bona planificació com per evitar la desigualtat amb els alumnes de famílies amb menys recursos econòmics). Val a dir que el govern (CiU) va negar a aquesta intenció i ho va atribuir tot a un malentès. La propera vegada caldrà redactar millor les cartes...


Finalment el darrer ple, sense caràcter jurídic vinculant, va ser ahir: el ple estudiantil. Un ple especial perquè el van protagonitzar estudiants de 4rt d’ESO B de l’Institut Eugeni d’Ors de Vilafranca, en una experiència molt interessant de participació i formació sobre el funcionament de les institucions democràtiques: El projecte “Tots Som Regidors, de l’aula a la política municipal”.


Perquè, ¿Quina manera millor d’aprendre com funciona i per a què serveix un Ajuntament, que participar en l’elaboració d’una Ordenança Municipal de Civisme i Convivència seguint tots els tràmits, realitzant totes les negociacions amb altres punts de vista i debatent-ne el contingut final?


Les intervencions dels i les joves portaveus van ser estructurades i ben argumentades. Des del meu modest punt de vista, tot i l’excés de zel en alguns aspectes (deu ni dó la quantia de les multes proposades!), el text aprovat ahir pels i les estudiants parteix dels valors democràtics essencials, i conté propostes originals que els diferents grups polítics prendrem en consideració. I es que l’acció política és positiva pel conjunt de la ciutadania i, si es presenta de forma directa i comprensible, pot ser molt apassionant. I per fer front als abusos d’alguns i millorar el control democràtic no hi ha res millor que una participació com més amplia millor de la ciutadania en l’acció política, des de totes les vessants i començant pel més joves. Agrair doncs la tasca pedagògica dels mestres i l’empenta i la preocupació pel bé comú mostrat pels i les estudiants.

[1] Limitar l’endeutament municipal de forma general, sense diferenciar aquells que han complert la normativa dels que no, ja pot considerar-se, des del meu punt de vista, inconstitucional i contrari a diversos principis democràtics, ara bé, fer-ho a més a més d’un dia per l’altre i sense previ avís és un greu irresponsabilitat i una preocupant mostra d’improvisació i desconeixement de com funcionen les institucions locals del nostre país. Probablement per aquest motiu, l’endemà mateix el govern va aprovar una “correcció d’errades” que endarreria l’entrada en vigor fins a l’1 de gener de 2011.

[Orígen i llicència de la imatge]