Fil dels
Apunts
Comentaris

Copio i enganxo la nota que han preparat des d’Atictes per fer difusió de la propera Ebre Lan Party:

 

Des d’Atictes busquem aquelles persones que estan disposades a marcar el futur d’Internet a les Terres de l’Ebre.

Ets dels que els hi va fer ràbia no ser el primer que va fer el bloc del seu poble? Haguessis volgut entrar a Facebook abans que les teves amistats? Ara tens l’oportunitat d’ajudar a canviar en gran manera els hàbits i costums de les Terres de l’Ebre des de fora de les xarxes socials d’Internet.

Com és habitual, Atictes prepara una nova activitat per difondre les TIC, i perquè enganyar-nos, per passar-ho bé!!!

Aquest cap de setmana fem l’Ebre Lan Party a Santa Bàrbara que durarà tot un dia sencer. Els que sou seguidors/es ja ho sabeu, l’esdeveniment reuneix un grup de persones amb els seus ordinadors per jugar, compartir i intercanviar informació.

L’edició d’enguany dedicarà la tarda del dissabte als programadors i programadores amb un interessant taller per fer aplicacions per a Android. Si una empresa es vol dedicar a la programació, el seu gran futur passa per les aplicacions mòbils. Ho aprendrem de la mà d’EbreAndroid i TarracoDroid

Però la gent menys tècnica també tindrà oportunitat d’aprendre coses, concretament el diumenge al matí ens parlaran de guifi.net. Ens explicaran com podem compartir d’una forma molt innovadora l’Internet de casa col·laborant en una xarxa oberta, lliure i neutral (a la xerrada ens donaran detalls de què significa tot això).

Amb l’Ebre LAN Party, Atictes pretén col·laborar en el descobriment de futurs pioners i pioneres de la Internet a les Terres de l’Ebre i és per això que esperem que la gent del territori s’engresqui amb nosaltres i ens ajudi a difondre aquesta activitat.

Més informació i inscripcions a ebrelanparty.cat

Article inspirat en un de Jesús Ferré.

Etiquetes:

Al 2009 vaig comprar un ordinador nou per a casa i de seguida hi vaig instal·lar Ubuntu, que és el que utilitzo habitualment. Però com que era una màquina nova, no vaig voler treure-li el S.O. original durant un temps. Fa ser força fàcil perquè el disc d’Ubuntu m’ho va posar molt fàcil i només em va caler seguir les indicacions. Em va quedar per una part el S.O. orginal, per una altra part Ubuntu i per una altra part els documents accessibles des de tots dos.

Em funciona genial, i per això al cap d’un temps vaig pensar que si funciona bé a casa, també a la feina.

Però em vaig quedar amb un pam de nassos perquè en aquell ordinador el disc d’Ubuntu no em donava l’opció automàtica, així que tocava particionar manualment i en haver creat la partició de forma manual, no em permetia utilitzar-la.

On era el Problema?

Els discs durs només permeten un màxim de quatre particions primàries. Així que si tens una partició per al S.O., una altra per al recovery o garantia, una altra per al que sigui i una altra per als documents, ja no en pots tenir cap més. La propera que crearàs s’assignarà com a “espai no utilitzable”.

Ara bé, els discs poden contenir una partició extesa la qual pot subdividir-se en múltiples particions lògiques. És en particions lògiques on tinc els documents i l’Ubuntu.

Sembla que a la majoria de màquines, quan s’han creat tres particions primàties, la quarta s’assigna automàticament com a partició extesa. Però és evident que no en tots els casos ;-)

Com crear una partició extesa des de Windows?

Així que vaig intentar crear una partició extesa des de l’administrador de discs de Windows però era com haver arribat a un carreró sense sortida, no hi havia forma de trobar-hi cap opció vàlida.

Però no sóc persona que es rendeixi fàcilment, així que vaig estar cercant a tort i a dret i finalment es va fer la llum amb aquest vídeo tutorial que mostra com fer-ho pas a pas:

  1. Des de l’administrador de discs, sobre una partició existent “reduim” al màxim i així aconseguim “espai no assignat”
  2. Executem el programa “diskpart” des de terminal
  3. Usem “disk list” per veure les unitats del PC. Normalment, sortirà una única unitat de Disc 0.
  4. Usem “select disk 0″ per seleccionar-lo
  5. Usem “create partition extended” per crear la partició extesa
  6. Tornem a l’administrador de discs per donar format ntfs a la part que volem assignar als documents. Deixarem una part lliure per instal·lar-hi Ubuntu.

Ara ja podem instal·lar Ubuntu

Amb el disc Ubuntu, triarem la instal·lació manual i ens portarà a una pantalla on veurem totes les particions del disc i l’espai lliure.

