dissabte, 11 de gener del 2025

INVITACIO A L'ALCALDE D'ALCOI

 

Inaugurem un altre any en este blog dedicat al poble de Benilloba i a la seua gent. Amb ell vull fer arribar a la gent interessada  documents i articles referents a la nostra història, aspectes etnogràfics com son costums, festes , tradicions... informacions geogràfiques, fotos antigues de paisatges o gent que ja no esta entre nosaltres, contes, cançons, etc. Totes les dades fan referència al nostre poble i les vaig arreplegant gràcies  a la meua curiositat però sobre tot a la gent que m’informa. Algunes son més interessants i altres, al menys, són curioses. Ja són quasi 14 anys els que va funcionant el blog  i 440 les entrades o post de que consta.  També vos he de dir que a vegades la idea surt fàcilment però en altres  em costa, en que en blanc i no se que posar per això tot aquell que tinga algo que contar, foto o qualsevol altra cosa me la pot fer arribar i ací la vorem reflexada i jo com amant de totes les noticies i curiositats del nostre poble quedaré molt content i agraït.

                Hui penge este comunicat amb que el alcalde de Benilloba  en 1973, Ricardo Reig, convida al alcalde d’Alcoi, Jorge Silvestre, a algun dels dos actes que considera més rellevants de les festes del poble: l’entrada i la processó, al temps qui li envia un programa de les festes.



divendres, 20 de desembre del 2024

BON NADAL I UN FELIÇ 2025


  

EL TREN DE LA VIDA

La vida és com un viatge en tren, amb les seus estacions, canvis de via, accidents. Al nàixer pugem al tren i ens trobem amb els nostres pares i ens creiem que sempre viatjaran al nostre costat... però en alguna estació ells  baixen deixant-nos  tot sols en el viatge. De la mateixa manera pujaran altres persones, molt significatives: germans, amics, fills i fins i tot l’amor de la nostra vida. Molts baixaran i deixaran un buit permanent... Altres passaran tan desapercebuts que ni ens donarem conte que desocuparen el seient. El viatge estarà ple d’alegries, tristeses, fantasies, esperes i acomiadaments. L’èxit consisteix en tenir una bona relació amb tots els passatgers, en donar el millor de nosaltres. El gran misteri per a tots és no saber en quina estació baixarem, per això, devem viure de la millor manera, estimar, perdonar, oferir el millor de nosaltres. Així, quan arribe el moment de desembarcar i reste el nostre seient buit, deixem bonics records als que continuen viatjant en el tren de la vida. Et desitge que el viatge en el teu tren per a l’any que ve siga millor cada dia, ple d’èxits i donant molt d’amor. Ah! vos done les gràcies a tots per ser passatgers en el meu tren.

BON NADAL I UN MILLOR 2025

dissabte, 7 de desembre del 2024

BENILLOBA I LA GUERRA DEL FRANCÉS

 

Llaurador de Benilloba del s.XIX


Benilloba i la guerra del francés

               

 

                En els anys 1812 i 1813  en el poble de Benilloba es va produir una alta mortalitat en comparació a la dels anys anteriors i posteriors a estes dades. Entre els any 1800 i 1820  les defuncions anuals varien entre un mínim de 28 en 1803 i un màxim de 56 en 1807. Mentre  que en 1812  la xifra total de defuncions s’eleva a 100 i en 1813  a 76. Gràfica 1. L’excepcionalitat d’estos anys ens fa preguntar-nos per les seues causes. (1)


                                                               Gràfica 1

                Un primer anàlisi el faré  distribuint les defuncions  segons els mesos en que es produeixen: sembla que  en 1812 hi ha uns pics que es concentren en el mesos de gener, juliol i agost, en canvi en 1813 la distribució  mensual es més uniforme en cara que amb unes lleugeres puntes en el mesos de març i octubre. Gràfiques 2 i 3.

