Türk Hukuk Sitesi Forum Alanları

Türk Hukuk Sitesi Forum Alanları (http://www.turkhukuksitesi.com/forum.php)
-   Hasta Hakları Hukuki Destek Merkezi (HASDEM) (http://www.turkhukuksitesi.com/forumdisplay.php?f=101)
-   -   Yoğun bakım hastası hakları? (http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=63186)

Berna Boyacı 30-06-2011 20:30

Yoğun bakım hastası hakları?
 
Merhaba,
Kalp ameliyat sonrası 20 gün yoğun bakımda kalan babamı (solunum cihazından ayrılamadı ve beyinde hasar nedeni ile harket kabiliyetini kaybetmiş idi) ameliyat olduğu hastanede gerekli tedavi ve fizik tedavisi uygulanmadığı için ve kendi şehrimizdeki fakülte hastanesine nakletmek istedik, yoğun bakımı dolu olduğu söylendiğinden özel bir hastaneye naklettik 10 gün önce. Burada uygulanan yoğun bakım+fizik tedavi sonucunda gelişme göstererek sol ayak ve başını hareket ettirmeye ve uyanık kalmaya başladı komutları algılıyor ve başıyla cevap veriyor hale geldi.
Tedaviye cevap verdiği halde hastane babamın bitkisel hayatta olduğunu iddia ederek yıllarca bu şekilde kalabilir diyerek hastaneden çıkartmamızı evde yada bakımevinde bakmamızı istedi söz ile.
Doktorları solunum cihazından ayrılmadan yoğun bakımdan çıkmaması gerektiğini söylerken hastane benim yatak ihtiyacım var diyerek yoğun bakıma muhtaç hastayı çıkmaya zorlayabilirmi? Özel hastane yoğun bakımında devletin masrafları karşılaması açısından kalma süresi varmı? ünv. hastanesi hala yoğun bakımı dolu diyor. babamı çıkartmak öldürmek anlamına geliyor şu durumunda.
Israr ederlerse çıkartma nedeni ile ilgili rapor yada yazılı belge isteyebilirmiyim?
Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

Av. Levent Kıray 01-07-2011 20:54

İyi akşamlar ve çok geçmiş olsun. Olay böyle ise, tıp hukuku ile beraber ceza hukuku da söz konusudur. Solunum cihazından çıkarmak, ölüm ihtimali yaratırsa "kasten öldürmeye teşebbüs" suçu oluşabilir. Çıkartmada ısrar edilir ise, yetkililer hakkında bence savcılığa şikayet dilekçesi verin. Durumun aciliyetini de bildirin. Gerekli soruşturma derhal başlatılacaktır. İdare mahkemesinde tam yargı (tazminat) davası açma hakkınız ayrıca saklıdır. Acil şifalar dilerim.

Berna Boyacı 01-07-2011 21:23

Teşekkür ederim Levent Bey umarım gerek kalmaz; "Pazartesi gününe kadar nereye götüreceğinize karar verin" dediler, biz yoğun bakımda kalmasını isteyeceğiz yine bakalım ne olacak. Zorlarlarsa tavsiyenize uyacağım teşekkürler. Kendi isteğimizle çıkarmamız için baskı yapacaklardır sanırım yada maddi olarak zorlayacaklardır. Tek babamın tedavisi devam etsin istediklerini yapsınlar.

Av. Levent Kıray 03-07-2011 14:09

Haklısınız. Önce sözlü talebinizi yineleyin. Buna karşılık hastane tarafından psikolojik, maddi ya da fiili zorlama yapılırsa yasal hakkınızı kullanın. Böylece (Allah korusun) en kötü ihtimal dahi gerçekleşse elinizde sağlam bir delil olarak soruşturma dosyası mevcut olur.
Şifalar dileklerimle...

Dr.DOGRAMACI 08-07-2011 12:29

merhaba, öncelikle geçmiş olsun.

