Så äntligen började min "semester" och i vanlig ordning så valde vi att "koppla av" i Sälen. I mitt riktiga arbete arbetar jag till stor del med min hjärna (det är sant - jag har en!!!) och lite med kroppen (dricka espresso, käka arraksbollar, dricka Pepsi Max, hamra på tangentbordet, ...) eftersom att jag oftast sitter och programmerar något system, men nu, i Sälen, är det riktigt arbete som gäller! För att lyckas har jag varit tvungen att använda hela klaviaturen, dvs både hjärna, tur, muskler, ilska, tålamod, uthållighet, envishet samt frugans exceptionella förmåga att planera (hon lyckas alltid se till att det som behövs finns där).
"Hallen" före vi började bygga den.
Efter en lyckad "Calcutta"-transfer från Västerås (det var bara hönsen och fåren som saknades) anlände vi till Sälen med två dörrar, stora masonitskivor, en hund, en fru (med tillhörande packning), en Dan, packning, verktyg, diverse saker som behövdes för den nya hallen med mera. Väl framme möttes vi av svärfar som skulle hjälpa till med den nya hallen. Svärfars fru kallar hans garage för "lilla Jula" med tanke på alla maskiner som står där och det var en rejäl energikick i projektet att ha en riktig såg plus en person som byggt ett par hus till hands.
Ett stort tack till Svärfar Ole för all hjälp med snickeriet!
Vi började med att komplettera regelverket i grundplattformen som den tidigare altanen var byggd på. Som tur var så fanns det en hel del virke under stugan som vi kunde använda för att få en bra grund att bygga vidare på.
Sälens Bygg & Järn hade kört upp det trä vi behövde komplettera med och det var en enorm hjälp att de kunde levera till oss på plats eftersom att det inte är så lätt att koordinera allt från Västerås. Återigen var det Doctor X aka frugan som sett till att det som behövdes fanns på plats.
När golvreglarna var klara började vi att resa väggreglarna. Tack vare sågen så gick arbetet relativt snabbt. Träet i golvreglarna var över 40 år och det gjorde att det var svårt att få i spiken på vissa ställen och vi löste detta problem med att förborra för spiken i de nya reglarna; på så sätt slapp spiken tränga igenom båda reglarna. Alla reglarna sattes med CC 60, dvs vi satte dem med avståndet 60 cm från center till center på reglarna. Genom att göra så vet man alltid vart reglarna finns t ex bak en gipsskiva.
Trossbottenskivor och golvisoleringen är på plats. Vi valde att ha två lager med golvisolering för att det dels var praktiskare med tanke på golvspånet, men även för att minska risken för köldbryggor som kan uppstå. Genom att lägga isoleringen om lott blev golvet ordentligt isolerat.
Dörren på plats efter ett envist strulande. Eftersom att stugan är gammal så är den som så många andra hus inte helt raka i vinklarna vilket gjorde att vi fick justera den en hel del för att den skulle hamna rätt.
Här håller jag på och tar bort den gamla panelen som satt upptill på kortsidan. Det var ett tufft jobb att få bort den gamla panelen eftersom att spikarna satt riktigt hårt plus att det satt andra brädor som blockerade panelen. En annan sak som underlättade livet för en stackars byggare-bob-wannabe var mina nya snickarbyxor som frugis köpte till mig - helt fantastiskt att ha en hel verktygslåda i brallorna!
Äntligen var den gamla panelen upptill borta! Nu kunde jag börja med att sätta papp på utsidan av den nya fasaden.
Frugis har i princip gjort allt som haft med målning att göra på vår stuga och det finns antydningar till att hon är lite less på målning nu. Fint blir det i alla fall!
Den nya gavelfasaden med den nya panelen under arbete. Panelen skruvades fast vilket underlättade dels själva monteringsarbetet, men även framtida underhållsarbeten; det är ju enkelt att skruva ut skruvar till skillnad från spik som måste dras ut. På bilden ovan syns även spikläkten som är till för att få in luft under panelen; om det bildas fukt finns det ju risk för mögel och fuktskador.
Nu härnäst står insidan på tur och jag har faktiskt redan fuskat lite genom att börja sätta reglar och se över isoleringen. Mer om detta kommer inom kort...