  1. Fem clic a l’espai lliure i seleccionem el botó “change”
  2. De tot l’espai que ens dóna, agafem una part petita (1 o 2 Gb) i li diem que l’assignem com a “swap”.
  3. Quan estarà fet ens retornarà a la pantalla amb les particions. Fem clic a l’espai lliure i seleccionem el botó “change”
  4. Agafem tot l’espai que ens dóna (o el que vulguem) i l’assignem com a “ext4” (pot ser que digui “journaling”). Ens demana un “mount point” li diem “/”.
  5. Quan ens retorni a la pantalla de les particions, seleccionem la partició “ext4” per instal·lar-hi Ubuntu i continuar amb el wizard.

I bé, ho he aconseguit! Ja tinc Ubuntu. Sóc feliç :-)

Tip extra

A mesura que anem fent upgrades a Ubuntu, el Grub es va omplint de línies. Per eliminar les més antigues, que ja no usem i es converteixen en scrap visual, aquest apunt de how-to geek ens mostra com fer-ho. Per eliminar opcions antigues de kernel, podem fer-ho mitjançant Synaptic. Per eliminar un altre tipus de línies caldrà modificar l’arxiu que hi ha a /etc/grub.d. i seguir les instruccions de how-to geek.

És clar que si de tant en tant el que fem és reinstal·lar Ubuntu manualment, el Grub quedarà net  ;-)

Etiquetes:,

Recordo prou bé la primera vegada que vaig intentar aprendre alguna cosa de memòria. Era petita, a l’escola ens van donar una oració religiosa i ens van dir que l’havíem d’aprendre de memòria perquè al dia següent ens la preguntarien.

A aquella edat suposava que el meu pare ho sabia tot, tot i tot. Així que tan aviat com vaig arribar a casa li vaig dir: “Papa, dis-me com se fa per aprendre les coses de memòria” i ell em va dir que calia repetir-ho diverses vegades. Als cinc minuts havia tornat perquè la cosa no anava bé. El meu pare em va maldar perquè no m’estava esforçant i jo contestant-li que no, que allò no funcionava. Ell va començar a posar-se nerviós. Jo també em vaig posar nerviosa. I ja em tenia plorant quan se li va ocórrer explicar-me el significat de les frases. Això ho va canviar tot, jo em vaig calmar i l’esforç del meu pare em va donar seguretat i em va convèncer totalment.

M’arriben aquests records en veure el programa 64 de Redes: La revolución educativa, que cerca en la ciència algunes propostes per millorar l’educació i cap al minut 12 ens explica que es poden aprendre habilitats fonamentals per a l’aprenentatge i millorar la memòria i la capacitat d’atenció.

L’atenció, la reina del ball a la web, l’única que no creix en entorns d’abundància. En realitat sembla que l’abundància i velocitat ens porten al mínim esforç, a reflexionar menys i posar menys atenció. O això ens pensàvem. Caldrà veure què passa si algun dia s’avança en l’aplicació de les investigacions científiques.

Etiquetes:, , , , ,

Aquesta vegada, les Jornades organitzades per l’associaió Atictes no es faran aquí per primera vegada, però que sigui perquè comptarem amb Richard Stallman, fundador del Moviment del software lliure, sense el qual no estaria ara treballant amb el meu estimat Ubuntu, ho compensa.

A continuació copio i enganxo la nota de premsa. Inscriviu-vos-hi:

àtic 2a 2010, de l'analògic al digital (banner)Enguany, l’associació Atictes i la Universitat Rovira i Virgili organitzen les VII Jornades “àtic 2a” sobre TIC. Aquest cop, analitzaran l’evolució que estem fent els usuaris des del món analògic al digital i explicaran com ens comportem en ambdós entorns. L’esdeveniment tindrà lloc l’1 de Juliol a Tarragona i la inscripció és gratuïta.

En aquesta edició de les “àtic 2a” comptaran amb la presència de Richard Stallman, reconegut mundialment per ser el fundador del Moviment del software lliure i del projecte GNU. El Sr. Stallman explicarà quina és la clau per disposar d’una societat digital lliure tot fomentant la inclusió de les persones en un món digital bo.

Les jornades es completaran amb les ponències “Pares analògics i fills digitals” de la Doctora Mar Camacho i “Protegir (o no) la nostra identitat a internet” de David Comuñas. Els ponents analitzaran al llarg de tot el dia la importància de l’evolució social des d’un món analògic cap a un model digital on tothom està connectat, de manera gairebé immediata i constant, amb tot allò que l’envolta. Per tant, les ponències esdevindran interessants tant per a empreses com per a particulars de qualsevol àmbit i edat, donat que la inclusió digital afecta a tothom per igual. A més a més, totes les ponències tindran un marcat caràcter didàctic i social, per la qual cosa no caldrà disposar de coneixements previs sobre Internet o qualsevol aspecte tècnic relacionat amb la informàtica.