özel ve özellikli sağlık birimleri ile ilgili çok kısa genel bilgi vermek gerekirse. özel sağlık kurumları görevleri gereği kamu hizmeti veren kurumlar olsalar da sonuç olarak ne yazık ki ekonomik açıdan kar etme amacıyla kurulmuşlardır. mevzuat dahilinde en yüksek kazancı elde etme amacı güderler. tabi bazen farkında olarak ya da olmadan sınırları da zorlamaya çalışırlar. Yanık ünitesi, yoğun bakım, acil servis, yeni doğan gibi özellikli üniteler bir çok sağlık kuruluşu için çok da rantabl değildirler. Bir çoğu prestij veya yasal zorunluluk gereği açık tutarlar. çünkü bu üniteleri çalıştırmak çok ciddi bir altyapı ister ve her zaman da sayı ve kapasite olarak ihtiyaç/talep karşısında yetersiz kalırlar. ancak kamu ya da özel birçok sağlık kuruluşundaki genel amaç tabi ki önce uygun sağlık hizmeti vermek ve (özellikle bu tür özellikli ünitelerde başka ihtiyacı olan hastaların olabileceğini düşünerek) hasta sirkülasyonunu sağlamaktır. bu hem kamusal hem de ekonomik yarar sağlar.

hastanızın durumu ile ilgili söyledikleriniz hastanın kliniği ile ilgili değerlendirme yapabilmek için biraz yetersiz (zaten bu platformda sizin de tüm dosya içeriğini vermeniz biraz zor). eğer hastanız stabil hale geldiyse, artık ileri yaşam desteğine ihtiyacı yoksa kurum hastanın yoğun bakımdan çıkarılması isteyebilir. hastanızın durumu ile ilgili (uygulanan tedavi, çıkış sebebi, çıkış hali, tanısı vs) her zaman rapor, belge, bilgi vs isteyebilirsiniz, zaten aslolan bunları sizin istemeniz değil onların size vermesidir. ama inanın ki hastanızla ilgili (kendi adıma buradan) yorum yapmak çok zor. eğer babanızın yoğun bakım desteğine ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız ve buna rağmen çıkarılmaya çalışılıyorsa Sn. Av. Levent Kıray'ın da dediği gibi kendi iddialarına yönelik yazılı belge isteyin. öncelikle sözel olarak hastane idaresini zorlayın ama eğer umduğunuzu bulamazsanız idareye, savcılığa yazılı şikayetlerde bulunun.
ancak kendisinden ayrıldığım tek nokta teşebbüse ait savcılığa şikayet konusunun kasten öldürme yerine kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi (veya taksirle ağırlaşmış yaralama) olması daha doğru olur düşüncesindeyim.

gerçekten çok zor bir durum. gerekli ve zorunlu olduğunu düşündüğünüz hayati bir kamusal hizmetten mahrum bırakılmaya çalışılmak...
tekrar çok geçmiş olsun, acil şifalar dilerim.

Berna Boyacı 15-07-2011 09:55

Merhaba sayın Dr.Doğramacı, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
Bizim yaşadığımız olaylar ve geldiğimiz nokta açısından Sayın Kıray'a kesinlikle katılıyorum. Sizinde dediğiniz gibi kamu ya da özel sağlık kuruluşunun öncelikli amacı uygun sağlık hizmetini vermek olmalı ama sirkülasyon sağlamak amacı ile sırf iyileşme yüzdesi çok düşük diye yeni hastaya yer açma çabasını cinayet olarak görüyorum.
Bir makineyi tamir olsada eskisi gibi olmaz yenisinden pahalıya gelir diyebiliriz ama bir insanı eskisi gibi olmaz diye kendi haline bırakmayı benim aklım alamaz.

Hastanın durumunu tıpla alakam olmadığı için sağlıklı anlatamam, bizim tedaviye zorlama nedenimizi anlatabilirim: Ege'de komplikasyonlar neticesinde 3 gün hiç uyanmadı doktoru artık kötü habere alıştırın kendinizi deyince veda için yanına girdiğimizde uyandı, sadece o gün destek olacak takviye verildi. Sonrasında gerekli destek ve yardımcı olacak fizik tedavi konusunda (ki bunlara gerektiği gibi yapılmadığı için ara ara cevap alıyorduk) yardım etmedikleri gibi doktoru 15. günde "bazı ülkelerde bu durumdaki hastalara ötenazi yapılıyor bizim ülkemizde yasak ama hasta yakının talebi üzerine mama ve antibiyotik kesilebiliyor" deyince nedenini anladık. Babamın onca savaşına rağmen gözden çıkardıklarını. Asla deyip bu düşünce ile faydalarının olmayacağını düşünerek başka hastaneye naklettik. Bu hastanede 21 günlük güçlendirme, fizik tedavi, temiz ve iyi bakım neticesinde ilk haftadan itibaren iyileşme gösterdi. Yoğun bakım ortamındaki çalışmalarla solunum cihazından 16. gün ayrıldı. Burada da 1 doktor!un 10. günü götürün demesi haklı olarak kızdırdı. Bugün babam katta yatıyor hafızası yerinde, kendi nefes alıp beslenebiliyor, konuşabiliyor, fizik tedavi doktoru hareketlerininde rahatlamasının zaman alacağını fakat sorun olmadığını söylüyor.

Şimdi ilk hastanedeki doktorun ve bu hastanedeki diğer doktorun lafına uyarak solunum cihazından ayrılamayacak durumu değişmeyecek görüşleri nedeni ile umudu kessek ötenazi istesek veya tedaviyi bırakıp kendi halinde evde ölümünü beklesek bu cinayet olumuydu olmazmıydı?

Biz şu an zor bölümü atlattık (zorluğu bizim değil doktorların yapabileceği şeyler olması idi). Sırf dönme yüzdesi çok düşük yada mucize görüşü ile sirkülasyon için tedavi kesilmesi, önceliği uygun tedavi sağlamak olan kurum yada doktor için umarım Sayın Kıray'ın dediği gibi ceza hukukunda yeri ve örneği olur.

Bilgi ve görüşlerinizle yardımlarınız için herkeze teşekkür ederim. Bu durumla karşılaşan diğer hasta yakınlarının da direnmesi dileğiyle.

Av. Levent Kıray 16-07-2011 15:48

Şükürler olsun ki anlaşılan iyileşiyor babanız.
Şunu da belirteyim ki; bizde ötenazi yasal ya da anayasal olarak düzenlenmiş değildir.
Bazı ülkelerde aktif ve pasif ötenazi ayırımı vardır.
Türk hukukunda ise hiçbir düzenleme yapılmadığından ötenazide "mutlak yasak" söz konusudur ve gene de uygulanırsa "kasten öldürme" ve hatta duruma göre "tasarlayarak öldürme" suçu oluşur.
Bizde hukukî ölüm olarak "beyin ölümü" kabul edildiğinden, beyin ölümü gerçekleşen kişinin fişinin çekilmesi ayrı bir olaydır ve hukuka uygundur.
Ben de değerli paylaşımlar için herkese çok teşekkür ederim.

Dr.DOGRAMACI 20-07-2011 15:29

Sayın Berna Hanım,

Öncelikle babanızın sağlık durumunun iyiye gittiğine çok sevindim
ve yazdıklarım forum başlığı ve durumunuzla ne kadar ilgili bilemiyorum ama (yurt dışı görevinden yeni geldiğimden biraz geç de olsa) cevap verme gereksinimi hissettim.
Şimdiden özür dilerim.

Hasta sirkülasyonu tanımlamasının ne kadar rahatsız edici olduğunu inanın farkındayım ve ben de asla tasvip edemem. Ancak hayatın gerçekliğini göz ardı edemeyiz. Bir tarafta yıllarca yoğun bakımda kalan kronik hastalar diğer tarafta kurtarılabilecek durumda olan hastaların yoğun bakım bulamayışı veyahut ambulans içinde o hastane senin bu hastane benim yer bulabilme çabası içerisinde vefat etmeleri... Gerçekten özellikle insanın kendi başına gelince olaylar çok daha dramatik ve burada (yanlış anlaşılmasın hastalar açısından) yarışan/çatışan hassas menfaatler söz konusu. Tüm bunlar aslında sistemin sorunu-yükümlülüğü olmasına rağmen hekim de olayların içinde arada kalan ve tüm bunları düşünmek zorunda kalan kimse. Yoksa hiçbir hekimin gerekli özeni göstermemesi, tıbbın gereklerine uygun hareket etmemesi, göz göre göre uygun şartların varlığına rağmen hastasını ölüme terk etmesi ne etik değerlerle ne de yasal mevzuatla bağdaşabilir ve asla savunulamaz.

