Memorandum on Rev. William Woestman’s advisory opinion on Canon 277 § 1*

Rev. Woestman’s advisory opinion® on Canon 277 § 1 did not directly respond to my writings
on this topic,? but for convenience | will comment on his remarks as if my position on Canon
277 had been discussed. Woestman is well qualified to make arguments against my interpre-
tation of the law and he sets out his views reasonably. May my responses to him occasion
insights for others into this matter.

Observations on the question posed to Woestman

The original question, as it was posed to Woestman, subtly distorted, | think, the debate con-
cerning clerical continence. A questioner wrote: “After reading on the internet that all perma-
nent deacons are obliged by the code of canon law ‘to observe perfect and perpetual contin-
ence,’” a deacon and his wife are most disturbed and distressed.” Of course they would be
distressed by such a prospect. It makes the Church, or at least canon law, seem unpredict-
able, unjust, and not a little unrealistic. But none of these imputations regarding the Church or
her legal system are accurate. The first step toward correcting such misimpressions, and to-
ward resolving an important point of clerical discipline, is to frame the issue rightly.

| have not argued that the Code of Canon Law—~by which one means, of course, that com-
plex of canons promulgated by John Paul Il in 1983 to be understood and applied as a
whole—obliges married permanent deacons and their wives to continence. To the contrary, |
have from the outset argued that the Code of Canon Law read as a whole, and the natural
law that stands behind it, exempts from the obligation of continence men who were ordained
without knowledge of, or consent to, the obligation (which | argue is) set out in Canon 277.
Peters, Studia Canonica, 177-178. | have proposed no change in the conduct of married
clergy and their wives at present and, depending on which of the potential resolutions of this
issue the Church eventually chooses (see below), perhaps no change for married men
already ordained, and their wives, ever.

11983 CIC 277. § 1. Clerics are obliged to observe perfect and perpetual continence for the sake of
the kingdom of heaven and therefore are bound to celibacy which is a special gift of God by which
sacred ministers can adhere more easily to Christ with an undivided heart and are able to dedicate
themselves more freely to the service of God and humanity.

% See William Woestman, “Canon 277 § 1: obligation of continence for validly married clerics”, 2011
Roman Replies and CLSA Advisory Opinions (Canon Law Society of America, 2011) 74-76, available
on-line at http://www.canonlaw.info/PDF-Woestman%200pin.pdf.

3 Chiefly, Edward Peters, “Canonical considerations on diaconal continence”, Studia Canonica 39
(2005) 147-180, available in PDF at http://www.canonlaw.info/Studia%20c.%20277.pdf, and Edward
Peters, “Diaconal categories and clerical celibacy”, Chicago Studies 49 (2010) 110-116, available in
PDF at http://www.canonlaw.info/a_deacons5.htm. A complete directory of my writings, and those of
several others, concerning Canon 277 is available at http://www.canonlaw.info/a_deacons.htm.



http://www.canonlaw.info/PDF-Woestman%20Opin.pdf
http://www.canonlaw.info/Studia%20c.%20277.pdf
http://www.canonlaw.info/a_deacons5.htm
http://www.canonlaw.info/a_deacons.htm

What | have argued, and still hold, is that Canon 277 of the 1983 Code obliges married cler-
ics (deacons in my Studia Canonica article, but the arguments apply even more strongly to
priests) to perfect and perpetual continence, and that (setting aside cases of married men
ordained without awareness of this obligation who, along with their wives, must be treated
separately) the disconnection between, on the one hand, the plain text of Canon 277 and the
canonical tradition behind the canon, and on the other hand the conduct of virtually all mar-
ried clergy and their wives, must, for the sake of those directly involved and for good order in
the Church, be reconciled. Peters, Studia Canonica 179-180. | have suggested four ways that
the necessary reconciliation of law and life in this matter can come about.

The Church can:

¢ (1) conclude that Canon 277 obliges all married clerics to perfect and perpetual contin-
ence and, after a suitable period of formation, allow married men already ordained,
and their wives, to consent to such observance or give up active ministry;

¢ (2) conclude that the theology of orders suffices, after all, for the Roman Church to
drop her ancient expectation that deacons and their wives observe continence, but
requires her to retain her ancient discipline in regard to priests who, with their wives,
would be given, as above, a suitable period of time and formation to make an informed
and free choice in the matter;

e (3) require deacons and priests to commit to and practice some form of “periodic
continence” as is done by some Eastern Churches; or,

e (4) ratify the abandonment of any expectation of continence for married clerics in the
West.

