Een goede smartphone is tegenwoordig haast onmisbaar, maar de keuze is enorm: ieder jaar worden honderden nieuwe toestellen aan onze Pricewatch toegevoegd. Wij hebben het afgelopen jaar meer dan honderd toestellen getest volgens onze uitgebreide testprocedure, die te vinden is onder aan deze pagina. In combinatie met de actuele prijsinformatie uit de Pricewatch kunnen we je adviseren welk toestel het beste bij je past. Dat doen we in een aantal koopgidsen, onderverdeeld naar gebruiksdoel. In elke gids geven we een reeks verschillende aanraders en alternatieven, die bijvoorbeeld verschillen op het gebied van prijs of het soort toestel.

Beste high-end smartphones

Deze koopgids is bedoeld voor wie geld geen rol speelt; we gaan op zoek naar de allerbeste smartphones van dit moment. Natuurlijk moet de prijs evengoed wel in balans zijn tot het gebodene. De keus in dit segment kan persoonlijk worden, waarbij ook de meeste Apple iPhones zich in dit prijssegment bevinden. We hebben daarom aparte aanraders voor de beste Android- en iOS-telefoons, waarbij we voor beide platformen ook kijken naar een goedkoper alternatief tot 1000 euro.

Beste midrangesmartphones tot 600 euro

Een telefoon uit de middenklasse biedt de beste balans tussen prijs en prestaties. Bouwkwaliteit, systeemprestaties, camera's, software en updateperiode, accuduur en oplaadsnelheid: ze zijn vaak allemaal beter dan bij budget-telefoons. Naast een algehele aanrader hebben we ook een goedkoper alternatief, mocht je budget tot 500 euro gaan.

Beste budgetsmartphones tot 300 euro

Zoek je een betaalbare smartphone die niet te veel kost? Dan is deze koopgids iets voor je. We bespreken toestellen in de prijsklasse voor 300 euro, waar je al een vrij complete telefoon voor kunt kopen. Mocht je minder te besteden hebben, dan kun je ook kijken naar een goedkoper alternatief tot 150 euro.

Beste kleine(re) smartphones

Smartphones zijn in de afgelopen jaren gemiddeld steeds groter geworden, dus wie een toestel wil dat gemakkelijk hanteerbaar is, of gewoon niet uit de broekzak puilt, kan het moeilijk zijn om een geschikte optie te vinden. Gelukkig zijn er nog wel een paar kleine opties overgebleven. In deze koopgids presenteren we de beste compacte toestellen.

Beste foldable smartphones

Elk jaar komen er steeds meer foldables uit, met een opvouwbaar scherm. Dat maakt ze uniek ten opzichte van normale toestellen. Je kunt deze categorie globaal gezien opdelen in toestellen die uitklappen van normaal smartphoneformaat tot een kleine tablet, en kleinere 'klapmobieltjes' waarbij het scherm dichtklapt. De toestellen zijn over het algemeen nog erg duur, vooral tabletvormige foldables.

Een smartphone kopen: de belangrijkste overwegingen

Als je een smartphone wilt kopen, zijn er een aantal overwegingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder lichten we de belangrijkste punten toe waarop je je toestel kunt selecteren.

Software: iOS of Android, fabrikantskins, updateperiode

Met enkele uitzonderingen draaien smartphones op een van twee besturingssystemen. Apple iPhones draaien op iOS, terwijl andere fabrikanten gebruikmaken van Google Android. Het laatste systeem kan er, afhankelijk van de fabrikant, anders uitzien (zie kader). Omdat meerdere fabrikanten Android-toestellen maken, heb je veel meer keuze uit verschillende soorten apparaten, met prijzen variërend van enkele tientjes tot meer dan duizend euro. Android biedt ook meer mogelijkheden om de interface en andere onderdelen van het systeem naar eigen wens aan te passen. Op het vlak van privacy en dataverzameling heeft Google, als grootste advertentiebedrijf ter wereld, de schijn tegen. Bovendien kan het opener karakter van Android nadelig uitpakken voor de beveiliging. Aan de andere kant kan die open opzet gevorderde gebruikers meer controle geven over hun gegevens, inclusief het installeren van een speciale 'Google-loze' Android-variant.

Standaard Android 14 zoals op de Google Pixel (links) oogt anders dan Samsung's OneUI
Standaard Android 14 zoals op de Google Pixel (links) oogt anders dan Samsung's OneUI

De keuze voor een bepaald platform bepaalt welke apps je kunt gebruiken. Niet alle iOS-apps zijn beschikbaar voor Android en vice versa: aankopen in Apples App Store gelden niet voor Androids Play Store. Daarnaast zijn er accessoires die slechts met bepaalde toestellen werken, variërend van je smartwatch tot je auto. Vooral Apple blinkt uit in deze vendor lock-in. MacBooks en iPads werken beter samen met een iPhone dan met een Android-apparaat, iCloud biedt op toestellen van de concurrentie beperkte functionaliteit en Apple Watches werken helemaal niet met Android-smartphones. Op die manier kan een overstap tussen beide platformen prijzig zijn, ook al bieden beide systemen een mogelijkheid om data van een toestel op het andere platform over te zetten naar je nieuwe toestel.

