Nu börjar det blomma i trädgården på Villa Linnea.
Scilla
Jag drömmer om ett “hav” av scilla på gräsmattan!
Lungört
Nyttigt besök på snödroppe
Oj, vad hen jobbade!
Krokus (Den är nästan överblommad)
Första pelargonblomman (inomhus)
En av mina gäster i helgen klippte ner mina pelargoner, så nu hoppas jag på riklig blomning efter den “proffsbehandlingen”.
lördag 31 mars 2012
Nu blommar det!
fredag 30 mars 2012
Blommig fredag - Krukodling
Välkommen till sista fredagen i “Blommig fredag” för den här säsongen! Tack Katarina för att du inspirerar och utmanar oss med mer eller mindre svåra teman för veckan.
Den här veckan är temat KRUKODLING.
Vill du se fler bidrag? Gå in här eller klicka på bilden.
I de flesta krukor på Villa Linnea finns växter som passar i en “Medelhavshörna”, så det ska det bli en i år!
I en vinkel mellan huset och garaget, med sol hela dagen och i lä för de Småländska vindarna.
Där ska jag ställa mina pelargoner (som inte är vita), aloe vera, agave, lager, oliv, citrus, rosmarin och basilika.
De flesta bilderna är från förra året.
På önskelistan står en bougainvillae!!!
Till alla som har varit med i “Blommig fredag”:
En glad påsk, en skön vår & försommar, en avkopplande sommarledighet och en härlig odlingssäsong önskar
torsdag 29 mars 2012
Tredje året (2012)
Så nu är jag alltså framme vid mitt 3:e odlingsår i Villa Linnea. I år får jag klara mig på egen hand. Förra året hade jag ju min kurs i ekologisk trädgårdsodling att “luta mig mot”.
Odlingssäsongen har ju precis startat, och jag har bestämt mig för att inte förgro några frön i år. Det fungerar så dåligt när man bor på två ställen och inte orkar/vill/kan ta med odlingarna på tåget fram och tillbaka. Jag “får nöja mig med” att köpa plantor för utsättning direkt i pallkragarna och direktså så´nt som går att få skörd av även om man inte förgror fröna.
Men planera för odlingarna är också kul! Man blir så inspirerad i det vackra vädret.
I min 4:åriga växtföljd ska jag flytta gröngödslingsodlingen (inklusive en trädgårdskompost) till de 4 pallkragar där jag hade potatis förra året. Subklöver och andra gröngödningsgrödor ska få sällskap av sockerärtor. Potatisen sätter jag i de pallkragar där jag hade lök, morötter och rödbetor 2011.
Vitlök. lök, sallad, morötter och andra medelkrävande grönsaker sätter jag i de pallkragar där squashen huserade förra året. Squashen får ta den näring den behöver i de pallkragar där jag hade gröngödningsgrödor och skärbönor förra året.
Det gäller att föra anteckningar och rita in var man har de olika grödorna år från år. Man tror man kommer i håg men det gör man inte!
Lite nytt måste man ju ha också. En drivbänk som passar till en pallkrage (NELSONS) ska inhandlas.
Drivbänken placerar jag i den medelkrävande delen. En STOR fördel med den här drivbänken är att jag kan flytta med den i den 4:åriga växtföljden.
Sen hoppas jag ramla över fler pallkragar så jag slipper köpa för 250:- styck.
Givetvis planerar jag för blomrabatterna, kryddgården och annat i trädgården också, men det får jag återkomma om.
onsdag 28 mars 2012
Vårbruket har börjat på Villa Linnea
I detta fantastiska vårsommarväder har vårbruket äntligen kommit i gång på Villa Linnea. Men innan man kan sätta i gång och förbereda pallkragarna för årets odlingar måste man ju ta bort de gamla.
Jag har skördat ca 6,5 kg jordärtskockor nu i mars!
På ca 2/3 av en pallkrage fick jag denna skörd, så totalt har jag nog fått ca 10 kg.
Någon som vill ha?
Eftersom jag inte vill ha jordärtskockor i den pallkragen i år var jag noga med att försöka få med ALLA trådar jag kunde hitta. Kastade dem i sopen. Lägger man dem på komposten kan man få jordärtskockor “överallt”. De är svåra att bli av med. Vi får se om det trots allt kommer upp några sköna gula blommor i sommar. De kan ju bli ca 3 m höga så de syns ju.
Vitlöken jag satte i höstas har kommit en bra bit på väg. Jag beställde “Sabadrone/Thermidrone” och “Sprint” från “Örtagården Plantskola” i Vinslöv och satte dem i en pallkrage i oktober förra året. Jag ser fram mot att få torka vitlök i min nya tork till hösten i år.
Pallkragen med mynta grävde jag upp i höstas och sparade några revor i krukor som jag grävde ner i en trädgårdskompost. Det ska bli intressant dels att se om det trots allt kommer upp mynta i pallkragen och om de som övervintrat i komposten har överlevt. Mynta brukar ju också vara nästan helt omöjliga att bli av med.
Jag hoppas det fina vädret håller i sig hela veckan så jag kan gå omkring och stöka i trädgården och
NJUTA.
tisdag 27 mars 2012
Besök i Nöbbele
I helgen hade jag besök av tre fantastiska kvinnor som har funnits i mitt liv i nästan 40 år. Vi gick på KTH tillsammans och där började vi hösten 1972. Tiden går fort när man har trevligt och det hade vi!!
Rundtur i “Glasriket” hör ju till. Det blev shopping på några olika glasbruk, lunch på Kosta Art Hotel och fortsatt shopping på Kosta Outlet.
Det finns mycket snyggt & vackert, men det finns också mycket som jag absolut inte förstår mig på i glaskonsten.
Smålandsvädret visade sig från sin allra bästa sida.
