söndag 30 september 2012

Rödbetor och chevre på salladsbädd



Söndagkväll. Appen spelar vaggvisor och minstingen sover redan sött. Stackaren börjar bli lite förkyld. Vi hoppas på en piggare kille imorgon bitti. Gårdagen var intensiv med bak på morgonen, shoppingtur på eftermiddagen och en svamptur hann vi också med. Mycket trattisar i skogen nu! Väl hemma på kvällen slog jag till med en mysig höstmiddag.

Här får ni första delen; rödbetor med chevre på ruccolabädd och pinjenötter med honung till! Mums! Jag skulle kunna äta det här en vecka i sträck, så gott är det!

Ha nu en riktigt fin kväll!

Ljummen sallad med rödbetor och chevre, 4 portioner

5 färska rödbetor
3 morötter
Olivolja
Salt
Peppar
Flytande honung
100 gram chevre
50 gram ruccola
½ dl pinjenötter

Skala rödbetorna och morötterna. Skiva rödbetorna tunt och klyfta morötterna. Lägg dem i en ugnsform, ringla över olivolja, salta och peppra. Ringla flytande honung över. Ugnsbaka på 225 grader i cirka 20 minuter. Rör om en gång under tiden. Ta ut formen ur ugnen. Rosta pinjenötterna i en torr panna. Lägg upp ruccola på ett fat, häll upp de ugnsbakade rotfrukterna, dela över chevren och strö över pinjenötterna. Avsluta med att ringa över lite flytande honung.




Mamma hade dukat så fint i fredags när vi köpte hämtmat
från Forno Emilio, så jag  blev inspirerad och gjorde också en höstdukning till middagen.
 


Svampskörd 

torsdag 27 september 2012

Chokladsås



Hoppas din dag varit bra! Jag är hemma själv med barnen ikväll. Jag nattade bägge så snabbt att det var helt tyst redan innan åtta. Så sen passade jag på och sprang runt som en tok (min man hatar det) och röjde och plockade undan, snabbstädade och gjorde det lite fint för helgen. Ni vet, man tömmer skohyllan som förvandlats till något som ser ut som en skoaffär, sorterar leksakerna till rätt ställen, sorterar in kläderna i lådor och garderober.

Nu belönar jag mitt ryck med en ljuuuuvlig chokladsås till glassen och sockerkaksskivan. En god och enkel sås! Ja, enklare kan det inte bli. Psst.. Glöm inte saltet - livets krydda. Ja, förutom kärleken då! 

Chokladsås

1 dl socker
1 dl kakao
1 dl vatten (kan byttas ut mot mjölk)
2 krm salt
Ev en klick smör

Mät upp ingredienserna i en kastrull, sjud och låt tjockna lite. Servera varm till glass eller fruktsallad. 

onsdag 26 september 2012

Matens pris

På nattduksbordet just nu ligger Matens Pris,
en angelägen bok om mat.
Har du läst den?   

tisdag 25 september 2012

Tack, och en fråga till dig!



Tack för alla kommentarer om blåbärspajen med mango>>  både bland kommentarerna och på bloggensFB-sida>>! Ni som själva är matbloggare vet ju hur all respons bär en framåt och ger en kick att fortsätta! Och ni som bara läser, ska veta att era besök och kommentarer är värdefulla!

Just ikväll blir det inget recept – Frostrosors kök håller stängt ;-)

Däremot tänkte jag ställa en fråga! Finns det någon av er läsare, som kanske själva inte skriver en egen blogg men som har ett supergott recept? Ett recept som är så mumsigt att alla borde få ta del av det? Kanske vill du testa på att skriva ett blogginlägg, fota och sätta ihop ditt recept? I så fall går jag ut med ett erbjudande till er läsare om att gästblogga hos mig!

Är du intresserad – skriv några rader till mig på frostrosor[at]yahoo.com

Ha nu en riktigt fin kväll!