It is beyond my ken as a canonist to know which of these four resolutions is soundest, but a
choice among these four options is inevitable.* The resolution of this debate should be
decided, I think, by something more than protracted inadvertence.

Consideration of Woestman’s responses, according to numbered paragraphs

[1] Woestman acknowledges that, when married men were ordained in the West over recent
centuries, they were expected to observe perfect and perpetual continence, as were their
wives. This is, | think, a very important (and accurate) concession to grant. We may go on to
say that continence for Western married clerics, although rarely consulted during the last
millennium, has been unanimously expected by ecclesiastical authority since antiquity.>

* | suppose a fifth option is possible: the first, second, or third option is decided upon and clergy for-
mation programs are adapted accordingly. But married men already ordained, and their wives, are left
in peace. | offer no opinion on the prudence of such a bifurcated approach, but | caution against it
being confused with the fourth option, namely, the express or tacit ratification of the abandonment of
continence among married clergy. The fourth option is itself a choice and, not to do anything, now that
the matter is being frankly discussed, is, at some point down the road, to choose the fourth option.

® Peters, Studia Canonica, 156-162. While my published studies only go back to the 1917 Code, a
number of historians and theologians have traced the obligation of perfect and perpetual continence
to primitive Christianity. See generally Liotta (1971), Cochini (1981/1990), Cholij (1989), Stickler



[2] I am aware of a few cases of married Protestant ministers being ordained to Catholic
priesthood beginning in the 1950s, but | have never seen, and Woestman seems not to have,
any documentation on the conditions under which they were ordained. These cases cannot
be taken as evidence, therefore, of either a retreat from or a reinforcement of the obligation of
clerical continence. As for married men coming into full communion and being ordained in
accord with Benedict XVI's ap. con. Anglicanorum coetibus (2009) documentation on these
cases, too, is slight. | see no evidence for or against clerical continence in them.

[3] | agree that the Second Vatican Council’s const. Lumen gentium (1965) does not address
continence for deacons.® But from conciliar silence on the matter | would construe, if any-
thing, and contrary to Woestman, conciliar consent to the unanimous interpretation of the
then-applicable Canon 132 § 1 of the Pio-Benedictine Code,” whereby continence was requir-
ed of all clerics, married and single. Qui tacet consentire videtur. Reg. lur. XLIV (1298); see
also Peters, Studia Canonica, 156-160. Thus, while | suggest refraining from construing
much of anything from silence, | think it insupportable to construe from silence on a point of
law, an abrogation of a law unquestionably observed for many centuries, by dint of something
as vague as ‘implicit implication’.?

| thank Woestman for calling attention to Jorge de Otaduy’s brief comment that “married dea-
cons are not obligated to keep perfect continence and may continue their married life.”® This
text was not available to me when | wrote my Studia Canonica article, else, | would have res-
ponded then as | respond now: Otaduy simply asserts the non-obligation of continence. He
does not demonstrate it against the plain text of Canon 277 8§ 1 or against the ancient West-
ern tradition that held, without exception, all married clerics to be bound by continence. In-
deed, Otaduy’s reading of Canon 277 § 1 forces him to “adapt”’ the express reiteration of the
continence obligation found in Canon 277 § 2 to fit his opinion about 8 1, rather than conform-

(1993/1995), Heid (1997/2000), Keefe (1998), and McGovern (1998). Those works are cited in full at:
http://www.canonlaw.info/a_deacons.htm.

® Although not expressly speaking to deacons, Lumen gentium 42 does present continence in terms
that a married deacon, and his wife, could appreciate: “perfect continence, out of desire for the king-
dom of heaven, has always been held in particular honor in the Church. The reason for this was and
is that perfect continence for the love of God is an incentive to charity, and is certainly a particular
source of spiritual fecundity in the world.”

71917 CIC 132. § 1. Clerics constituted in major orders are prohibited from marriage and are bound by
the obligation of observing chastity, so that those sinning against this are sacrilegious, with due regard for
the prescription of Canon 214 § 1.

