Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021
«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» με το «Το Μουσείο των Φανταστικών Μουσικών Όντων» από την ΕΦΑ Ξάνθης
H Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στην πανελλήνια δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» και καλεί το κοινό να βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων την Δευτέρα 2 Αυγούστου στις 21:00 και την Τρίτη 3 Αυγούστου στις 21:00 για να παρακολουθήσει την παράσταση μουσικού θεάτρου «Το Μουσείο των Φανταστικών Μουσικών Όντων».
Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού. Η προκράτηση θέσεων είναι υποχρεωτική και για την εξασφάλισή τους μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να απευθύνεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://digitalculture.gov.gr/2021/07/to-mousio-ton-fantastikon-mousikon-onton-archeologikos-choros-avdiron/.
Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
Θα τηρούνται οι οδηγίες και οι συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α. και τον κανόνα της απόστασης του 1,5 μέτρου για την ασφαλή προσέλευση και παραμονή στο χώρο της εκδήλωσης. Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνίσταται η έγκαιρη προσέλευση 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.
Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων
τηλ: 25410 51003
e-mail: efaxan@culture.gr
Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021
Συνάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας & πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄
Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος δέχθηκε στις 23 Ιουλίου 2021, στο γραφείο του στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄.
Ο Υπουργός ενημερώθηκε ενδελεχώς από τον Μακαριώτατο σχετικώς με το έργο, την προσφορά και τις ιεραποστολές του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αίγυπτο και σε ολόκληρη την Αφρική.
Ο Πατριάρχης ευχήθηκε «υπέρ του φιλοχρίστου Στρατού της Ελλάδος» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνδρομή της Μητέρας Πατρίδας στον αιγυπτιώτη Ελληνισμό που κρατά ζωντανή την παρουσία της Ρωμιοσύνης και της Ορθοδοξίας στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις της Ελλάδος με την Αίγυπτο.
Παρουσία ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην τελετή παραλαβής του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους “Rafale” της Π.Α. στην Ιστρ της Γαλλίας
Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα Τέταρτη 21 Ιουλίου 2021, στην τελετή παραλαβής του πρώτου σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους “Rafale” η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση “125 Istres-Le Tubé”, στην Ίστρ της Γαλλίας.
Παρόντες ήταν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης.
Κατά την τελετή παραλαβής του πρώτου από τα συνολικώς δεκαοκτώ σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ο κ. Παναγιωτόπουλος απηύθυνε την ακόλουθη ομιλία:
«Σήμερα έχω την ιδιαίτερη τιμή και χαρά, να ευρίσκομαι σήμερα, εδώ στις εγκαταστάσεις της “Dassault Aviation”, στην Ίστρ, μία ημέρα ορόσημο για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς εντάσσονται πλέον στον στόλο της τα υπερσύγχρονα μαχητικά Αεροσκάφη “Rafale”.
Η συνεργασία της Ελλάδας με την εταιρεία “Dassault” έχει ισχυρά θεμέλια, ήδη από τη δεκαετία του 1970, όταν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ήταν η πρώτη που παρέλαβε τα “Mirage” F-1. Παραμένει αγαστή κατά τις τελευταίες πέντε (5) δεκαετίες με την προμήθεια των “Mirage”-2000 και 2000-5, με επιστέγασμα τη σημερινή παραλαβή των υπερσύγχρονων αεροσκαφών “Rafale”.
Από σήμερα με την απόκτησή τους η δύναμη πυρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και οι δυνατότητες προβολής ισχύος πολλαπλασιάζεται. Τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των Αεροσκαφών με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής.
Η προμήθεια αυτή, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδος μας.
Η επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών “Rafale” υπογραμμίζει το στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές. Επιβεβαιώνει μία μακροχρόνια παράδοση εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών.
Επίσης, καταδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να ενδυναμώσουμε περαιτέρω όχι μόνο τις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και την συνεργασία μας για την σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της κοινής συμμετοχής στις αμυντικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ των Χωρών μας είναι πολύ ισχυροί και βασίζονται παραδοσιακά στις εξαιρετικές, εδώ και δύο αιώνες, σχέσεις αδελφότητας και ειλικρινούς φιλίας. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε και επεκτείνουμε την αμυντική συνεργασία μας σε ακόμη περισσότερους τομείς.
Θα ήθελα τέλος να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες, καθώς οι διαδικασίες για ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά. Σας ευχαριστώ όλους.
Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που ήδη τα πρώτα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν περατώσει το στάδιο εκπαίδευσης εδώ στη Γαλλία, γράφοντας τον πρόλογο στις νέες σελίδες ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας.
