Gebeurtenissen in het logboek Classroom

Gebruikersactiviteit in Classroom bijhouden

Belangrijk: U moet een van de Google Workspace for Education-versies of Google Workspace for Nonprofits hebben om toegang te krijgen tot gebeurtenisgegevens in het logboek Classroom.

Als beheerder van uw organisatie kunt u zoekopdrachten uitvoeren en actie ondernemen bij beveiligingsproblemen gerelateerd aan gebeurtenissen in het logboek Classroom. Daar kunt u een overzicht van acties bekijken om gebruikersactiviteit in Classroom te analyseren, zoals:

• veelvoorkomende activiteiten beoordelen, zoals wie een leerling heeft verwijderd uit een lesgroep of een lesgroep heeft gearchiveerd,
  • problemen met veelvoorkomende gebruikersscenario's oplossen.

Logboekgebeurtenisgegevens doorsturen naar Google Cloud

U kunt ervoor kiezen informatie over logboekgebeurtenissen te delen met Google Cloud. Als u delen aanzet, worden gegevens doorgestuurd naar Cloud Logging. Hier kunt u logboeken bekijken en erin zoeken. Ook kunt u bepalen hoe logboeken worden gerouteerd en opgeslagen.

Zoeken naar gebeurtenissen in het logboek Classroom

Of u een zoekopdracht kunt uitvoeren, hangt af van uw Google-versie, uw beheerdersrechten en de gegevensbron. U kunt een zoekopdracht uitvoeren voor alle gebruikers, ongeacht hun Google Workspace-versie.

Controle- en onderzoekstool

Als u een logboekgebeurtenis wilt zoeken, kiest u eerst een gegevensbron. Kies daarna een of meer filters voor de zoekopdracht.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu  and then  Rapporten and then Controle en onderzoekand then Gebeurtenissen in het logboek Classroom.
  3. Klik op Een filter toevoegen en selecteer een kenmerk.
  4. Selecteer in het pop-upvenster een operatorand thenselecteer een waardeand thenklik op Toepassen.
    • (Optioneel) Herhaal deze stap om meerdere filters voor de zoekopdracht te maken.
    • (Optioneel) Als u een zoekoperator wilt toevoegen, selecteert u boven Een filter toevoegen de optie AND of OR.
    • (Optioneel) Herhaal deze stap om meerdere filters voor de zoekopdracht te maken.
    • (Optioneel) Als u een zoekoperator wilt toevoegen, selecteert u boven Een filter toevoegen de optie AND of OR.
  5. Klik op Zoeken.
  6. Opmerking: Op het tabblad Filter kunt u eenvoudige parameter- en waardeparen toevoegen om de zoekresultaten te filteren. U kunt ook het tabblad Voorwaardenbuilder gebruiken, waar de filters worden weergegeven als voorwaarden met AND/OR-operators.

Tool voor beveiligingsonderzoek

Als u een zoekopdracht wilt uitvoeren in de tool voor beveiligingsonderzoek, kiest u eerst een gegevensbron. Kies daarna een of meer voorwaarden voor de zoekopdracht. Kies voor elke voorwaarde een kenmerk, een operator en een waarde.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Beveiligingand thenBeveiligingscentrumand thenOnderzoekstool.
  3. Klik op Gegevensbron en selecteer Gebeurtenissen in het logboek Classroom.
  4. Klik op Voorwaarde toevoegen.
    Tip: U kunt een of meer voorwaarden toevoegen aan de zoekopdracht of de zoekopdracht aanpassen met geneste zoekopdrachten. Zie Een zoekopdracht aanpassen met geneste zoekopdrachten voor meer informatie.
  5. Klik op Kenmerkand thenselecteer een optie.
    Ga naar het gedeelte Kenmerkbeschrijvingen hieronder voor de volledige lijst met kenmerken.
  6. Selecteer een operator
  7. Vul een waarde in of selecteer een waarde in het dropdownmenu.
  8. (Optioneel) Herhaal stap 4-7 om meer zoekvoorwaarden toe te voegen.
  9. Klik op Zoeken.
    In de onderzoekstool staan de zoekresultaten in een tabel onderaan de pagina.
  10. (Optioneel) Als u het onderzoek wilt opslaan, klikt u op Opslaan and thenvul een titel en een beschrijving inand thenklik op Opslaan.

Opmerking:

• Op het tabblad Voorwaardenbuilder worden filters weergegeven als voorwaarden met AND/OR-operatoren. U kunt ook het tabblad Filter gebruiken en eenvoudige parameter- en waardeparen toevoegen om de zoekresultaten te filteren.
  • Als u een gebruiker een nieuwe naam heeft gegeven, ziet u geen queryresultaten met de oude naam. Als u bijvoorbeeld OudeNaam@example.com de naam NieuweNaam@example.com geeft, ziet u geen gebeurtenissen gerelateerd aan OudeNaam@example.com.

Kenmerkbeschrijvingen

Voor deze gegevensbron kunt u de volgende kenmerken gebruiken als u in gebeurtenisgegevens in logboeken zoekt:

Kenmerk Beschrijving
Handelende gebruiker Het e-mailadres van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd, bijvoorbeeld de gebruiker die de lesgroep heeft gemaakt of de gebruiker die een mededeling heeft gepubliceerd.
Naam van handelende groep

Groepsnaam van de handelende gebruiker. Ga naar Resultaten filteren op Google-groep voor meer informatie.

Zo voegt u een groep toe op de toelatingslijst voor filtergroepen:

1. Selecteer Naam van handelende groep.
  2. Klik op Filtergroepen.
    De pagina Filtergroepen wordt geopend.
  3. Klik op Groepen toevoegen.
  4. Zoek een groep door de eerste tekens van de naam of het e-mailadres in te voeren. Selecteer de juiste groep wanneer deze verschijnt.
  5. (Optioneel) Als u nog een groep wilt toevoegen, zoekt u deze groep en selecteert u deze.
  6. Klik op Toevoegen als u de juiste groepen heeft geselecteerd.
  7. (Optioneel) Als u een groep wilt verwijderen, klikt u op Groep verwijderen .
  8. Klik op Opslaan.
Handelende organisatie-eenheid Organisatie-eenheid van de handelende gebruiker.
Add-on-ID Unieke ID van een add-on.
Add-ontitel Titel van de add-on.
ID add-onbijlage Unieke ID van een add-onbijlage.
Titel add-onbijlage Titel van de add-onbijlage.
Lesgroep-ID Unieke ID van een lesgroep.
Naam lesgroep Naam van de lesgroep
Rol in lesgroep Of een gebruiker leerling of docent is in een lesgroep.
Titel van lesgroepwerk De titel van het lesgroepwerk.
Type lesgroepwerk Type lesgroepwerk, zoals Opdracht of Vraag.
Datum De datum en tijd van de gebeurtenis (in de standaard tijdzone van de browser).
Document-ID Unieke ID van ingeleverd werk.
Inleverdatum Datum waarop het werk van een leerling moet worden ingeleverd.
Gebeurtenis De actie in de geregistreerde gebeurtenis, zoals Lesgroep gemaakt of Gebruiker neemt deel aan lesgroep.
Gebeurtenisbron Of de bron van de gebeurtenis uit een API komt.
ouders/verzorgers* E-mailadressen van de voogden van de leerling.
Heeft een cijfer Of ingeleverd werk een beoordeling heeft.
Getroffen gebruikers* Lijst met getroffen e-mailadressen
IP-adres Het IP-adres dat is gebruikt om in te loggen. Meestal is het adres de fysieke locatie van de gebruiker. Het kan ook een proxyserver of een Virtual Private Network-adres (VPN) zijn.
Is te laat Of ingeleverd werk te laat is.
Deelnamemethode De manier waarop een gebruiker heeft deelgenomen aan de lesgroep, bijvoorbeeld Via een uitnodiging of Via een lesgroepcode.
Post-ID Unieke ID van lesgroepwerk.
Vorige lesgroepeigenaar E-mailadres van de vorige lesgroepeigenaar.
Inleverstatus Inleverstatus van lesgroepwerk, bijvoorbeeld Gemaakt, Ingeleverd, Teruggegeven, Teruggehaald door leerling of Bewerkt door leerling na inleveren.
* U kunt geen rapportregels maken met deze filters. Meer informatie over rapportregels versus activiteitsregels

Opmerking: Als u een gebruiker een nieuwe naam heeft gegeven, krijgt u geen zoekresultaten met de oude naam. Als u bijvoorbeeld OudeNaam@example.com verandert in NieuweNaam@example.com, krijgt u geen resultaten voor gebeurtenissen met OudeNaam@example.com.

Gegevens filteren op lesgroepgebeurtenissen

Als u gegevens wilt bekijken over het lidmaatschap, de gebeurtenissen of het werk van lesgroepen, filter dan op gebeurtenis en selecteer een gebeurteniswaarde.

1. Open de gebeurtenissen in het logboek zoals hierboven beschreven in Gebeurtenisgegevens in het logboek Classroom openen.
  2. Klik op Een filter toevoegenand thenGebeurtenis.
  3. Selecteer de operator.
  4. Selecteer een waarde in het dropdownmenu.
  5. Klik op Toepassen.

Gegevens exporteren naar BigQuery

Belangrijk:

• Hiervoor moet u een Education Standard- of Education Plus-account hebben.
  • Uw beheerder moet de optie om te exporteren aanzetten.

Zo exporteert u de gegevens naar BigQuery:

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.
    Log in met uw beheerdersaccount, niet met uw persoonlijke Gmail-account.
  2. Klik links op Rapporten en dan BigQuery Export.

