elteck

Geregistreerd op 5 december 2003, laatste wijziging 24 april 2021.

22K

karma

Reacties (2)

Wijzig sortering
Sorry, maar dit moet me toch echt van het hart... http://tweakers.net/react...=Posting&ParentID=2071499

Open en blood? |:(

Bloot is met een T, zoals in "blote tieten" en niet "bloDe tieten".
Zal hier ook even het verhaaltje plakken dat ik ook gereageerd heb op het nieuwsbericht:
Hopelijk worden je vragen beantwoord:

Het probleem met je eerste vraag is dat er voor nog meer juncties in een cel eigenlijk niet genoeg compatibele materialen zijn. De silicium wafer wordt al doteert met boor zodat er gaten ontstaan daarna wordt de "bovenkant" gedoteerd met fosfor waardoor teveel electronen ontstaan. Door het defunderen van fosfor de bovenlaag van het silicium in ontstaat een deadlayer deze wordt wel weer verwijderd echter het elektronen rijk gebeid aan de bovenkant van de wafer zorgt ervoor dat hier de elektronen worden afgevoerd en daardoor kan er aan de bovenkant geen laag meer op. (Oppervlakte passivatie speelt hier ook een rol bij)

Aan de onderkant zou het kunnen aangezien hier elektronen gaten zitten. echter wordt deze met aluminium pasta beprint zodat 90% van het inkomende zonlicht dat de eerste keer de bandgap van de elektronen niet heeft kunnen losschieten van hun kern nogmaals door de cel wordt geleid en hierbij weer winst optreed.
Er zijn op dit moment discussie om multikristallijne cellen aan de onderkant ook te passiveren zodat hier minder recombinatie van elektronen ontstaat.
Verder zou het energetisch handiger zijn om de gevormde warmte van de cellen nuttig te gebruiken waardoor de overall efficiëntie van cellen (zonlicht in / stroom-warmte uit) veel hoger zou kunnen komen te liggen.

De 2de vraag heb ik geen antwoord op omdat hier op dit moment totaal geen onderzoek naar loopt er is wel een soort "folie" uitgevonden die veel meer licht door zou laten zodat deze de cel beter kunnen bereiken. Er wordt wel al voor gezorgd dat het licht pratisch 3 a 4 keer door de cel gaat (zwart wit gezien, de werkelijkheid is iets anders).
Er wordt voor gezorgd dat de wafer een bepaalde structuur heeft waardoor "piramides" ontstaan op de wafer, hierdoor wordt invallend licht terug gekaatst naar een andere piramide waardoor deze opnieuw de kans heeft om licht op te nemen. al het licht dat door de cel heen gaat wordt door de alulaag aan de achterkant weerkaatst terug de cel in vandaar 3 a 4 keer afhankelijk van de hoek van instraling.

Hier zie je alle Juncties en de ideale structuur van de wafer:

Zal hieronder nog wat plaatjes toevoegen zodat het e.e.a. meer zicht geeft.
http://www.pv.unsw.edu.au/images/PERT.jpg

Hier is de echte structuur te zien
http://t1.gstatic.com/ima...jnYPw19UJJFyvAPfA&t=1


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn