Η εκκλησία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα, του Σταύρου Παυλόπουλου |
Εύχομαι ακόμα από καρδιάς το 2025 να φέρει σε όλους σας
"ο έκαστος κατά διάνοιαν έχει"!
Η εκκλησία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα, του Σταύρου Παυλόπουλου |
Εύχομαι ακόμα από καρδιάς το 2025 να φέρει σε όλους σας
"ο έκαστος κατά διάνοιαν έχει"!
Τζουμέρκα, του Σωτήρη Κουτσιαύτη. |
Η περιοχή μας εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον ενισχυμένο συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια τη διατήρηση των πολύ ισχυρών ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Παράλληλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών, παροδικών χιονοπτώσεων (ορεινά-ημιορεινά) και μεμονωμένων καταιγίδων στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Η θερμοκρασία στη Β. Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς αλλά στη Δ. Ελλάδα, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φθάσει τους 14 και τοπικά τους 15 βαθμούς.
Κυνηγοί στο Χιόνι (Χειμώνας), του Πίτερ Μπρίγκελ 1565 |
Αν εξαιρέσουμε τις αγιογραφίες που απεικονίζουν
τη γέννηση του Χριστού, το έργο τέχνης που είχε την πιο καθοριστική επίδραση
στον τρόπο που βιώνουμε -ή θα έπρεπε να βιώνουμε- τα Χριστούγεννα είναι η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Καρόλου
Ντίκενς (Charles Dickens, A
Christmas Carol 1843). Ο Ντίκενς ήταν
εκείνος που ανέδειξε το πνεύμα των Χριστουγέννων, δηλαδή την προσωπική
αναγέννηση μέσω του στοχασμού, την αγάπη και την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας, την ελπίδα και την
ειρήνη στον κόσμο.
Πολυπαραμετρικός δείκτης πρόγνωσης ακραίων καιρικών φαινομένων του ECMWF για τα Χριστούγεννα και την Πέμπτη (26/12). Τα
διαβαθμισμένα σύμβολα πράσινου χρώματος είναι για τον υετό, τα διαβαθμισμένα
σύμβολα μοβ χρώματος είναι για τους ανέμους και τα χρώματα κίτρινο - σιέλ είναι
για τη θερμοκρασία.
Ο δείκτης αυτός παράγεται
από το Σύστημα Πολλαπλών Προγνώσεων (ENS) του
ECMWF και μας
δείχνει τα σημεία στα οποία προβλέπονται αποκλίσεις του ανέμου, του υετού και
της θερμοκρασίας από τις μέσες τιμές των συγκεκριμένων παραμέτρων που
προκύπτουν από την κλιματολογία του μοντέλου.
Καλά Χριστούγεννα, φίλοι
μου!
Γενική παρατήρηση
Ο καιρός θα παρουσιάσει αξιόλογες διαφορές από μέρα σε μέρα και από περιοχή
σε περιοχή, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επικοινωνία της πρόγνωσης του
τριημέρου με λίγες λέξεις. Ανά ημέρα επισημαίνονται τα παρακάτω:
Δευτέρα (23/12)
Ψυχρό μέτωπο, κινούμενο από τα δυτικά προς τα ανατολικά, θα προκαλέσει αξιόλογης έντασης βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης από τη ΒΔ Ελλάδα. Εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα στη Δ. Ελλάδα, την Α. Μακεδονία, τη Θράκη και στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές.
Οι Ν-ΝΔ άνεμοι θα πνέουν με ένταση 7 με 8 μποφόρ και ριπές ως τα 9 μποφόρ.
Η φωτογραφία είναι του Τρύφωνα |
Βαρομετρικό χαμηλό στον Κόλπο της Γένοβας, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τις ακτές της Β. Αφρικής κινείται Α-ΝΑ. Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), το σύστημα αυτό, συνδυαζόμενο με τις υψηλές πιέσεις της Τουρκίας, θα προκαλέσει στη χώρα μας: (α) ενισχυμένους ΝΔ ανέμους με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Ιόνιο, Ν. Αιγαίο) και β) βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως από τις απογευματινές-νυχτερινές ώρες στη Δ. Ελλάδα. Τη νύχτα τα φαινόμενα της Δ. Ελλάδας θα επεκταθούν ανατολικότερα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ιδιαίτερα στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας.