Ötenazi konusunda size söyledikleri ile (tedaviyi reddetme hakkı) pasif ötenaziyi (mesela diyaliz hastasının kendi isteği ile diyaliz cihazına bağlanmaması) tariflemeye çalışmış olabilirler ancak burada anayasadaki kişinin yaşam hakkı konusunda kendisi dahil hiç kimsenin tasarrufta bulunamayacağı amir hükmü unutulmamalıdır. Sadece kişi kendisi bilinçli olarak (hatta tam veya sınırlı ehliyetli ise) ve durumunu hayati tehlikeye sokmayacak tıbbi müdahaleyi reddetme hakkı vardır yoksa kişi kendisi bile yaşam hakkından vazgeçemez (mesela Malta Bildirgesi vs uluslar arası mevzuatta bile tartışmalı olan ölüm orucu bizde yasaktır). Size varmış gibi gösterilerek sunulan tercih hakkı! son derece çekişmeli ama ayrıca pratikte de çok sık yaşanan bir durum. Bunlarla beraber pasif ötenazi çok zor bir konu, tatbikatta ve doktrinde çok farklı görüşler var (bazen benim de kafam çok karışıyor).

Konunuza geri dönecek olursak, forum başlığınıza da cevaben en büyük hak onurlu yaşam hakkıdır.

Tekrar çok geçmiş olsun.

Rubar 01-09-2013 10:39

Yoğun bakım
 
Merhaba bi konuda bilgi almak istiyorum benim yoğun bakımda bi hastam var ne zaman onun hakkında bilgi almak istediğimde bana bilgi verme gibi bi zorunluluğu varmı...!!!

Mesut ÇETİN 01-09-2013 22:06

Alıntı:

Yazan Rubar
Merhaba bi konuda bilgi almak istiyorum benim yoğun bakımda bi hastam var ne zaman onun hakkında bilgi almak istediğimde bana bilgi verme gibi bi zorunluluğu varmı...!!!

-------------------------------------------------------


Sayın KONUK,

Yoğun bakımda yatan bir hastanın birinci derece yakınlarına vasi tayin edimiş ise vasisine her türlü bilgi ve belge tedaviyi gerçekleştiren doktor veya hastane baştabibliği tarafından verilir.
Bilgi alamıyor iseniz dilekce ile hastane baştabibliğine başvurarak hastanıza uygulanan tadavi,hastalığın seyri hakkında bilgi ve belge talep edebilirsiniz.
Acil şifalar dileklerimle.

Ecz.Mesut ÇETİN

Konuk 11-01-2014 14:24

Yoğun bakım ücreti
 
Sayın yetkili,
Dün babamı ac sa tedavisi için kontrole getirdiğimiz özel üniversite hastanesine acilden giriş yapmak durumunda kaldık. Aynı gün babamı yoğun bakıma aldılar. Bir gece kaldıktan sonra bugün sağ akciğeri için tüp ile drenaj yapılması gerektiğini belirttiler. Şimdi bizlerden bunun için ücret talep ediyorlar. Bildiğim kadarıyla yoğun bakım hizmetlerinden ücret alınmamaktadır. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim.
Saygılarımla.

Konuk caresiz 23-05-2014 19:02

yoğun bakim
 
benmde babam 19 gündür yoğun bakımda şuuru kapalı beslenmesi burundan mama ile yapılıyor.solunum cihazına bağlı..bize ağır ev bakımına bağlı kalacağını veya bir bakım evine cıkaracaklarını söylüyor doktorumuz.fakat ha stanenin yoğun bakımında tedavisi yapılsın istiyoruz.butalebimizi kabul edilmesi için ne yapmalıyım.bir bilen varsa bana yol göstersim.şimdiden teşekürler.

Konuk 08-10-2014 12:29

yoğun bakım
 
Maalesef benim anneminde yoğun bakımdaki 59.günü bugün.Üniversite hastanesi yoğun bakım ünitesinde yer olmadığı gerekçesiyle özel bir hastaneye sevk etmişti. Hala solunum destek cihazına bağlı boğazdan trakeostomi açıldı ve artık mideden beslenme yapılıyor. Bilinci hala kapalı. Artık hayati tehlikesini atlattığını söyleyip bu şekilde taburcu etmek istiyorlar. Çaresiz kaldık.:(

Konuk 08-01-2015 00:38

Yogun bakimdan erken mi cikarildi?
 
