donderdag 27 september 2012

lamineren

In mijn zoektocht naar leuke links en filmpjes voor de startpagina stuit ik op van alles en nog wat. Het een nog leuker dan het andere. En dan heel af en toe schrijf ik wat vage tips op en dat resulteert in een experiment. Alleen deze keer wel een heel leuke, want het levert je leuke nieuwe lappen op.

Je hebt er maar weinig voor nodig:

- lijm
- water
- vuilniszakken ( in tweeën  knippen)
- potje
- verfrollertje
- verfbakje of -bord
- schilderstape of plakband
- vitrage, organza, als het maar lekker dun is
- dingen die je erop kunt leggen
- witte servetten ( ik gebruikte 3 laags servetten, te koop bij de kwamtum voor 1 euro)

Ik heb gemerkt dat het handig is om, voordat je echt aan de gang gaat, eerst van een aantal servetten de laagjes van elkaar te halen. Ik heb 4 proefjes gemaakt en zeker wel 5 of 6 servetten gebruikt.
Ook is het handig om van te voren al een aantal lapjes op maat te snijden/knippen. En maak niet dezelfde fout als ik. Mijn eerste lapje wat zo groot als 1 gevouwen servet. Dat was dus dom, want wanneer je de servetten uitvouwt is dat 4x zo groot.

Je begint met een vuilniszak (die je van te voren al in tweeën hebt geknipt) met schilderstape vast te plakken op de ondergrond.

Dan moet de lijm verdunt worden in het potje. Ik heb 1 deel lijm en 2 delen water gebruikt. Gelukkig had ik dat opgeschreven. Kijk maar wat je het beste bevalt. Zal per lijm ook verschillend zijn. Ik heb de witte lijm van de Hema gebruikt, want die had ik in huis.

Je doet je  lijmmengsel in je verfbakje en rolt de vuilniszak daarmee in. Denk erom dat je het in ieder geval zo groot doet dat je lapje er op past.

Dan leg je voorzichtig je lapje erop en strijkt er vervolgens weer over met het lijmmengsel.



Om het gevoel van het lijmen met een rollertje goed in de vingers te krijgen is het misschien verstandig om nadat je het voorstaande hebt gedaan de eerste keer een servet op dat lapje te leggen (weer voorzichtig) voordat je echt met allerlei dingen aan de gang gaat die je er tussen kunt leggen. Wanneer het servet erop ligt strijk je daarop weer lijm. Heel voorzichtig, want je zult merken: het gaat zo kapot. Ook moet je zelf ondervinden hoeveel druk en hoeveel lijm je moet gebruiken.





Ik heb gewoon gekeken wat ik in huis had. Van die mooie blaadjes van de Action, daar had ik ook 2 soorten decoratie sisal, waavan 1 erg krullerig. Dit bleek minder te werken wanneer je daar te grote (lees hoge) stukken van gebruikt. Ook had ik van die flinterdunne blaadjes die ik jaren geleden kocht bij zo'n grote bloemwinkel, Intratuin of een ander. Dat weet ik niet meer.

Maar je kunt van alles en nog wat hiervoor gebruiken; gedroogde bloemen, draadjes, wol, gewoon wat je in huis hebt.

Dus wanneer je de eerste 'oefening' hebt gedaan ga je verder.

Je begint dus weer met het lijmen van je vuilniszak, het lapje erop, lijmen en dan leg je er van alles en nog wat op. Daar over heen een servet en weer lijm.



Toen ik bij m'n tweede experiment kwam ging er nogal wat stuk van het servet. Maar daarover heb ik gewoon weer stukjes nieuwe servet gelegd en gelijmd en dat ging prima. Ik heb zelfs bij eentje na een eerste laag vioolblaadjes en een servet, een tweede laag vioolblaadjes gelegd, ook weer een servet en lijm. Dat ging allemaal prima.

Hieronder kun je beide lagen na elkaar zien. Op de eerste foto is 1 laag vioolblaadjes en een servet en op de 2e foto dus een tweede laag vioolblaadjes en een servet.





Nog een tip: wanneer je midden in een proef zit, moet je wel doorwerken, want ik merkte dat wanneer je te lang wacht met een stap, dat het lijm al begint te drogen en het niet goed meer werkt.


Dit is natuurlijk nog maar een basis. Je kunt er een sandwich van maken en dan quilten, maar je kunt het ook in een frame maken of op een canvas vastmaken, maar ook in een fotolijstje (dan wellicht zonder sandwich en stiksels) is een prachtig afwerking. Ik denk dat ik deze keer kies voor canvas. De ideeën hierover spoken door m'n hoofd. Het wordt vanzelf wat en dan zal ik dat natuurlijk weer met jullie delen.


vrijdag 14 september 2012

kleurenserie geverfd

Maandag zag ik op de blog van Janneke dat ze een prachtige kleurenserie had geverfd in de kleur roze toermalijn naar een mix van 70% roze toermalijn en 30% turqoise. Dat vond ik er zo mooi uit zien dat ik direct begonnen ben met verven. Alleen heb ik er nog 5% onyx aan toegevoegd.