Com sempre, les “àtic 2a” es podran seguir en directe per Internet a través dels següents mitjans:

Els membres d’Atictes Jesús Ferré i Xavier Miró han preparat el següent vídeo que explica el grafisme triat en aquesta ocasió i la filosofia que es desprèn del programa de les jornades:

Per inscriure-us i obtenir més informació visiteu http://atic2.cat/.

Etiquetes:,

Orgull Friki 2010

Com cada any, acudim a la cita més friki de tots els temps. Segons la convocatòria de Jaume al Basar, enguany va de sèries, pel que no puc deixar de portar aquí als cinc personatges que més em fan pixar de riure, els protagonistes de la sèrie The Big Bang Theory.

Que passeu un bon dia, amics, salut, frikisme i bon humor!

Nota de premsa de l’Ebrebloc 2010:


La quarta trobada de Blocaires Ebrencs tractarà enguany el podcast en català, la protecció de les dades personals a la xarxa i l’ús d’internet per part d’entitats culturals i moviments socials. A banda, Ernest Benach presentarà #Política 2.0
La quarta trobada de Blocaires Ebrencs mou les dates per coincidir amb la diada d’Internet

L’Ebrebloc serà enguany els dies 15 i 19 de maig, amb l’objectiu d’apropar la quarta edició de la trobada de l’associació Blocaires Ebrencs amb el Dia Mundial de les Telecomunicacons i la Societat de la Informació. En aquest sentit, la diada d’Internet se celebrarà arreu del planeta el proper dilluns, 17 de maig.

La primera jornada, aquest dissabte, tindrà lloc a la sala polivalent de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, a partir de les 9.45 hores. Enguany, la primera de les xerrades temàtiques anirà a càrrec de l’editor Jaume Llambrich, que pronunciarà la conferència El podcast en català (10.00 hores). Tot seguit, després d’una pausa, David Comuñas serà l’encarregat de pronunciar la segona de les xerrades temàtiques, titulada Protegir (o no) la nostra informació a la xarxa (11.15 hores).

La jornada de dissabte es tancarà amb una taula rodona sobre blocs, entitats i culturals i moviments socials, amb la participació de Jordi Jordan (president d’Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa); Guillem Arguelich (responsable de la Casa de l’Aigua de Tortosa i membre de la coordinadora L’Ebre Decideix); Josep Boldó (Plataforma en Defensa de l’Ebre) i Lluc Ulldemolins (Casal Aixumara). La taula rodona, que començarà a les 12.00 hores, estarà moderada pel periodista i blocaire Gustau Moreno.

Ernest Benach presenta el llibre #Política 2.0

D’altra banda, la segona jornada de l’Ebrebloc tindrà lloc el dimecres 19 de maig, a partir de les 20.00 hores, a la seu de la Cambra de Comerç de Tortosa. L’acte central d’aquesta jornada serà la presentació del llibre #Política 2.0, que acaba de publicar el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach. La presentació anirà a càrrec del videoblocaire Jesús Ferré, i comparà amb la presència del president de la Cambra de Tortosa, José Luis Mora; del delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, i del mateix autor del llibre, Ernest Benach. Aquest acte està organitzat per Blocaires Ebrencs, Atictes i la Cambra de Comerç de Tortosa, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa.

Més informació a www.ebresfera.cat
Cartell en pdf : Cartell Ebrebloc 2010

Diners i consciència

Divendres a la tarda em vaig allargar a la Biblioteca de Roquetes, on Joan Antoni Melé va presentar el seu llibre Dinero y Conciencia ¿A quién sirve mi dinero?

Joan Antoni va començar parlant dels problemes que ens afecten a tots i el que estem anomenant “crisi”. Ho va fer amb un enfocament que em va recordar una mica el post de fa uns mesos sobre la tècnica de judo davant la crisi. Va presentar els diferents poders i institucions no com a “culpables” sinó que tenen part de responsabilitat, són en part responsables de la situació actual, com també tots i cada un de nosaltres de forma individual.

Els seus arguments no només van sacsejar les consciències dels que érem presents, amb exemples del que impliquen algunes de les nostres decisions i el que molt probablement financien els nostres diners. La part més interessant va ser que també ens va presentar propostes per actuar cada un de nosaltres dintre de les nostres possibilitats i iniciar un canvi. M’agrada aquest enfocament perquè, la veritat, encara que els canvis per part dels més poderosos tinguin més repercussió, també són més difícils perquè han de superar més obstacles que impedeixen portar-los a terme, mentre que les accions individuals només depenen de cada un de nosaltres i la nostra determinació per fer allò que cal fer.

També ens va parlar de l’entitat que dirigeix, Triodos Bank, que es defineix com una “banca ètica” i que realitza la seva aportació en els següents aspectes entre altres:

  • Transparència garantida en les seves inversions, totes publicades a la seva web
  • Inversions en projectes amb marcat enfocament social i ecològic
  • Model organitzatiu que dificulta un canvi de principis i evita l’adquisició per part de tercers
  • Especial atenció als empleats i els seus valors i ètica

D’altra banda, em va cridar l’atenció que ens digués que Catalunya s’ha frenat molt més que la resta d’Espanya, pel que els està costant trobar projectes en els que invertir i de fet en aquests moments els estan cercant activament.

Per suposat, entre els diferents projectes poden estar els relacionats amb ecoturisme, turisme sostenible, turisme responsable, turisme just, etc.

Etiquetes:, , , ,

The tired brain
Creative Commons License photo credit: jModus

Fa uns dies, Julen ens presentava una situació (i una enquesta) en la que una persona que es deia Ángel treballava en una empresa i portava una màquina. Durant la setmana la màquina es va espatllar i Àngel havia intentat arreglar-la en va. Però el dissabte al matí, que havia sortit al bosc per gaudir de la natura, va descobrir finalment com arreglar definitivament la màquina.

En l’enquesta, Julen preguntava si Àngel estava treballant aquell dissabte al matí a la muntanya o no. Amb els resultats de l’enquesta a la mà, totalment dividits, sembla evident que portem força malament la inclusió del treball intel·lectual en el nostre sistema.

En un altre apunt de Raúl Hernández, en què pregunta si de forma general el coneixement és de l’empresa, trobem una posició força definida. Parteix de la presa de que algunes empreses “pretenden gestionar el conocimiento de los trabajadores como si fuera una propiedad exclusiva de la compañía” i posa com a exemple una clàusula de contracte habitual.

Tanmateix no es pot portar a terme tal com ho enfoquen ja que, “No se puede controlar la mente de un empleado para saber qué ideas está desarrollando, cuáles nos cuenta, cuáles se guarda, cuáles tienen un origen en la empresa y cuáles tienen un origen en el libro que venía leyendo en el metro“.

En els comentaris de l’apunt trobem la idea de que en realitat l’única forma de medir el treball intel·lectual és el resultat. I Raúl sostè que l’única forma de fomentar-lo és donar més llibertat als treballadors del coneixement, donar-los totes les facilitats i el màxim suport en la seva creativitat.

Em sembla que té total la lògica del món. M’agradaria trobar un exemple. La setmana passada a FITUR vaig tenir la sort de conèixer moltes persones interessants. No crec equivocar-me si dic que totes són treballadors del coneixement. Algunes amb ocupacions especialment creatives, com Gaby Castellanos, CEO de Sr.Burns i una persona amb molta simpatia i bon humor, que els contagia al seu voltant. Juan Sobejano li va fer una entrevista en MindProject de lectura molt recomanable. En relació amb el que estem comentant, porto el següent paràgraf:

Pregunta: ¿por qué es tan importante el humor en vuestro trabajo y en vuestros proyectos?

Respuesta: Porque seríamos muy infelices si SrBurns fuese una empresa rígida, seria y sin buen rollo. La mejor forma de hacer nacer la creatividad es en un entorno amable, divertido, donde se pueda jugar y aprender. Y esto sin buen humor es imposible.

Podem pensar que el control i la gestió tradicionals han donat molt bons resultats amb el treball físic, mesurat en hores i esforç aplicat. Però el treball intel·lectual és diferent i no solament no es pot mesurar igual sino que no es pot motivar de la mateixa forma.

Tanmateix, tornant al post de Julen amb l’enquesta sobre la feina d’Àngel, ens adonem que en realitat és molt difícil de trobar exemples de treball en què només calgui esforç físic. En qualsevol feina cal resoldre situacions, problemes relacionats amb el dia a dia en què les persones apliquem el nostre coneixement. Únic i personal.

Etiquetes:, ,

Decàleg per a emprenedors amb bloc

Aquesta setmana m’he trobat amb diversos blocs parlant sobre la forma de superar les crítiques que reps sobre el teu negoci. Es tracta d’una foto de Ivan en el bloc The Art of Nonconformity, un post convidat en el bloc de David Risley, escrit per Frank Angelone, fundador de Social Tech Zone i un article de Pamela Slim, autora de Escape from Cubicle Nation: From Corporate Prisoner to Thriving Entrepreneur.