Εν αναμονή, του Χρήστου Τσαντήλα |
Η χώρα μας εξακολουθεί να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα την απουσία βροχών και τη διατήρηση τόσο των ασθενών ανέμων όσο και των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Πέρα από αυτά, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), οι συνθήκες θα είναι και πάλι ευνοϊκές για τον σχηματισμό πρωινών ομιχλών κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Κοκκωτοί Μαγνησίας, του Χρήστου Τσαντήλα |
Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στα ΒΔ Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στην περιοχή μας ΒΔ άνεμοι με ένταση ως τα 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), σχεδόν παντού αναμένεται ηλιοφάνεια και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής.
Από το χθεσινό κρύο πρωινό στα ημιορεινά των Καλαβρύτων, του Ντίνου Παρασκευόπουλου. |
Από πλευράς επικινδυνότητας των βροχών, θα έλεγα ότι απόψε (απόγευμα - νύχτα) χρειάζεται προσοχή στο Ιόνιο, την Ήπειρο (κυρίως τα παράκτια), την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και την Ηλεία και αύριο (Κυριακή) στα νησιά Α. Αιγαίου και δευτερευόντως στα Δωδεκάνησα, τη Ν-ΝΔ Κρήτη και τις Κυκλάδες.
Σύμφωνα με
τον ορισμό που δόθηκε το 1992 στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, «Κλιματική
αλλαγή (climate change) είναι
αυτή που αποδίδεται άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπινη δραστηριότητα που μεταβάλλει τη
σύνθεση της ατμόσφαιρας του πλανήτη και η οποία προστίθεται στις φυσικές
κλιματικές διακυμάνσεις που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια συγκρίσιμων χρονικών
περιόδων». Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η κλιματική αλλαγή αναφέρεται στην
αύξηση της θερμοκρασίας της Γης λόγω της υπερσυγκέντρωσης των αερίων του
θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Ακαδημαϊκοί και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές θεωρούν ότι η «κλιματική αλλαγή»
είναι ένας αδύναμος όρος για να περιγράψει τα όσα συμβαίνουν στο κλίμα του
πλανήτη και θέλοντας να εκφράσουν τον επείγοντα χαρακτήρα της κρίσιμης
κατάστασης χρησιμοποιούν τους όρους «κλιματική κρίση» (climate crisis) ή «κλιματική έκτακτη ανάγκη»(climate emergency). Αναμφίβολα, οι όροι αυτοί ενέχουν και ένα είδος θυμού
λόγω της απάθειας του ευρύτερου κοινού απέναντι στην κλιματική αλλαγή, η οποία
ως όρος στερείται της έννοιας μιας επείγουσας κατάστασης.
Οι ροδακινιές της Πέλλας με φόντο το Καϊμακτσαλάν και στην κολόνα "ένας αετός καθότανε", του Line Squall |
Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Α. Ουκρανία ως τη Ν. Αδριατική κινείται ανατολικά. Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), με τη διέλευση του μετώπου αυτού από τη Β. Ελλάδα, στην περιοχή μας σταδιακά θα επικρατήσουν Β-ΒΔ άνεμοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Δωδεκάνησα) και η θερμοκρασία στη Μακεδονία, τη Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο θα σημειώσει μικρή πτώση. Αναφορικά με το ενδεχόμενο βροχών, οι πιθανότητες είναι λίγες και περιορίζονται στη ΒΑ Ελλάδα.
Πρόγνωση καιρού Χριστουγένων |
Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται βορειοανατολικά, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την Τουρκία. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι άνεμοι στην περιοχή μας θα πνέουν Δ-ΝΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ και βροχές θα σημειωθούν βασικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και τα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου. Η θερμοκρασία στη Β. Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 16 βαθμούς, αλλά στις νοτιότερες περιοχές της χώρας θα φθάσει τους 22 βαθμούς.
Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται νοτιοανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει πρόσκαιρα τη Δ-ΝΔ Ελλάδα. Ένα άλλο δευτερεύον χαμηλό που αναμένεται να δημιουργηθεί στην περιοχή των Δωδεκανήσων θα προκαλέσει τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Πέρα από αυτά, ασθενείς τοπικές βροχές θα σημειωθούν και στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως ΝΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 15 και στα νότια τους 20 βαθμούς.