 


                                                               Gràfica 2


                                                               Gràfica 3

 En el registre dels Quinque libri parroquials  no s’anota la causa de la defunció. Si apareguera esta dada ens resoldria la qüestió, però com no es així tenim que tirar d’altres informacions per intentar esbrinar les causes. Una característica del registre de les defuncions és que diferencien entre   el difunt que és albat i el que és “cuerpo”. Albat seria el que està entre 0  i els 8 o 9 anys d’edat i “cuerpo” són tots els altres, es a dir, de 9 anys cap avant. Doncs bé, en 1812 de 100 defuncions  55 són albats, que suposen els 55 % ,  i en 1813 representen el 53%, amb un total de 40 albats difunts. Mes de la meitat anual de defuncions son xiquets menors de 9 anys, xifra que aparentment és molt alta.

                Un altra dada que dona el registre de les defuncions és l’apunt “Amore Dei” que apareix en molts d’ells. És a dir, cadàvers que es soterren “Amore Dei”, per amor de Déu. A vegades va acompanyat d’una anotació: per ser pobre de solemnitat. Difunts que no poden, millor dit: que la família no pot pagar el soterrar. Son persones molts pobres  que depenen de la caritat de la parròquia per poder ser soterrats. Els soterrarts “Amore Dei” son 50 en 1812 , o siga representen un 50% i  48 en 1813 , un 63%.  Realment estem davant un poble amb un alt nivell de pobresa  i amb un augment d’eixa pobresa d’un any per a l’altre. En resum, sembla que la major mortalitat es produeix en el sector de la població mes desprotegit: el xiquets i els pobres. La major mortalitat en determinats mesos com es el cas de juliol i agost de 1812 ens podria fer pensar en que seria algun tipus de epidèmia la responsable. Efectivament en 1811 hi ha una forta epidèmia de febres tercianes per algunes pobles com Alacant  i en el seu entorn que arriba fins a Alcoi, però ací a Benilloba no tenim dades. Però pense que també podrien  influir altres causes com podria ser la fam i la desnutrició per falta d’aliments que es produeix en esta zona per estos anys degut a la situació conflictiva que es viu en estos moments. Per això anem a veure que passa per estes terres en estes dates.

                Abans de la Guerra del Francès o Guerra de la Independència el Regne de Valencia estava dividit en 11 Corregidories o governacions al front de les qual havia un corregidor que era el màxim representant polític i militar(2). La corregidoria d’Alcoi a la que pertanyia Benilloba estava formada pels següents pobles: Agres, Alcosser de Planes, Alcoleja i Beniafé, Alcoi, Alqueria d’Aznar, Balones, Banyeres, Benasau, Beniarrés, Benifallim, Benilloba, Benillup, Benimarfull, Benimassot, Cocentaina, Fageca, Famorca, Gaianes, Gorga, Millena, Muro, L’Orxa, Penàguila, Planes, Quatretondeta, Setla de Nunyes, Tollos i Turballos. La pertenència a esta corregidoria serà determinat per als successos i fets que es produiran al llarg d’estos anys.

 

                Els successos de la primavera de 1808: l’abdicació de Carlos IV en el seu fill Ferran el 19 de març, l’entrada del general francès Murat amb les seues tropes a Madrid el 23, el 10 d’abril  Ferran Vll abandona Madrid cap a Baiona, els 2 de maig el poble de Madrid s’alça contra el francesos davant la noticia de la partida de les infantes reials, la cessió,el 5 de maig, per  Ferran Vll a Napoleó dels seus drets sobre la corona espanyola, la sublevació de la ciutat Valencia, el  23 de maig, contra els francesos, la coronació, el 6 de juny,  com a rei d’Espanya de José Bonaparte pel seu germà Napoleó... desembocaran en una guerra contra els francesos que ocupen el nostre país. El fet de que el poder central estiga en mans  d’un monarca francès farà que tot els país s’haja de reorganitzar políticament, militarment i administrativament al temps que s’enfronten al invasor. Però a més, estos canvis en una societat dominada per l’antic règim afavoriran el ressorgiment de les noves idees liberals  que reclamen una transformació de la societat. Tot açò portarà a  5 anys duríssims de guerra però també a la Constitució de 1812, principi del liberalisme i la seua implantació en la societat i el principi del final ( perquè este procés s’allargarà molts anys) del sistema de l’Antic Règim. Anem a veure com es desenvolupa tot este procés per les nostres terres i concretament com  el nostre poble, Benilloba, es veu involucrat en ell.

