Як працює система рекомендацій Netflix

Наша компанія надає послуги за підпискою. Користувачам пропонуються для перегляду серіали, фільми й ігри, які можуть їм сподобатися. Для цього ми створили інноваційний алгоритм рекомендацій. У цій статті описано принцип роботи системи рекомендацій простою та зрозумілою мовою.

Основи

Коли ви заходите в сервіс Netflix, наша система рекомендацій допомагає вам без зусиль вибрати серіал, фільм чи гру. Імовірність того, що ви виберете конкретне найменування з каталогу, оцінюється на основі багатьох факторів, зокрема:

  • особливостей вашої взаємодії із сервісом (наприклад, історії перегляду й оцінок, виставлених іншим відео);

  • вибору інших користувачів сервісу зі схожими уподобаннями;

  • даних про сам фільм чи серіал, як-от жанр, категорія, акторський склад, рік випуску тощо.

Крім інформації про те, що саме ви подивилися на Netflix, ми також аналізуємо такі аспекти:

  • час доби, коли ви дивитеся Netflix;

  • мови, які вибираєте;

  • пристрої, на яких ви користуєтеся Netflix;

  • тривалість перегляду певного найменування.

Усі ці дані ми обробляємо за допомогою нашого алгоритму. (Алгоритм — це опис процесу або набір правил, яких необхідно дотримуватися під час виконання будь-якої операції.) Під час прийняття рішень система рекомендацій не використовує демографічну інформацію (наприклад, дані про стать або вік користувача).

Якщо в списках немає потрібного найменування, пошукайте його в каталозі контенту, який для вас доступний. Ми намагаємося зробити пошук якомога зручнішим і швидшим. Перші результати в списку залежать від різних факторів, зокрема дій інших користувачів, що вводили такі самі або схожі запити, наших прогнозів щодо того, який контент Netflix вам може сподобатися, тощо.

Нижче ми пояснюємо, як робота системи змінюється із часом і як отримані дані впливають на те, що ми вам пропонуємо.

Початок роботи із системою рекомендацій

Коли ви створюєте обліковий запис Netflix або додаєте в уже наявний новий профіль, вас просять указати кілька фільмів або серіалів, які вам подобаються. На основі цих даних і буде згенеровано першу добірку рекомендованого контенту. Цей крок не є обов’язковим. Якщо ви нічого не виберете, то для початку ми запропонуємо вам різноманітну добірку популярних і цікавих відео.

Щойно ви почнете дивитися фільми й серіали або грати в ігри в нашому сервісі, нові дані «переважать» те, що ви вибрали спочатку. Із часом найменування, які ви вибирали нещодавно, переважатимуть під час формування рекомендацій усе, що ви дивилися чи грали раніше.

Рядки, рейтинги й оцінка контенту

Рекомендовані відео на домашній сторінці Netflix у вашому обліковому записі розміщуються так, щоб ви точно змогли знайти для себе щось цікаве.

На кожній сторінці є кілька рівнів персоналізації. Наприклад, у рядку ми можемо персоналізувати таке:

  • вибір рядка (як-от «Дивитися далі»);

  • вибір контенту, що міститиметься в рядку;

  • порядок розташування відео.

Угорі зʼявляються найменування, на які ми наполегливо радимо звернути увагу. Контент у кожному рядку сортується зліва направо — від найбільш до найменш релевантного. Якщо ви вибрали основною мовою сервісу арабську або іврит, то рекомендації буде відсортовано справа наліво.

Як ми вдосконалюємо систему рекомендацій

Ми збираємо інформацію під час кожного вашого відвідування сервісу Netflix, зокрема про те, які найменування ви починали дивитися, чи додивилися їх до кінця, які оцінки їм поставили (наприклад, позитивні). Ми постійно оновлюємо алгоритми відповідно до нових даних, щоб точніше спрогнозувати, що вам може сподобатися. Бази даних, алгоритми й обчислювальні системи сервісу тісно пов’язані між собою, що дає змогу генерувати свіжі рекомендації та забезпечувати для вас зручне й приємне користування сервісом Netflix.

Додаткові відомості на інші теми див. на сторінці довідки щодо конфіденційності й безпеки.

Схожі статті