Κυρίες και κύριοι,
Από τα νιάτα μου, όταν προσπαθούσα να κατανοήσω τις πολυπλοκότητες του κόσμου σε διεθνές επίπεδο, γνώριζα (όπως όλοι οι Έλληνες) ότι για την Ελλάδα η Γαλλία είναι μια ευρωπαϊκή φίλια χώρα, μια συμμαχική, φιλική και εξαιρετική δύναμη. Σήμερα, σαράντα χρόνια μετά, αυτό το εξαιρετικό καταπληκτικό αεροσκάφος που βρίσκεται πίσω μου αποδεικνύει κατά τη γνώμη μου ότι αυτή η εξαιρετική συμμαχία όπου ο ένας μπορεί να βασίζεται στον άλλο υπάρχει, εξελίσσεται και ενισχύεται.
Σας ευχαριστώ».
Πριν από την τελετή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της “Dassault Aviation” κ. Ερίκ Τραπιέ (Erik Trappier), με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της δημόσιας τηλεόρασης για τη σημερινή τελετή και την προοπτική της στρατηγικής σχέσεως ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε:
«Αυτό (το αεροσκάφος) και τα υπόλοιπα πέντε της πρώτης εξάδας που θα έρθουν μέχρι το τέλος του χρόνου για να ενσωματωθούν στις δομές της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Τανάγρα, θα μείνει δυο-τρεις εβδομάδες ακόμα εδώ, προκειμένου να ολοκληρώσουν τα πληρώματα την εκπαίδευσή τους και να υποδεχτούν την επόμενη τετράδα των χειριστών που θα αρχίσει την εκπαίδευση.
Μετά θα έρθουν στην Ελλάδα ακολουθούμενα από το τρίτο, το τέταρτο και ούτω καθεξής μέχρι να συμπληρωθεί η εξάδα στο τέλος του χρόνου. Και βέβαια του χρόνου άλλα έξι και ούτω καθεξής. Παράλληλα εκπαιδεύονται και οι ομάδες των τεχνικών εδάφους που υποστηρίζουν και συντηρούν αυτό και όλα τα αεροσκάφη. Δεν είναι μόνο οι χειριστές. Έτσι σιγά-σιγά συμπληρώνεται το παζλ.
Ακόμα και σήμερα που είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με στελέχη από την ηγεσία της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και στελέχη της “Dassault”, είναι εντυπωσιασμένοι από την ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώθηκε αυτή η μεγάλη αγορά και πραγματικά συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα αεροσκάφος, ένα πλήρες σύστημα, αφού ως γνωστόν έρχεται με τα όπλα του και τη Συμφωνία Εν Συνέχεια Υποστήριξής του ως τελειωμένες συμφωνίες. Ένα αεροσκάφος το οποίο θα ενισχύσει δραματικά τις δυνατότητες Πολεμικής Αεροπορίας μας.
Αν αλλάξει και τις ισορροπίες ισχύος, θεωρώ ότι ήδη τους έχει αλλάξει. Αλλιώς δεν θα έσπευδαν οι γείτονες να αναζητήσουν τρόπους, αν θέλετε, αποκωδικοποίησης του “Rafale”. Ακούμε πάρα πολλά στα ΜΜΕ αυτές τις ημέρες. Η ουσία όμως είναι ότι η Ελλάδα πλέον, από σήμερα, έχει επισήμως στις τάξεις της το “Rafale”».
Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος τίμησε τη μνήμη του Δ. Τσαμκιράνη στην Κύπρο
Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος στην Κύπρο, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης προς τους Αξιωματικούς και Οπλίτες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρακολούθησε την Επιμνημόσυνη Δέηση που εψάλη στον Τύμβο Μακεδονίτισσας παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη , ενώ εν συνεχεία μετέβη στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα όπου τελέσθηκε το Μνημόσυνο Πεσόντων.
Παρόντες ήταν επίσης ο Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αττικής κ. Γιάννης Λοβέρδος ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Σε δήλωσή του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης ανέφερε:
«Βρίσκομαι σήμερα στην Κύπρο εκπροσωπώντας την Ελληνική κυβέρνηση, για να αποτίσω με βαθύτατο σεβασμό και Εθνική συγκίνηση φόρο τιμής στους Ήρωες οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
Μαζί μου είναι ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Ηγεσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η παρουσία μας εδώ όπως καταλαβαίνετε είναι εξόχως συμβολική και καταδεικνύει ότι είμαστε δίπλα στην Κύπρο.Η Ελλάδα λοιπόν υποκλίνεται σήμερα στη μνήμη όλων των τέκνων του Ελληνισμού, που με γενναιότητα, ηρωισμό και αυτοθυσία αγωνίστηκαν για το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας.
Τιμούμε τους νεκρούς, τους τραυματίες, τους αγνοούμενους και τους μαχητές, που αντιστάθηκαν με αυταπάρνηση ενάντια στον εισβολέα και αντιμετώπισαν την ωμότητα και τις θηριωδίες του Αττίλα για να παραμείνει η Κύπρος Ελεύθερη.