Inspirationen till detta rönnbärspyssel kommer
från den mysiga bloggen Bromans Bravader

måndag 24 september 2012

Blåbärspaj med mango



God kväll ute i stugorna!
Hua vilket mörker! Och kallt! En kanna te och en massa ljus står högt på listan för att fixa riktigt måndgsmys! Det låter som en plan...
På gästernas begäran kommer här receptet på pajen, som jag bjöd på i lördags. Det är en blåbärspaj med mango och ett smultäcke. Blåbärspajen är god att piffa till med nektariner, persikor eller just mango! Detsamma kan man göra med hallonpajen. Och glöm nu inte sirapen, för den knäckiga ytan!

Blåbärspaj med mango, 1 paj

5 dl blåbär, jag använde frysta
3 dl frysta mangotärningar
2 msk potatismjöl
½ - ¾ dl socker

Smuldeg:
Drygt 1 dl socker
2 ¼ dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
200 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
Salt och sirap på toppen

Blanda blåbär, mango, potatismjöl och sockret i en bunke och häll sedan upp i en smord pajform. Nyp snabbt ihop en smuldeg på socker, havregryn, vetemjöl och smör och fördela den över bären. Strö över salt eller flingsalt och ringla på sirap. Jag tog vanligt salt och ljus sirap. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter. Servera med vaniljglass, grädde eller vaniljsås/visp.



söndag 23 september 2012

Italiensk middag med färska lasagneplattor



Hoppas att du haft en skön söndag och helg. Mina killar sitter i soffan och jäser efter att vi proppat magarna fulla med tacogratäng>>  Mums! Det är ju ingen klassisk söndagsmiddag men mums så god. 

Vad har ni ätit/ska äta till middag idag?

I fredags trollade jag fram en middag på 10-15 minuter. Sådana middagar är fantastiska! Jag inhandlade hem ett paket färska lasagneplattor, ett paket proscioutto och en mozzarellaost. Resten hade jag hemma. Här kommer receptet! Ett riktigt festligt middagsalternativ snabbt!

Nu önskar jag dig en fin söndagkväll! Vi ska få lite besök på kvällste. Jag tänkte bjuda på klassikern varma mackor till!

Italiensk middag med färska lasagneplattor, 4 portioner

1 paket färska lasagneplattor
1 paket proscioutto eller annan lufttorkad skinka.
1 mozzarellaost
Basilikaolja på ½ kruka basilika + ½ dl olivolja, mixat
8-12 cocktailtomater
1 näve pinjenötter
Olivolja
Parmesan

Mixa ihop basilika och olja, salta och peppra. Rosta pinjenötterna i en torr panna. Koka upp en stor kastrull vatten, salta rejält och koka lasagneplattorna i 3-4 minuter. Lägg upp lasagneplattorna direkt på tallrik, varvat med basilikaoljan. Toppa med proscioutto, klyftade cocktailtomater, mozzarella, färska basilikablad, ringla över olivolja, strö över pinjenötterna och riv över lite parmesan. Servera genast!


fredag 21 september 2012

Höstfrukost



God morgon!

Det är en vacker höstmorgon och jag är kompledig idag! Sönerna är lyckliga över den lediga dagen och även jag tycker att det känns lyxigt med en extra ledig dag den här veckan! Nu är det full fart mot helgen!

Dagen startade vi med en grötfrukost! Det är verkligen höst när man blir grötsugen! Och själva gröten kan man ju dessutom pimpa med t.ex. äppelmos, nötter, russin och lönnsirap- så att den blir riktigt höstfin.

Till gröten drack jag en kopp rykande hett frukostte – Mighty Leaf Organic Breakfast. Tack för smakproverna! Är man en te-fantast så ska man verkligen spana in produkterna i deras webbshop>> Dessutom kan man där hitta en massa intressant läsning om te och dess hälsoeffekter!

Nu ska jag suga på karamellen, som kallas kompledig fredag! Önskar dig en fin dag och en härlig start på helgen!