Anem a fer un decàleg am el millor dels tres i el publiquem en sharisme sincronitzat amb Yoriento, però aquesta vegada amb versions diferents, així que et recomano que també llegeixis la versió d’Alfonso: Emprendedores, 10 ideas para aprovechar las críticas a tu negocio.

Per cert, les crítiques en aquest apunts són benvingudes 😉

Nous emprenedors

Si treballes per a una gran empresa i algú odia el producte de la teva empresa, potser que no t’agradi gaire, però probablement no t’alterarà el son. Però la primera vegada que rebis una crítica dura com emprenedor, pot ser com una estomacada. Qualsevol crítica pot sentar com un atac personal. Et destruirà si ho permets.

Pot arribar d’un client que està molt insatisfet amb el teu servei. O d’un empleat que et diu el que realment pensa de les teves habilitats directives. O d’algú que fa una revisió integral del teu produccte. O un comentari en el bloc de destrossa les teves idees i diu que tens un nas massa gros.

La majoria de la gent té una d’aquestes dues reaccions: enfadar-se o replegar-se en posició fetal. Cap de les dues ajudarà perquè cal donar la benvinguda als comentaris i les crítiques si vols desenvolupar un negoci viable. Aquesta foto ens donarà una idea del que estem parlant:

turn-around-and-watch

Hi ha moltíssima gent allà fora que et diran que no ho pots fer. El que has de fer és girar-te i dir “mireu-me”.

Vaja tècnica de judo, no? Aquesta és l’actitud, oi?

Et presentem deu idees per ajudar-te a aconseguir-la:

  1. No et deixis influenciar pels extrems. Intenta no entusiasmar-te excessivament quan la gent et doni elogis desmesurats. De la mateixa forma, intenta no alterar-te quan rebis crítiques brutals. Has de tenir una idea clara de tu mateix@ i mantenir l’enfocament en el que és el teu negoci i la forma en què ofereixes valor als teus clients. Si tractes de complaure a fans envalentonats, pots ser víctima de la paràlisi intentant ascendir a un estàndard impossible. Si tractes de complaure als teus detractors i “corregir” el que ells creuen que està malament, no seràs tu mateix@.
  2. Apren a seleccionar. Agafa un comentari difícil, selecciona les parts que poden ser útils o que contenen alguna veritat i rebutja la resta. La forma més fàcil de fer-ho és preguntar-te, “Quina part d’aquest comentari em farà millor, em posiciona millor en el mercat i em donarà més orgull pel que faig si l’aplico?” Queda’t amb aquesta part del comentari i oblida la resta.
  3. No matis al missatger. Els lectors de blocs poden ser extraordinàriament directes amb els seus comentaris. Algunes persones són sezillament mesquines i fan atacs personals a més a més de criticar les teves idees. Si alguna vegada reps un d’aquests comentaris, el teu primer impuls pot ser donar una resposta mordaç, carregada de renecs. No ho facis. No resoldrà res que engeguis algú que és obvi que intenta provocar-te. Podries fins i tot animar-lo a que continui publicant atacs personals. Punxa un coixí, escriu una resposta lletja per esborrar-la a continuació, o imprimeix el comentari que has rebut i crema’l a mode de cerimònia.
  4. Formula preguntes. Quan algú intenti desmuntar-te la teva filosofia per créixer i fer diners del teu negoci, no et desanimis. Tot i que no coneguis la resposta el millor que pots fer és PREGUNTAR! Jo sempre pregunto a la gent quse ha portat a terme alguna cosa com ho puc implementar en el meu negoci. Sempre mostren bona voluntat per ajudar i t’ajudaran a superar les crítiques.
  5. Concentra’t en els teus clients. Els crítics no desapareixeran de la teva vida ni tan sols quan la teva empresa hagi reeixit fins al punt que esperaves, però si tu i els teus clients esteu feliços i satisfets amb el que ofereixes, aquesta és la clau! No pots complaure a tothom i de vegades els crítics del que fas no estaran mai satisfets i no poden manar en el teu negoci… manen els teus clients i tu portes el vaixell.
  6. Aporta valor des del primer dia. Confia en tu mateix@ amb qualsevol cosa que emprenguis. Si vols treure’t de sobre els crítics, has de tenir certesa i saber que el que fa el teu negoci marcarà la diferència o solucionarà algun problema. La gent vol resultats i tot i que els resultats ambiciosos no són immediats, hauràs de donar-los alguna cosa bona des del començament que faci que en vulguin més.
  7. Vigila les teves finances. Tracta de recordar que la majoria de crítics s’autodenominen “realistes”. Des de quan muntar el teu propi negoci no és quelcom real! La majoria de la gent està acostumada a treballar per a algú i que els paguin cada mes. No comprenen que aquesta vida no és per a tothom. No visquis per als crítics, viu per a tu mateix@. Has de ser feliç, però fes-ho raonablement de forma que puguis pagar les teves factures!
  8. Accepta el risc. Els crítics són els que et diuen que evitis arriscar-te. No creuen que sigui possible, per tant sota el seu punt de vista, no es pot fer. No els creguis ni per un segon. Has de posar tot el teu cor i tot el teu esforç en alguna cosa si vols veure com el teu negoci reeix.Tracta el teu negoci com tractaries qualsevol altra feina per fer diners. Has de dedicar-hi temps per veure resultats. Sí, portar el teu propi negoci comporta riscos, però ofereix una major recompensa! Si no penses assumir riscos amb el teu propi negoci mai no podràs reeixir realment.
  9. Apren la importància de les crítiques. En realitat VOLS crítiques! Les crítiques mostren que la gent vol comentar el que estàs fent per què ho vegi tothom. Si no tinguessis crítiques, el teu negoci seria inexistent. Així que no sempre són quelcom dolent i has de considerar als crítics com a quelcom positiu del teu negoci. Fann que vulguis fer-ho millor i demostrar-los que estaven equivocats.
  10. Tu ets el pitjor crític. Tots nosaltres tenim un crític interior que ens ens xiuxiueja quan intentem coses noves, “Qui t’has cregut que ets per gestionar un negoci?” “Tu et fas dis escriptor@?” Sigui el que sigui el que facis en la teva vida, tu sempre seràs dur@ am tu mateix@. Això és especialment cert per a les persones que són el seu propi cap. Tu sempre esperaràs més de tu mateix@, i això és bo. Has d’apuntar sempre al més alt. Però de vegades, és o retrocedir una passa i mirar el que has aconseguit juntament amb la persona que tens al teu costat. Quan creus que li manca alguna cosa al teu producte pot ser que als teus clients els encanti i és aquí on no has de permetre que les teves pròpies críttiques s’enduguin el millor de tu mateix@. Queda’t amb el que funciona i endavant. Creu en tu mateix@ i el que fas i el teu negoci reeixirà.

