Geçtiğimiz Şubat ayındaki 3 günlük kısa Viyana seyahatinden sonra bir türlü fırsatını bulup yazamadım. Daha doğrusu toparlamak, tüm gördüğümü, yediğimi doğru aktarabilmek için biraz da detayına girmek isteyince ne yazık ki kendimle uzlaşamadım. Viyana'ya daha önceden gitmiş olanlar eminim bana hak vereceklerdir ki Viyana tam anlamıyla bir sanat şehri. Etrafınızda gördüğünüz her bir bina ihtişamı ile büyülüyor insanı. Bir ülkenin tarihine, sanatına bu denli sahip çıkıyor olması ve halkının da bunu koruyor olması kendi ülkem adına beni üzdü diyebilirim. Bizim ülkemizde yeniye olan meraktan tarihe ne saygı ne de koruma bilinci ne yazık ki gelişmemiş. Oysa ki o çok imrenerek taklit ettiğimiz batının böylesi güzel yönlerini de azıcık kendimize uyarlayabilsek elimizdekinin değerini biraz olsun bilirdik. Tek yolu var elbette; eğitim… eğitim…. eğitim….
Viyana deyince akla ilk gelen şeyler sanırım Schnitzel ve Sacher Torte. Her ikisini de yerinde tadıp tariflerini de aldım elbette. Türkiye' de de birçok cafenin menüsüne girmiş olan Sacher turtanın küp şeklinde yapılan halinin tarifini paylaşmak istiyorum öncelikle.
Viyana çok soğuk bir memleket. Biz ki Ankara' nın soğuguna alışmış olduğumuz halde donduk diyebilirim. Soğuk olması sebebiyle olsa gerek tatlılara da oldukça geniş yer vermiş bir mutfak kültürleri var.Dışarıda çok uzun süre dolaşma gibi bir durumunuz olamıyor eğer bizim gibi kışın gittiyseniz. Sık sık ısınmak ve enerji depolamak için mola vermek halindesiniz. Hemen her yerde vitrini ve menüsü ile sizi büyüleyen çok güzel pastaneler ve cafeler var. En bilinen birkaç tanesine girip tadım yaptık, birkaç tanesine de sadece içine girip vitrinlerinde pasta çeşitlerini izledim diyebilirim. Viyana' ya gitmeden önce yıllardır orada yaşayan blogger arkadaşım Gökalp' den de tavsiyelerini almıştım elbette. Kendisi de bize bizzat eşlik etti bazı mekanları gezerken. Karnımızın tıka basa dolu olduğu bir anda bizi apar topar Hotel Sacher' in girişindeki Sacher Pastanesine soktu. Tek lokma yiyecek halde değildik ama daha sonra tadına bakabilelim diye bize fotoğrafını gördüğünüz bu minik küplerden birer tane aldı. Yemeden dönseydim gerçekten çok şey kaçırırmışım.
Otelin girişindeki bu pastanede günde yaklaşık 4000 dilim kadar sacher turta satıldığına dari söylentiler var. Eğer ülkenize dönerken sevdiklerinize götürmek isterseniz de de çok şık ahşap kutular için alabiliyorsunuz. Hayır biz almadık, minik küplerimizi yedik, tecrübe etmiş olduk ve işte geldik anlatıyoruz :)))
Sacher Turtanın rivayet edilen hikayesini de paylaşayım bari yeri gelmişken. Vaktiyle 1832 yılında Viyanalı bir asilzade konukları için aynı akşam lezzetli bir tatlı yapılmasını emreder. Şef aşcı hasta olduğundan, 16 yaşındaki iki yıldan beri aşçı çıraklığı yapan Frans Sacher, bugün tüm Avusturyalılar'ın dünyaca ünlü spesiyalitesi olarak bilinen marmelatlı çikolatalı pastasını yapar. Bugün Viyanada hemen her cafede yapılan bu tatlıyı Türkiye' de de birçok ünlü pastanenin menüsünde bulabilirsiniz.
Ve gelelim tarifine…
Sacher Turta Küpleri
Malzemeler
Keki için
140 gr tereyağı
110 gr pudra şekeri
1/2 vanilya özütü
6 adet yumurta
130 gr çikolata
110 gr toz şeker
140 gr un
300 gr kayısı marmeladı kaplamak için
çırpılmış krema
Üzerinin kaplaması için:
300 gr toz şeker
180 ml su
220 gr çikolata
2 yemek kaşığı kayısı marmeladı
Yapılışı:
1. Keki için karıştırma kabına tereyağını, pudra şekerini ve vaniya özütünü alıp krema haline gelene kadar çırpın.
2. Teker teker yumurta sarılarını ekleyin, koyulaşana kadar karıştırmaya devam edin. 3. Benmari usulü erittiğiniz çikolatayı karışıma ekleyin.
4. Ayrı bir karıştırma kabında yumurta beyazlarını toz şeker ile çırpın. Katılaşan bu karışımı diğerinin içine ekleyip bir kaşık yardımıyla karıştırın.
5. Kenarları yağlanmış ve altına fırın kağıdı serilmiş fırın kabınıza kek karışımını döküp spatula yardımıyla düzgünleştirip Önceden ısıtılmış 170 derecede fırında 55-60 dakika ( ilk 10-15 dk fırın kapağı aralık olacak ve parmağınızla keke dokunduğunuzda üzerinin kabuklaştığını test edin ) pişirin.
6. Pişmiş keki fırından alıp ters çevirip 20 dk kadar oda ısısına gelene kadar bekleyin ve yağlı kağıdı üzerinden alıp keki enlemesine ikiye kesip arasına kayısı marmeladını sürüp diğer katını üstüne yerleştirip tercihen buzdolabında soğutun.
7. Keskin bir bıçakla 3cmX3cm boyutlarından küpler kesin ve etrafını marmelat ile kaplayın ve kurumasını bekleyin.
8. Üst kaplaması için, suyu ve şekeri 5-6 dk kaynatın. Benmari usulü çikolatayı eritin. İçine şekerli suyu yavaş yavaş ekleyin. Sıcak karışımı küplerin üzerine döküp spatula ile düzleştirin.
9. Çırpılmış krema ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...