                A finals de Maig de 1808, després de la sublevació de Valencia contra els francesos es va crear la Junta Suprema del Regne que va assumir el comandament i va declarar la guerra a Napoleó(3). El 31 de maig es crea una Junta de govern d’Alcoi presidida per el corregidor i composta per representants de tots els estaments:  eclesiàstic,  noblesa, ciutadans, llauradors, representants de la fàbrica de paper i dels demés gremis.

                Encara que en els primers moments hi ha un reclutament de joves que formen una milícia per a enfrontar-se als francesos i assegurar l’ordre dintre de les poblacions no serà fins a setembre quan comença a organizar-se una verdadera milícia. Segons l’ ordre del 13 setembre del capità general s’havia d’organitzar una milícia “ de veïns honrats i armats”, que havia de constar de 10.500 homes  distribuïts en batallons i companyies . Alcoi havia de formar un batalló de 500 homes, format per 5 companyies amb els seu càpita i sergents, tots sota l’ordre del corregidor(4). Junt a l’ordre surt una relació  de tots els pobles de la governació amb el nombre de veïns i nombre de homes que han d’aportar per a formar la milícia. Benilloba amb 234 veïns li corresponen 14 homes. Esta situada en cinquè  lloc, per ordre d’efectius aportats,  després d’Alcoi, Cocentaina,  Muro i Banyeres. En desembre es va donar l’ordre  per a la creació de “partidas i quadrillas de gente armada de caballeria  e infanteria” conegut vulgarment per guerrilles. Estes contaven amb una reglament específic com per exemple estaven formades per voluntaris, podien quedar-se amb el botí agafat a l’enemic i la seua funció  tractava de controlar a l’enemic i posar dificultats per als seu desplaçament, avituallaments,etc.

                Al mateix temps es va fer un informe sobre les armes de que disposava el veïnat per als cossos de voluntaris  ja que no es disposava d’armament facilitat pels arsenals militars: En Benilloba disposaven tan sols de 35 escopetes.

                En l’estiu de 1809 van quedar consolidades les milícies urbanes i les guerrilles  amb un total de forces de 465 homes. La milícia comandada per Albert Adell enquadrava  190 voluntaris  amb armes pròpies i  la guerrilla  dirigida per Jose Merita contava amb 275 homes armats per la vila. A banda estaven tots els joves reclutats per a l’exèrcit nacional.

                El 27 de novembre de 1809 la Junta suprema tramet un decret per la convocatòria de Corts Constituents  i el 16 de gener  de 1819 les instruccions per l’elecció de diputats. Per l’extracció de diputats a corts  es preveia una elecció  indirecta de tercer grau. En una primera fase l’elecció començava  en les juntes parroquials de cada poble. En Alcoi va ser elegit Josep Gosalbes d’Abad, en Benilloba  Joaquim Ignaci Mira, Ciutadà, junt a  altres dels demés pobles. Els compromissaris electes  es van reunir a Alcoi, cap de corregiment on van triar uns nou electors: Francesc Reig Ferre de Cocentaina, el doctor Vicent Irles, rector de Benilloba, Josep Gozalves D’Abad per Alcoi i Joaquin Rico Bernat, capità de milícies i alcalde de Penàguila. Finalment  a Valencia van ser elegits com diputats per Alcoi per a les Corts de Cadis el mariscal Antoni Samper i com a suplent Carles Andrés de Planes (5).

