Klima Satın Alma Kılavuzu

Ev ya da iş yeri için doğru iklimlendirme çözümünü bulmak hem konforu artırmak hem de enerji tasarrufu sağlamak adına kritik bir önem taşıyor. Haliyle klima seçerken karşılaşılan pek çok marka, model ve özellik arasında bir karara varmak zor olabiliyor. Neyse ki Teknosa, kafanızdaki soru işaretlerini giderecek tüm detayları sizlerle paylaşmak için burada! Teknosa’nın geniş ürün yelpazesinden yararlanarak daha bilinçli bir seçim yapmak için klima satın alma rehberindeki detaylara göz atmaya hemen başlayabilirsiniz!

Klima Satın Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Güçlü soğutma ve ısıtma fonksiyonu: Klimanın soğutma ve ısıtma kapasitesinin yeterliliği, kullanıldığı ortama bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Güçlü soğutma ve ısıtma fonksiyonuna sahip bir klima seçimiyle en büyük alanlarda ve en zorlu iklim koşullarında dahi verim almak mümkün oluyor.
  • Kolay temizlenebilirlik: Klimanın iç ünitesinde yer alan otomatik temizlik özelliği, içerideki nemi kendiliğinden kurutarak klimanın her zaman temiz kalmasını sağlıyor. Bu özellik hem enerji tasarrufuna hem de sağlıklı bir hava sirkülasyonuna katkı sağlıyor.
  • Hız ve verimlilik: Klimanın istenen sıcaklığa hızlı bir şekilde ulaşabilmesinin yanı sıra enerji verimliliğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Yüksek enerji verimliliğine sahip modeller uzun vadede tasarruf sağlıyor.
  • Filtre kalitesi: Klimanın filtre sistemi iç ortamın temizliği ve hava kalitesi için kritik bir öneme sahip. Tozu hapsetme kapasitesi yüksek olan filtreler alerjenleri de kapsayan partikülleri etkili bir şekilde temizleyebiliyor.
  • Ses seviyesi: Klimanın işleyişi sırasında oluşan gürültüler mekandaki huzur ortamını bozabiliyor. Teknosa’da bulunan sessiz klima modelleri buna karşılık konforlu bir iklimlendirme deneyimi sunuyor.
  • Dayanıklılık: Yapılan yatırımın karşılığını almak için uzun ömürlü ve dayanıklı bir klima tercih etmek gerekiyor. Kaliteli malzemelerden üretilmiş garantili klima modelleri arıza ve bakım ihtiyaçlarını da minimuma indiriyor.

Klima Çeşitleri Nelerdir?

Evlere veya iş yerlerine uygun olan klimalar boyutları, monte edildikleri yerler ve kullanım alanları dikkate alınarak çeşitlendiriliyor. Evin sadece bir büyük odasında kullanılmak üzere alınacak, büyük bir ofisin tamamında kullanılacak ya da sadece küçük bir alanda çalışacak klimalar arasında birtakım boyut ve özellik farkları bulunuyor.

Duvar Tipi Split Klima

İç ve dış olmak üzere iki farklı parçadan oluşan duvar tipi klimaların çalışma biçimleri oldukça basit. İçerideki sıcağı çeken bu klimalar soğuk hava üfleme özelliğine sahip. Diğer klima türlerine göre oldukça sessiz çalışan duvar tipi klimaların daha birçok avantajı bulunuyor. Başlıca avantajları arasında, penceresi bulunmayan odalarda kullanılabilmesi ve farklı renk seçenekleri sayesinde odanın estetik görüntüsüne uyum sağlayabilmesi yer alıyor. Ayrıca ısı pompası bulunan duvar tipi klimaların sıcak hava üfleme özelliği de bulunuyor. Yani bu klimalar sıcak havalarda soğuk hava üfleyebildiği gibi kış aylarında ısınmak için de uygun bir çözüm oluyor.

