On aika katkaista hiljaiselo. Heitänkin teille pitkästä aikaa haasteen, joka on tällä kertaa
lääkekaapin raivaus.
Itse aion tehdä seuraavat asiat:
- Käydä läpi kaikki lääkkeet, ja erottaa joukosta vanhentunteet.
- Järjestää loput siististi lääkekaappiin ja inventoida mitä sieltä puuttuu.
- Viedä vanhentuneet lääkkeet apteekkiin
- Täydentää puuttuvat tarvikkeet samalla reissulla.
Varsinaiseen organisoimiseen ei hirveästi aikaa mene, mutta tähän haasteeseen kuuluu, että vanhat ja pilaantuneet lääkkeet toimitetaan oikeaoppisesti takaisin apteekkiin hävitettäväksi. Kaikkihan tietävät, että lääkkeitä ei missään nimessä saa vetää alas vessanpöntöstä tai heittää roskikseen! Oikea osoite on mikä tahansa apteekki, jonne voi viedä myös rikkinäiset kuumemittarit, ruiskut yms. Lääkkeet palautetaan omissa pakkauksissaan ja irtonaiset tabletit muovipussissa. Vanhentuneet lääkkeet kannattaa siivota säännöllisesti pois, sillä vanhentunut lääke ei välttämättä tehoa tai on pahimmillaan jopa haitallinen.
Mitä lääkekaapissa pitäisi sitten olla? Erilaisia listoja löytyy netistä pilvin pimein, jos haluaa katsoa mitä esimerkiksi apteekit suosittelevat. Tarpeet vaihtelevat huushollista toiseen, mutta varmaankin ensiapuun tarvittavat perustarvikkeet olisi hyvä olla olemassa. Siis laastareita, steriiliä sideharsoa, lääkehiiltä, jodia ja särkylääkettä, mökillä on aina myös punkkipihdit ja kyypakkaus. Meiltä löytyy noiden lisäksi yleensä aina allergialääkettä, hydrokortisonia, suolatippoja, Bepanthenia ynnä muita arkisiin haavereihin tarvittavia juttuja, sekä tietenkin joitakin reseptilääkkeitä.
Varsinaiseen raivaamiseen ei hirveästi mene aikaa, mutta koska tähän haasteeseen kuuluu että vanhat lääkkeet palautetaan apteekkiin, aikaa tarvittaneen pari päivää. Itse ajattelin toteuttaa haasteen siten, että se on valmis maanantaina. Kerään lääkkeet loppuviikon aikana yhteen pussiin ja vien viikonloppuna pois.
Kuka lähtee haasteeseen mukaan? Entä mitä teidän mielestänne lääkekaapissa kannattaisi aina olla?
Meillä lääkkeet ja vastaavat säilytetään meikkipussin tyyppisessä nätissä pussukassa. Sieltä löytyy allergialääkettä, särkylääkettä, sideharsoa, laastareita, Pantysonia itikoitten pistoihin ja Bafucinia kipeään kurkkuun/suun haavoihin (kipeään kurkkuun on myös Koskenkorvaa, joka desinfioi nielua yllättävän hyvin). Lisäksi kylpyhuoneesta löytyy sinkkivoidetta. Muuta ei ole kaivattu.
Pidän kovasti tämän tyyppisistä haasteista, joskaan vielä ei ole tainnut tulla sellaista aihetta joka vaatisi juurikaan toimenpiteitä. Voidaan siis olettaa että riittävän yksinkertaisten ratkaisujen ansiosta asiat taitavat olla hyvin mallillaan =)
Vaikuttaa siltä, että sulla on toimiva koti! Otin tämän haasteen, koska huomasin meille kertyneen reseptilääkkeien jämiä, jotka pitäisi toimittaa pois. Ajattelin tehdä hommasta hauskemman haastamalla muutkin mukaan.
Ja kiitos muistutuksesta, meilläkin on Bafucinia kurkkukivun varalta!
Nyt mä ehdin ensin. 🙂 Poikakaveri kävi juuri viime viikolla ostamassa laatikon, jotta saisimme kaikki lääkkeet samaan paikkaan ja kävimme läpi kaikki. Vanhentuneita ei ollut, Buranaa on ja poikaystävä huolehtii itse allergialääkkeistään, joten asia kunnossa. Muuten olisin lähtenyt mukaan. Hyvä idea käydä tuollaisetkin säännöllisesti läpi.
Noilla apteekkien sivuilla ohjeistetaan käymään lääkevarastot läpi pari kertaa vuodessa. Kesäloma on minusta hyvä aika tällaiseen, mitä ei normaalisti saa aikaiseksi tehdä. Mutta kiva että teillä on haaste toteutettu jo etukäteen!
Meillä on lääkkeet yhdellä keittiön kaapin hyllyllä. En tykkää ratkaisusta, mutta parempaakaan ei ole keksitty. Omat päivittäiset lääkkeeni olen siirtänyt sivupöydälle pikkukippoon, mies kumuaa omansa em. hyllyltä. Särkylääkkeitä on lisäksi molemmilla omissa säilöissä.
Harvemmin käytettävät lääkkeet, voiteet, ym. olisi kiva säilyttää jossain muualla, kuin keittiön parhaimmalla hyllyllä. 🙂 Mietintä jatkuu ja katselenkin täältä, josko jonkun kommentista löytyisi joku uusi idea.
Mökin lääkelaatikkona toimii mainiosti peltilaatikko ja neoamisept-pullo kaapin hyllyllä.
Usein sanotaan, ettei lääkekaapin pitäisi olla kylpyhuoneessa tai vessassa, jottei kosteus pilaannuttaisi lääkkeitä. Sikäli tuo keittiön kaappi voi olla hyväkin paikka, ellei siitä ole muuta haittaa. Lääkekaappi tai -laatikkohan voi olla missä tahansa. Olen nähnyt mm. siivouskaappiin integroidun lääkekaapin.
Hyvä valikoima on sellainen joka on mahdollisimman pieni 🙂 Eli ei ole tarvetta lääkevalikoimalle kotona. Kerran kuukaudessa käytän päivänä tai kahtena särkylääkettä, mutta näihinkin asioihin näköjään voi elämäntapavalinnoilla vaikuttaa. Joskus saattaa desinfiointiainetta tarvita, mutta muut harsotarvikkeet samoin ovat samoin osoittautuneet joutaviksi. Pikkaisen ohitse aiheen, mutta suurimmasta osasta lääkkeitä lienee enemmän haittaa kuin hyötyä. Joskus sitä ihminen unohtaa ettei olla synnytty mikään varapakki kainalossa. Ihmisen biologia hienosti uusiutuu ja korjaa kun hyvää huolta siitä pidetään. Luonnon antimista löytyy hämmästyttäviä antibiootteja kuten sitruuna jota kannattaa aina ensin kokeilla ennen lääkekuureja 🙂
Mutta vanhojen poisto ja järjestys ne ovat ihan hyviä ajatuksia.
Jokainen tietysti makunsa mukaan, mutta itse pidän tärkeänä että kunnon ensiaputarvikkeet ovat olemassa, samoin helpotusta akuuttiin kipuun. Olen samaa mieltä siitä, että turhia antibiotteja kannattaa välttää, mutta monet apteekin tuotteet kyllä helpottavat elämää kivasti, vaikka eivät välttämättömiä olekaan.
Edellisestä kerrasta on ehkä puoli vuotta kulunut, joten voisi kaappiin taas kurkistaa. Meillä kaikki lääkkeet on lääkekaapissa ja haavanhoitotarvikkeet (alkoholispray ja laastari) kylpyhuoneen peilikaapissa. Ilona ja laastari kirjan jälkeen en ole uskaltanut säilyttää himoittuja laastareita lääkekaapissa. D-vitamiini on maustehyllyllä.
Meillä laastarit ovat kylppärin laatikossa, ja kieltämättä menekki on aika runsas… Toisaalta on kätevää, kun melkein minkä tahansa mieliharmin voi korjata laastarilla 🙂
Jodia ei kannata heittää pois, vaikka siinä olisi vanhentunut päiväys.