PS. Vad tycker ni om lite större bilder i inläggen ? Bättre/sämre/lika? DS. 

onsdag 19 september 2012

Äppelpyssel, äppelmust och russinfingrar


Ja, ni som följer bloggen även på Facebook kanske redan har läst om mitt i-landsproblem. I-landsproblem är t.ex. när man står där med 20 kg äpplen, ska göra äppelmust och fingrarna skrumpnat till russin redan efter 10 kg!

”Gnäll lagom”, tänker någon.” Hon har ju i alla fall äpplen”, fyller en annan i. Ja, äpplen har jag fast vi inte har några äppelträd. Däremot har vi en väldigt snäll äldre herre till granne. Han har äpplen i sina träd så att det räcker och blir över till oss också. Han är för övrigt den bästaste av grannar man kan ha. Han håller koll på huset när vi är bortresta, klipper vår häck medan vi är på jobbet (jo, hänt flera gånger, tydligen ”bara av farten”) och varje höst donerar han en massa äpplen till oss. Så självklart kilar vi över till honom med ett gäng flaskor äppelmust när den väl blir klar. Och klar blir musten om 5 dagar!
Till dess får ni hålla till godo med förra årets bilder och recept!

Och ni som inte orkar pyssla med äppelmust! Ni kan pyssla något fint att ställa på vardagsrumsbordet. Det gjorde jag och mina söner; äpplen, kottar, nypon och rönnbär i lager i en glasvas! Visst blev det fint?


 

Receptet till äppelmusten hittar ni HÄR >> 
PS. Äppelmusten behöver inte kokas
men den behöver dra till sig i 5 dagar!
 

tisdag 18 september 2012

Knäckig smulpaj i portionsform



Grrr… ikväll är det nog säkrast för alla dumma kommungubbar, som drar tomtgränser hit och dit och dåliga postorderföretag, som drar fötterna efter sig när det gäller att leverera sina produkter att hålla sig långt ifrån mig. Jag inte bara morrar utan hugger direkt! Det är sällan jag är irriterad i någon större utsträckning men ikväll känns det ju som att någon kliver på mitt hår och vägrar kliva av, det skär i huvudet som kattsvans mellan dörren eller något liknande!

Detta kan bara botas med något chokladigt! Jag tror bestämt att jag måste rota i gömmorna och leta efter någon god choklad! Och lyckas jag inte hitta något så ska jag nog göra Lindas kladdkaka i mugg >> 
Det gör nog susen!

Er är jag inte det minsta sur på! Tvärtemot! Ni gör mig piggare! Så jag bjussar på ett knäckigt äppelpajrecept. Och vet ni vad hemligheten bakom knäckigheten (förutom äkta smör då)? Jo, ni ska ringla över sirap eller strö på råsocker på smuldegen innan ni skjutsar in pajen i ugnen! Då blir det knäckig yta! Och så glömmer ni inte det äkta smöret heller, eller hur?
Denna gång gjorde jag smulpajerna i små portionsformar!

Knäckig smulpaj i portionsform, 3 små formar (som rymmer cirka 1 dl)

50 gram smör
¾ dl havregryn
2 msk vetemjöl
2 msk råsocker
1 stort äpple
Kanel
Råsocker till äpplen och till topping (och/eller sirap)

Skala äpplet och skär det i tärningar. Snurra runt tärningarna i lite socker och kanel. Blanda ihop rumsvarmt smör, havregryn, vetemjöl och socker. Fördela äppelröran i små smorda formar. Fördela smuldegen över. Toppa med 1 tsk råsocker och/eller sirap. Grädda på 200 grader i 10-15 minuter. Servera med en kula glass eller vaniljsås.




måndag 17 september 2012

Finsk korvsoppa



Det är måndag och det är måndagsmys! Hoppas din vecka startat bra!
Hos oss har det varit fullt ös (som vanligt)! Nu spelar telefonen godnattvisor för barnen! Det finns appar för allt. Jag förlitar mig på en sådan nu när minstingen ”kastade ut mig” från rummet efter att ha sparkat mig i näsan tiotals gånger med sina små fossingar. Det hörs just nu ingenting mer från sovrummet förutom en vacker sövande melodi. Tur att jag själv inte somnade!

