31 december 2011

GOTT NYTT ÅR....

Då var den här 2011 sista dag och vi blickar framåt och hoppas 2012 blir ett härligt år .

Med dessa bilder
 önskar
JAG
ER
Bukett från Två Stolar

ETT
GOTT
NYTT
ÅR !

Vi syns igen 2012...
Kram
Sandra

30 december 2011

Snart slut

Nu är det snart bara en dag kvar på det här året, ett år som verkligen har varit upp och ner.
Jag återkommer på det nya året med en liten krönika, men först ska vi göra det bästa av de dagar som är kvar.
Idag ska vi åka och bada med barnen och sedan ska man försöka handla lite.

Hyacinterna blommar förfullt här hemma och det doftar ljuvligt vissa har dock en tendens att dra iväg och bli tunga, då passar de utmärkt i en gammal karaff.
Blev så nöjd med ljuskronan över bordet så kände för att visa den igen.
Igår målade vi i köket och det börjar se riktigt bra ut, lite ändringar i färgval har skett men tror att det kommer bli kanon.

Ha det så bra idag så ses vi imorgon med en nyårshälsning!

kram
sandra

29 december 2011

Så skönt


Idag hade jag tänkt att visa vad jag fick av familjen men när jag hade tagit ett kort tog batteriet slut och den bilden blev inte bra, sedan blev det nästan becksvart ute.
Istället får ni se vår lilla lilla hall.
På den lilla hängaren har jag hängt lite vintermys, stavarna går ju inte använda ute ändå.
Vi har knappt varit utanför dörren de senaste dagarna, regnat och blåst om varandra så igår tog vi oss ut och gick en runda i skogen och det var så härligt....
Idag hoppas vi få lite gjort i köket.

Ha en mysig torsdag och snart är det nyårsafton.....
kram
sandra


28 december 2011

Kusmi Tea och TACK!

Tusen och åter tusen tack
för alla underbara hälsningar jag fick av er på min födelelsedag, det värmer så mycket.
Det blev en mysig dag och vackra gåvor, visar idag vad jag fick av min kära bror och hans sambo.
Kusmi tea, något jag länge länge velat ha men känt att det var inget som prioterades, men nu så njuter jag av varje kopp te jag dricker....
Här tillsammans med lite gamla burkar på en hylla i köket, ni vet ju att jag är en rikig burkoman...

Vad hittar ni på en dag som denna, jobbar eller lediga?
Själv är jag ledig fram tills den 9 januari, så jag tar dagen lite som den kommer, så vi får se vad som sker idag.

Imorgon visar jag vad jag fick av mina kära familj.

Ha det så himla gott!
Kram
sandra

27 december 2011

MIN DAG

Idag har jag lika långt till 40 som till 30, tänk vad åren går fort...
Dagen kommer att firas med en liten fika med nära och kära sedan fortsätter vi att slappa, vilket vi har blivit väldigt bra på att göra..
Tack alla ni söta som har skrivit så ljuvliga kommentarer om vår dukning, värmer något otroligt......

Ha nu en mysig dag för det tänker jag ha....

Kram
Sandra

25 december 2011

ÅRETS JULDUKNING

God fortsättning......
Hoppas ni har haft en mysig julafton med massa god mat och härliga klappar, här hemma tindrade barnens ögon och en stor hög med nya leksaker invigs idag...
Själv ska vi njuta av att bara vara och ta dagen som den kommer och äta lite mer god mat.

Här kommer årets juldukning i bilder som går i grönt, vitt och brunt.
Lite kalt runt om men detta rum håller också på att renovernas.
Ha nu det så underbart härligt och njut, så får vi se när jag tittar in igen!!

Kram
sandra

24 december 2011

23 december 2011

JULMEDLEY

23 december: Julbordet dukas
Julbord är något som vi alla svenskar känner till och älskar kring julen. Ordet julbord kom först strax efter andra världskriget. Under 1800-talet var julbordet inte likt dagens. Man hade en mer begränsat tillgång till råvaror och kryddor. Många människor var fattiga och levde genom att försörja sig på sina gårdar. I bästa fall fick man äta gröt, och då inte vår älskade risgrynsgröt utan det var korngöt eller annan sorts gröt som var billigt. Man hade även lutfisk. Lutfisken var förr oftast gjord på gädda som man fångat själv. Lutfisken är en rätt som har funnits ända sedan medeltiden då detta var det ända som man fick äta under fastetiden innan jul. Något som man alltid brukade finna på bordet var ett fat med bröd. Runt jul försökte man alltid att ha nybakat bröd för att göra dagen lite festligare.(4)