Sayin yetkililer,
Lutfen sorunumuza cevap verin. 4 gun once cok sevdigim arkadasimin babasini kaybettik. Ama hala kafimizda soru isaretleri var cunku 1 hafta oncesinde kalp krizi gecirirken x(kapatıldı) yetistirildi fakat burda yer olmadigi icin y(kapatıldı) hastanesine hasta sevk edildi. Yani hasta krizde iken Ankara dolastirildi. Neyse daha sonra burada anjio olan hasta burada ameliyata alindi fakat doktorlardan birinin enzimlerin yuksek oldugu soylemesine ragmen. Daha sonra kalp kapakcigi ve damarlari degistirilen hasta yogun bakim unitesine alindi(CUMA). Lakin hasta, yakinlari hasta ihtiyaclari icin(pijama..) disarda oldugu sirada onlari bile beklemeden alele acele odaya, yogun bakimdan cikartilmis(CUMARTESI) 1 gun civarinda bakimda kaldiktan sonra. Ertesi gun ise sabaha karsi ne yazik ki vefat etti.(PAZAR)Nedeni ise solunum yetmezligi denildi. Bizim kafamizi kurcalayan soru ise madem boyle bir risk var niye apar topar 1 gun sonrasinda boyle buyuk bir ameliyattan cikan hasta yogun bakimdan cikartiliyor cunku yogun bakimda solunum cihazi desteklezmiydi ve aninda mudahale edilmez miydi acaba gunahlarini almak istemiyorum ama ozel hastane hafta sonu diye acele ile cikarmis olabilir mi? Yani bu kadar basit mi? sapasaglam biri sanki elimizle vermis gibi bizi uzuyor cunku anjio sonrasi cok iyiydi. Goz gore gore bir yakin kisinin olumu cok kotu bir sey. Turkiye'de hayat gercekten bu kadar ucuz olmamali. Lutfen bize yardimci olup cevap verin. Cevap verirseniz cok memnun oluruz.
Saygilarimla

Mesut ÇETİN 18-01-2015 19:32

Sayın KONUK,
Başınız sağolsun.
Vefat eden hastanın birinci dereceden yakınları bu durumdan şikayetci iseler bir hukukcudan da destek alarak TC.Sağlık Bakanlığı'na,Türk Tabibler Birliğine müracaatlarını yapabilir ve konunun aydınlatılmasını talep edebilirler.Eğer şartlar oluşmuş ise ilgili mahkemeye dava açarak tazminat talebinde de bulunabilirler.
Saygılarımla.

Ecz.Mesut ÇETİN

Konuk 05-02-2015 11:24

Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim.

Konuk 01-10-2015 21:54

Acil bilgi
 
Merhabalar ... Benim dedem yaklaşık 3 aydır anestezi yoğun bakımında makinalara bağlı olarak yaşatılıyor. Mart ayında mahkeme kararı ile vasi olarak atandım. Şimdi dedemin çocukları imza toplayıp dedemi hastaneden çıkaracaklarını orada durmasının bir anlamı olmadığını ve istemediklerini söylediler. Hastane bu toplanan imzayı kabul eder mi ben vasi olarak buna engel olabilirmiyim?

Konuk 04-01-2016 18:57

eve göndermek istiyorlar
 
merhabalar
anneannem 60 yaşında 2 ay önce devlet hastanesine acil olarak giriş yaptı. yoğun bakıma alındı beyin damarında tıkanıklık olduğu söylendi. kan sulandırıcılar kullanıldı. acil bir sorun diye boğazı delindi ama solunumunu kendisi yapıyor, maması burnundan veriliyor. birde kan sulandırıcının verildiği serumu vardı. bugün onu çıkarttıklarını 2 ayın dolduğunu hastamızın eve çıkması gerektiğini söylediler. hastanedeki diğer yoğun bakım hastaları da 2 ay dolunca eve çıkartılıyor. bu mümkün müdür yönetmelikte böyle bir madde ya da bunun yazdığı bir yer var mıdır yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler...

Konuk 16-01-2016 20:28

Beyin kanaması
 
Merhabalar, benim babam 15 gün önce beyin kanaması geçirdi acile gittiğimiz üniv. hastanesi yoğun bakımının dolu olduğunu söyleyerek özel bir hastaneye sevketti. Şuan hala uyanamadı bize hergün söylenen tansiyonu kontrol altında kanaması durdu oluyor, ama tanıdık bir dr dan bilgi almasını rica ettik ona söylenense tansiyonu hala yüksek kanaması durmadı oldu. Epikrizini gösterdiğimiz diğer dr. ların da 2. basamak hasta olduğunu bu şekilde sevk edilmesi bile riskli yolda bile kaybedilebilir dedikleri babamı şuan yattığı hastane trakestomi açalım evde bakım hastası olsun diyerek çıkarmak istiyorlar. Ne yapmamız gerekir yardımcı olabilecek biri var mıdır? Gerekirse epikrizinide gönderebilirim.