Η Ελλάδα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου, στο δίκαιο αγώνα της με στόχο τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής, αλλά και των συνεπειών της, του ξεριζωμού δηλαδή χιλιάδων από τις αρχέγονες εστίες τους και τον σφετερισμό περιουσιών των Ελλήνων της Κύπρου.
Κοινός στόχος μας είναι η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, χωρίς παρεκκλίσεις από Διεθνείς και Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και πλήρη εδαφική ακεραιότητα.
Η Ελλάδα τηρεί αταλάντευτη στάση και έχει οικοδομήσει Εθνική Στρατηγική Άμυνας και Ασφάλειας, με προσήλωση στη Διεθνή νομιμότητα και το Διεθνές δίκαιο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της απρόσκοπτης άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.
Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα εμβαθύνουμε περαιτέρω την διμερή αμυντική συνεργασία μας με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της αδελφικής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Επίσης στοχεύουμε στην ανάπτυξη ευρύτερων πολυμερών περιφερειακών συνεργασιών βαδίζοντας μαζί ως κατεξοχήν παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας. Και εδώ θα ήθελα να τονίσω, ότι προς τούτους τους Εθνικούς θα έλεγα σκοπούς, η συνεργασία με τον ομόλόγο μου, Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, φίλο Χαράλαμπο Πετρίδη είναι εξαιρετική.
Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω την υπερηφάνεια όλων μας για την παρουσία της ΕΛΔΥΚ στη Μεγαλόνησο, η οποία καταδεικνύει με τον πλέον εμβληματικό τρόπο τη συμπαράταξή μας έναντι οποιασδήποτε απειλής για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων.
Σας ευχαριστώ».
Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021
Σημεία παρέμβασης ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας & Ασφάλειας “DEFEA 2021”
Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα 13 Ιουλίου 2021, στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την Άμυνα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως Άμυνας και Ασφάλειας “DEFEA 2021”.
Κατά τη συζήτηση τοποθετήθηκαν επίσης οι Υπουργοί Άμυνας της Κύπρου κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, της Σλοβενίας κ. Ματέι Τόνιν (Matej Tonin), καθώς και της Πορτογαλίας κ. Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο (Joao Gomes Cravinho) μέσω τηλεδιάσκεψης. Το συντονισμό έκανε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) κ. Γίρι Σεντίβυ (Jiri Sedivy), ενώ ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερρύ Μπρετόν (Thierry Breton) απηύθυνε χαιρετισμό με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα. Η συζήτηση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του διαδικτυακού κόμβου του ΥΠΕΘΑ και των κοινωνικών δικτύων.
Παρέστησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.
Τη συζήτηση παρακολούθησαν εντός της αίθουσας επτά ξένοι Υπουργοί Άμυνας, στελέχη ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών, Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, πρώην Υπουργοί, καθώς και απόστρατοι Αρχηγοί και ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης από το διαδίκτυο, την εκδήλωση παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 10.000 άτομα σύμφωνα με τα μετρήσιμα στατιστικά επισκεψιμότητας, με μεγάλο ποσοστό επισκέψεων από ξένες χώρες.
Κατά τη διάρκεια της συζητήσεως, αρχικώς έγιναν τοποθετήσεις από τους Υπουργούς και εν συνεχεία δόθηκαν απαντήσεις σε τέσσερις ερωτήσεις που τέθηκαν από τον κ. Σεντιβύ σχετικώς με πρωτοβουλίες, όπως οι PESCO, CARD και EDP, καθώς και τη συμβολή τους στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ε.Ε.
Κατά τις παρεμβάσεις του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε:
- Η σημερινή εκδήλωση έχει συμβολικό χαρακτήρα αφού συνδυάζεται με τη συμπλήρωση 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδος στην Ε.Ε., καθώς και με τη διακοσιοστή επέτειο από την έναρξη της Επαναστάσεως για την Εθνική Ανεξαρτησία, σε μια συγκυρία που μελετούμε την αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων μας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου
- Επιστρέψτε μου να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Σλοβένο Υπουργό Άμυνας για την ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του έτους.
- H Ευρωπαϊκή Συνεργασία Αμύνης αποτελεί το «κλειδί» για να επιτευχθεί μια φιλοδοξία της Ε.Ε. σχετικώς με την Άμυνα και την Ασφάλεια, την ώρα που αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο η ιδέα της στρατηγικής αυτονομίας, κάτι που δεν είναι συμβατό με τους στόχους του ΝΑΤΟ αλλά πιστεύω πως είναι απολύτως συμπληρωματικό.