                 En 1810 la milícia i  les guerrilles fan diverses eixides al ser reclamades en diferents llocs per a impedir els avanços de l’exèrcit francès. En cada eixida se’ls havia d’abastir de queviures, açò suposava un gran estipendi per a les arques d’Alcoi i els demés pobles de la governació, consumint els seus fons municipals així com el patrimoni dels mateixos veïns:

“las fuerzas de los cuerpos urbanos son mas bien ideales que físicas; que los caudales que se consumen  en sus socorros empobrecen innuberablemente a la provincia; que al arrancar de sus hogares á estos vecinos, la mayor parte pudientes, acarrea la ruina de los pueblos por el abandono en que quedan todas las clases de industria, de aquí las dilaciones en el pago de las contribuciones y lo que es mas, la indigencia de muchos miles de familias, que como dependientes de los mismos milicianos y guerrilleros ausentes quedan en un entero año sin poderse grangear su precisa subsistencia y expuestos á que la necesidad les despeche á toda atrocidad, a que se agrega que en el actual estado y planta de estos Cuerpos, la Patria ni puede esperanzar la menor defensa por su parte.”(6)

                 En juliol de 1810  el corregidor d’Alcoi rep instruccions de la Junta d’observació i Defensa de València per a que passe una enquesta als  pobles de la seua jurisdicció per a veure les carregues senyorials a  les que estan sotmesos. En l’enquesta passada a Benilloba  apareixen les següents dades : el senyoriu de Benilloba havia segut comprada a la casa d’Osuna pels Comtes de Revillagigedo. La jurisdicció senyorial s’exercia per mitja del nomenament d’alcalde i el control del domini directe de cases i terres. El senyor percibia 1/8 del gra, 1/3  de l’oli, 1/5  del vi a més dels censos emfitèutics  sobre cases i terres, que en total es recaptaven anualment 70 lliures. Com a regalies, els Revillagigedo, tenien dos molins fariners, dos forns, dos adrogueris, un hostal i una almàssera.(7)

                En el mes de juny de 1811 les Corts de Cadis  comencen a tractar sobre el règim senyorial. Amb el decret del 6 d’agost de 1811 es van abolir tots els senyorius  jurisdiccionals, així com totes les prestacions vassallàtiques, i els drets exclusius, privatius i prohibitius dels senyorius territorials. En Benilloba tindrà una ràpida repercussió  amb la construcció d’un nou molí i altres establiment fins ara sotmesos a les regalies del senyor.

                En este any s’agreuja la situació per a la població de la nostra governació:En l’estiu Alcoi s’enfronta a una epidèmia de febres tercianes que obliga a controls sanitaris i restriccions dels moviments de la població , en juliol es decreta una nova ordre d’allistament entre els 15 i 70 anys, homes que no disposaven de més pertrets de guerra que els que portaven ells mateixa o que havia fabricat el municipi com llances o piques. No hi ha dades de Benilloba peró Fageca presenta una relació de  45 allistats, 13 amb armes de foc i la resta amb espases i piques, Millena envia 49 allistats, nou amb armes de foc , tres amb sables i la resta  amb piques, Quatretondeta 71 homes,17 amb escopetes, sis espases i 48 piques i llances. A més la Junta Superior del Regne disposa una nova contribució de guerra  en la que a la governació d’Alcoi li correspon aportar 125000 rals a aportar en una setmana. A més en Alcoi està aquarterat un batalló del Regiment d’infanteria d’Amèrica al que hi ha que allotjar i subministrar. Tot açò influiria molt negativament en les condicions de la població en esta comarca.(8)

                Però les condicions encara s’agreujaran a partir d’ara perquè el 15 de setembre s’inicia la campanya de Suchet contra València. Ja amb anterioritat Blake havia ordenat reforçar la fortalesa de Sagunt i per a la tasca havia sol·licitat la presència de pedrapiquers de la governació d’Alcoi: entre altres van Ramón i Joan Ferrer i els seus germans de Benilloba.