Lite senare i tiden blir fläskkött populärt kring jul och bönderna födde upp grisar till julen som dem sålde, själva behölls de sämsta delarna på grisen så som skånkor och nacke. Av dessa detaljer från grisen gjorde man aladåber, syltor, grisfötter och långkok. Skinkan var en rikemans rätt på julbordet och åts utav de välbärgade i staden. Rätter som var vanliga utav fattiga. På detta sätt kunde man få mycket smakrikt och mört kött. Det spadet som blev kvar efter koken var något som uppskattades på bordet att doppa sitt bröd i, så växte dopp i grytan fram. I det fattiga bondesamhället bakades det mycket sällan bröd så det bröd man hade var ofta hårt och torrt, då var det bra med en buljong att doppa brödet i för att mjuka upp det. Man åt även mycket rovor kring jul. Potatisen är en relativt ny ingrediens på julbordet då den inte infördes förrän under 1700-talet. Utan det man åt var olika rätter av kål och rovor, när potatisen väl blev populär så var det ingen som ville bryta på traditionerna och införa potatisen och den används därför än idag knappt på julbordet.
Förr i tiden var ett stort julbord en mycket fin företeelse. Detta var något som var värt att skryta om. Det gav hög status att kunna servera ett stort julbord med många olika rätter
Dan före dopparedagen och jag bjuder på ett julmedley från vårt hem.
Massa bilder och lite text......
Lite vitt har vi haft några dagar och man har njutit av den
Vi avslutar med ett tomtebloss.

Hoppas ni alla mår bra och känner er lagom stressade.

Jag tittar även in imorgon för att berätta om julafton förr i tiden.

Ha nu en mysig dan före dan!
Kram
sandra

22 december 2011

Lila i vackert vitt

Hej igen
Var en runda på Två Stolar igår för att fixa lite till julafton och med mig hem kom en otroligt vacker bukett i lila toner.
Passade på att fota den utomhus, för vi hade ett helt underbart vinterlandskap igår.
Ha nu en fortsatt mysig dag och njut, så syns vi imorgon igen.

Kram
sandra

Behövs inte mycket.....

22 december: Julbad för all gårdens folk.
Att ta ett julbad är en av de traditioner som man inte kan säga lever kvar idag. Då man inte hade samma uppfattning om renlighet och hygien förr i tiden var det viktigt att man tog ett julbad för att inte vara för smutsig under den kommande julmiddagen. Inom loppet av ett julbad fick gästerna oftast tvaga sig för att försäkra att de var rena
man tog ett julbad ställde man i allmänhet in ett stort kar i köket, sedan fick alla tvätta sig vare sig man behövde det eller ej. Detta behövdes oftast då man i det gamla bondesamhället vanligtvis nöjde sig med att tvätta sig någon gång i veckan. Julbadet skedde efter sträng hierarki, och vattenbyte mellan baden förekom inte särskilt ofta. Först badade husfar, ledaren av familjen, sedan husmor och sönerna, sedan döttrarna, efter det var det dags för drängar och pigor. Denna ordning förekom ofta i olika variationer, men det var i vanligtvis ålder och värdighet som avgjorde turordningen. I vissa hem lade man blommor, som man torkat och sparat sedan midsommarhelgen, i badet. Detta skulle delvis skydda från onda krafter och skänka de badande styrka. Nu för tiden tvättar vi oss varje dag och förknippar ett julbadet med forntid eller ett besök till simhallen, vilket många familjer gör under juletider.


Dan före dan före dopparedan och det blev en dag hemma, Tristan är fortfarande inte på hugget.
Så vi får mysa hemma idag och fixa det sista.
Här hemma pyntas det mesta på nedervåningen och övervåningen blir oftast lämnad som den är, killarnas rum har de själva pyntat med tomtar och snögubbar.
Badrummet har fått några smågranar, kulor, små fåglar och kottar så man får lite julmysstämning när man ska ta sig ett bad.

Tror det kommer ett inlägg till idag, måste visa en gudomlig bukett som Gunilla gjorde igår...

Kram
sandra

21 december 2011

Svart vitt rött brunt grönt


21 december: Tomasmässa, resa till staden
Tomas var den av Jesu apostlar som hade svårast att tro på sin mästares uppståndelse. Först vill han, enligt Johannesevangeliet, se hålen efter spikarna i Jesu händer och han ville sticka sin hand i hans sida. Han nöjde sig icke med Jesu uppmaning: ”Och tvivla icke, utan tro! Saliga äro de som icke se och dock tro.” Det har fått Tomas att i kulturhistorien spela rollen som skeptikern, som ”Tomas tvivlaren”.