- Ευχαριστίες στην Πορτογαλική Προεδρία, η θητεία της οποίας έληξε πριν από ένα μήνα, διότι προώθησε το στόχο της στρατηγικής αυτονομίας και την ενεθάρρυνε. Είμαι πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξή της και ευελπιστώ ότι η Σλοβένικη Προεδρία και ο φίλος, ο Υπουργός Ματέι Τόνιν, θα προωθήσει περαιτέρω αυτή την έννοια ακόμα περισσότερο, ώστε να προκύψει ένα κείμενο από το οποίο θα δοθεί η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας.
- Σκοπός είναι να καθορίσουμε και να περιγράψουμε την πολυπλοκότητα των προκλήσεων ασφαλείας που μας επηρεάζουν όλους. Υπάρχουν προκλήσεις και απειλές, ακόμα και υβριδικού χαρακτήρα ή από συστήματα υψηλής τεχνολογίας σε όλο το εύρος της Ε.Ε. Αν λάβουμε όλα αυτά υπ’ όψιν μας, τότε θα καταλήξουμε στο χρήσιμο συμπέρασμα πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια.
- Τον περασμένο Νοέμβριο λάβαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια σημαντική απόφαση για τη συμμετοχή των τρίτων χωρών. Αυτό είναι πρόοδος παρότι κάθε χώρα διετύπωσε τις επιφυλάξεις της, αλλά αυτή είναι η ουσία της Ε.Ε. μέσα από τις διαφωνίες να προκύπτει η σύνθεση. Πρόσφατα οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και ο Καναδάς έλαβαν έγκριση να συμμετάσχουν σε προγράμματα στρατιωτικής κινητικότητας. Έτσι αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία και να καταστούν αξιόπιστοι εταίροι. Απώτερος σκοπός είναι να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές ικανότητες σε όλα τα επίπεδα της Άμυνας, επιτυγχάνοντας τις φιλοδοξίες μας.
- Η Ελλάδα έχει επιτύχει να λάβει χρηματοδότηση σε τέσσερα έργα στρατιωτικού χαρακτήρα το 2018 κι άλλο ένα φέτος. Δίνουμε έμφαση στην παραγωγή ελκυστικών προτάσεων στο πλαίσιο του EDP και νομίζω ότι αυτό απαιτείται από τα Κράτη-Μέλη διότι προσπαθούμε να επιτευχθούν συνέργειες και να προχωρήσουμε μπροστά.
- Εφ’ όσον θέλουμε να καταστεί η Ε.Ε. αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας και άμυνας πρέπει να αντιληφθούμε ότι μπορούμε να είμαστε ασφαλείς, δυνάμεθα να προστατεύσουμε τους πολίτες της Ε.Ε. και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα για την ευρύτερη περιοχή. Τότε η Στρατηγική Πυξίδα θα είναι το ορόσημο.
- Υπάρχει αυξανόμενη σπουδαιότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για τη βελτίωση της Ευρωπαϊκής Άμυνας και να υποβοηθήσει στην εκπλήρωση των φιλοδοξιών μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά το χθεσινό δείπνο μιλήσαμε για την ιστορική ναυαρχίδα του Ελληνικού Στόλου, το Θωρηκτό «Αβέρωφ». Είναι ένα πλοίο που κατασκευάστηκε από ιταλικά ναυπηγεία με γαλλικούς κινητήρες και βρετανικά οπλικά συστήματα. Με έναν «παράξενο» τρόπο, θα έλεγα, είναι ένας πρόγονος έργου PESCO, σε άλλους καιρούς δύσκολους καιρούς.
- Οι καιροί που ζούμε τώρα είναι πολύ πολύπλοκοι και με πολλές προκλήσεις ειδικά στο πεδίο της γεωπολιτικής στην περιοχή. Οι προκλήσεις υπάρχουν ως γεγονός, δεν υπάρχει ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον. Αντίθετα, διαπιστώνονται νέες προκλήσεις, νέοι τομείς συγκρούσεων ειδικά το τελευταίο διάστημα, που είναι μια ακόμη προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ.
- H βελτίωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για να γίνει περισσότερο αντιληπτή η Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, προσπαθώντας να ενισχύσουμε τη Στρατηγική Συνεργασία.
- Η ενδυνάμωση της βιομηχανικής βάσης σε επίπεδο ευρωπαϊκής αμύνης, η ολοκλήρωση συνεργειών σε επίπεδο της PESCO ή της EDIDP θα μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε ικανότητες μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως λ.χ. μπορεί να είναι η ασφάλεια της Εμπορικής Ναυτιλίας σε περιοχές όπως είναι η Μεσόγειος. Αυτά θα θέματα θα μπορούσαν να αποτελούν στόχους σε επίπεδο πρωτοβουλιών, όπως η Στρατηγική Πυξίδα.
- Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν βλέπω τη συγκρότηση «Ευρωπαϊκού Στρατού» πολύ σύντομα, ωστόσο, εκτιμώ ότι μπορούν να προκύψουν πολλές συνέργειες που θα αναπτυχθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη βιομηχανία. Πρόκειται για έναν επιτεύξιμο και ρεαλιστικό στόχο.
- Στην Ελλάδα επικρατεί μια απλή αντίληψη ως προς την αμυντική βιομηχανία. Πρέπει να τη διατηρήσουμε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν λόγω των προκλήσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο. Πρέπει να διατηρήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας με εξαιρετικές ικανότητες, ευρεία διάταξη, πολύ καλή εκπαίδευση, πολύ δραστήριες και παρούσες παντού. Για να επιτύχουμε αυτό το στόχο πρέπει να τις υποστηρίξουμε βασιζόμενοι σε ένα απολύτως λειτουργικό πλαίσιο και ανταγωνιστικό πλαίσιο, με μια πολύ δραστήρια αμυντική βιομηχανία.
- Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης πιστεύουμε ότι χρειάζεται να στηρίξουμε στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Έχουμε επιστήμονες υψηλής κατάρτισης και ποιότητας αλλά για να έχουμε αυτήν την ποιότητα, πρέπει να υποστηρίξουμε της δικής μας βιομηχανία.
- Πρόκειται να αγοράσουμε τέσσερις φρεγάτες που πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο, κάποια απ’ αυτά τα πλοία να χτιστούν στα ελληνικά ναυπηγεία και πρέπει να εργαστούμε για αυτό. Όχι μόνο να φτιαχτούν στα δικά μας ναυπηγεία αλλά να υπάρξουν κι άλλες αμυντικές βιομηχανίες που θα πάρουν μέρος στην κατασκευή τους. Ένα από τα δύο ναυπηγεία μας, τα «Ελληνικά Ναυπηγεία» του Σκαραμαγκά, εξαγοράστηκαν από μια ομάδα επιχειρηματιών, επικεφαλής της οποίας είναι ένας Έλληνας εφοπλιστής. Νομίζω αυτό θα δώσει μια ώθηση στη εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία, πέρα από τα προβλήματα του παρελθόντος.
- Η κεντρική ιδέα είναι αναγκαίο να δώσουμε ευκαιρίες στην εθνική αμυντική βιομηχανία για να έχουμε ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε επίπεδο βιομηχανίας γενικά επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να δημιουργήσει ο EDA για εξελισσόμενα έργα τεχνολογίας αιχμής με αναπτυξιακή προοπτική και έργα της PESCO.
Ακολούθως ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Χαράλαμπο Πετρίδη στην οποία συμμετείχε και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο Υπουργός συνάντησε επίσης στους ομολόγους του από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη κ. Σίφετ Πόντζιτς (Sifet Podzic) και από τη Βόρεια Μακεδονία κ. Ραντμίλα Σεκερίνσκα (Radmila Shekerinska).
Ομιλία ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην 25η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, με την Ελληνική Κυβέρνηση
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, συμμετέχοντας ως ομιλητής στην 25η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση, του Economist με θέμα “From social distancing to social solidarity” που διεξάγεται στην Αθήνα, απηύθυνε την ακόλουθη ομιλία::
«Κυρίες και κύριοι,
Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πρόσκληση αυτή που δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσω την άποψη μου σε ευαίσθητα γεωπολιτικά ζητήματα. Είμαι πολύ χαρούμενος διότι βλέπω πολλούς ανθρώπους εδώ στον χώρο. Αν και δεν έχουμε ξεπεράσει πλήρως τον κίνδυνο του κορωνοϊού, νομίζω ότι μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον και να προσαρμοστούμε φυσικά.
Όσον αφορά τα σχόλιά σας, θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ μεγάλο διάστημα μετά τη δεκαετία του ’70. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε. Οι πολιτικές συγκρούσεις πάντα βρίσκονται στο προσκήνιο, υπάρχει πάθος αλλά πολλά έχουν αλλάξει. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, «αγκαλιάζει» το ΝΑΤΟ και την στρατιωτική Συμμαχία που αναζητεί νέο ρόλο στο χώρο της γεωπολιτικής.
Η Ελλάδα τιμά τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, είναι σταθερό μέλος της Συμμαχίας και απολαμβάνει μια θετικώς εξελισσόμενη στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το παλιό «αντιαμερικανικό κλίμα» θα έλεγα ότι ανήκει στο παρελθόν. Η στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι καλύτερη από οποτεδήποτε άλλοτε κι αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί από την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, η οποία επί του παρόντος τροποποιείται. Θα μπορούσα να πω ότι οι ομάδες εργασίας θα έχουν ολοκληρώσει τις συζητήσεις επ’ αυτής έως το πέρας του θέρους. Έτσι έχουμε μπροστά μας την υπογραφή της από το Στέητ Ντηπάρτμεντ και το Υπουργείο Εξωτερικών, κάτι το οποίο μαρτυρά τον ισχυρό στρατηγικό δεσμό μας.
Όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα αποτελεί πάροχο ασφαλείας και πυλώνα σταθερότητος και ειρήνης. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία ευμετάβλητη περιοχή. Ιστορικά, όποτε υπάρχουν προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο διευρύνονται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ όταν επικρατούν ηρεμία και ειρήνη διαμορφώνονται κατάλληλες συνθήκες για ευημερία τόσο στην ευρύτερη περιοχή, όσο και πέραν αυτής. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να διασφαλιστούν η ειρήνη και η σταθερότητα ώστε να προκύψει η πιθανότητα για ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή.
Υπ’ αυτή την έννοια η Ελλάδα εμπλέκεται πολύ ενεργητικά σε δύο πεδία: Το πρώτο είναι η εντατική διπλωματία και το άλλο, η βελτίωση των συνολικών δυνατοτήτων που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά δεν αντιβαίνουν το ένα το άλλο, αλλά συμβαδίζουν μεταξύ τους. Είμαστε πολύ ενεργοί στο διπλωματικό μέτωπο.
Φυσικά η διπλωματική πολιτική ασκείται κυρίως από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια, αλλά στο επίπεδο της αμυντικής διπλωματίας υπάρχει, επίσης, χώρος για καλά και θετικά αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να μετρηθούν σε σειρά συμφωνιών που συνήφθησαν στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας και προβλέπουν τη συμμετοχή μας σε διμερή, τριμερή και πολυμερή σχήματα με χώρες, με τις οποίες ενστερνιζόμαστε εν πολλοίς τις ίδιες απόψεις σχετικώς με τι σημαίνει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.
Αυτό συμβαίνει με την τριμερή συνεργασία που έχουμε με την Κύπρο και το Ισραήλ, με τη συνεργασία «3+1» στην οποία συμμετέχουν η Κύπρος, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την τετραμερή στην οποία συμμετέχουν η Γαλλία, η Ιταλία, και η Κύπρος, καθώς επίσης και οι διμερείς συμφωνίες συνεργασίας, όπως είναι η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.
Κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά είναι ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις σχετικώς με το περιβάλλον ασφαλείας και σταθερότητος στην περιοχή. Βασική προϋπόθεση προς τούτο είναι ν’ αντιληφθούμε αυτό που έχει περιγράψει ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπάιντεν, ότι η διεθνής τάξη βασίζεται στους κανόνες, δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συνθήκες, τη διεθνή νομιμότητα αλλά και τους κανόνες καλής γειτονίας. Όταν όλοι σέβονται αυτούς τους κανόνες, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν ωστόσο κάποιος δεν αναγνωρίζει τους κανόνες αυτούς και δεν συμμορφώνεται μ’ αυτούς, τότε προκύπτουν προβλήματα. Πρέπει να ενεργήσουμε εν σώματι όλοι μαζί για να απομονώσουμε όποιον δεν δέχεται και δεν ακολουθεί αυτούς τους κανόνες. Κι αυτή είναι μια απλή συνθήκη, όπως την περιγράφω.
Η Ελλάδα αποτελεί έναν σταθερό εταίρο τόσο για τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για τους περιφερειακούς συμμάχους και εταίρους. Αποτελούμε πυλώνα σταθερότητας και εργαζόμαστε σκληρά σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να επιβεβαιωθεί αυτό, να έρθει η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή δουλεύουμε σκληρά προκειμένου να βελτιώσουμε την αποτρεπτική ισχύ και την ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Γι’ αυτό υλοποιούμε φιλόδοξα, καλοσχεδιασμένα από τεχνοοικονομικής πλευράς και προτεραιοποιημένα προγράμματα προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε υφιστάμενα οπλικά συστήματα και να τα προσθέσουμε μαζί με τα νέα υψηλής τεχνολογίας και υψηλής ικανότητος οπλικά συστήματα, όπως αεροσκάφη και πλοία».
Άρθρο ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στο “manifesto.gr”
Άρθρο ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στο “manifesto.gr”
Πέρασαν δύο χρόνια από τη μεγάλη πολιτική νίκη που κατάφερε η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις 7 Ιουλίου 2019, ο Ελληνικός Λαός έδωσε καθαρή εντολή να πάμε μπροστά, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού, να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης κάθε Έλληνα πολίτη. Εδώ και δύο πολύ δύσκολα χρόνια αποδεικνύουμε καθημερινά ότι η Ν.Δ. αποτελεί τη μόνη σταθερή πολιτική δύναμη που επαναφέρει την Πατρίδα στην κανονικότητα και μάλιστα, το κάνει σε ιδιαίτερα χαλεπούς καιρούς.