Idag åt vi Fläskkotlett Menuier med tagliatelle i romanescosås,fetaost och sockersaltad rödlök >> Det blev en favoriträtt från ICAs matkasse. Testa hela eller delar av rätten om ni inte gjort det förut. En rätt som gick hem både hos stora och små. Okej, barnen höll sig till kött och pasta och vi vuxna föll som käglor för denna rätt.

Ikväll tänkte jag bjuda er på en rätt från förra veckan; korvsoppa! Denna klassiker, som åtminstone vi finnar äter titt som tätt. Grunden är potatis, morötter och korv i klar buljong men sen öser man i med purjo, lök och andra rotfrukter i valfri mängd! En god och enkel hösträtt!

Ha nu en fin måndagkväll!
Glöm inte att tända ett ljus, koka en kopp te och mysa!

Finsk korvsoppa, 4 portioner

6 potatisar
3 morötter
1 gul lök
Övriga rotfrukter i valfri mängd (t.ex. purjo, kålrot, palsternacka, rotselleri)
1-2 buljongtärningar (eller Fond du Chef, som jag övergått till)
400 gram korv, gärna finsk
Vatten så det täcker

Skala potatisen och rotfrukterna. Skär alla ingredienser i lagom stora bitar. Koka upp vatten i en gryta och lägg i buljongtärning och potatisen. Låt puttra på svag värme. Hetta upp en panna med lite smör och slunga runt rotsakerna i pannan en stund. Häll därefter över de i grytan. Bryn även korvbitarna och tillsätt dessa i soppan. Låt småputtra tills potatisen och rotfrukterna är klara.



Favoritljuset just nu är Fluffy towels från Yankee Candle.
Inget ljus för köket men väl för sovrummet! 

söndag 16 september 2012

Veckohandling, presenter och höstskörd



Jag skickar en  varm höstkram till alla er där ute i söndagsmörkret! Hoppas att ni haft en skön helg! Klockan har slagit åtta, mannen lägger barnen, huset är nystädat, tvättmaskinen snurrar och vi har hunnit packa upp efter helgen hos mina svärföräldrar.

När jag kom hem stack jag iväg och kompletteringshandlade inför kommande veckan. Lika bra det eftersom jag tröttnat på att på morgonen dyka ner i frysen och snabbt försöka hitta något till middagen. Med middagarna inplanerade känns det mycket bättre igen (Månadshandlade tidigare men det är svårare att hinna med nu)! Jag planerade bara in fyra middagar. Det brukar alltid bli rester och inför helgen får jag planera noggrannare eftersom vi väntar gäster. 

Såhär ser kommande veckans meny ut:



Brukar ni planera menyn inför kommande vecka?


Jag fick försenade födelsedagspresenter av svärföräldrar, svåger
och svägerska med familj. Allt är matrelaterat!
En matbloggares bästa presenter! 

Svärfar skickade med plommon och av
 min pappa har vi fått en fin pumpa!
Höstlycka! 

torsdag 13 september 2012

Äppelmarmelad - marmeladgodis



Hej alla flitiga läsare! Vad duktiga ni är på att besöka, läsa inlägg och kommentera. Det är flera som också hittar till de äldre recepten och testlagar/testbakar och rapporterar. Kul!
Idag står äppelmarmelad på menyn. Och inte vilken äppelmarmelad som helst utan marmeladgodis. Detta är väldigt naturligt på alla sätt: äpplen, socker, äppelcider. That’s it! Inga konstigheter alls i det receptet! Men… tar så in i bomben lång tid att koka tills det stelnat tillräckligt. Jag stod nästan till midnatt i förrgår kväll och kokade. Idag provsmakade vi vår hemgjorda marmelad, rullad i kanelsocker. Mums! Det blir sött! Jag tänkte prova att doppa bitarna i choklad också.  Rullar man inte dem i socker är de också goda till ost. Varför inte till ostbrickan imorgon kväll när det vankas fredagsmys! Receptet kommer från mat-tinas kokbok men jag har ändrat tillagningen lite.