Φωτ. Δημήτρης Νάκος |
Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται αργά Α-ΝΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα ΒΑ Βαλκάνια. Με αυτά τα δεδομένα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), τοπικές βροχές θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας (εξαιρούνται η Α. Μακεδονία, η Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο). Παράλληλα, σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά και νότια και στα ορεινά της Β-ΒΔ Ελλάδας θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις. Κατά τα άλλα, στη Δ. Ελλάδα θα πνέουν ενισχυμένοι Α-ΝΑ άνεμοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών.
α) Με τα συγκεντρωτικά ύψη βροχής διημέρου και τριημέρου χάνονται τα αίτια
των αιφνίδιων πλημμυρών. Οι εντάσεις δεκαλέπτου, εικοσαλέπτου και οι ωριαίες
εντάσεις είναι τα βασικά «κλειδιά».
β) Οι συγκρίσεις κακοκαιριών εντυπωσιάζουν, αλλά δεν προάγουν τη
μετεωρολογική γνώση. Το κοινό που εγώ βλέπω στις περιπτώσεις του Ντάνιελ, της
Βαλένθια, της Ρόδου, της Λήμνου κ.λπ. είναι μια γειτονική τεράστια δεξαμενή θερμότητας
και υγρασίας.
γ) Οι ανακοινώσεις περί νέας κακοκαιρίας εντός της εβδομάδας, συγκρίσιμης με τον Bora, γίνονται από μετεωρολόγους -εντός ή εκτός εισαγωγικών- που είτε θέλουν να εντυπωσιάσουν είτε δεν γνωρίζουν να διαβάζουν τον πιο βασικό χάρτη της μετεωρολογίας, τον χάρτη των 500 hPa!
Από το κεντρο της Θεσσαλονίκης. Η φωτογραφία στάλθηκε από τον Δημήτρη Νάκο και τραβήχτηκε από τον αδελφό του. Ευχαριστούμε αμφότερους. |
Το βαρομετρικό χαμηλό, που προκάλεσε την κακοκαιρία του τελευταίου τριημέρου, κινείται αργά προς τα Δωδεκάνησα, για να κατευθυνθεί στη συνέχεια προς την περιοχή της Κύπρου. Με αυτές τις συνθήκες, οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες, με τις οποίες θα αρχίσει το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και ως το βράδυ σχεδόν παντού θα σταματήσουν. Παράλληλα, θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Στο κόκκινο για πολύ ισχυρές βροχές - καταιγίδες και θυελλώδεις Α-ΒΑ ανέμους εντάσεως 8 με 10 μποφόρ: Κεντρική Μακεδονία (κυρίως Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική) και Α. Θεσσαλία. Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ο Α-ΒΑ άνεμος, που για προφανείς λόγους από τους ντόπιους ονομάζεται Χορτιάτης, είναι πολύ πιθανό να κάνει ζημιές.
Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Ευρώπη, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται προς την κεντρική Μεσόγειο. Με την κίνησή του αυτή, οι άνεμοι στην περιοχή μας θα στραφούν σε Ν-ΝΑ με ένταση 4 με 5 μποφόρ και τις απογευματινές - βραδινές ώρες της Παρασκευής στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τη νύχτα προς το Σάββατο τοπικές βροχές αναμένονται στη Β. Ελλάδα και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, τουλάχιστον ως προς τις μέγιστες τιμές της.
Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) να επικρατήσουν παντού ασθενείς άνεμοι και ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Οι συγκεκριμένες συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, είναι ευνοϊκές για τον σχηματισμό τοπικών ομιχλών νωρίς το πρωί κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, οι μέγιστες τιμές της θα κυμανθούν σε επίπεδα κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά του τρίτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου. Μικρή άνοδο θα παρουσιάσουν και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας, κάτι που σημαίνει εξασθένηση του παγετού.