                En gener de 1812 València cau en mans dels francesos comandats per Suchet que continuen el seu avanç cap al sud,creuant el Xúquer i ocupant Xàtiva. La Junta Superior del Regne s’havia retirat a Albaida i després es recesa en Alacant. Les tropes d’Harispe  en gener entren en Alcoi on romanen fins al 15 d’agost. En Alcoi es crea una nova junta de govern que es posa a les ordres  del comandament francès, també es va renovar el govern municipal que van intentar assegurar l’abastiment de la vila per assegurar la subsistència. Es van requisar totes les armes que hi havia pels pobles amb la qual cosa es van quedar sense defensa front les actuacions de bandolers i lladres. Molts veïns van abandonar els pobles per por als saquejos i represàlies. Alcoi i els demés pobles van tenir que subministrar a l’exèrcit francès i a les seues cavalleries palla,ordi,segó, blat,sal, vi i garrofes.

                 En juliol de 1812  es va produir l’enfrontament bèl·lic conegut per la primera batalla de Castalla  entre les forces de general O’Donell i Delort. On O’Donell va sacrificar a 400homes i quasi 3000 van ser fets presoners. Però l’arribada de forces de reforç a Alacant i la derrota dels francesos en Arápiles va fer que Suchet retirara les forces d’Alcoi cap al Xúquer.(9) Però els territoris de la governació Alcoiana continuen convertits en un camp de batalla entre les forces britàniques i espanyoles aquarterades en Alacant i les franceses  arrecerades en la línea del Xúquer. Els pobles d’esta zona i de la Vall d’Albaida estaven sotmesos a continues confiscacions i contribucions per part dels dos bans així com a saquejos i destruccions. Era la roina total per a la comarca. Els francesos  al retirar-se s’emporten tots els queviures i ramats per al seu subministrament. A l’arribar les tropes aliades s’imposa una nova contribució per al seu  manteniment.

                El 19 de març  s’havia aprovat la Constitució de 1812. Esta suposava  un nou ordre territorial, polític i jurídic. S’implanta el sistema de províncies  subordinades a l’estat central. L’autoritat governativa estava exercida per un cap polític provincial. Es crea la Diputació provincial per diputats electes  de diversos partits. Desapareixen els antics corregiments. Els canvis també afecten a l’administració de justícia: l’antic corregiment d’Alcoi es divideix en tres partits judicials amb capitalitat en Alcoi,Cocentaina i la Vila Joiosa. Benilloba queda inclosa en el partit d’Alcoi.

                 En l’estiu de 1812, després de la retirada dels francesos el corregidor d’Alcoi Pasqual de Puigmoltó es dirigeix al poble per a que es reposen els governs locals anteriors a l’ocupació i que és proclame la nova constitució al temps que comença  la investigació sobre tots aquells que han col·laborat amb l’invasor.(10) La nova constitució és proclamada en Alcoi l’11 de setembre  a la plaça de S.Agustí. D’immediat es convoquen eleccions  per al nomenament de les noves corporacions locals. La quantitat de regidors  havia d’estar d’acord amb el nombre de veïns: Alcoi amb una població  de quatre mil veïns li corresponien dos alcaldes, huit regidors i dos síndics-procuradors.  Benilloba per el nombre de veïns  que està en el tram entre 200 i 500 li correspon elegir un alcalde, quatre regidors i un procurador.(12)Però, sols els que tenen els drets de ciutadà seran els que elegiran als electors que  després nombraran els càrrecs.

