Toon alles

Paris 2024 | Volleybaldames laten kans op zeldzame zege liggen - Turkije in vijf sets te sterk

Yannick Wezenbeek

Geupdate 29/07/2024 om 13:28 GMT+2

De Nederlandse volleybalvrouwen waren zeer dichtbij een stunt in de eerste groepswedstrijd tegen Turkije. Oranje kwam met 2-0 voor tegen angstgegner Turkije maar moest na vijf sets alsnog de meerdere erkennen in de Turken. Zo wordt voor de achtste keer op rij verloren van de Turkse volleybalsters. De laatste zege dateert uit 2018. Toch maakt Nederland nog altijd een goede kans op de kwartfinale.

De eerste set ging lange tijd gelijk op, al moesten de volleybaldames in de openingsfase continue in de achtervolging. Achtereenvolgens kwam Nederland vier, drie en drie punten achter. Maar telkens wisten ze dit gat toch te dichten. Op 16-16 scoorde juist Nederland vijf punten op rij, daarmee werd de basis gelegd voor de eerste setwinst. Twee time-outs op rij van de Turken konden daar niks aan veranderen.
Acht jaar lang wist Nederland niet te winnen van Turkije. De laatste keer dat de volleybaldames sterker waren? In 2018, in de Nations League. Daarna werd er zeven keer op rij verloren van de Turkse vrouwen. Nu leek alles anders want ook in de tweede set domineerde Nederland.
picture

Paris 2024 | Alles lukt bij de volleybaldames in tweede set tegen Turkije - Acht punten op rij

Acht punten op rij

Want waar het in de eerste set nog vijf punten op rij waren, deden de volleybaldames daar in de tweede set een schepje bovenop. Acht punten op rij werden gescoord waarna een 21-11 voorsprong zakelijk werd uitgespeeld. Ook de tweede set was een prooi voor het uitstekend spelende Nederland.
De volleybaldames wisten zich op het laatste moment via de wereldranglijst te plaatsen voor de Spelen. De laatste deelname was in 2016. Alleen Anne Buijs en Celeste Plak zijn nog over van de selectie die toen op een vierde plek eindigde. Die ervaring was nodig in de derde set toen Nederland op 21-17 achterstand stond. Anne Buijs kwam erin en was gelijk belangrijk met een aanval en een blok. De volleybalsters knokten zich terug maar de set ging naar de Turken.
picture

Paris 2024 | Koninklijk Huis leeft vol emoties mee met volleybaldames - Beleving bij Amalia

Vijfde set

De spanning was terug in de wedstrijd, zag ook het Koninklijk Huis dat zeer intens meeleefde met de wedstrijd. Nederland leek in de vierde set op weg naar de winst, maar daar was ineens Melissa Vargas die haar topniveau aantikte. De sterspeelster van de Turken kon meerdere malen vrij uithalen en Turkije zo langs de volleybaldames te slaan.
Een vijfde set moest zodoende de beslissing brengen. Daarin begon Nederland weer goed. Maar na een hoop commotie om een punt dat uiteindelijk naar de Turken ging, waren de volleybaldames even de weg kwijt. Mede door een foute service van Jaspers kreeg Turkije twee matchpoints. Het was uiteindelijk Vargas die het lot van de volleybaldames bezegelde.
Nederland speelt in de groepsfase nog tegen Italië, de nummer één van de wereld en de Dominicaanse Republiek, de nummer elf van de wereld. De eerste twee en de beste nummers drie gaan door naar de kwartfinale. Een 3-2-nederlaag kan vooral in dat laatste scenario nog gunstig uitpakken. Al was winst natuurlijk nog veel beter geweest.

WAAR KIJK JE?

Eurosport en HBO Max zenden tijdens Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!