& | would offer a similar response to Woestman'’s suggestion that conciliar or post-conciliar use of the
phrase “in matrimonio viventibus” (living in marriage) to describe ‘clerics who are married’ suffices to
reverse many centuries of unanimously recognized legal obligation. Such would be, if nothing else,
quite an interpretational burden to hang from a present active participle.

% See Jorge de Otaduy, commentary on Canon 277, in E. Caparros, et al., ed., Exegetical Commen-
tary on the Code of Canon Law (Midwest Theological Forum and Wilson & Lafleur, 2004) 11/1:349.
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ing his opinion on both paragraphs to suit the plain text of the law. My position, in contrast,
requires no manipulation of either provision within Canon 277.

Finally, | think, contrary to Woestman, that the obligation of continence for deacons (and a
fortiori priests) is stated clearly, first in 1917 CIC 132, incorporated by reference into Paul VI's
ap. lit. Sacrum diaconatus ordinem (1967),*° whence into Canon 277 of the 1983 Code.

[4] Woestman acknowledges here, as he has before,'! that the text of Canon 277 does not
exempt married clergy from the obligation of perfect and perpetual continence. Again, this is
a remarkable concession from one who holds that continence is not obligatory for all clerics.
But, Woestman goes on to suggest that continence is “excluded by the circumstances and
the whole context in which the law was written.” My discomfort with implicit revocation of an-
cient obligations against the plain text of the law and against unbroken historical development
persists.

As for the canonists whom Woestman suggests shared his position in the past, | have com-
mented in several places against this claim, but two points may be repeated: first, widespread
inadvertence to the obligation of continence should probably not be construed as meaning
anything, but, if it is to be construed as meaning something, it should be construed as wide-
spread acceptance of an obligation whose existence was unquestioned; second, a number of
other canonists (e.g., Provost and Coriden) do admit that the obligation of continence surviv-
ed into the 1983 Code, and, unable to avoid the import of Canon 277, they use other argu-
ments (which | have addressed elsewhere) to attempt to defeat the obligation. Peters, Studia
Canonica, 152 and 174-177.

[5] Advocates of the obligation of perfect and perpetual continence for all Western married
clerics and their wives need not accept a picture of John Paul Il as a stealth Legislator who,
when as a bishop he voted in 1964 to restore the diaconate as a permanent rank of Orders,*
was plotting to bide his time until he could be elected pope, just to surprise clerics and their
wives with a dramatic requirement—although Woestman’s injection of a bit of levity to this
effect is appreciated. In any case, | have discussed at length what | think John Paul Il accom-
plished by removing from Canon 277 the express exception for deacons (but not for priests)
that had been proposed for them in earlier drafts of the canon.'® The burden is not on me to

19 “Therefore, in the first place, all that is decreed in the [1917] Code of Canon Law about the rights
and obligations of deacons, whether these rights and obligations be common to all clerics, or proper
to deacons—all these, unless some other disposition has been made—we confirm and declare to be
in force also for those who will remain permanently in the diaconate.” AAS 59 (1967) 698, Vatican
trans., emphasis added. See generally Peters, Studia Canonica 162.

1 See Peters, Studia Canonica, 175-176, highlighting comments that Woestman offered in his treatise
The Sacrament of Orders (2001).

2 And not, as it is usually described, to restore “the permanent diaconate”, which characterization is a
post-conciliar neologism importing problematic thinking into the theology of holy orders. Peters,
Chicago Studies, 110-112.

13 See Peters, Studia Canonica, 167-171, and my Brief memorandum of 19/20 February 2011,
available on-line at http://www.canonlaw.info/PDF-MEMQO%200n%20277.pdf.
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prove what dropping an exception to a rule means for those were going to be exempted from
the rule; rather, the burden is on those who still claim that, despite the loss of the exemption,
the rule does not apply to them.

Scholion on Canon 1087
Woestman mentions another scenario that deserves a longer reply.

He posits a widower deacon who petitions Rome for a dispensation from Canon 1087** to en-
able him to enter a new marriage while remaining in ministry. The cleric receives the petition-
ed dispensation for marriage, but “at the same time [it] ... oblige[s] the deacon and his new
wife ‘to observe perfect and permanent continence.” We are to take such a scenario, | sup-
pose, as something approaching unthinkable.

But is it?