Com més ambiciós sigui el teu negoci, més crítiques negatives rebràs. Si aprens a portar-ho amb desimboltura i elegància, res t’impedirà aconseguir els teus objectius.

Fa uns dies em va enviar Alfonso un post del blog OpenAds amb el títol 137 Trucos para la pequeña empresa en Twitter, amb un llistat d’estratègies recollides en un PDF en anglès, Collection of 137 Small Business Twitter Tips, i ens va semblar que seria bona idea compartir-ho en sharisme sincronitzat. Així que ho publiquem alhora aquí i a Yoriento: Trucos para las empresas 2.0 en Twitter.

No us preocupeu, no anem a traduir el llibre sencer amb els 137 consells, només farem un petit resum i destacarem alguns petits trucs que hem triat.

El llistat s’ha realitzat de forma col·laborativa mitjançant sis preguntes fetes a diversos usuaris Twitter amb empresa.

Twitter Bling
Creative Commons License photo credit: monkeyworks illustration

Pregunta #1 – Com aconsellaries a altres empreses començar a Twitter?

No hi ha consens sobre si cal enfocar-se exclusivament en temes del negoci o si cal posar-hi també altres temes, afegir coses personals o evitar-les, les opinions estan dividides.

Però si una cosa té clara tothom és que no hem de seguir de forma massiva ni reciprocar sense més, sinó que cal triar als que seguim.

Pregunta #2 – Quina és la forma correcta (o la incorrecta) de promocionar l’empresa a Twitter?

No queda clar que sigui bona idea començar promocionant l’empresa a Twitter i, tot i que alguns diuen que fer concursos pot ser magnífic, hi ha moltes veus que adverteixen que abans que res cal participar, resultar d’ajuda i ser útils per als altres i fins i tot hi ha qui ens recorda que estem parlant d’una xarxa social, no comercial. La regla d’or: no parlar només de nosaltres i els nostres productes.

Pregunta #3 – Quien és el teu consell #1 en etiqueta Twitter per a propietaris de petits negocis?

Heus aquí els dos consells més repetits i reiterats. Un vàlid en qualsevol context i situació: posar  als altres primer y nosaltres en segon pla (que no ens hagin de dir allò de “l’ase al davant per què no escapi :-)  “). A més a més, si només parlem de nosaltres ens podrien classificar com a spammers.