Από το καλοκαίρι του 2019 ως σήμερα αποδεικνύουμε καθημερινά ότι είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα, ο καθένας από τη θέση που έχει επιλέξει να τον τοποθετήσει ο Πρωθυπουργός. Επιλέξαμε να μην κρυφτούμε πίσω από μικροκομματικές πρακτικές και σενάρια πόλωσης. Μιλούμε καθημερινά με το έργο μας και τον αγώνα να αντιμετωπίσουμε αντικειμενικά δύσκολες καταστάσεις.
Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις στα εθνικά θέματα. Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η εντατική προσπάθεια οικοδόμησης και ενίσχυσης συμμαχιών, στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας συμβαδίζει με την επαύξηση της αμυντικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω ενός προσεκτικά σχεδιασμένου και προτεραιοποιημένου προγραμματισμού.
Παράλληλα αντιμετωπίσαμε με αποφασιστικότητα και σε απόλυτη συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς την καθοδηγούμενη απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών από τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή των γεγονότων και αποδείξαμε ότι δεν φοβόμαστε, Προστατέψαμε με σθένος και δυναμισμό τα ελληνικά σύνορα, που είναι ταυτοχρόνως και ευρωπαϊκά σύνορα. Στο πλευρό μας βρέθηκαν εταίροι και σύμμαχοι, αντιλαμβανόμενοι τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές.
Δεν σταματήσαμε όμως. Με ψυχραιμία και μεθοδικότητα προχωρήσαμε στην ενεργοποίηση ισχυρών συμμαχικών δεσμών με χώρες που μοιράζονται κοινές ανησυχίες με εμάς και διαφωνούν με κάθε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω προωθήσεων και μονομερών ενεργειών. Με επιχειρήματα και αποδεδειγμένα γεγονότα διεθνοποιήσαμε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ως ζήτημα ζωτικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάσσοντάς την στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Στα δύο χρόνια της στιβαρής διακυβέρνησης με τις κατευθύνσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη εκπονήσαμε και υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο, απολύτως μελετημένο και ρεαλιστικό σχέδιο αμυντικής θωράκισης της χώρας. Ήδη σε μερικές ημέρες τα πρώτα νέα μαχητικά αεροσκάφη “Rafale” θα παραληφθούν από την Πολεμική Αεροπορία, προχωρεί ο εκσυγχρονισμός των F-16 στην κατηγορία “Viper”, παραλαμβάνεται σύγχρονο στρατιωτικό υλικό και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις με την Ενδιάμεση Λύση και τη Φρεγάτα πολλαπλών ρόλων για το Πολεμικό Ναυτικό.
Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη που εγγυάται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, τις μεταρρυθμίσεις και την επιβεβαίωση του ρόλου της ως πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μόνη της Μεταπολίτευσης που στο μέσον της τετραετίας δεν μετρά απώλειες. Μετρά επιτυχίες διότι η Ελλάδα ανέκτησε την αξιοπιστία της και αναβάθμισε τη θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο. Από παρατηρητής έγινε συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στην Ε.Ε.. Και αναγνωρίζεται σήμερα ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη γειτονιά μας.
Άρθρο ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην ιστοσελίδα newabomb.gr
Άρθρο του κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου,
Υπουργού Εθνικής Αμύνης
Μετά την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου 2019, η Νέα Δημοκρατία είχε να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα. Έπρεπε να σταθεί με σοβαρότητα και ειλικρίνεια απέναντι στον Ελληνικό Λαό, να πείσει για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά της και να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των Ελλήνων. Πρώτος απ’ όλους μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το παράδειγμα να εργαστούμε και να οικοδομήσουμε μια ισχυρή Πατρίδα, τιμώντας την καθαρή και ισχυρή εντολή που έδωσε ο λαός στη Νέα Δημοκρατία.
Σ’ αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε σκληρά, καθημερινά, αταλάντευτα στο στόχο μας να επαναφέρουμε την Ελλάδα στην κανονικότητα, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την πραγματική ευημερία. Για να υλοποιηθεί αυτός ο αντικειμενικός σκοπός απαιτείται πρωτίστως η βασική συνθήκη ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας μέσα από ένα ισχυρό μηχανισμό αποτροπής κάθε απειλής. Αυτή είναι και η αποστολή της Πολιτικής Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης καθημερινώς, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα με την αμέριστη στήριξη της Στρατιωτικής Ηγεσίας, των αξιωματικών, των υπαξιωματικών και των οπλιτών.