Konuk 18-06-2016 01:00

yogun bakım
 
Arkadaşlar gecen hafta annem yogun bakımda 4 stent takıldı kalbine ve ve 8 gün yogun bakımda kaldı ancak serviste yer olmadığından annemi bu cok iyi serviste yerimiz yok diyerek eve gönderdi ve malisef 3 gün sonra annemi kaybettim bana yardımcı olur musunuz

Konuk 08-04-2017 22:56

Yoğun Bakim
 
İki aydır yoğun bakımda yatan hastamıza trakeostomi işlemi yapıldı.Beyin felci geçiren hastamıza bulunduğumuz yerdeki hastanede yer olmadığını söyleyerek sevk gerçekleşmişti.Şuan hastamız solunum için boğazından ve beslenme içinde midesine açılan delikten mamayla beslenmektedir.Bize bir hafta önce hastamızı eve götürün diye söylenmiştir.Evde bakılabilmesi için bizden (ventiletör,solunum cihazı v.s)birtakım makineler istenmiştir.Bu kadar ağır bir hastanın bakımının sadece hastane olduğunu düşünmekteyiz.Hastane tarafından bu cihazların çok pahallı olduğunu ve devlet desteğinin yetersiz olduğunu öğrendik.Kısacası hastamız makinelere muhtaç olduğu gibi,makinelerde elktrik olmadan bir işe yaramaz bir elektrik kesintisinde hastamızı katbedebiliriz.Bu konudaki yasal haklarımızı öğrenebilirsek bizde ne yapabileceğimizi biliriz.

murat yurtcu 11-05-2017 20:00

yeni dogan cocugum 80 gündür solunum cihazina bagli ayriyeten turner senduromu tehşisi konuldu cocuk hayati solunum cihazi hayati devam ettirek cihaz lar 26 bin lira cikiyo benim bu cihazlari alma şansim yok ne yapmam gerek li yardimci olursaniz sevinirim

S.I 02-08-2017 16:01

Hastaneden yogun bakimdan cikarma da zorlama
 
Enistem yogun bakimda hastanede...Gecirdigi ikinci beyin kanamasi sonucu migdeden beslenmeye baslandi ve makinadan ayrilarak solunum bogazina acilan delikle mumkun hale geldi. Henuz enfeksiyon durumu gecmedi, atesi var. Bilinci yerinde degil.

Hastane eger atesi duserse, enistemi hastaneden cikarmak istiyor, yada buludugunuz baska bir yere tranfer edin diyor. Boyle bir hakki var mi hastanenin? Eger yogun bakimdan cikarilma durumu varsa bile hala hasta hasta, bakima muhtac! Neden diger ilgili bolume alip tedavisine orda devam etmiyorlar?

Turkiyede "hospice care" yada 'bakim evleri" cok yok. Olsada cok pahali , kimin gucu yeter? Uyanma ihtimali bilinmiyor. Devlet evde bakiminin ne kadarini karsilayacak belli degil! Arti, hasta 24 saat bakima muhtac! Eger ailesi olmayan biri olsaydi hastane sokaga mi koyacakti bu insani yani! Ailesi var diye bu bakim isini aileye yuklemeye calisiyor? Anlasilir gibi degil! Evde bakamazsa aile, enfeksiyon kapsa, acil mudahale gerekse evde bakim veren yakinin elinden birsey gelmese, yada kendini yeterli gormese ki tabiki yeterli olamaz, o kisi vicdan azabindan omur boyu kurtulabilir mi?