Salon Tipi Klima

Evlerden daha çok iş yerlerinde, ofislerde ve bankalarda tercih edilen salon tipi klimalar yüksek soğutma kapasitesiyle ön plana çıkıyor. Ortamı kısa sürede soğutan bu klima tipi, açılan kapılar nedeniyle oluşan hava sirkülasyonuna rağmen mekanın serinliğini sabit tutabiliyor. Tasarımları nedeniyle “kule tipi klima” olarak da adlandırılan bu cihazların soğutma performansının yüksek olması, geniş mekanlarda yüksek bir performans sunuyor.

Dikey klimalar, iç ve dış olmak üzere iki parçadan oluşmasına rağmen duvara monte gerektirmediği için sadece yerleştirildiği alanı kaplıyor. Genellikle duvar kenarına ya da köşelere konulan dikey salon tipi klimaların güçlü üfleme performansı, havalandırma için cam veya pencere gerektirmemesi ve geniş iş yerlerinde estetik görüntüye uyum sağlaması en önemli özellikleri arasında yer alıyor.

Duvar Tipi Split Klima ve Salon Tipi Klimanın Farkları

  • Kullanım alanı: Duvar tipi split klimalar evin odalarında kullanım için ideal iken salon tipi klimalar genellikle iş yeri, ofis, dükkan gibi geniş alanlarda tercih ediliyor.
  • Tasarım ve montaj: Duvar tipi split klimalar iç ve dış olmak üzere iki üniteden oluşuyor. Dış ünite dış duvara monte edilirken iç ünite odaya konuluyor. Salon tipi klima ise duvara monte edilmeyip herhangi bir alana direkt yerleştirilebiliyor.
  • Performans: Hem soğutma hem de ısıtma özelliklerine sahip olan duvar tipi split klimalar daha küçük alanlarda etkiliyken salon tipi klimalar yüksek kapasitesiyle geniş mekanları da istenen sıcaklığa hızla ulaştırabiliyor.
  • Estetik: Duvar tipi split klimalar geniş renk skalasıyla odaların dekorasyonuna uyum sağlıyor. Salon tipi klimalar ise geniş iş yeri ve ofis gibi mekanlara modern ve şık bir görünüm katıyor.

Mobil - Portatif -Taşınabilir Klima

Taşınabilir klimalar genellikle yılın belli dönemlerinde ev değiştiren ya da çocuk odası, yatak odası gibi diğer odalara kıyasla daha küçük odalarda serinleme ya da ısınma ihtiyacı hissedenler tarafından tercih ediliyor. Bu klimalar, küçük ve portatif yapılarıyla büyük hacme sahip olan diğer klimalardan ayrılıyor.

Düşük metrekareli odalarda veya dönemsel olarak gidilen yazlık tipi evlerde kullanılabilen, bu yönüyle de montaj gerektirmeyen mini klimalar genellikle tekerlekli oluyor. Bu sayede evler arasında olduğu gibi odalar arasında da hareket ettirilebiliyor. Çok geniş alanlarda kullanılmadığı sürece performansıyla tatmin eden mobil klimalar, sabit kuruluma ihtiyaç duymaması ve hareketli olmasıyla yazlıkçılar ve sıkça misafir ağırlayanlar için oldukça ideal.

content 1

Hangi Boyutta Klimaya İhtiyacım Olduğunu Nasıl Belirleyebilirim?

  • İlk olarak klimanın yerleştirileceği mekanın genişliği ve yüksekliğini ölçmelisiniz. Ardından mekanın metrekaresini hesaplayarak odanın alanını belirlemelisiniz.
  • Yüksek tavanlı, zayıf yalıtımlı ve güneş ışığına fazla maruz kalan mekanlar için salon tipi klima uygun olabilir. Ancak klimayı kurmayı planladığınız mekan hem daha küçük hem de bu özelliklere sahip olmayan bir yerse duvar tipi split klima tercih edebilirsiniz.
  • Klimada boyut seçiminin yanında BTU cinsinden belirtilen klima kapasitesini de göz önünde bulundurmalısınız.