Με απόλυτη επίγνωση του μεγάλου χρέους μας, από την πρώτη στιγμή ενημερωθήκαμε για την κατάσταση που παραλάβαμε, τις εκκρεμότητες και τις άμεσες ανάγκες ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να επιτελέσουν το καθήκον τους τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Αυτό φάνηκε όταν το χειμώνα του 2020 η Πατρίδα μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις, τόσο με την προσχεδιασμένη επιχείρηση αθρόας παράνομης εισόδου μεταναστών από τα χερσαία και τα θαλάσσιά σύνορά μας. Όσο και με την υγειονομική κρίση που προκάλεσε το στέλεχος του κορωνοϊού “Covid-19”.
Οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεις ήταν στις θέσεις τους. Απέκρουσαν με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, αλλά και ενεργοποίηση συμμαχιών την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο. Διεθνοποιήσαμε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ως ζήτημα ζωτικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάσσοντάς την στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ενισχύσαμε και διευρύναμε τις στρατηγικές συνεργασίες στην περιοχή. Καταδείξαμε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης ενώ προωθήσαμε τη συνεργασία με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής (όπως είναι η Γαλλία, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία) που όπως και η Ελλάδα επιζητούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.
Παράλληλα δώσαμε αγώνα να αντιμετωπίσουμε τη νέα παγκόσμια απειλή της πανδημίας. Το ιατρικό, νοσηλευτικό και επικουρικό υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τα στρατιωτικά εργοστάσια προσαρμόστηκαν σε ένα πρωτοφανές σχέδιο εκστρατείας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Τα αποτελέσματα ως τώρα έδειξαν ότι τα πήγαμε καλά. Δεν εφησυχάζουμε και προχωρούμε. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει το κύριο βάρος της εμβολιαστικής επιχείρησης στη χώρα και συνεχίζουν να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια.
Άλλωστε οι πέντε βασικοί άξονες της πολιτικής μας είναι σταθεροί και πάνω σ’ αυτούς εξελίσσουμε τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητές μας.
Συγκεκριμένα, εξασφαλίζουμε με την πολιτική μας την επάρκεια του αμυντικού εξοπλισμού δίδοντας Ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογική υπεροχή του και στην αξιοποίηση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και συστημάτων διοικήσεως. Σ’ αυτό το πλαίσιο προχωρήσαμε την αναβάθμιση και την υποστήριξη βασικών οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεννόηση με τα Γενικά Επιτελεία. Προχωρούμε, παράλληλα, στην πρόσκτηση νέων οπλικών συστημάτων που θα αναβαθμίσουν την επιχειρησιακή δυνατότητα και τη λειτουργική ετοιμότητα, σε χρόνους – ρεκόρ, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα.
Αυτές οι ενέργειες συνδυάζονται με την αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μεταρρυθμίζουμε ένα ξεπερασμένο μοντέλο διοικήσεως αποβλέποντας σε αύξηση της διαθεσιμότητας σε έμψυχο δυναμικό. Αφ’ ενός ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με το αναγκαίο στρατιωτικό προσωπικό, ενώ αφ’ ετέρου θεσμοθετούμε ένα αντικειμενικό σταθερό πλαίσιο σταδιοδρομικής εξελίξεως κι ένα σύστημα αξιολογήσεως των στελεχών, ώστε να εξασφαλίζεταιμε τον πιο αξιοκρατικό τρόπο η ιεραρχική εξέλιξή τους.
Υλοποιώντας με απόλυτη διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση προς τη Βουλή, τις αρμόδιες Επιτροπές και τον ελληνικό λαό ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που δίνει πνοή ζωής στις Ένοπλες Δυνάμεις, προχωρήσαμε και στη μεταρρύθμιση της αλλαγής του νομικού πλαισίου για τις αμυντικές προμήθειες.
Παράλληλα, κάνουμε τις σοβαρότερες προσπάθειες εδώ και δεκαετίες για την ενίσχυση της εγχώρια αμυντικής βιομηχανίας με βάση αντιλήψεις της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Για να διατηρήσουμε υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες στο Στράτευμα θέλουμε νέα μοντέλα παραγωγής, υποστήριξης Logistics, τυποποίησης και ασφάλειας εφοδιασμού. Επίσης, εργαζόμαστε ώστε να γίνουν συμπράξεις και συνέργειες μεταξύ των επιχειρήσεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Όσον αφορά στη στρατιωτική εκπαίδευση, έχουμε αυξήσει το ποσοστό εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, ενισχύουμε τη συνεργασία των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Σχολών με τα ΑΕΙ της χώρας και στην αξιοποίηση της σωρευτικής επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας των δεξαμενών σκέψης, καθώς και με αντίστοιχες σχολές του εξωτερικού, στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών. Παράλληλα αναβαθμίζουμε τη στρατιωτική θητεία ως μηχανισμό απόκτησης καθοριστικών προσόντων από τους στρατεύσιμους ώστε να λάβουν τα κατάλληλα εμπόδιο για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.