Η φωτογραφία είναι του Βασίλη από το Συκούριο |
Κάποιοι δεν πιστεύουν στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, αλλά η άποψή τους έχει μικρή σημασία. Όπως είπε ο νομπελίστας πατέρας της κβαντικής θεωρίας Μαξ Πλανκ: «Μια καινούργια επιστημονική αλήθεια δεν θριαμβεύει ποτέ επειδή πείθει τους αντιπάλους της, αλλά μάλλον επειδή ανδρώνεται μια νέα γενιά επιστημόνων, στην οποία η συγκεκριμένη αλήθεια είναι οικεία».
Στην Όθρυ, του Χρήστου Τσαντήλα |
Οι παροιμίες: «Η άγια Κατερίνα το
δανείζεται το νερό», «Τ’ Αϊ-Ντριός, αντριεύει το κρύο», «-Βλάχε μου, πότε κρύωσες;
-Αυτού κοντά τ’ Αϊ-Ντριός, του γέρο Νικολάου», «Η Αγία Βαρβάρα βαρβαρώνει, ο Αη
Σάββας σαβανώνει κι ο Αη Νικόλας παραχώνει» κ.λπ. είναι αποστάγματα παρατήρησης
και γνώσης της λαϊκής μετεωρολογίας - κλιματολογίας. Αν αυτές δεν επαληθεύονται
πλέον τόσο συχνά όσο παλαιότερα, κάτι έχει αλλάξει στον καιρό και το κλίμα μας.
Το πρώτο χιόνι του χειμώνα στη Στοκχόλμη (21/11/2024), του Μάκη Αγγελή. Άιντε, και στα δικά μας να χαρούμε! |
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ (22-23/11)
Οι τοπικές καταιγίδες που θα εκδηλωθούν σήμερα στη Δ. Ελλάδα και κυρίως στο
Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά δεν θα είναι ακραίας έντασης, αλλά την
προσοχή τους τη θέλουν. Το ίδιο ισχύει για τις καταιγίδες που θα εκδηλωθούν
αύριο σε Α. Μακεδονία-Θράκη, Α. Αιγαίο και Δωδεκάνησα.
"Τα νεκρά φύλλα στο φτυάρι τα μαζεύουν / Το ίδιο και τη λύπη και το παρελθόν
Κι ο βορράς τα παρασέρνει / Στην παγωμένη νύχτα της λησμονιάς..."
Οι στίχοι είναι του Ζακ Πρεβέρ και η φωτογραφία του Τρύφωνα
ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ (20-21/11)
Το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου θα προκαλέσει παροδικές βροχές και τοπικές
καταιγίδες κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και αύριο στο Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, τη
Θράκη και τη Δ-ΝΔ Κρήτη.
Παράλληλα, θα επικρατήσουν ενισχυμένοι ΝΔ έως ΒΔ άνεμοι εντάσεως 6 με 7 μποφόρ
με ριπές αύριο στο Α-ΒΑ Αιγαίο και τη Θράκη 8 μποφόρ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ (22-23/11)
Ένα νέο ψυχρό μέτωπο με αρκετές ομοιότητες με το αποψινό θα επηρεάσει τη χώρα. Ίσως, όμως, στη
Βόρεια Ελλάδα να σημειωθεί σημαντικότερος υετός και στις ΒΑ περιοχές της χώρας
οι ριπές των ανέμων να φθάσουν τα 9 μποφόρ.
Περισσότερα την Παρασκευή.
Καλημέρα σε όλους.
Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη Βαλτική Θάλασσα, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τον Βισκαϊκό Κόλπο, κινείται ανατολικά.
Το σύστημα αυτό, που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης, θα επηρεάσει τη χώρα μας με ενισχυμένους ΝΔ ανέμους και τοπικές βροχές κυρίως στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 19 και στα νότια τους 23 βαθμούς.
Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα γίνει ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας ΝΔ άνεμοι με μέγιστη ένταση 5 μποφόρ (Β. Ιόνιο). Με αυτό το δεδομένο, τοπικές νεφώσεις αναμένονται στις προσήνεμες στο νοτιοδυτικό ρεύμα περιοχές και ορογραφικές, ως επί το πλείστον, βροχές θα σημειωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Κατά τα άλλα, το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες και η θερμοκρασία στα μεν βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 17 βαθμούς στα δε νότια θα φθάσει τους 21 βαθμούς.
Επιγραμματικά:
α) Τις επόμενες ώρες τα ύψη βροχής στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και
κυρίως στην Α. Στερεά - Εύβοια θα αυξηθούν.