Android: fabrikantskins en meegeleverde apps

Niet alleen eindgebruikers, maar ook fabrikanten kunnen Android naar wens aanpassen, waardoor het systeem per smarthone verschilt. Merken als Samsung, Xiaomi en OnePlus hebben bijvoorbeeld hun eigen skin, met namen als OneUI, HyperOS en OxygenOS. Naast een aangepaste interface zitten in die software vaak eigen apps verwerkt. Die kunnen nuttige functionaliteit toevoegen, maar zijn soms een duplicaat voor apps die Google zelf meelevert (en andere fabrikanten verplicht zijn om te installeren). Niet zelden bevatten skins ook echte reclame, zoals voorgeïnstalleerde apps van bedrijven als Facebook, Linkedin of Booking. Meestal kun je dergelijke extra's tegenwoordig uitschakelen of deïnstalleren.

De updateperiode van het toestel kan ook variëren afhankelijk van de fabrikant. Wanneer de updates aflopen is het toestel niet meteen waardeloos, maar bij gebrek aan patches nemen beveiligingsrisico's toe. Na verloop van jaren zullen apps uiteindelijk stoppen met werken omdat ze een nieuwere softwareversie vereisen. Apple houdt het over het algemeen na vijf tot zes jaar voor gezien met nieuwe iOS-updates. Bij Android-toestellen is vier tot zeven jaar ondersteuning gebruikelijk in het hogere segment; een instapmodel wordt soms maar twee of drie jaar bijgewerkt. Houd er rekening mee dat die termijn begint op het moment dat het toestel voor het eerst te koop is.

Accuduur en opladen

Hoewel basaal, is de accuduur belangrijk: niets is zo frustrerend als een toestel dat voortdurend aan de lader moet. De accucapaciteit is de afgelopen jaren toegenomen, waarbij grotere toestellen over het algemeen een forsere accu hebben en daarom een langere werktijd bieden dan kleinere smartphones. De accuduur hangt ook af van de efficiëntie van onderdelen als het scherm, de system-on-a-chip (soc, de processor van je telefoon) en het geïntegreerde modem. Wij meten de accuduur op alle toestellen volgens dezelfde methode in drie scenario's en die gegevens vind je in de grafieken onderaan iedere koopgids.

De meeste toestellen laden op via USB-C; duurdere telefoons kunnen vaak ook draadloos laden. Uit onze tests blijkt dat de laadsnelheid enorm verschilt per fabrikant. Smartphones van Chinese merken als OPPO, OnePlus, Xiaomi en Motorola laden soms wel drie keer zo snel dan toestellen van bijvoorbeeld Samsung, Google, Apple en Sony. Om supersnel te laden leveren Chinese merken vaak een oplader mee in de doos, terwijl de concurrentie die uit duurzaamheidsoverwegingen weglaat. Soms werkt het supersnelle laden alleen via die adapter.

Camerasysteem

Alle smartphones kunnen foto's en video's maken, maar een betere camera is een van de voornaamste verschillen tussen de duurdere en goedkopere telefoons. Dat begint al bij de hardware. Luxe telefoons beschikken over grotere beeldsensoren en betere (optisch gestabiliseerde) lenzen, waardoor de camera meer licht opvangt. Cruciaal is ook de beeldverwerking, waar bij high-end smartphones vaak meer aandacht aan wordt besteed en meer rekenkracht voor beschikbaar is. Zodoende zien foto's er vaak beter uit, vooral bij tegenlicht of weinig licht: scherpere details, meer doortekening in schaduwen en highlights, en minder ruis.

Smartphone BBG inzoomen
In dit soort lastige tegenlichtsituaties kan een luxere smartphone een betere doortekening in schaduwen laten zien.

Van duurdere smartphones mag je naast betere foto's ook een veelzijdiger camerasysteem verwachten. Een budgetmodel heeft meestal slechts één camera aan de achterzijde. Middenklassetoestellen hebben vaak een ultragroothoekcamera, waarmee je een beetje kunt 'uitzoomen'. Veel topmodellen hebben ook een telecamera om in te kunnen zoomen zonder dat de foto wazig wordt. Middenklassetoestellen hebben soms een eenvoudige macrocamera die zeer dichtbij kan scherpstellen voor een extra perspectief; bij topmodellen is deze functie soms geïntegreerd in de ultragroothoek- of telecamera, wat over het algemeen een betere kwaliteit geeft dan een losse camera.