Kaç BTU Klima Almalıyım?

Bir eve ya da iş yerine klima taktırmak için araştırma yaparken dikkat edilmesi gereken noktaların başında BTU - British Thermal Unit (İngiliz Isı Birimi) değeri geliyor. Son derece pratik bir hesaplaması olan BTU, ne tür klimaya ve hangi modele ihtiyacınız olduğunu kolayca belirlemeyi sağlıyor. BTU, bir ölçek (litre) suyun sıcaklığını değiştirmek için gereken ısı miktarını ölçüyor. Klima modellerinde BTU/saat (s) olarak geçen bu değer, belirtilen klimanın çalıştığı mekandan bir saat içinde taşıyabileceği ısıyı temsil ediyor.

Küçük bir oda ile geniş bir ofisin içindeki havanın soğutulması farklı performanslar gerektireceği için BTU/s değerleri de farklılık gösteriyor. Yani mekanın büyüklüğü arttıkça kullanılacak klimanın BTU/s değerinin de artması gerekiyor. BTU/s değerinin artmasıyla klimanın değeri de yükseldiğinden nihayetinde maliyet de artıyor. BTU ölçümünde mekanın genişliği dışında belirleyici etkenler de yer alıyor. Bu nedenle dikkatli hesap yapmalı ve mekanınız için en uygun klimayı seçmelisiniz. Bunun için ilgili etkenlerin ve BTU karşılığının yer aldığı aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.

9000 BTU 12.000 BTU 18.000 BTU 24.000 BTU
Isı yalıtımı iyi ve direkt güneş ışığı almayan mekan 22 m² 30 m² 45 m² 60 m²
Isı yalıtımı zayıf, büyük pencere alanlı ve fazla güneş ışığı alan mekan 15 m² 20 m² 30 m² 40 m²
content 1

SEER Değeri Nedir?

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio), klimaların enerji verimliliğini ölçen bir parametre. Bu değer cihazın belirli bir dönem boyunca ne kadar verimli olduğunu gösteriyor. Hesaplaması ise kilowatt (kW) başına düşen soğutma ya da ısıtma kapasitesinin yıllık toplam enerji tüketimine oranı alınarak yapılıyor. Örneğin; bir klima modelinin SEER değerinin 10 olması, bu klimanın 1 kW enerji harcadığında 10 kW soğutma kapasitesi sağlayabileceği anlamına geliyor. Yüksek SEER değerine sahip klima modelleri daha yüksek verimlilikle çalıştıkları için enerji maliyeti daha düşük oluyor.

Inverter Teknolojisi ve Avantajları

Klima ve ısıtma sistemleri alanındaki en önemli yeniliklerden biri olan Inverter teknolojisi hakkındaki tüm detayları sayfanın devamında görebilirsiniz.

Inverter Teknolojisi Nedir?

Teknolojinin geçirdiği evrimle birlikte teknolojinin ana ürünlerinden biri olan klimalar da sürekli olarak değişim gösteriyor. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan inverter teknolojisi hızla popülerliğini arttırmaya ve klasik klimaların yerini almaya başladı. Yenilikçi bir klima teknolojisi olan inverter, klimanın içerisindeki havayı üfleyen kompresörün mekanın ihtiyacına göre kapasitesini arttırıp azaltabilmesini sağlıyor. Klasik klimalar çalıştırıldıkları sürece ortama aynı kapasitede hava üflüyor ve ısıtma ya da soğutma işlemlerini böylece gerçekleştiriyor. Bu görevleri sırasında mekan belli bir serinliğe ya da sıcaklığa ulaştığında da üfleme işlemine son vererek otomatik olarak kapanıyor. Isı değiştiğinde ise tekrar harekete geçerek hava üflemeye başlıyor. Inverter klimalar, bundan farklı olarak yeni teknolojileri sayesinde ısıtmak ya da soğutmak için hava üflerken bu görevi ortama göre otomatik olarak ayarlıyor.