Gebeurtenisgegevens in het logboek beheren

Kolomgegevens in de zoekresultaten beheren

Je kunt instellen welke gegevenskolommen worden getoond in de zoekresultaten.

1. Klik rechtsboven in de tabel met zoekresultaten op Kolommen beheren .
  2. (Optioneel) Als je huidige kolommen wilt verwijderen, klik je op Verwijderen .
  3. (Optioneel) Als je kolommen wilt toevoegen, klik je naast Nieuwe kolom toevoegen op de pijl-omlaag  en selecteer je de juiste gegevenskolom.
    Herhaal de stappen indien nodig.
  4. (Optioneel) Als je de volgorde van kolommen wilt wijzigen, versleep je de kolomnaam.
  5. Klik op Opslaan.

Zoekresultaten exporteren

U kunt zoekresultaten exporteren naar Google Spreadsheets of naar een csv-bestand.

1. Klik bovenaan de tabel met zoekresultaten op Alles exporteren.
  2. Voer een naam in and then klik op Exporteren.
    De export wordt onder de tabel met zoekresultaten weergegeven, onder Actieresultaten exporteren.
  3. Klik op de naam van de export om de gegevens te bekijken.
    De export wordt geopend in Google Spreadsheets.

De exportlimieten zijn verschillend:

• Er kunnen in totaal niet meer dan 100.000 rijen met zoekresultaten worden gemaakt in een export (behalve bij zoekopdrachten in Gmail-berichten, die beperkt zijn tot 10.000 rijen).
  • Als u de tool voor beveiligingsonderzoek gebruikt, kunnen er in totaal niet meer dan 30 miljoen rijen met zoekresultaten worden gemaakt in een export (behalve bij zoekopdrachten in Gmail-berichten, die beperkt zijn tot 10.000 rijen).

Zie Zoekresultaten exporteren voor meer informatie.

Wanneer en hoelang zijn gegevens beschikbaar?

Acties uitvoeren op basis van zoekresultaten

Activiteitsregels maken en meldingen instellen
  • U kunt met rapportregels meldingen instellen op basis van logboekgebeurtenisgegevens. Ga naar Rapportregels maken en beheren voor instructies.
  • U kunt acties in de tool voor beveiligingsonderzoek automatiseren en meldingen instellen door activiteitsregels te maken. Zo kunt u beveiligingsproblemen efficiënter voorkomen, opsporen en oplossen. Als u een regel wilt instellen, stelt u voorwaarden in voor de regel en geeft u op welke acties er moeten worden uitgevoerd als aan de voorwaarden wordt voldaan. Ga naar Activiteitsregels maken en beheren voor meer informatie en instructies.

Acties uitvoeren op basis van zoekresultaten

Nadat u een zoekopdracht heeft uitgevoerd in de tool voor beveiligingsonderzoek, kunt u acties uitvoeren op de zoekresultaten. U kunt bijvoorbeeld een zoekopdracht uitvoeren op Gmail-logboekgebeurtenissen en daarna de tool gebruiken om specifieke berichten te verwijderen, berichten in de quarantaine te plaatsen of berichten naar de inbox van gebruikers te sturen. Ga naar Acties uitvoeren op basis van zoekresultaten voor meer informatie.

Uw onderzoeken beheren

De lijst met onderzoeken bekijken

Klik op Onderzoeken bekijken  om een lijst te bekijken van de onderzoeken waarvan u de eigenaar bent en die met u zijn gedeeld. In de lijst met onderzoeken staan de naam, beschrijving en eigenaar van de onderzoeken, en de datum waarop de onderzoeken voor het laatst zijn gewijzigd.

In deze lijst kunt u acties uitvoeren op elk onderzoek waarvan u de eigenaar bent, bijvoorbeeld een onderzoek verwijderen. Vink het vakje aan voor een onderzoek en klik op Acties.

Opmerking: Direct boven de lijst met onderzoeken kunt u onder Snelle toegang recent opgeslagen onderzoeken bekijken.

Instellingen instellen voor onderzoeken

Klik als hoofdbeheerder op Instellingen  om het volgende te doen:

• De tijdzone voor uw onderzoeken wijzigen. De tijdzone wordt toegepast op zoekvoorwaarden en resultaten.
  • Beoordeling vereisen aan- of uitzetten. Ga naar Vereisen dat bulkacties worden beoordeeld door een reviewer voor meer informatie.
  • Content bekijken aan- of uitzetten. Met deze instelling kunnen beheerders met de juiste rechten content bekijken.
  • De instelling Reden voor actie aanzetten aan- of uitzetten.

Zie Instellingen instellen voor onderzoeken voor instructies en meer informatie.

Onderzoeken delen, verwijderen en dupliceren

Als u zoekcriteria wilt opslaan of deze met anderen wilt delen, kunt u een onderzoek maken en opslaan, en het daarna delen, dupliceren of verwijderen.

Ga naar Onderzoeken opslaan, delen, verwijderen en dupliceren voor meer informatie.