Avaamaton ja pimeässä (ei auringonpaisteessa) säilytetty jodipurkki säilyy käyttökelpoisena vuosikausia päiväyksen jälkeen.
Mm STUK toteaa tämän sivuillaan, eli ei ole HTT juttuja.
Tätä olenkin joskus miettinyt. Hyvä tietää!
Hitsi, mä ehdin taas tehdä tuon jo 😀
Mun pitää varmaan ruveta keksimään haastavampia haasteita! Alankin pohtia seuraavaa. Ehdotuksia?
Hei!
Lääkelaatikoihin kertyy myös kasa lääkkeiden tuoteselosteita ja -ohjeita, joita pitää aika ajoin heitellä pois. Siitä tulikin mieleen ehdotus:
Miten olisi haasteaiheeksi kodin eri laitteiden ja tarvikkeiden oheismateriaalin säilytys? Eli miten kehittää toimiva järjestelmä säilöä käyttöohjekirjat (eri kieliversioineen), takuutodistukset, ostokuitit, pakkauslaatikot, joissa on esim. mallitunnus ja tuotenumero, sekä esim. tietotekniikan mukana tulevat asennus-cd:t, ylijäämäpiuhat ja -liittimet…
Näitä tuntuu huushollissa olevan vähän siellä sun täällä, ja kun jotain tarvitsee, alkaa etsintä ja mietintä, mikä mahtoi olla arkistointilogiikka silloin, kun tämä hankittiin. Lisäksi yleensä löytyy materiaalia, joka kuuluukin nykyistä edeltävään koneeseen, joten tehokas poistosysteemikin olisi tarpeen.
Joo, hyvä idea! Mulla on tohon yksi systeemi, voin vaikka esitellä sen joskus. Otetaan listalle, kiitos vinkistä!
Hyvä haaste, mökkielämää olen elellyt ja laastarit unohtanut. Minun olisi siis hyvä luoda ”matka-mökki survival kit”…
Kaipaisin itse asiassa suurten kokonaisuuksien tarkastelua. Mistä lähtisi inspiraatio liikkeelle ja saisin yhden huoneen funktion vaihdettua… Olen miettinyt jopa sisustussuunnittelijaa, mutta kun on niin vahvat omat mielipiteet, etten oikein uskalla.
Lisää vaan haasteita, pidän niistä kovasti!
Mökillä varmaan ensiaputarpeet ovat vielä tärkeämmät, koska siellä usein pilkotaan puita yms. mitä kaupungissa ei tehdä. Samoin se kyypakkaus ja punkkipihdit ovat kyllä ihan hyvät olla olemassa.
Mua alkoi kiinnostaa tuo huoneen käyttötarkoituksen muutos, jos saan vähän lisää infoa voisin miettiä postausta. Itse olen käyttänyt sisustusarkkitehtiä pariin otteeseen, ja on sekä hyviä että huonoja kokemuksia.
En oikein osaa tätä asiaa pukea yleiselle tasolle, niinpä kerron millaisia suunnitelmia olen hautonut.
Meillä on kaksikin käyttämättä jäävää tilaa. Takkahuone ja isohko aulatila. Molemmista on läpikulkua. Aulatilassa on ollut kaikenlaisia toimimattomia virityksiä vuosien mittaan, mutta nyt haluaisin siihen työpisteen koululaiselle ja tietokoneelle paikan. Vielä mietinnässä on, muuttaisiko koululainen nkkumaankin tuohon aulatilaan. Mutta aulasta ”huoneeksi”/ työpisteeksi tai kahdeksi?