Sol & varmt fredag-söndag.
Grillkväll med lax tillsammans med dotter L och hennes familj på lördagskvällen.
Livet är härligt!
måndag 26 mars 2012
Månadsbild mars 2012
söndag 18 mars 2012
Andra året (2011)
Under vintern händer ju inte så mycket i trädgården, det blir mest att ta tag i insidan av huset. Det mest påtagliga inomhus blev att jag målade de förskräckliga furudörrarna vita.
Under 2011 gick jag en kurs “Ekologisk trädgårdsodling” i Studieförbundets regi. Alla hemuppgifter och annat arbete under de 10 kursveckosluten ville jag ju givetvis prova och även genomföra i min egen trädgård under året. Klicka på länken ovan och läs mer om den fantastiska kursen. Den gav mig precis det jag behövde för att ta i tu med mina odlingar och annat i Nöbbele.
I mars började jobbet i trädgården med beskärning (kursmoment 1). Äppelträdet fick sig en rejäl utrensning och uppfriskning. Det lönade sig för jag fick betydligt större äpplen än första året, om än inte så många.
Äpplena blev få men jättefina och goda.
Det är svårt att klara förgroning av frön när man bor på två ställen. Jag gjorde ett tappert försök men det blev så dåligt utbyte att jag bestämde mig för att inte gör det i fortsättningen. Det får vänta tills jag flyttar till Nöbbele på heltid. Fram till min pensionering kommer jag att pendla mellan Stockholm och Nöbbele.
Potatisen lyckades jag däremot mycket bra med. De klarar sig ju på ett helt annat sätt utan tillsyn.
Skörden blev ynklig. Det fanns inte tillräckligt med jord för potatisen att växa i. Men jag fick några fina kok med Amandine och Maestro. Fler pallkragar behövs!
Rabatten som fanns utökades med samma teknik som med pallkragarna; grunda med tidningspapper, vattna och på med jord. Enkelt …… och det funkar!
Köksträdgården utökades med 8 pallkragar, så totalt är den nu 16 pallkragar stor. Jag kommer att tillämpa en fyrårig växtföljd, så det blir 4 pallkragar per odlingsdel.
Del 1: Näringskrävande (jordärtskocka, squash, ruccola)
Del 2: Mindre näringskrävande (morot, lök, rödbeta)
Del 3: Lite näringskrävande (potatis)
Del 4: Gröngödning (Skärbönor, subklöver, honungsört)
Prydnadsapeln blommade helt galet i maj, men jag gav mig på att beskära den iaf. Totalt fel egentligen, men klarar den sig så klarar den sig, annars åker den väck.
Min grundtanke med trädgården är att det som växer där ska gå att äta. En prydnadsapel passar inte in där, men fåglarna var jätteglada på hösten för det föll massor med små “äpplen” ner från grenarna.
Morellen fick massor, massor, massor med bär, så det var tydligen inte helt fel att så brutalt beskära den heller.
Ett annat kursmoment var sten- & plattsättning. Vi fick lära oss grunderna för hur det går till med att jobba med en “padda”, ösa grus och stenmjöl … bland annat. I Nöbbele ägnade jag mig åt att ta bort trädgårdsplattor i stället. Trädgårdsplattorna vid entrén ersattes med singel.
Plattorna vid “groventrén” togs bara bort. Det var fint grus under, så jag lät det vara som det var.
Trädgårdsplattorna har jag (åter)använt och lagt en gång som delar upp gräsmattan. Den gången ska sträcka sig runt hela huset när den är färdigt.
Två kursmoment som jag genomförde i Nöbbele var “Örta/Kryddgård” och “perennrabatt”. Där hittar ni många av trädgårdsplattorna. De ramar in både örtagården och perennrabatten.
Läs mer om hur örtagården blev till under fliken “Örtagården”.
Perennrabatten, som hänger i hop med örtagården, har temat “Medicinsk intressanta växter”. Också ätbara alltså!
Läs mer om den perennrabatt jag anlade som hemuppgift i kursen “Ekologisk trädgårdsodling” under fliken “Perennrabatt”.
Den hårdhänta behandlingen av idegranarna var tydligen helt okej. Massor med nya skott längs hela grenarna ända nerifrån marken och upp. De fick tom alldeles egna “julgranskulor” i september.
En växt som inte visade några blommor första året (2010) visade sig vara en aster.
Vattenblänk måste man ju ha. Det tycker även barnbarnen.
Fontänen drivs av solenergi, helt enligt mina tankar om Villa Linnea. Underlaget för stenarna är ett gammalt grillgaller. Återbruk är en annat genomgående tema för min trädgård.
På höstrean hittade jag en hammock!
I apparatväg införskaffade jag 2011 en kompostkvarn. Den fick ta hand om den jättehög av grenar som blivit över när de gigantiska häckarna klipptes ner 2010. Det blev perfekt material att strö ut som marktäckning i trädgårdslandet.
Där det inte ligger flis från tujorna och idegranarna ligger det singel i köksträdgårdslandet. Det mesta av singlet hamnade mellan pallkragarna.
Som avslutning på odlingsåret började jag anlägga en del som så småningom ska bli ett jordgubbsland.
Alldeles invid det nya “Jordgubbslandet” kom en svartvinbärsbuske och en krusbärsbuske ner.
Framför ser man de hallonplantor som tagit sig.
Och allra, allra sist satte jag vitlök i en av pallkragarna. Två sorter. Vi får se vilken som “vinner”!
Oj, det blev ett långt inlägg. Har du läst ända hit borde du få ett pris. Mycket av det jag skriver så här i början av trädgårdsbloggen är mycket för min egen skull och mitt kom-i-håg, men jag hoppas givetvis att någon blir inspirerad av det jag delar med mig av.