the student's joy
Πέμπτη 28 Απριλίου 2011
Επιπτώσεις του Τσερνόμπιλ στην Ελλάδα
Μέρος του ραδιενεργού νέφους από το Τσερνόμπιλ έφτασε και στην Ελλάδα μετά από μερικές μέρες. Προκλήθηκε πανικός στον ελληνικό πληθυσμό, συγκεκριμένα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, με τον κρατικό μηχανισμό να κάνει συστάσεις για αποφυγή του φρέσκου γάλακτος και το καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών από τις 5 Μαΐου και μετά. Το ραδιενεργό νέφος επηρέασε κυρίως την Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπου χρόνια αργότερα ανιχνεύονταν ποσά ραδιενέργειας υψηλότερα του κανονικού. Μετρήσεις που έγιναν το 1996 έδειξαν εκπομπές καισίου στα 65 κιλομπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο με το όριο επικινδυνότητας να βρίσκεται στα 5 κιλομπεκερέλ. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία δεν παρατηρήθηκε αύξηση στη συχνότητα της λευχαιμίας, εκτός από τη σπάνια βρεφική λευχαιμία, αλλά ούτε και στον καρκίνο του θυρεοειδούς.Από την άλλη όμως υπολογίζεται από έρευνα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας ότι έγιναν περίπου 2.500 τεχνητές εκτρώσεις το 1986 από γονείς οι οποίοι φοβήθηκαν τις πιθανές επιπτώσεις της ραδιενέργειας στο έμβρυο. Επίσης ιατρικοί κύκλοι αποδίδουν 1500 περιπτώσεις καρκίνου (τη δεκαετία 1986-1996) που δεν δικαιολογούνταν από το ιστορικό του ασθενούς, σε πιθανές επιπτώσεις του Τσερνόμπιλ.
Ενας γρίφος λογικής
Σε ένα μεγάλο κλουβί είναι κλεισμένα 57 λιοντάρια και ένα πρόβατο. Αν κάποιο λιοντάρι φάει το πρόβατο τότε το πιάνει υπνηλία (από τη βαρυστοµαχιά) και είναι ευάλωτο σε επίθεση άλλου λιονταριού. Γίνεται έτσι κατά κάποιο τρόπο ψευδο-πρόβατο, δηλαδή υποψήφιο θύμα.
Υποθέστε πως αν κάποιο λιοντάρι σκοτώσει το θύμα του τότε το τρώει µόνο του. Επίσης υποθέστε πως όλα τα λιοντάρια είναι λογικά και όλα ξέρουν ότι και τα άλλα λιοντάρια σκέφτονται λογικά. Οι προτεραιότητες του κάθε λιονταριού είναι πρώτα να ζήσει το ίδιο και εφόσον δεν διατρέχει κίνδυνο, να φάει κάποιο θύμα. Τα λιοντάρια θα μπορούσαν να επιζήσουν και χωρίς να φάνε το πρόβατο ή το όποιο άλλο υποψήφιο θύμα, δηλαδή τους παρέχεται τροφή και µε άλλο τρόπο.
Η ερώτηση είναι: Θα επιβιώσει το πρόβατο;
Υποθέστε πως αν κάποιο λιοντάρι σκοτώσει το θύμα του τότε το τρώει µόνο του. Επίσης υποθέστε πως όλα τα λιοντάρια είναι λογικά και όλα ξέρουν ότι και τα άλλα λιοντάρια σκέφτονται λογικά. Οι προτεραιότητες του κάθε λιονταριού είναι πρώτα να ζήσει το ίδιο και εφόσον δεν διατρέχει κίνδυνο, να φάει κάποιο θύμα. Τα λιοντάρια θα μπορούσαν να επιζήσουν και χωρίς να φάνε το πρόβατο ή το όποιο άλλο υποψήφιο θύμα, δηλαδή τους παρέχεται τροφή και µε άλλο τρόπο.
Η ερώτηση είναι: Θα επιβιώσει το πρόβατο;
Τετάρτη 27 Απριλίου 2011
Το Guiyu είναι μια μικρή πολή στη Κίνα με τα περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα (e-waste) στη γη, σύμφωνα με την Wikipedia. Το Guiyu άρχισε να εισάγεται ηλεκτρονικά απόβλητα από το 1995 κυριώς από αναπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ ! Η επεξεργασία των ηλεκτρονικών αποβλήτων απασχολεί περίπου 150.000 άτομα. Ο μέσος μισθός είναι 1,20 ευρώ και..
...
ο μέσος όρος εργασίας είναι 16 ώρες την ημέρα ! Αυτά τα γενναιόδωρα 1 ευρώ και 20 λεπτά προέρχονται από την ανάκτηση των πολύτιμων μετάλλων και τα άλλα χρήσιμα εξαρτήματα που έχουν τα ηλεκτρονικά απόβλητα .
Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση , οι εργαζόμενοι στην πόλη επεξεργάζονται 1,5 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ανά έτος, και πετυχαίνουν 75 εκατ. δολάρια σε έσοδα.
Το μεγαλύτερο μέρος αποβλήτων, το 80% προέρχεται από το εξωτερικό , αφού είναι 10 φορές φθηνότερο για τις αναπτυσσόμενες χώρες να εξάγουν τα ηλεκτρονικά απόβλητα σε άλλες χώρες !
Αν αναλογιστούμε ότι οι Αμερικανοί καταναλώνουν 400 εκατομμύρια ηλεκτρονικά προϊόντα ανά έτος, και μόνο το 2005 παράχθηκαν 2,6 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων ... οι ποσότητες των ηλεκτονικών αποβλήτων είναι τεράστιες !!
Πέμπτη 21 Απριλίου 2011
Τσέρνομπιλ - 26 Απριλίου 1986
Το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσέρνομπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Συμβάντων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία. Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 εκ των πυροσβεστών που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.
Μέχρι και σήμερα, το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ εξακολουθεί να είναι η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ας ελπίσουμε αυτό της Ιαπωνίας να είναι μικρότερου μεγέθους. Παρακάτω σας παραθέτω μερικές εικόνες και βίντεο.
Τρίτη 19 Απριλίου 2011
Graffitis Στις πόλεις του κόσμου
Γκράφιτι είναι η αναγραφή κειμένου όπως συνθημάτων ή η ζωγραφική σε επιφάνειες που συνήθως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (για παράδειγμα σε τοίχους).
Δευτέρα 11 Απριλίου 2011
Ερεθιστικότητα
Στα παρακάτω video τα φυτά αντιδρούν στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος!!!
Η Μιμόζα είναι ένα φυτό το οποίο εμφανίζει μεγάλη ευαισθησία ακόμα και στο απαλό άγγιγμα των φύλλων της
Το ξέρετε οτι υπάρχουν φυτά σαρκοφάγα; Παρακολουθήστε πως τα ανέμελα έντομα εγκλωβίζονται στα μοχθηρά φύλλα τους και γίνονται λεία τους!!!
Παρασκευή 8 Απριλίου 2011
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)