Din momentul in care a venit primavara incep si problemele legate de alergii. Sistemul imunitar este cel care ne fereste de orice atac din partea virusilor sau a bacteriilor, insa de multe ori devine confuz si incepe sa reactioneze la orice, particule de praf, parul de la animale, la polen, la anumite alimente. Alergiile sunt urmari firesti ale acestei confuzii, ele pot sa apara la nivelul organelor externe cu precadere, piele, ochi, nas.
Daca avem o alergie a nasului ea poarta denumirea de rinita alergica. Rinitele alergice au semne clare, curge nasul, e infundat, ochii sunt rosii, curg, in gat si nas e mereu o senzatie de mancarime continua. La aceste simptome se adauga si respiratia pe gura si sforaitul la copii, oboseala si scaderea poftei de mancare, iritabilitate continua, sangerari nazale. Afectiunea are baze genetice, asta insemnand ca va fi mai frecventa unde sunt membri ai familiilor care au alergii. Manifestarea rinitelor poate fi sezoniera, din cauza polenului, a ierbii sau buruienilor, sau tot timpul anului, cand sunt provocate de praf sau de animale, de mucegaiuri. Motivele pentru care mai ales micutii ajung sa aiba o rinita alergica sunt multiple. Pe de o parte rinitele apar din cauza alergenilor prafului din casa, din cauza acarienilor, din cauza blanitei animalelor si a penelor pasarilor. Pe de alta parte rinitele ajung sa fie suparatoare din cauza pariculelor de piele, matretii, din cauza alergenilor parului uman si din pricina celor din piele.
Ca urmare a simptomelor rinitelor somnul nu mai e asa de odihnitor, randamentul in sarcinile zilnice scade, apare si astmul bronsic cand rinitele evolueaza si se agraveaza. Tratamentul consta in antihistaminite, anti-alergice puternice, decongestionante, spray-uri nazale cu corticosteroizi, pentru a nu mai avea inflamatii la nivel nazal. Este important de retinut ca rinitele alergice sunt boli cronice, de la trei ani ele se pot manifesta cu toate simptomele si se agraveaza daca e vorba de pubertate, cand apar numeroase schimbari in organismul tinerilor.