                El 27 d’octubre de 1812 rep l’ajuntament de Benilloba  un exemplar imprès de la Constitució de 1812  amb un decret de le Regència del Regne per a que es publique. El dia 3  l’alcalde  Francisco Monerris convoca,amb un pregó, l’acte per al dia següent. El dissabte, dia 31, a les nou del matí es reuneix l’ajuntament, el rector D.Vicent Irles i alguns veïns del poble en la sala de la vila per a llegir el text de la Constitució. I serà el dia 1 de novembre, diumenge, en la missa de les 9 quan en l’ofertori i des del púlpit es llegirà tot el text de la constitució per al poble. A continuació el rector exhortarà al poble per el seu compliment. Una vegada acabada la missa la Constitució serà jurada per el clero, el poble i els membres de l’ajuntament. A continuació es va cantar un Tedeum acompanyat pel volteig de campanes.(13)

                En Benilloba la suspensió dels acords de l’anterior govern (el del temps de l’ocupació) va posar en dubte la continuïtat de la construcció del nou cementeri, per la qual cosa va consultar la corregidor amb data del 26 d’agost:

                “Que en virtud de las ordenes del anterior intruso govierno se principió un cementerio proporcionado para este vezindario cuya obra se halla bastante adelantada. Pero con motivo d que nuestro legítimo actual govierno ha mandado no obedecer ninguna de las órdenes  del anterior,ha celebrado este nuevo ayuntamiento cabildo con asistencia de todos los facultativos para tratar si deve o no concluirse esta obra, y oídos los dictámenes de los facultativos resulta que es de suma importancia y haún (sic) necesaria para la salud pública  la conclusion de dicha obra, de modo que atendidas las circunstancias del pueblo resultaran graves perjuicios de no efectuarlos, por cuya razón y de que nuestro gobierno ya hace años que tiene mandado repetidas vezes la formación de cementerios parece no debe haver inconveniente en llevar adelante dicha obra tan necesaria al bien público. No obstante, deseoso este Ayuntamiento de no hacer cosa de entidad sin la aprobación de su cabeza de partido, ha resuelto comunicarlo a V.S. como lo haze para que se sirva de manifestarles quanto en el particular le paresca conveniente y devan practicar en cumplimiento de sus deveres...”(14)

A finals de setembre de 1812 Alcoi cau una altra vegada en mans dels francesos: es restableix el govern local de l’anterior ocupació. El Baró De Habert exigeix un nou repartiment per al subministrament de 4500 racions de pa, carn, arròs, oli, vi i sal i 700 racions de palla i garrofes  que tot el corregiment ha de proporcionar per a les tropes imperials. Després de la segona batalla de Castalla en abril de 1813  les forces de Suchet es veuran obligades a retirar-se a la línea del Xúquer. Però des d’ací continuaran ocupant i assotant alguns pobles de la Vall d’Albaida.

                Les tropes espanyoles que tornen Alcoi segueixen exigint subministrament de queviures a una població extenuada.

                Definitivament Suchet evacua València el 5 de Juliol amb tot el botí acumulat durant els mesos d’ocupació.

                Després del Tractat de Valençay Napoleó allibera a Ferran Vll, este  torna a Espany per Valencia el 16 d’Abril de 1914  però no es dirigeix a Madrid per a jurar la Constitució de 1812, com estava previst, sinó que resta a València   i recolzant-se amb el “Manifest del Perses” i utilitzant-lo com a punt de partida signa un decret el 4 de maig per el que restaura l’absolutisme i el retorn a l’antic règim abolint la constitució i tota la legislació de les Corts de Cadis.

                Un corregiment d’Alcoi exhaust té  que continuar amb els subministrament de les tropes acantonades en la vila amb 528 racions i 870 rals de billó diaris, el que suposava un terç de la renta total. Esta càrrega resultava difícil de suportar com van manifestar els regidors.

                En gener de 1815 s’envia una enquesta als pobles del corregiment  per investigar les alteracions produïdes  en els monopolis senyorials  i en els bens de propis durant l’etapa constitucional. En tots els pobles s’havien creat noves instal·lacions fora del monopoli dels senyors. Així a Benilloba havien aparegut de nou un molí fariner, una almàssera i dos forns de coure pa. El Molí fariner és el que va construir Blas Herrero en 1813 en el Barranquet de Soler. I que a pesar del conflicte amb el senyor ja no va deixar de funcionar.