Äppelmarmelad - marmeladgodis, 2 stycken formar a A4-storlek

3 kg svenska äpplen
2 dl äppelcider
5 dl socker per liter puré (Det blev cirka 1 ½ liter puré av mina äpplen)

Skala och kärna ur äpplena och klyfta dem. Lägg dem i en kastrull och häll över äppelcidern. Koka på svag värme under lock tills äpplena har mosat sig ordentligt. Rör om emellanåt. Det tar väl cirka 20 minuter. Passera purén genom en sil eller ett durkslag. Mät upp mängden och tillsätt sedan sockret. Du kan ta en lite mindre kastrull nu, så att purén inte bränner i botten. Koka på svag värme tills massan är riktigt tjock och har mörknat en aning. Den ska bli så tjock att den nästan är svår att veva runt med en slev. Rör om emellanåt eftersom massan annars kan bränna fast. Häll en klick massa på ett fat, ställ i frysen i en minut och se om den stelnar när den kallnar. Har den inte stelnat är det bara att fortsätta kokningen. Detta tog som sagt ganska lång tid. En timme i alla fall för mig då jag drog undan kastrullen från spisen medan jag testade om marmeladen stelnat. Dessutom ska den gå på svag värme så att det inte bränns. Täck två formar storlek som en A4 med bakplåtspapper och bred ut marmeladen på den. Låt den stelna i rumstemperatur över natten. Förvara sedan marmeladen kallt. Skär marmeladen i bitar vid servering, rulla i socker eller kanelsocker. Kan även serveras osockrad till ost.





onsdag 12 september 2012

Höstens kantarellpaj med sherry



En av de bästa sakerna med hösten är all den skörd som vi får från jord och skog. Så mycket smaker som trängs på våra tallrikar i form av inläggningar och konserver. Kyl och frys här hemma fylls av allt möjligt i den kategorin och därför kommer vi snart inte att få plats med ”vanlig mat”. Vilket i-landsproblem!

Igår kväll bakade jag en härlig kantarellpaj; en pajbotten på äkta smör, en fyllning av smörstekta kantareller och rödlök, vällagrad ost, en skvätt sherry och en rejäl äggstanning. ”Vilka smaker!” tänkte jag och njöt av första pajbiten samtidigt som jag stod och rörde i äppelmarmeladen. Den får ni receptet på imorgon.

Idag bjuder jag på pajreceptet, som kan bakas även med annan svamp. Vill du, så kan du dubbla receptet och göra pajen i en stor långpanna! Det har jag testat tidigare med gott resultat!

Ha en nu en riktigt fin kväll!

Höstens kantarellpaj med sherry

Pajdeg:
180 gram vetemjöl (3 dl)
125 gram smör
½ dl kallt vatten

Fyllning:
500 gram kantareller (gula och trattisar)
Smör
½ gul lök, hackad
1 rödlök, klyftad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 msk sherry (eller annat sött vin), kan uteslutas
2 ägg
1 dl grädde + 1 dl mjölk (kan bytas ut mot 2 dl mjölk)
2 dl riven ost, vällagrad