Deze keer heb ik alles luchtdicht afgesloten en 3 dagen laten staan. Dat heeft zulke mooie tekeningen opgeleverd dat ik veel foto's daarvan heb gemaakt.




 Sommige lapjes zitten witte stukken in. De ene keer is dat mooi, maar er zijn ook lapjes bij  waar het jammer is.




Dit is de staalkaart. Helemaal mijn kleuren.


Hieronder zie je een staalkaart die ik eerder verfde. Daar is roze toermalijn en turqoise naar elkaar toe geverfd. Toch weer heel andere kleuren.

En natuurlijk ook een leklapje


En een lapje waarin ik alle verf heb opgemaakt.













maandag 10 september 2012

blogergernissen

Vandaag doe ik erg m'n best om de achterstand in te lopen. Ik moet 189 blogs lezen. Ben al een heel stuk op weg, maar waar ik iedere keer tegenaan loop: zodra er een blogrobot actief is, lukt het me niet om te reageren. Ik weet zeker dat ik de letters na 5 x proberen goed heb ingevuld, maar de robot geeft steeds aan dat er een fout in zit.

Voor degene die een blogrobot op hun blog hebben, wil ik even zeggen dat ik echt probeer te reageren, maar dat het gewoon niet lukt.


Ik ben nu zover, dat ik heb besloten ook niet meer te reageren op blogs met een blogrobot, want ik erger me daar te veel aan. Het moet immers wel leuk blijven om te reageren.

zondag 9 september 2012

Quiltersgilde tentoonstelling in Deventer 2012

Vandaag zijn Leny en ik naar het gildetentoonstelling geweest. Ik had mijn e-ticket nog niet afgegeven of Dieta, dochter van Ingrid, zwaaide al naar mij. Dan kon het natuurlijk niet anders of Ingrid was in de buurt. En dat was ook zo. Zij hadden mijn quilt al zien hangen. Maar terwijl ik nog met Ingrid en Dieta in gesprek was, kwam Hannie me groeten. Dat beloofde wat. Gelukkig waren we al bij de tweede quilt toen ik Suze tegenkwam.

Daarna hadden we de tijd om de quilts te bekijken. Achteraf, toen we de catalogus doorkeken, bleek toch dat we nog een aantal quilts hebben gemist. Dat vond ik erg jammer.

Later kwamen me Nienke, Aart, Willie, en nog een aantal bekenden tegen. Ik ga ze natuurlijk niet allemaal noemen want dan loop ik het risico dat ik iemand vergeet.

Gelukkig hingen onze quilts vlak bij elkaar en hebben we ruim de tijd genomen om daar foto's te nemen.

Allereerst Leny met haar prachtige quilt.



Mijn quilt hing in goed gezelschap



en toen moest ik zelf natuurlijk ook nog even op de foto naast deze quilt waar ik jullie toch maanden heb mee beziggehouden.



Weten jullie nog hoe ik jullie heb geprobeerd uit te leggen hoe het zit met kleurverhoudingen ten opzichte van elkaar? Nu kreeg ik enige tijd geleden van Nienke een link gemaild van een blog waar duidelijk wordt uitgelegd wat ik indetijd heb geprobeerd uit te leggen. De link is: http://vickiwelsh.typepad.com/field_trips_in_fiber/2012/08/color-theory-14-color-balance.html

Omdat deze tentoonstelling natuurlijk meer bevatte dan alleen onze quilts wil ik jullie graag een deel van mijn foto's laten zien. Helaas had ik mijn camera in een verkeerde stand staan, dus de foto's zijn niet van een goede kwaliteit, maar ik hoop dat jullie er een beetje een indruk van kunnen krijgen.

Hannie de Beer
anco brouwers
anco brouwers
anneke radema
anneke schoone
esther de visser

flox den hartog


joining door fennie bouwsema

hanneke ermerins
henriet bovenkerk
janien doek
klaske bloemendaal
marion ten broeke
mieke gootjes
mirjam pet
nienke smit
quiltgroep ameland
rita dijkstra

Aart was aanwezig om te laten zien hoe machinaal quilten nu echt werkt. Alle keren dat ik langs kwam had hij steeds vrouwen om zich heen die de fijne kneepjes van het vak wel van hem wilden leren.



Vlakbij was ook nog een tentoonstelling van Biezenmortel en dit was onze kans om al dit prachtigs ook nog te kunnen bewonderen.