Tomasmäss och Tomedagen har i Norden blivit en dag som förknippats med många traditioner och bestämmelser. För den som ville säga upp en torpare eller arrendator var Tomasmäss den lagenliga tidpunkten. Tomasdagen var också tidpunkten för att säga upp gårdens råttor och möss. Det gjorde husfar iklädd finkostym och tillönskande sina husdjur bättre anställningsförhållanden på annat håll. I granngården till exempel!
Med Tomasdagen hade julfriden inträtt. Alla julförberedelser borde nu vara klara, och spinnrocken ställdes upp på vinden ända till Knut skulle ropa julen ut. Att det var just spinnrocken som ställdes undan berodde på att man ansåg att under Tomasnatten så var all ”kringgärning”, dvs. varje form av snurrande, förbjuden.
Tomasdagen var också den dag då de på landet bosatta åkte in till staden för att julhandla på den speciella julmarknaden. Till staden kom då lantbruksprodukter av alla de slag, ut från stan for allehanda köpstadsvaror, inte minst brännvin. Den mest berömda julmarknaden i Sverige i modern tid är förmodligen den i Stockholm. Om den kan man läsa exempelvis i Claes Lundins och August Strindbergs bok Gamla Stockholm (1882), som skildrar julkommersen på Stortorget i Stockholm.
På Tomasdagen infaller vintersolståndet, dvs årets kortaste dag. Dagen är ca sex och en kvarts timme lång.
Julstängerna på gården skulle resas. Julstängerna var avbarkade granar med en ruska i toppen. I den gamla runkalendern är tecknet för Tomasdagen två korslagda stänger med toppruska eller en kanna eller också en tunna, beroende på var kalendern kom ifrån. På den gamla runstaven utmärks Tomasdagen med en hand med utsträckta fingrar, samt ett furuträd i kors.

Vid brott fördubblades straffet under den tiden
Tomasdagen var helgdag i vårt land fram till 1772 och kallades tomasmäss
Fortfarande sjukstuga här hemma, men man får dela upp dagarna så idag ska jag iväg och fixa det sista inför julafton efter jobbet.
Igår snöade det hela dagen och så mysigt att titta ut och se allt det vita, vilken humörshöjare.
De pratar dock om att det ska bli regn och varmt igen till julafton, men man får passa på och njuta när snö finns.
Var på loppis i lördags tänkte se om jag kunde hitta lite rött vitt porslin lyckades få med mig ett fat och sedan den söta lilla såssnipan med svart dekor.
 Passar pefekt på vår tallrikshylla med vårt svart vita porslin.
Gamla engelska kakformar som har fått lite julpynt, mossa och mjukt enris med lite äpple.

Doftar och smakar ljuvligt, ett litet gottefat.

Ha en härlig onsdag!
Kram
Sandra

20 december 2011

Kulörta kulor i granen

20 december: Stora julrengöringen börjar.
Städningen börjades flera dagar före jul. Halm skulle sedan bredas på golvet. Halmknippan bars in på morgonen, och av den skulle göras en s.k. jultuppa, som barnen fingo leka med.

I år hade jag inte den blekaste aning om hur vi skulle pynta granen, tillslut blev det något som vi inte har haft på många år.
Bara kulor och i massa olika färger, alla har jag hittat på second hand affärer.
Granen står i en gammal plåttunna och under ligger lite gamla resväskor, vi har inga klappar under förrän på julaftons morgon för här hemma kommer tomten genom skorstenen och äter pepparkakor och mjölk, hur gör ni ?

Ha en härlig tisdag
kram
sandra

19 december 2011

Nu är det jul på GLASVERANDAN

19 december: Julveden är huggen före tomasmässan
Ved hemforslades och småhöggs så mycken, som gick åt till hela helgen eller till tjungondedag knut och av den samma bars in i stugan på julaftonsmorgon ett förrråd för de första helgdagarna, så man slapp gå ut och hämta.
Då går vi in på sista veckan och vi börjar den med fortsättning av sjukstuga, nu är det Tristan som ligger i feber.
Igår gjorde vi 17 meter korv och nu håller vi tummarna att den blir god, min mormor hade några mer års erfarenhet än vad vi har, men det känns viktigt för mig att föra denna fantasiska korv vidare.
Min mormor lever men har tyvärr blivit dement, men hoppas att hon kommer njuta av den på julafon.
Jag städade även upp på glasverandan så nu är den helt i julskrud, tyvärr kan vi vistas här ute på vintern men älskar att pynta den och mysigt att starta med ett glas glögg här ute innan man går in i värmnen på julafton.
Det kom pyttelite snö igår och det var kallt så det var riktigt skönt...
Jag hade turen av vinna en liten utlottning hos
 Vita små Hjärtan,
 en perfekt julgåva älskar mysig sockar.

Ha en härlig start på denna julvecka!
Kram
SAndrA