Inverter klimalarda soğutma ya da ısıtma işlemleri sırasında ortamın ısısı istenen değere yaklaştıkça üfleme görevi otomatik olarak ayarlanıyor. Bu nedenle maksimum güçle ortamın ısısını ayarlayan klasik klimalar otomatik kapanırken, inverter klimalar otomatik olarak açılıp kapanmaya ihtiyaç duymuyor. Diğer klimalar maksimum güçle üflerken inverter klimalar maksimum ve minimum üfleme değerleri arasında çalışıyor. Isıyı ideal değerde tutmak gibi zor bir işlemi gerçekleştiren inverter klimalar sağladığı avantajlarla diğer klimalara kıyasla daha maliyetli olabiliyor. Siz de inverter teknolojiyi deneyimlemek istiyorsanız Bosch klima modellerine göz atabilirsiniz.

Inverter Teknolojisinin Avantajları

  • Hızını kendisi ayarlayarak maksimum ve minimum aralıklarda çalışan inverter klimalar, diğer klimalara nazaran yüzde 30-40 oranında enerji tasarrufu sağlıyor. Klima gibi cihazların en çok enerji tükettikleri zamanlar açılıp kapanma anları oluyor. Inverter klima bu anları minimuma indirerek çok daha az enerji harcıyor ve elektrik faturasından kâr edilmesine yardımcı oluyor.
  • Sürekli maksimum değerde çalışıp aniden kapanan ve tekrar açılan klimaların aksine sabit değerlerde çalışan inverter klimalar, ortamda ani ısı dalgalanmaları oluşmasını engelliyor. Böylece halk arasında klima çarpması olarak bilinen aniden soğuyan havanın neden olduğu rahatsızlıkların önüne geçiyor.
  • Inverter klimalar ısıtma ve soğutma işlemlerini diğer klimalara göre çok daha hızlı gerçekleştirdikleri için yüksek konfor sunuyor.
  • Kullanıcılar tarafından fazla müdahaleye ihtiyaç duymadıkları ve sık sık açılıp kapanmadığı için inverter klimaların kullanım ömrü diğer klimalara kıyasla daha uzun oluyor.

Inverter klimalar, çalışma prensipleri ve diğer özellikleriyle birçok avantaj sunmalarına rağmen klimanın kullanılacağı ortama göre seçilmesi gerekiyor. Örneğin; yoğun hava sirkülasyonunun olduğu iş yeri, banka ve mağaza gibi ortamlarda inverter klima ideal olmakla birlikte ev gibi ortamlarda A enerji sınıfı bir klima daha faydalı ve ekonomik bir tercih olabiliyor.

Klimayı Kullanırken Nasıl Enerji Tasarrufu Yapabilirim?

  • Enerji sınıfı seçimi: Avrupa Birliği tarafından derecelendirilen enerji sınıfları A’dan (yüksek verimlilik), G’ye (düşük verimlilik) kadar sıralanıyor. A+++ veya A++ enerji sınıfına sahip klimalar diğer modellere göre daha az enerji tüketiyor ve uzun vadede maliyet tasarrufu sağlıyor.
  • İdeal sıcaklık ayarları: Klimayı soğutmak için termostatı 20-22°C arasında, ısıtmak için ise 24-26 °C arasında tutarak enerji tüketimini optimize etmek mümkün oluyor.
  • Enerji tasarrufu modu: Modern klimalarda yer alan enerji tasarrufu modu etkinleştirildiğinde cihazın enerji tüketimi düşürülebiliyor.
  • Filtre temizliği: Klimanın filtrelerinin düzenli olarak temizlemesi ya da otomatik temizlik özelliği içeren bir klima tercih edilmesi gerekiyor. Temiz filtreler cihazın verimliliğini artırarak enerji tüketimini azaltıyor.