Börja med pajdegen. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt därefter vatten och arbeta snabbt ihop degen. Knåda inte i onödan så att inte degen blir seg. Tryck ut degen i en rund pajform. Nagga botten med en gaffel. Låt pajskalet vila i kylskåp i 1 timme. Förgrädda pajskalet på 200 grader i 15 minuter. Gör under tiden i ordning fyllningen. Fräs kantarellerna och den gula löken i smör i en panna. Tillsätt även rödlöken i klyftor. Stek i 3-4 minuter. Salta och peppra. Blanda ner sherryn. Lägg svampröran i pajskalet. Slå på äggstanningen, som du vispat ihop av äggen, grädden, mjölken och den rivna osten. Grädda pajen mitt i ugnen, på 200 grader i cirka 20 minuter. 




måndag 10 september 2012

Höstpyssel - en ljungbeklädd ljuskopp



Höstmys, måndagsmys, tända ljus blir det ikväll. Igår när jag och min 4-åring var ute i skog och mark och letade efter mysiga saker att ta med hem från naturen, följde bland annat lite ljung och vildäpplen med. Ljungen fäste jag runt en ljuskopp och band ett snöre runtom. Ett tips fick jag från cyberspace, minns tyvärr inte längre var, så jag kan inte länka. Om ni vill göra likadant så tänk på att ljungen på grund av brandrisk inte ska sitta högre upp än kanten på ljuskoppen.

Fina arrangemang, som man bygger upp på t.ex. brickor piggar upp och är en fröjd att titta på. Man kan kombinera allt möjligt! Arrangemanget (översta bilden) står på hallbyrån här hemma.

Nu är det måndagsmys och jag önskar dig en fin start på veckan!

Till en ljungbeklädd ljuskopp behöver du:

  • En ljuskopp
  • Ljung
  • Fiskelina
  • Sidenband

Klipp ljungen till lagom långa kvistar. Lägg några kvistar runt ljuskoppen, vira runt fiskelina och fortsätt fylla på med ljungkvistar tills koppen är ljungbeklädd runtom. Klipp till kvistarna runtom. Knyt ett sidenband runtom.



söndag 9 september 2012

Soppa med butternutpumpa , morot och ingefära



Hallå där ute i Söndagssverige! Har ni det bra?

Vi har varit i skogen, 4-åringen och jag. Vi hade ambitionen att ta med oss hösten in. Det blev riktigt fint här hemma efter vårt pyssel. Mer om det imorgon.

I onsdags när jag kom hem från jobbet stannade jag till i mataffären och köpte med mig lite godsaker att laga middag av. Ner i korgen lastade jag butternutsquash eller butternutpumpa, en kruka koriander, lite grädde och creme fraiche. Vad det skulle bli för middag klurade jag ut på hemvägen. Som tur var hade jag morötter, potatis och lök hemma. Även en bit ingefära hittade jag i kylen. Och det är just det som är perfekt med soppor. Man tager… det skafferiet bjuder på. Så det blev mycket pumpa och morötter i soppan, och lite potatis för att reda hela härligheten. Topping av creme fraiche och koriander.

Och så tillbehöret… hummus-, spenat- och fetaostfylld quesadilla! Receptet hittar ni HÄR>>

Galet god höstmiddag avnjöts vid niosnåret på onsdagskvällen! Nu har jag även frusit in av soppan så att jag får med mig matlådor till jobbet.

Här kommer receptet!

Soppa med butternutpumpa , morot och ingefära, 6 portioner

1 butternutpumpa, relativt liten
400 gram morötter
1 stor gul lök
2 stora potatisar
1 bit ingefära (se bild för storlek)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och peppar
Ev. grädde
Färsk koriander och en klick creme fraiche som topping

Skala pumpan, morötterna, löken och potatisen. Skär allt i grova bitar. Hetta upp lite olja i en kastrull. Fräs grönsakerna i oljan och häll sedan på vattnet. Släng i buljongtärningarna och lite salt. Skala ingefäran och riv den på rivjärn. Pressa bara ur saften ner i kastrullen. Kasta ”skräpet”.  Låt grönsakerna småkoka under lock tills de är mjuka. Lyft av kastrullen från plattan och mixa soppan slät med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar och eventuellt grädde. Servera med en klick creme fraiche och färsk koriander.