Sisustusarkkitehti voisi kyllä nähdä jotain mitä ei itse enää hoksaa. Mutta suunnittelijalla pitäisi olla arkijärkeä! En kestä sellaista kaikki tavarat uusiksi ja sitten ostetaan niitä tavaroita tilalle, joita jokaisella sisustusblogistilla on (kuten string hylly ja mv- raitamatto)…
Mietiskelen vähän saisinko jotain järkevää postausta aiheesta aikaiseksi. Mutta sisustusarkkitehteja on moneen lähtöön, ja itselläni on hyviäkin kokemuksia. En ole visuaalinen tyyppi ollenkaan, ja arkkitehti auttoi näkemään sellaisia yksityiskohtia, joita itse en olisi tajunnut ollenkaan. Hän kuunteli hyvin toiveita, eikä juurikaan ehdottanut mitään trendiratkaisuja. Meille hän ehdotti lähinnä käytännöllisiä huonekaluja (jota arvostin), joskin olohuoneen seinään kaavaillut vaakaraidat jäivät kyllä toteuttamatta 🙂
Mä tein tämän pari kk sitten ja paras oivallus oli laittaa kaikki lapsen lääkkeet (panadolit, suolatipat, korvatipat, kuumemittari, osmosalit, nenäfrida ym. omaan pieneen meikkipussukkaan lääkekaappiin. Sieltä se on superhelppo ottaa hoitokassiin mukaan kun lähdetään mummolaan tai minne ikinä, kaikki samassa paikassa 🙂
Olen tehnyt vähän samalla tavalla, lasten lääkkeet yms. tarvikkeet ovat heidän omissa pussukoissaan, jatkuvasti. Samaan paikkaan olen laittanut myös neuvolakortit. Niitä en säilytä lääkekaapissa, vaan lastenhuoneessa. Tämä siis toimii myös meillä.
meille lapsettomuushoidoissa käyville ei taideta missään hoitavassa laitoksessa opastaa, että voisimme kiikuttaa kertyneen piikkiarsenaalimme (joka on suuren suuri pidempään hoidoissa olleille) jonnekin apteekiin. Sen sijaan ohjeistetaan keräämään laatikkoon ja heittämään sekajätteeseen. Lääkeaineita niissä ei pääsääntöisesti toki ole, ellei jonnekin ampulliin ole sattunut jotain pienimä määriä jäämään.
Tämäpä mielenkiintoista, luulisi hoitohenkilökunnan olevan selvillä siitä että apteekkiinkin voi viedä. Kun asiaa googalailin, useamman apteekin nettisivuilla sanotaan että ruiskut voi palauttaa sinne. Sitä en tosin tiedä, mihin ruiskut apteekista joutuvat, pannaankohan ne siellä sekajätteeseen? Taas yksi kierrätysasia, joka pitäisi itse selvittää jostakin.
Tehty… ikään kuin jatkuvasti.
Mä käyn ylimalkaisesti lääkekaapin sisällön läpi n. kerran kuukaudessa, samalla kun tsekkaan mitä kosmetiikkaa ja pesuaineita huushollissa tarvitaan.
Paremman siivouksen teen 2 kertaa vuodessa eli silloin käy kaikki lääkkeet läpi ja vien vanhat apteekkiin seuraavalla käynnillä.
Ei meillä mitään kauheeta arsenaalia, normaalit laastarit ja särkylääkkeet. Lapsetkaan ei oikeastaan muuta tarvitse kuin näitä. Tosin miehellä ja yhdellä tyttärellä on allergialääkkeet ja toisella migreenilääkkeet, mutta henkilökohtaiset lääkkeet on jokaisella omassa kylppärin kaapissaan.
Onneksi tuli oltua kaukaa viisas kun 10 v sitten rakennettiin… tehtiin kolmelle tytölle oma kylppäri, jossa saavat huseerata ihan keskenään ja josta löytyy jokaiselle omaa kaappitilaa. On huomattu se nyt käytännössä käteväksi kun tytöt on 18, 14 ja 11 v. Pysyy omakin kylppäri paremmassa kuosissa noin pääsääntöisesti.
Ah. Lapsilla ja aikuisilla omat kylppärit. Luksusta!
Vein juuri eilen ylimääräiset apteekkiin. Edellisestä kerrasta oli aikaa joten koko pussillinen niitä kertyi.