I el consell número 1 és específic per a Twitter: oblidar-nos dels missatges automatitzats, ja que la gent finalment se n’adona i algunes persones ho poden veure malament.

Pregunta #4 – Quin és el teu millor consell per a que ens repiulin?

No queda clar si és bona idea o no demanar el RT. Hi ha qui diu que funciona com els clàssics “call to action” mentre altres desaconsellen demanar-lo directament perquè per a alguns està mal vist. On sí que hi ha unanimitat és en la necessitat d’escriure coses que paguin la pena i que la gent vulgui repetir-les.

Pregunta #5 – Com gestiones el temps a Twitter?

Podem veure dos tendències en les respostes: les que destaquen eines digitals i les que aconsellen metodologia. En les eines, els reis indiscutibles són els “clients de Twitter” com Tweetdeck, Hootsuite, etc. En les metodologies, el més aconsellat és crear el teu propi “horari” definit per dedicar-lo a Twitter.

Pregunta #6 – Quin és el teu secret millor guardat (alguna cosa que no sap tothom) per usar Twitter en negocis?

A continuació anem a traduir alguns dels millors secrets compartits en aquest llistat, tant els que responen a la pregunta 6 com a totes les anteriors.

Per començar:

Matt McGee, Small Business Search Marketing
Web: http://smallbusinesssem.com
Twitter: @mattmcgee

“Moltes petites empreses depenen de clients locals, així que és imperatiu que trobin i connecten amb usuaris de Twitter locals. Poden trobar-los gràcies a la cerca avançada de Twitter:
Twitter Advanced Search – http://search.twitter.com/advanced
Nearby Tweets – http://nearbytweets.com
Consell extra: Ja que bàsicament estarem intentant connectar amb complets desconeguts, abans de començar a contactar de forma aleatòria amb persones de la zona, m’assegura de que la meva última piulada digui quelcom semblant a “Vaig a cercar altres persones de les Terres de l’Ebre i seguir-les a Twitter.” D’aquesta forma, quan els segueixo i van a veure el meu perfil, el missatge els explica per què una persona completament estranya els està seguint.”

Rhonda Bartlett, RB Design Studio LLC
Web: http://qvinci.wordpress.com/
Twitter: @RhondaBartlett

“Segueix als líders del teu camp! Dedica un temps cada dia (o tan sovint com sigui possible) a estar all dia de les novetats de la teva indústria. Dedica temps al desenvolupament professional utilitzant enllaços piulats pels líders nacionals en la teva línia de treball.”

Linda Roeder
Web: http://lin.roeder.googlepages.com/home
“La primera vegada que l’empresa comença a Twitter, cercar altres empreses que siguin similars o que ofereixen alguna cosa que agradi als nostres clients, cal seguir-los. Els seus clients començaran a seguir-nos i podrem aconseguir tota una nova clientela d’aquesta forma.”

Marketing:

Travis Campbell, Marketing Professor
Web: www.marketingprofessor.com
Twitter: @mpdotcom
“Un dels plantejaments que m’ha resultat efectiu: en trobar un post valuós referenciat a Twitter, deixar un comentari en el post mateix, i a continuació repiular-lo. Això t’implica més amb l’autor i, al mateix temps generes una connexió més significativa amb els teus followers.”

Noah Parsons, Palo Alto Software
Web: www.paloalto.com
Twitter: @noahparsons
“A Palo Alto Software, solem usar Tweetdeck per a monitoritzar el que la gent diu sobre els nostres productes, la nostra empresa, i temes que són el fonament del nostre negoci. Nosaltres ens enfoquem principalment en la planificació empresarial, però no espemegen a cada persona que piula alguna cosa sobre escriure un pla de negoci. Això seria massa intrusiu.
Enlloc d’això, solament contactarem amb persones que fan preguntes i ens esforcem al màxim per donar bones respostes i no simplement promocionar els nostres productes.”

Daria Steigman, Independent Marketing
Web: www.steigmancommunications.com
Twitter: @dariasteigman
“La forma intel·ligent d’arribar al mercat a Twitter: No fer-ho. Enlloc d’això, dóna valor als altres. Les persones fan negocis amb persones que coneixen, que els agraden, i que respecten, i Twitter és una eina fabulosa per crear aquestes relacions.”

Etiqueta:

Robert Brady, Righteous Marketing
Web: http://righteousmarketing.com
Twitter: @robert_brady
“No enviar DMs automatitzats. Si no penses invertir uns pocs segons en escriure un missatge de 140 caràcters, jo no invertiré 5 segons ens llegir-lo.”

Lori Bourne, Montessori for Everyone
Web: www.montessoriforeveryone.com
Twitter: @loribourne
“Promociona als altres més que a tu mateix. La bona voluntat que es crea és impressionant i dóna lloc a grans oportunitats.”

Jeff White, BrightWhite
Web: http://brightwhite.ca/
Twitter: @brightwhite
“Ajuda als altres abans que qualsevol altra cosa.”

Difusió:

Vicky H, Remarkable Parents
Web: http://remarkableparents.com/
Twitter: @RemarkbleParent
“Si demanes un RT (repiulada) deixa com a mínim 15 caràcters per què la gent que repiula el teu missatge tingui espai i no hagin d’escurçar el teu missatge. Moltes vegades això pot ser la diferència entre un RT i un no RT.”

Mark Dixon
Web: http://blogs.sun.com/identity/
Twitter: @mgd
“Tres paraules: Original, Pertinent, Succint.”

Productivitat:

Martin Lindeskog, EGO
Web: http://egoist.blogspot.com/
Twitter: @lyceum
“El meu consell de gestió del temps és crear el teu propi hashtag meme o començar a seguir-ne un d’existent. Jo vaig començar amb la intenció d’escriure tres piulades de #CosesBones cada dia. No vull que es converteixi en una obligació diària, però és un bon recordatori per enfocar-me en les coses positives del dia i escriure-ho.”

Chris
“Desfes-te de la sensació de que has de llegir totes les piulades. No ho has de fer. Si vols saber què s’ha dit d’un tema determinat mentre no hi eres, fes una cerca a twitter usant hashtags o frases pertinents amb el tema per llegir les piulades relacionades.”

Sharon Trombly, RainShadow Virtual Assistance
Web: www.rainshadowva.com
Twitter: @RainShadowVA
“Per evitar que les piulades t’ocupin tot el dia, piula amb el cafè al matí, durant el descans i després breument amb el dinar. Per a algunes persones els pot ajudar un termporitzador per adherir-se a un pla. Piula al final de la jornada de treball i finalment a la nit si es vol. Quan anem a fer el llistat de coses per fer per al dia següent, incloure una nota amb recursos últils per compartir a Twitter al dia següent.”

Trucs avançats:

Bradford Shimp, All Biz Answers
Web: http://allbizanswers.com/
Twitter: @bradfordshimp
“Una de  les tàctiques avançades que uso és tenir oberta una columna de cerca a Tweetdeck (però també es pot usar Twitter Search) amb la cerca d’un terme relacionat amb la meva feina. Per exemple, tinc una columna de cerca de la frase “ajuda wordpress”. Això em permet veure piulades de gent que estan cercant ajuda amb WordPress, i si puc ajudar-los, els envio una resposta ràpida. Aquesta és una bona forma de servir d’ajuda, aconseguir nous negocis, i/o conèixer gent meravellosa amb interessos similars (que et permet construir la xarxa del teu negoci). Pot ser que et calgui intentar-ho diversos cops fins trobar el terme de cerca que millor s’adapta al teu negoci, però quan ho aconsegueixis tindràs accés a un fllux continuat de geent que estarà interessada en el que tens per dir o que necessitarà la teva ajuda.”

Michael Hartzell
Web: http://rejuvenateyourrestaurant.com/
Twitter: @michaelhartzell
“Crear una “landing page” especial per a twitter amb una benvinguda, serveis i presentació. Ofereix un missatge únic als que arriben via twitter i ajuda a resseguir als que ens visiten la ‘pàgina secreta que només els twitters coneixen’.”

Paula Belyeu, Integrity Virtual Solutions
Web: http://integrityvirtual.com/
Twitter: @pbelyeu
“Els propietaris de negocis i els seus representatns haurien de pensar en Twitter com si es tractés d’assistir a un event de networking local. Quan assisteixen a un event d’aquesta mena, per què sigui efectiu, crees relacions, escoltant-los un a un, parlant sobre els seus negocis i vice versa i després, en cas d’interessar, compres els seus productes o serveis i/o els ajudes a connectar amb partners que crearan sinergies. Usa el mateix concepte amb  Twitter:

  • Acostuma’t a llegir piulades i perfils
  • Construeix relacions
  • Interactua i involucra’t per saber més dels followers
  • Ajuda a que altres connectin amb el seu mercat objectiu o els seus partners de sinergia

A més a més, de la mateixa manera que el networking local, també precisa el seu temps, així que no hem d’usar Twitter pensant que una piulada ens farà rics… no passarà! Es tracta de construir relacions i networking!”

Si us interessa el tema, trobareu el llistat complet en el bloc original: Small Business Trends.

Etiquetes:,

Apunts anteriors »