Smartphone BBG inzoomen
Alleen de duurste smartphones maken het mogelijk om tien keer in te zoomen vanaf het perspectief van de hoofdcamera (1x) met behoud van goede kwaliteit.

Luxe telefoons kunnen verder beschikken over geavanceerdere frontcamera's en een betere portretfunctie. Deze functie maakt de achtergrond kunstmatig onscherp, wat het effect van een aparte camera met losse lens moet benaderen. Topmodellen bieden zo'n portretfunctie soms ook tijdens het filmen, en hebben andere extra filmfuncties. Middenklassetelefoons kunnen vaak 4k-video's maken, terwijl topmodellen dat soms doen met extra hoge framerates zoals 60fps en 120fps. Ze kunnen beschikken over verbeterde videostabilisatie en hebben meestal de mogelijkheid om hdr-video's te maken.

Behuizing en scherm

De gemiddelde smartphone heeft tegenwoordig een scherm van ongeveer 6,5 inch, terwijl tien jaar geleden een 5"-scherm de norm was. Daarmee is ook de behuizing groter geworden. Een groter scherm kijkt nu eenmaal fijner, waarbij een grotere behuizing meer ruimte biedt voor een grotere accu en een geavanceerdere camera. Als je toch de voorkeur geeft aan een kleiner toestel, bekijk dan eens onze speciale koopgids. Als je compacte toestellen prefereert, is een foldable wellicht een goede keuze (zie kader).

Smartphone BBG piekhelderheid praktijk
Piekhelderheid in de praktijk in de zon: de smartphone aan de linkerkant
heeft volgens onze meting een piekhelderheid van bijna
2000cd/m², terwijl het toestel aan de rechterkant piekt op zo'n 650cd/m².
Op de foto staan beide toestellen op hun volledige helderheid.

Vanaf het middensegment hebben toestellen meestal een oledscherm in plaats van een lcd. Oledschermen hebben een hoger contrast, bieden vaak vollere kleuren en een hogere helderheid. Ten opzichte van middenklassemodellen zijn de schermen van de duurste toestellen vaak nog feller en daarmee beter afleesbaar in de zon; bovendien zijn ze soms scherper, met een betere kleurafstelling en over het algemeen hdr-ondersteuning. De meeste smartphoneschermen hebben een hogere refreshrate van 90Hz, 120Hz of meer, wat vloeiender oogt dan de klassieke 60Hz.

In de behuizing van duurdere toestellen worden vaak luxere materialen verwerkt, bijvoorbeeld een frame van staal of titanium in plaats van aluminium of plastic, en een achterkant van glas in plaats van plastic. Het glas in de hogere prijsklassen is meestal een recente versie van Cornings versterkte Gorilla Glass, dat krasbestendiger moet zijn dan normaal glas. Let tot slot op water- en stofdichtheid; dure toestellen hebben vaak een IP68-rating, wat aangeeft dat het toestel onderdompeling in water moet kunnen overleven, terwijl bij goedkope modellen soms niet eens spatwaterdichtheid wordt gegarandeerd. Houd er rekening mee dat zelfs bij IP68-gecertificeerde toestellen de garantie vaak geen dekking biedt voor vochtschade.

Foldables: spannend, duur en kwetsbaar

Sinds enkele jaren zijn er smartphones met een opvouwbaar scherm. Dat zijn telefoons die van min-of-meer normaal smartphoneformaat uitklappen tot een kleine tablet, of toestellen ter grootte van een gewone smartphone waarvan je het scherm kunt dichtklappen. Tabletvormige smartphones behoren tot de duurste toestellen die er zijn, maar klaptelefoons kunnen zelfs goedkoper zijn dan 'normale' topmodellen, hoewel ze vaak slechtere camera's en een kortere accuduur hebben. Over het algemeen zijn foldables kwetsbaarder dan normale telefoons: het scherm krast makkelijker en ze zijn vaak minder goed bestand tegen water of stof. Reparaties buiten de garantie kunnen daarbij duurder zijn.

Systeemprestaties, opslag en werkgeheugen, extra features

Op luxere toestellen draait de interface vaak vloeiender dan op goedkope modellen, met minder framedrops en gestotter. Een snellere system-on-a-chip of soc, de chip in je smartphone met daarin geïntegreerd processorkernen, gpu en modem, stelt je bovendien in staat om te gamen met een hogere framerate of kwaliteitsinstellingen. Vanaf het middensegment zijn de modems over het algemeen geschikt voor 5G.

De cpu- en gpu-prestaties van dure socs zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd, terwijl er in het budgetsegment minder vooruitgang is geboekt. Die prestatietoename komt wel met een grotere hitteproductie, waardoor een goede (passieve) koeling steeds belangrijker wordt. In onze selectie van aanraders letten we erop dat toestellen ook op de langere termijn goed blijven presteren.