Klimalarda Temiz Hava Teknolojisi

Modern klima sistemleri sadece soğutma veya ısıtma işlevi görmekle kalmayıp, iç ortamdaki hava kalitesini artırmak için tasarlanmış temiz hava teknolojileri de içeriyor. Bu teknolojiler dışarıdan gelen havanın toz, polen ve diğer zararlı partiküllerden arındırılarak iç mekana verilmesini sağlıyor. Yüksek kaliteli hava filtreleri ve gelişmiş hava dolaşım sistemleri sayesinde sağlıklı ve temiz bir yaşam ortamı oluşturuluyor. Siz de temiz hava sirkülasyonu sağlayan bir model arıyorsanız ultra hijyen özellikleriyle ön plana çıkan Arçelik klima modellerine göz atabilirsiniz.

Klima Ses Seviyesi Ne Olmalı?

Klima seçerken sıklıkla göz ardı edilen ancak önemli bir faktör olan ses seviyesi, kullanıcı deneyimini doğrudan etkileyen unsurlardan biri. İdeal bir klimanın ses seviyesinin rahatsız edici olmayan ve günlük aktiviteleri engellemeyen bir aralıkta olması gerekiyor. Genel olarak iç ünite için 25-35 dB (desibel) aralığı, dış ünite için ise 50-70 dB aralığındaki ses seviyeleri kabul edilebiliyor. Ancak bu değerler kişisel tercihlere ve klimanın kurulduğu ortama göre değişiklik gösterebiliyor. Özellikle çok sessiz bir model arayanlara düşük sesli çalışan inverter klima modelleri öneriliyor.

content 1

Klimaların Isıtma Özelliği Var mıdır?

Günümüzde üretilen birçok klima modeli, bildiğiniz üzere sadece soğutma değil; aynı zamanda ısıtma özelliği de sunuyor. Bu özellik, klimaların çalışma prensibine dayanıyor. Normal soğutma modunda çalışan bir klima, sistemindeki soğutucu akışını tersine çevirerek ısıtma moduna geçiş yapabiliyor. Böylece klimalar hem sıcak yaz aylarında hem de soğuk kış günlerinde kullanılabiliyor. Özellikle ülkemizdeki değişken iklim koşullarında klimanın bu çift yönlü işlevi pek çok avantaj sağlıyor. Hem ısıtma hem de soğutma işlevine sahip yüksek teknolojili Samsung klima modelleriyle enerji maliyetlerinden tasarruf edebilirsiniz.

Klimalar için Uygun Sıcaklık Ayarı Nedir?

Soğutma modu için ideal iç sıcaklık olarak genellikle 20-22°C aralığı öneriliyor. Özellikle dış sıcaklıkların yüksek olduğu zamanlarda bu aralık tercih ediliyor. Isıtma modu için ideal iç sıcaklığın ise 24-26°C aralığında tutulması tavsiye ediliyor.

Evde Bebek Varsa Klima Kullanmak Güvenli midir?

Bebekler yetişkinlere oranla sıcaklık değişikliklerine karşı daha duyarlı olabiliyor. Bu nedenle evde bebek varsa klima kullanırken birtakım önlemler almak gerekiyor. Klimanın doğrudan bebeğin üzerine doğrultulmaması, klima filtrelerinin temiz olması ve nem ayarının yapılması önem arz ediyor.

Klimaların Garanti Süresi Nasıldır?

Teknosa’da klimaların garanti süresi 2 ila 5 yıl arasında değişiklik gösteriyor. Buna ek olarak, bazı ürünlerde markanın izin verdiği ölçüde garanti süresi isteğe bağlı olarak daha da uzatılabiliyor.

Teknosa’nın resmi distribütör garanti güvencesiyle klima alışverişinizi gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz. Birbirinden fonksiyonel klima modelleri Teknosa’da farklı boyut ve renklerle sizi bekliyor! Bu rehberden yola çıkarak kararınızı verin ve ihtiyacınıza en uygun klima modelini geç kalmadan satın alın!