Ugler for alle penga
Det skjedde ikke mye annet på fuglefronten denne høsten enn fangst og ringmerking av ugler nesten kveld/natt etter kveld/natt helt fram til det ble vinter siste del av slutten av november. Snøen holdt seg unna omtrent helt til da, så det var fine forhold.
Som vanlig var det mest ugler i farta de første par tre ukene av september, og da var det til dels veldig bra. Så var det ujevnt ei stund før det stilna av og ble så langt mellom uglene at det var liten eller ingen vits i å fortsette.
Selv om det var perleugla som sto for brorparten av uglene, som vanlig, så var det også andre ugler omkring, f.eks. flere hornugler enn noen gang, og det var moro, for det er en vanskelig art å få tak i.
Jordugle er også en godis. Bare tre eksemplarer av denne fine ugla i løpet av over 40 fangstkvelder forteller at dette er en enda mer 'vrien' art enn hornugla. Men stor stas med dem vi så.
I motsetning til horn- og jord- lar hauk- og spurveugla seg lokke og fange ved hjelp av 'sin egen' lyd. Men likevel er det ingen selvfølge at vi får 'nærkontakt' med dem, så vi var glad for alle vi fikk merka.
Både hauk- og spurveugla er mest aktive etter solnedgang, men før det blir mørkt. Vi hadde flere fine ettermiddager da vi 'jakta' på disse to artene.
Og det ble ganske mange spurveugler å studere gjennom høsten. Arnhild 'spesialiserte seg' på denne arten, og selv om det ikke var noen slike hver ettermiddag, hendte det også at 'dagsbeholdningen' ble to og en gang tre spurveugler!
Og var det ikke noen ugler, så fikk vi studere noe annet, f.eks. denne ruka etter en bjørn som tydeligvis hadde funnet bra med blåbær før den gikk i hi.
Det ble nesten rekordmange ugler 'i boka' i løpet av en høst siden vi begynte denne aktiviteten i 2007. Grunnen var selvsagt først og fremst at det var mange ugler i skogen, men det hjalp jo på at vi hadde stor aktivitet og etter hvert hadde utvikla en rimelig finslepen teknikk.
Og når nettene blir lange, og kulda setter inn... så er det jo på tide å gi seg for i år!