Het is gebruikelijk dat een bepaald model smartphone in meerdere varianten wordt aangeboden, waarbij naast de kleur ook de hoeveelheid opslag (en soms werkgeheugen) kan verschillen. Hoeveel je daarvan nodig hebt, is persoonlijk. Met een betaald opslagabonnement via diensten als Google Drive en iCloud volstaat wellicht relatief beperkte interne opslag, als je foto's en bestanden daarop bewaart. Vooral betaalbare smartphones beschikken soms over uitbreidbare opslag via een microSD-kaartje. Het werkgeheugen bepaalt hoeveel apps je toestel tegelijk actief kan houden. 8GB is voor een middenklasse- tot high-end Android-toestel een goede hoeveelheid.

Er zijn verder allerlei extra features waar je je smartphone op kunt uitzoeken. Zo hebben met name goedkopere toestellen soms een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting of een FM-radio, maar soms geen NFC (voor mobiel betalen) of een geïntegreerd kompas. Behalve in het laagste budgetsegment mag je een vingerafdrukscanner verwachten om het toestel snel te ontgrendelen; soms zit deze in het scherm, soms aan de zijkant. Apple iPhones hebben meestal geen vingerafdruklezer maar gezichtsherkenning, een feature die op veel Android-toestellen in minder geavanceerde (en veilige) vorm aanwezig is.

Samsung Galaxy A34 en A54 kaarthouders

Veel toestellen hebben dualsimondersteuning, maar soms slechts met één fysiek simkaartje en een e-sim. Bij toestellen waarbij je een microSD-kaartje kunt plaatsen gaat dat soms ten koste van dualsim, zoals bij het rechterlaatje op de afbeelding hierboven. Sommige fabrikanten voorzien hun smartphones van een infraroodblaster, zodat je je toestel als afstandsbediening voor je homecinema kunt gebruiken. Ook zijn er telefoons die je kunt aansluiten op een extern scherm, waarbij je een pc-achtige desktopomgeving te zien krijgt.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is voor smartphones een heet hangijzer. De productieketen omspant de halve wereld; er worden grondstoffen bij gebruikt waarvan de winning grote impact heeft op mens en milieu. Daarnaast kunnen de werkomstandigheden tijdens de productie suboptimaal zijn, op zijn zachtst gezegd. Vanuit dit oogpunt is de meest duurzame aankoop geen aankoop. Als je toch een nieuwe smartphone nodig hebt, kun je misschien het best kiezen voor een toestel dat zo lang mogelijk meegaat; met andere woorden, zo krachtig mogelijk is met een zo lang mogelijke resterende updateperiode. Je zou ook een tweedehands exemplaar kunnen overwegen.

In presentaties van nieuwe smartphones is duurzaamheid de afgelopen jaren een steeds prominenter thema, al zijn er nog steeds fabrikanten die op dit gebied geen enkele belofte doen. De fabrikant die op duurzaamheidsgebied waarschijnlijk het verst gaat, is het Nederlandse Fairphone. Ook grotere spelers zoals Apple, Samsung en Google gebruiken nu gerecyclede materialen in hun high-end telefoons en maken verpakkingen kleiner en lichter. Apple en Google willen hun productie uiterlijk in 2030 klimaatneutraal maken. Het lastige aan dit soort claims is dat ze in de praktijk zelfs voor grote en gespecialiseerde onderzoeksbureaus lastig zijn te controleren, laat staan voor ons als Tweakers.

Hoe wij testen

Alle smartphones die je in deze Best Buy Guide terugvindt, zijn uitgebreid getest in ons testlab. We meten de helderheid, het contrast en de kleurweergave van het scherm met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware. Via verschillende synthetische benchmarks meten we de snelheid van de cpu, gpu en opslag, waarbij een duurtest laat zien in hoeverre de prestaties bij langere belasting op peil blijven. Voor het meten van de accuduur laten we toestellen geautomatiseerd browsen langs een vaste serie websites op een wifinetwerk, waarbij de schermhelderheid is vastgezet op 250cd/m². We draaien dezelfde test een tweede keer via een 5G-verbinding. In de videotest zetten we smartphones in vliegtuigmodus en laten we ze een specifieke video herhaaldelijk afspelen. Voor de laadtest bepalen we hoe ver een toestel met lege accu is opgeladen in 30 minuten, en de tijd totdat de accu dan weer helemaal vol zit. Dat doen we met de meegeleverde oplader of een standaard USB-PD-exemplaar dat minstens het door de fabrikant opgegeven laadvermogen kan leveren. Tot slot indexeren we de inhoud en het materiaal van de doos en hoe lang de toestellen nog updates zullen krijgen.