Hastaneye karsi alabilecegimiz kukuki tavir ve hastanin hastanede kalisi icin yapabilecegimiz seyler nelerdir? Cikis kagidini almayip, hastanenin bakimina devama zorlama mi tek yolumuz? Tesekkurler

Melihat Fidan Nowak, MD 29-04-2018 17:29

Yogun bakim, hospis tedavi kesilmesi ve saire
 
Turkiye'de solunum makinasinin kesilmesi, olmek uzere olan hastalarin tedavilerinin kesilmesi (ilac tedavisi, hastanin yasamini geriye dondurme olanagi vermeyen ameliyatlarin yapilmasi, damardan yiyecek, serum verilmesi) ile ilgili kanunlarin ne oldugunu bilmiyorum. Amerika'da kisiler hasta olmadan once kendi tedavileri icin vasiyet verebiliyorlar ya da aile veya arkadaslarini onlarin hasta oldugu durumlarda acil tedavi kararini verecek birini vekil olarak tutabiliyorlar. Hastalik sirasinda hasta yakinlari hakli olarak tabi ki cok hissi dusunuyorlar. Turkiye'de bu kanunlara ihtiyac var.

Olmek uzere olan hastalarin solunum makinasina bagli olarak baska bir hastanin o yataga ihtiyaci olmasina kadar gunlerce tedavi edilmeleri (hastanin olumunu onlemeyen tedaviler) bana gore tip hukukuna aykiri. Bunun yaninda, solunum chizandan cikarmak icin hastanin once solunum cihazindan alinip kendi kendine nefes alip alamayacagi, beyin olumunun EEG ve diger testlerle kanitlanmasi gerekir. Kanser, AIDs yada herhangi bir nedenden dolayi olumu cok yakin olan hastalarin yogun bakimda degil hospiste olmasi gerekli.

Fatma DUMRAL 03-07-2018 07:40

Bana göre yanlış mı??
 
Şimdi gerçekten bilgisi olan arkadaşlar dan yol arkadaşlığı talep ediyorum
benim ablam yaklaşık 40 gündür yoğun bakımda ve evet umutsuz 4.evre
akciğer kanseri fakat biz hastaneye girdiğimiz den beri taciz ediliyoruz sebebi de bu hasta ölecek yer meşgul ediliyor..
son dönem de bi çok yakınımı kaybettiğim den bu sövlev çok tanıdık
bütün yetkililer başkaları ölüyor burda bu hastalar yatıyor.
yani antibiyotiğin bile reçete ile satıldığı düşünülürse ben morfini hastama nerden bulayım
Benim hastam dün sabah yoğun bakımdan Özelxxx Hastanesinin yoğun bakımın dan xxxxdevlet hastanesine gönderildi ordan hastane bizi tekrar özel hastaneye geri gönderdi.
hastane kendi özel servisine yatıra bilirmiş ama para karşılığı bu hasta parası olduğu taktir de ağrısız ölmeyi hak ediyor olmazsa ne yapacak insanlar.Ama madem sizin serviste yatması gerekiyor o zaman neden devlet bu konu da ablama bir alternatif sunmuyor.
Bakanlık inceleme yapıyor aradığım da söylenen bu ...
Şimdi ne yapmalıyım kendi ablanız olsa ne yaparsınız bıraktım kanunen ne yaparsınız ???Bize idam saati gibi saat 10 na kadar vaktiniz var deniyor ve bu konuşmaların hepsine ablam da maruz kalıyor zaten üzüntü den ölecek merak etmeyin..Hastanın HUZUR İHTİYACI VE HAKKI YOK MU?

Konuk 15-05-2019 14:26

Herkesin yoğunbakım hastasını çıkarmak istiyorlar bu konuda bilgisi olan yokmu ? lütfen Bilgi verinde bizlerde hastane yönetimine karşı nasıl bir tutum içinde olmamız gerektiğini öğrenelim

Konuk 28-06-2019 19:40

solunum cihazina bağli hastami evde bakmak zorundamiyim cihazdan 5 dakika ayrilamiyor
 