Από
πλευράς επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων, στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν η
Θεσσαλία, οι Β. Σποράδες, η Εύβοια και η Φθιώτιδα, όπου από σήμερα αργά το
βράδυ και ως αύριο το μεσημέρι είναι πιθανό να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα
και να δημιουργηθούν προβλήματα από τους θυελλώδεις ΒΑ ανέμους.
Πέρα
από τα παραπάνω, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή,
θα εκδηλωθούν το Σάββατο στην ανατολική και τη νότια νησιωτική Ελλάδα και
κυρίως στο Α. Αιγαίο (από τη Χίο και νοτιότερα) και τα Δωδεκάνησα.
Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται νοτιοανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τονίζεται ότι κατά τόπους στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Β. Σποράδες και τη Στερεά Ελλάδα - Εύβοια οι βροχές θα είναι έντονες, με συνέπεια τις αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων σε τοπικό επίπεδο. Οι άνεμοι, Α-ΒΑ στα κεντρικά και τα βόρεια και ΒΔ έως ΝΔ στα υπόλοιπα διαμερίσματα, θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και από το βράδυ στο Β. Αιγαίο τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στη ΒΔ Ελλάδα θα σημειώσει πτώση.
Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται αργά Α-ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα ΒΑ Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βροχές αναμένονται στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας και θα επικρατήσουν ΝΑ έως ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Ν. Ιόνιο, Πατραϊκός). Η θερμοκρασία στη Β. Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 16 βαθμούς, αλλά στη νότια χώρα θα φθάσει τους 22 βαθμούς. Σημειώνεται ακόμα ότι στο Ν. Ιόνιο θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες και ότι στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ηπείρου, θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις.
Εκτίμηση πενθημέρου:
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ (9-10/11)
Δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές.
Την Κυριακή μικρή εξασθένηση των ΒΑ ανέμων και μικρή πτώση της θερμοκρασίας
στη Β-ΒΑ Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.
Με το μπλοκάρισμα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη, που φαίνεται
να συνεχίζεται, δεν μπορεί να γίνει καμιά αξιόπιστη πρόγνωση τέτοιου είδους.
Η άποψη «Νοέμβριος είναι, πού θα πάει, θα αλλάξει κάποια στιγμή ο καιρός»
δεν είναι επιστημονική. Θυμίζει ιατρική του 17ου αιώνα!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.
Photo: AP/Alberto Saiz |
Το βασικό μεγάλης κλίμακας αίτιο που
προκάλεσε τις πολύνεκρες πλημμύρες στην Ισπανία ήταν ένα αποκομμένο χαμηλό της
ανώτερης ατμόσφαιρας (DANA
το αποκαλούν οι συνάδελφοι της Ισπανίας), το οποίο έπαιξε το ρόλο της
πλατφόρμας, πάνω σε κάποιες περιοχές της οποίας έπεσε πολύ νερό σε λίγη ώρα.
Στη μετεωρολογία με τον
όρο κλειστό ή αποκομμένο χαμηλό ανώτερης ατμόσφαιρας (Closed Upper-Level Low ή Cut-off Low) εννοούμε
μια περιοχή ψυχρού αέρα που εντοπίζεται σε μεγάλα ύψη (πάνω από τα 5
χιλιόμετρα). Στις περιπτώσεις αυτές η
διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της επιφάνειας και του ψυχρού αέρα της ανώτερης
ατμόσφαιρας αποσταθεροποιεί την αέρια μάζα, προκαλώντας συχνά έντονα καιρικά
φαινόμενα (ισχυρές βροχές και καταιγίδες).
Τοπίο στα Καλαβρυτοχώρια, του Ντίνου Παρασκευόπουλου. |
Η χώρα μας επηρεάζεται από τον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Με αυτό το δεδομένο, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), ασθενείς τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και τη Μακεδονία και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή στην κεντρική και τη βόρεια χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Β. Αιγαίου.
Στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία η 28η Οκτωβρίου 1940
ξημέρωσε με συννεφιασμένο ουρανό και κάποιες βροχές, οι οποίες γενικά ήταν ασθενείς
και επέτρεπαν στους κατοίκους τους να πάνε στις καθημερινές τους δουλειές χωρίς
ιδιαίτερα προβλήματα. Πιο χαρούμενοι από όλους ήταν οι αγρότες, γιατί οι βροχές
που είχαν ήδη πέσει είχαν κάνει τα χωράφια τους έτοιμα για όργωμα. Όμως, σε
ελάχιστες ώρες οι νεότεροι από αυτούς αντί για το αλέτρι έπιασαν το όπλο και με
το τραγούδι στα χείλη τράβηξαν προς τα εκεί που το χρέος τους καλούσε.
Ο Ληθαίος των Τρικάλων, του Νίκου Γκάγκα. |
Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων κυρίως στα ανατολικά και νότια (βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ). Κατά τα άλλα, σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν τους 25 βαθμούς. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες που σημειώνονται νωρίς το πρωί θα είναι και πάλι χαμηλές, ιδιαίτερα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ο Άθως από τη Σάρτη Χαλκιδικής, του Τρύφωνα |
Η χώρα μας εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων στις ανατολικές και νότιες περιοχές της. Κατά τα άλλα, σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και, όπως είναι φυσικό, με το ΒΑ ρεύμα οι υψηλότερες μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας (24 με 25 βαθμοί) θα σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα.
Η Παμβώτιδα κατοπτρική, του Τρύφωνα. |
Οι αναμνήσεις μου από τα Γιάννενα ξεκινούν από μια μέρα στα τέλη της
δεκαετίας του 1950, όταν ο πατέρας μου είχε κατεβεί για δουλειές από την
Κόνιτσα στην ηπειρωτική πρωτεύουσα και με πήρε μαζί του. Με πήγε στον μόλο,
όπου είχα χαζέψει με τους ερασιτέχνες ψαράδες και είδε κι έπαθε να με
ξεκολλήσει, τάζοντάς μου παγωτό και καπέλο. Στη συνέχεια μπήκαμε στο καΐκι και
πήγαμε αρχικά στο Νησάκι και στη συνέχεια στη Ντραμπάτοβα για φαγητό. Όλα ήταν
εντυπωσιακά για μένα και περισσότερο από όλα αυτά που μου είπε ο πατέρας μου
για την ιστορία των Ιωαννίνων και τους θρύλους της Παμβώτιδας. Αργότερα έμαθα
για τη Ντραμπάτοβα την παρακάτω ιστορία
των χρόνων του Αλή Πασά που διηγείται ο σπουδαίος ιστοριοδίφης των Ιωαννίνων
του 20ού αιώνα Δημήτριος Σαλαμάγκας.
Οι κλιματολόγοι ζωγραφίζουν τους "δράκους" της κλιματικής αλλαγής, οι άνθρωποι της υπαίθρου τους βλέπουν από κοντά! Μεσούντος του φθινοπώρου, ανθισμένη γκορτσιά στην Όθρυ! Φωτ. Χρήστος Τσαντήλας |
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ (19/10)
Καιρός: τοπικές βροχές
ασθενούς ως μέτριας έντασης στο Ιόνιο (κυρίως στα βόρεια), την Ήπειρο, την
κεντροδυτική Στερεά και τη Δ. Θεσσαλία.
Άνεμοι: στα δυτικά ΝΑ έως ΒΑ και στα ανατολικά ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Στην
περιοχή των Κυθήρων και στα ανοιχτά του Ν. Ιονίου οι ριπές θα φθάσουν τα 7
μποφόρ
Μέγιστες θερμοκρασίες:
κατά 1 με 3 βαθμούς χαμηλότερες από τις κανονικές (μέσες) τιμές του δεύτερου
δεκαημέρου του Οκτωβρίου.
Για τη φουφού είναι νωρίς, αλλά τη ρότα του ο καιρός την αλλάζει! Φωτ. Χρήστος Τσαντήλας |
Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, κινούνται από τον Ατλαντικό προς τη Δ. Ευρώπη. Για τη χώρα μας, ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ψυχρό μέτωπο που βρίσκεται στα Β-ΒΑ Βαλκάνια και την Πέμπτη θα κινηθεί προς την περιοχή μας. Έτσι, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μας θα είναι οι υψηλές για την εποχή μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας, η ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα και οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι κυρίως στο Αιγαίο.