Christy leest - Boekentips

Christy leest - Boekentips

Zo vlak voor de zomervakantie niet één boek dat ik centraal wil stellen, maar een aantal tips voor op je strandstoel, je luchtbed, voor de tent of in de achtertuin.  

Drie tips als je je wilt verdiepen in (evidence-informed) lesgeven (in willekeurige volgorde): 

1. Op de schouders van reuzen – Paul Kirschner, Luce Claessens en Steven Raaijmakers. 

Scaffolding, voorkennis, cognitieve belasting. Allemaal termen die we wel kennen in het onderwijs. Wat zit er achter deze termen en wat kunnen ze voor jou als leerkracht betekenen voor je lesgeven? In dit boek worden 24 wetenschappelijke artikelen besproken en vertaald naar de dagelijkse praktijk. Als je het prettig vindt om digitaal te lezen, dan is dit boek hier gratis te downloaden.

2. Wijze lessen – Tim Surma, Kristel Vanhoywegen, Dominique Sluijsmans, Gino Kamp, Daniel Muijs en Paul Kirschner. 

Effectieve didactiek besproken in 12 bouwstenen. Alles vanuit “wat we weten wat werkt” en gemakkelijk toepasbaar in de onderwijspraktijk. Ook van dit boek is de digitale versie gratis te downloaden.

3. Expliciete Directe Instructie 2.0 – John Hollingsworth en Silvia Ybarra. Nederlandse vertaling door Marcel Schmeier. 

Dit boek geeft een heldere uitleg over het EDI model en vertaalt onderwijskundige theorieën naar een helder stappenplan. In de 2.0 versie ook aandacht voor EDI bij kleuters en het implementeren van EDI. Ook is er nu het boek Expliciete Directe Instructie in het voortgezet onderwijs!  

Drie tips als je meer wilt lezen over bepaalde specifieke ondersteuningsbehoeften (in willekeurige volgorde): 

1. De traumasensitieve school – Anton Horeweg. 

Echte must-read als het gaat over lesgeven aan leerlingen met een trauma. Het boek geeft je inzicht in de achtergrond van trauma, de uitwerking ervan in de klas en het helpt je wat jij kunt doen om leerlingen met een trauma zo goed mogelijk te begeleiden in de klas. 

2. Als hechten niet vanzelf gaat – Esther Groenewegen-Jonker.

In dit boek praktische tips en tools om kinderen met hechtingsproblemen te benaderen. Niet specifiek voor het onderwijs geschreven, maar ook voor bijvoorbeeld ouders en andere opvoeders. Met als boodschap: Kinderen met hechtingsproblemen zíj́n niet lastig, ze hébben het lastig! 

3. Geef me de 5 – Colette de Bruin. 

Een open deur wellicht. Maar deze zou in mijn ogen verplichte kost moeten zijn voor iedereen die werkt met leerlingen met autisme. In elk type onderwijs. Praktisch en vanuit een sterke wetenschappelijke onderbouwing helpt het je om inzicht te krijgen in het soms moeilijk verstaanbare gedrag van leerlingen met autisme.  

Als afsluiting drie tips als je even helemaal niets met onderwijs te maken wilt hebben in je vakantie (in willekeurige volgorde): 

1. De geheimen van de onsterfelijke Nicholas Flamel – Michael Scott.  

Een zesdelige serie over de vijftienjarige tweeling Sophie en Josh Newman. Josh verdient wat bij in de boekhandel van Nick Fleming, die eigenlijk de beroemde alchemist Nicolas Flamel is (van het onsterfelijkheids elixer). Als Nicholas ontdekt dat de tweeling een belangrijke rol gaat spelen in het redden van de aarde begint het avontuur pas echt goed. Superspannend, lekkere mix van fantasy, geschiedenis, avontuur. De sfeer is Harry Potter-ish.

2. Helen Grace serie – M.J. Arlidge. 

Ben je op zoek naar een echt goede thiller serie? Zoek dan niet verder. 11 delen met illustere titels als: Klein klein kleutertje (deel 7), Iene miene mutte (deel 1) en Kom eens gauw (deel 11). De serie draait om inspecteur Helen Grace, de beste als het gaat om het vinden van seriemoordenaars. In juli 2024 verschijnt deel 12: Leef je nog? 

3. De Hennakunstenares – Alka Joshi.  

Prachtig verhaal dat zich afspeelt in de jaren ‘50 in India, niet lang nadat de Britten er vertrokken. Lakshmi probeert zich als vrouw staande te houden nadat zij haar gearrangeerde huwelijk ontvluchtte. Als op een dag haar echtgenoot en een meisje op de stoep staan begint het gevecht van Lakshmi pas echt. Prachtig geschreven, een verhaal om helemaal in op te gaan. 

Natuurlijk snap ik heel goed, dat dit lijstje tips totaal niet de lading dekt en wellicht heb je zelf een paar geweldige boeken in je kast of in je hoofd die niet hadden mogen missen. Laat het dan vooral weten in de reacties!

Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen