Κυριακάτικες καλημέρες

Στον κάμπο των Μολάων 13/1/2025, του Γιάννη Τσιμπίδη 

Άντε τώρα να περιμένεις πεδινά χιόνια από τον «Μεθυσμένο»!

"Κοράκια στην Ομίχλη", του Τρύφωνα.
Το "Σιταροχώραφο με Κοράκια" είναι άλλης τέχνης καλλιτέχνη.


Πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό δυτικά της Ιρλανδίας, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ και αναμένεται να επηρεάσει με ισχυρές καταιγίδες και κυρίως θυελλώδεις ανέμους τις περισσότερες χώρες της Β-ΒΔ Ευρώπης. Στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι και πάλι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι τοπικές ομίχλες το πρωί και οι ασθενείς άνεμοι σχεδόν σε όλη τη χώρα. Πέρα από αυτά, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Α-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα.

Καλημέρα με ερωτησούλα!


 Πώς εξηγείτε τον υετό στη ΝΑ νησιωτική Ελλάδα; 


Στα μέσα ενός τυπικού χειμώνα της νέας κλιματικής πραγματικότητας!

Απίστευτη ομορφιά από την τελευταία χιονόπτωση στον Χορτιάτη! Ο καλλιτέχνης; Ποιος άλλος, ο Τρύφωνας! 


Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται ανατολικά, ενώ σχετικά υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα Β. Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στη Δ. Ελλάδα, την κεντροδυτική Μακεδονία και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Πέρα από αυτό, παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της κυρίως της Β-ΒΔ Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση το πολύ 5 μποφόρ κα η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 14 βαθμούς, αλλά στα νότια θα φθάσει του 18 βαθμούς. 

Κυριακάτικες καλημέρες!

Να γιατί στην Κόνιτσα την Τύμφη τη λέμε Γκαμήλα! Φωτ. Σταύρος Παυλόπουλος

Το επόμενο πενθήμερο με μια ματιά!

Το ρολόι - καμπαναριό του μοναστηριού της Παναγιάς Προυσιώτισσας, του Φώτη Ματραλή


Σαββατοκύριακο (18-19/1)

Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Μικρή εξασθένηση των Α-ΒΑ ανέμων. Άνοδος των μέγιστων τιμών της θερμοκρασίας και υποχώρηση της νυχτερινής - πρωινής παγωνιάς.

Εμμονή του Α-ΒΑ ρεύματος

Η φωτογραφία είναι του Τρύφωνα, οι γάτες δεν ξέρω!


Ο συνδυασμός του σχεδόν στάσιμου βαρομετρικού χαμηλού της κεντρικής Μεσογείου με τις υψηλές πιέσεις των Β. Βαλκανίων προκαλεί στη χώρα μας ΝΑ έως ΒΑ ανέμους με ένταση ως τα 7 μποφόρ. Πέρα από αυτό, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) θα σημειωθούν βασικά στην κεντρική και τη νότια ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και το Ν. Ιόνιο. 

Κακοκαιρία με… μεγαλούτσικη ουρά!

Τρύφωνος του Καλλιτέχνου!


Το σχεδόν στάσιμο βαρομετρικό χαμηλό της κεντρικής Μεσογείου εξακολουθεί να επηρεάζει τη χώρα μας, συνδυαζόμενο με τις υψηλές πιέσεις των Β. Βαλκανίων.

Χιονο-καλημέρες!

Δεν θα πάμε σαν άλλοτε, αλλά... κάπου θα πάμε!  Τρίκαλα 11-1-2017, του Νίκου Γκάγκα.

 

Νεότερα από το καιρικό μέτωπο

 


Από το παραπάνω σχήμα, στο οποίο μπορείτε να δείτε και τι εννοούσα χθες με τον όρο ισόθερμο στρώμα, φαίνεται ότι οι πιθανότητες χιονόπτωσης στα Γιάννενα είναι κατά πολύ λιγότερες σε σχέση με εκείνες της Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον από θερμοδυναμικής πλευράς. Πέρα από τις θετικές θερμοκρασίες στη χαμηλή τροπόσφαιρα, είναι μεγάλη η διαφορά T-Td. Πάντως, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η μοίρα της Κόνιτσας θα είναι καλύτερη (ασπρότερη).

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού την Κυριακή και τη Δευτέρα (12&13/1) σημειώνονται τα παρακάτω: 

Τα «ξύλινα τείχη» που θα «σώσουν» τους βόρειους -και όχι μόνο- χιονόφιλους!


 

α) Οι περιφερειακές σκάφες των χαμηλών υψών του αποκομμένου χαμηλού της κεντροδυτικής Μεσογείου (κόκκινα σύμβολα).

β)  Το σχεδόν ισόθερμο στρώμα στη χαμηλή τροπόσφαιρα πάνω από τη Μακεδονία, τη Θράκη και εν μέρει τη Θεσσαλία και την Ήπειρο.

Αρκετές ακόμη οι αβεβαιότητες για Κυριακή και Δευτέρα!

 

Κάποιοι περιμένουν να τη δουν ντυμένη στα άσπρα, αλλά και στα κόκκινα είναι πεντάμορφη.
Κουμαριά στη Δ. Αχαΐα, του Ντίνου Παρασκευόπουλου.

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Βαλτική Θάλασσα ως τη Β. Ιταλία κινείται ανατολικά, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τη Β. Αφρική και την Τουρκία. Με αυτές τις συνθήκες, στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), θα επικρατήσουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων με ένταση ως τα 5 μποφόρ και θα διατηρηθούν οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Κατά τα άλλα, το πρωί στα ηπειρωτικά θα σχηματιστούν και πάλι ομίχλες και ασθενείς τοπικές βροχές θα σημειωθούν βασικά στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο. 

Εκτίμηση πενθημέρου

 

Λευτέρης Σταθόπουλος & Ανηψιός

Τετάρτη (8/1)

Τοπικές βροχές βασικά στη Δ. Ελλάδα. Μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο. Άνεμοι νότιοι με βασική ένταση 4 με 5 μποφόρ.

Χειμώνας δεν είναι μόνο τα χιόνια στα πεδινά!

Μέρος της πλατείας της Κόνιτσας στο λιόγερμα, του Σταύρου Παυλόπουλου


Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη Βόρεια Θάλασσα, κινούμενο βορειοανατολικά, θα προκαλέσει σφοδρή κακοκαιρία με πυκνές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους στις χώρες της Σκανδιναβικής Χερσονήσου. Στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η επικράτηση Ν-ΝΔ ανέμων με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Β. Ιόνιο και ΒΑ Αιγαίο), οι τοπικές ομίχλες το πρωί κυρίως στα ηπειρωτικά, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι κατά κανόνα ασθενείς βροχές στη Δ. Ελλάδα, το Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και τη Ν-ΝΔ Κρήτη, 

Πώς αλλάζει τα πρότυπα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας η υπερθέρμανση του πλανήτη;



Βασικά, τα πρότυπα (μοτίβα) της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μεγάλης κλίμακας (πλανητικής κλίμακας) προκύπτουν από τις ασυμμετρίες στην επιφάνεια της Γης (μεγάλες οροσειρές, αντιθέσεις ηπείρων και ωκεανών και θερμοκρασιακές ασυμμετρίες της επιφάνειας της θάλασσας) και από την αντίθεση της θερμοκρασίας μεταξύ του ισημερινού και των πόλων του πλανήτη. Τις τελευταίες δεκαετίες η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει πλέον ξεπεράσει την προσθήκη ενέργειας στη θερμοδυναμική διάσταση του κλίματός μας και έχει μπλέξει με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Με άλλα λόγια, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει επηρεάσει τα πρότυπα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που προκύπτουν από το μέσο όρο των ατμοσφαιρικών κινήσεων για πολλά χρόνια. Η ανταπόκριση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μεγάλης κλίμακας στη συνεχιζόμενη θέρμανση είναι πολύπλοκη και η έρευνα συνεχίζεται, αλλά κάποιες τάσεις από τα ως τώρα ευρήματα των μελετών έχουν ανιχνευτεί.

Χωρίς μεσημβρινή ατμοσφαιρική κυκλοφορία, το κρύο της κεντροβόρειας Ευρώπης δεν κατεβαίνει στην περιοχή μας

Ο κάμπος, το χιονισμένο Βέρμιο και ο καταγάλανος ουρανός, του Γιώργου Τομπουλίδη 


Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης μεταφέρονται προς την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένων των ΒΔ περιοχών της ηπείρου μας- και προκαλούν χειμωνιάτικου τύπου κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες και τοπικές χιονοπτώσεις. Στις περιοχές της Μεσογείου οι συνθήκες είναι γενικά φθινοπωρινές. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η επικράτηση ΝΔ ανέμων, οι υψηλές για την εποχή μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας και οι ομίχλες το πρωί κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι βροχές που θα σημειωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, το Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς στις Κυκλάδες και τη Ν-ΝΔ Κρήτη θα είναι τοπικές και ασθενείς.