Consider: Why does a widower deacon need a dispensation to marry again? Because he lab-
ors under an impediment against marriage per Canon 1087. Why does he labor under that
impediment? Because he freely sought, duly prepared for, consented to, and received sacred
ordination. During the lengthy period of preparation for ordination, he and his wife were ex-
pressly informed that reception of holy orders would mean that he was incapable of entering
another marriage for the rest of his life.*

Now, is a widower deacon owed a dispensation from celibacy to permit him a second marr-
iage? No.*® Would the granting of a dispensation therefore be a favor to him? Yes. And if
these things are so, would it be unjust to grant the favor—indeed, the very favor petitioned,
namely, the ability to enter marriage—upon a condition which does not eviscerate the favor
itself? | cannot see how. So, the question squarely presents itself: Does expecting continence
of a remarried cleric and his new wife eviscerate the favor of the dispensation to allow the
cleric to marry at all?

Surely no Catholic labors under the misunderstanding that sexual relations, even consumma-
tion, are necessary for the validity and sacramentality of Christian marriage. All of the benefits

141983 CIC 1087. Those in sacred orders invalidly attempt marriage.

15 While explanation of the continence obligation attached to holy orders is virtually absent from for-
mation programs for married men and their wives, the obligation of celibacy is regularly explained to
them. Note, that the minimalistic requirements for dispensing widower deacons from celibacy, briefly
in place from 1997 to 2005, have been replaced with stricter norms:
http://www.bostondiaconate.org/News/CircularLetter0603.pdf.

'® while | deny that a dispensation from celibacy is “owed” to a widower deacon with small children, |
recognize the difficulties such cases occasion. Hard cases, however, make bad law. | have suggest-
ed, on these and other grounds, a solution to the problem of widower deacons being left with small
children: raise the age required for admitting married men to the diaconate from 35 to 50 (or whatever
age is necessary to be sure that minor children are not in the home). Peters, Chicago Studies, 114.
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of marriage—intrinsic indissolubility, sacramental graces, spousal companionship and practi-
cal assistance,’ civil and social stability, and so on—all of these are accorded the deacon
and his new wife consequent to a dispensation from celibacy. Only one thing, the right to sex-
ual relations, is withheld,'® but then, that right was, or should have been, mutually surrender-
ed by the deacon and his first wife upon admission to holy orders anyway.

Conclusion

As noted above, Woestman did not pen his advisory opinion in reply to my articles, and so |
have reacted herein primarily to his observations. | think | have answered them reasonably
completely in the confines of a memorandum, but | would be happy to expand on my remarks
as others might find useful.

At some point, however, | believe it incumbent upon those who disagree with my position on
Canon 277 to deal directly with the extensive arguments that | and others have offered re-
garding the obligation of perfect and perpetual continence for clerics in the Western Church.
To date, no one has taken on those arguments in any systematic way, and only a very few,
such as Woestman, have even offered different arguments.

If my interpretation of Canon 277 is correct, then preparations for what | called above Option
One need to be undertaken; if my interpretation of Canon 277 is partially correct, then prepar-
ations for Options Two or Three needs to begin. And if my interpretation of Canon 277 is
wrong, then, of course, no changes whatsoever in the expectations, formation, or conduct of
Western married clerics and their wives will be required, and Western discipline for married
clerics, after centuries of holding to a far stricter norm, would have ceased, almost overnight,
and without hierarchic articulation, to attain even to the East’s post-Trullan minimalist expec-
tations for married clergy in this regard.

Edward N. Peters, JD, JCD
27 October 2011

" Recall that the factor prompting the petition for dispensation in the first place is supposed to be the
need of small children for a mother. But must a mother to step-children have sex with their father in
order to fulfill her role as a step-mother? | am not asking whether sexual relations between a husband
and his second wife are normal, or good, or expected. | grant those things. | am asking whether sex-
ual relations are necessary for a second wife to mother her husband’s children? If not, how can the
failure to engage in such relations defeat the purpose for which the dispensation to marriage was
granted at all?

18 Strictly speaking, a second thing is withheld from a non-consummated Christian marriage, namely,
“extrinsic indissolubility” per Canon 1056. But, in short, this simply means that the pope, and only the
pope, and not the couple themselves or any other authority, could dissolve such a marriage. The
chances of a pope actually dissolving such a marriage are, of course, vanishingly small.