solunum cihazindan 5 dakika ayrilamayan hastami eve götürmek zorundamiyim

Derya aksu deniz 16-11-2019 05:11

Lütfen acilllll bir ben karşı çıkıyorum yoğun bakımdan çıkarılmasına
 
Merhaba;
Kayınvalidem şiddetli baş ağrısı fışkırarak kusma şikayetleri ile istanbulda x hastanesinin acilene götürdük üşütmüş dendi ilaçlar verilip eve yollandı
Bir gün sonra ateş baş ağrısı dayanılmayacak kadar şiddetlendi tekrar aynı hastanenin aciline götürdük gerekli müdahale yapıldı serum agrı kesiciler ama baş ağrısı bir türlü geçmedi ama hastane tomografi yapmadan taburcu edilecekti ki bizim tomografi çektirmek istiyoruz dememizle çektirdik ve beyin kanaması geçirdiğini öğrendik hayati tehlikesi var acil olarak araştırma hastanesine sevk edildi ve beklemeye başladık
Beyin kanaması devam ediyor fakat 72 saat beklemek zorundayız dendi asistan doktorlar müdahale etti anjo oldu ama sonradan aklımıza geldi 29 ekim nedeniyle doktorların olmadığı sizce de onun için 72 saat beklemek zorundayız denmişmidir
Daha sonra ameliyat oldu başarılı geçti dedi doktorumuz yoğun bakıma alındı hastamız
Yoğun bakımda zattüre yüksek ateş enfeksiyon oldugunu söylüyorlar
Ve kayınvalidem uyanmıyor felç kalabilir dendi hiç uyanmaya bilir dendi kısmi felç olabilir dendi hiç bir şekilde aydınlatabilecek derecede bilgi verilmedi yoğun bakım doktoru günlük bilgiler verdi durdu uyutup uyandırılmaya calışıldı hiç bir sekilde uyanmıyor hastamız beyin fonksiyonları yok bilinç yok sonradan söylendi bize uyanması gerekiyor neden uyanmadığını bilmiyoruz deniyor uyku damarıda zedelenmiş olabilir dendi yani net bir bilgi yok anlayacağınız boğazına delik açıldı en son daha bir gün önce net konuşmayan doktorlar şimdi taburcu eve yollanacağını söyliüyorlar makina hasta yatağı falan gerekli tüm ihtiyaçlar için liste verildi ve bakımıyla ilginecek bir kişi bakım eğitmi görecek sonra hastanden eve gönderilecek deniyor...bir çok çelişkinin içinde boğuluyorum artık kayınvalidem ömrümün sonuna kadar bakabilirim falat daha hiç bir iyileşme hiç bir yaşamsal bir netlik yok iken çıkırılması doğru mudur
Evde harhangi bir fenalaşma bir şey olsa sorumluluk kimde olacak bana göre hastane yer boşaltma derdinde yada evde uyanabilir sürekli konuşun deniyor evde enfeksiyon olmaz hastede enfeksiyon tekrar kapar deniyor iyide engeksiyonu evde de kapabilecek hasta ev ve hastane ortamı bir mi olur anlayamiyorum sizce ne yapabiliriz yardımcı olun lütfen

Konuk 16-03-2021 23:14

Yogun bakımda saglık li bilgi alamıyorum
 
Babamı bılınc bulanıklığı ve kafasında saga yatıklık oldugu icin hastaneye goturdum once xxxx kalp sandık norolojık dendi xxxx ye gittik gıdısımızle 2 dk içinde solunumu durdu ve entube denildi o gun aksami ise xxxx hastanesine nakil edildi yer olmadığı icin ertesi gun hastanefen ilk aldığımız bilgi babanız covıd buraya gelmeden kalbi durmuş organlar zarar gormus durumu agır dua edin gunlerde aynı cevabı aldık ama tum kayıtlarda covıd test sonuc ları negatif bugun ise ilk defa cıgerı ıyılestırebılırız ama beyin zarar gormus dendi dun aksam donmus plazma verılmıs hbr veren yok niye verildi bilgi veren yok e nabız dan girmesek haberimiz yok saglık bakanlığına sıkayet acmaktan usandım bir donus yok hasta hastaneye girer girmez tanı covıd demıs saat 20:20 de ama test sonucu ertesi gun bana telefonda pozitif dedıgı halde negatif gırılmıs cıger filmi 20:40 ta cekılmıs hıc bırsey birbirine uymuyor neyi var ne olacak ne yapılıyor anlamıyoruz ne yapmam gerek nereye basvurmak gerek yardımcı olun lutfen

Arasında 17-03-2021 13:33

Yoğun bakım
 
Merhaba benim annen 8 aydır bitkisel hayatta özel hastanede üniversite hastanesinden acil servisinden sevk oldu
Özel hastane çıkarmak istiyor şu an makineye bağlı olarak yaşıyor hastanede yatmasını nasıl sağlarım annemde herhangi bi tepki vermiyor bana eğitim verileceğini söylüyorlar


Forum Saati GMT +2. Saat Şu An 17:52.