                Tornant a la idea del principi que era l’estudi de l’alta taxa de mortalitat en Benilloba els anys 1812 i 1813 sembla que son diversos els motius que l’originaren. Potser que influira l’epidèmia de febres tercianes  en el mesos de juliol i agost de 1812 però  també  va influir la situació de crisi de subsistència que sobrevingué en estos dos anys. És el moment en que la guerra afecta mes directament a la nostra comarca. Els moviment d’exèrcits es continu. Les tropes d’un i altre bàndol han de ser abastides amb els recursos de que disposen els pobles,  continues contribucions  són imposades als pobles tant amb diners com amb espècies a més dels saquejos a que són sotmesos tant per l’exèrcit francès com per les partides de guerrillers. Moltes terres serien abandonades per l’allistament dels homes a l’exèrcit així com les incorporacions a les milícies i guerrilles, més atractives estes ultimes per la possibilitat d’obtenir botí i queviures amb les seues accions.  Tots estos factors originarien una gran crisi d’inseguritat i de  subsistència que afectaria a tots els sectors de població però com sempre els sectors més desfavorits serien els mes perjudicats: els xiquets de menor edat i aquells sector de població que és trobava amb una situació més vulnerable: jornalers,artesans, gent sense terra que depenien del treball en unes terres o en uns tallers en roina per la situació tan calamitosa de l’economia del moment.

                                                                                                              Enric Morrió i Gómez

Revista de Festes 2024

 

(1)Arxiu Parroquial de Benilloba.Quinque libri.1787-1802,1803-1816,1817-1824.

(2)Alvarez Cañas, Mª Luisa. La guerra de la Independència. Alicante (1808-1814). Instituto Alicantino de  cultura Juan Gil-albert.2010. Capítol: La guerra de la Independència en la provincia de Alicante. Muñoz Lorente,Gerardo.

(3)Santonja ,J.Lluís. Guerra i resistencia a la governació d’Alcoi.1790-1814.Ajuntament d’Alcoi.2013.pp 56-57.

(4) Ibíd. P. 71

(5) Ibíd,pp 101-105

(6)AMA.Circulares,sesiones correspondencia... de las Juntas de Gobierno.Alcoi, 25 de gener de 1811.

(7) Santonja, J.Lluís. Guerra i resistencia a la governació d’Alcoi.1790-1814.Ajuntament d’Alcoi.2013.P.123.

(8) ) Ibíd. pp 125-128.

(9) ) Ibíd. p 153

(10) Ibíd. Pp 192-193

(12)Decret de les Corts sobre la formació del nous ajuntaments constitucional ( Cadis, 23 de maig de 1812).

(13)Francisco de P.Monblanch. “Jura Benilloba la Constitución de Cádiz de 1812”. Programa de Festes 1962.

(14) AMA, Correspondència oficial recibida1706-886,sign.2708.

 

Bibliografia i documentació:

- Arxiu Parroquial de Benilloba.Quinque libri.1787-1802,1803-1816,1817-1824.

- Santonja, J.Lluís. Guerra i resistencia a la governació d’Alcoi.1790-1814.Ajuntament d’Alcoi.2013.

-Àlvarez Cañas, Maria Luisa. La Guerra de la Independència. Alicante (1808-1814)

Muñoz Lorente. Gerardo. Capítol: La Guerra de la Independencia en la provincia de Alicante.

Edit. Instituto Alicantino de Cultura Juan Gil-Albert.2010

-Sanchís Llorens,Rogelio. Alcoy i la guerra de la Independència. CAAM 1977

 


dissabte, 30 de novembre del 2024

EL CARRER MAJOR

 

El carrer Major engalanat per a les festes de 1947.



    Es el primer, el capdavanter, el preeminent, el guia, el principal, l’inicial a partir del qual naixen els demes. Per ell transcorren tots el esdeveniments: desfiles, cavalcades, festes, celebracions, alguna manifestació social, bodes i els difunts en el seu darrer viatge. Des del seu inici en la plaça l’església fins a les antigues escoles és el carrer més llarg i el més freqüentat. Antany molt animat en el moment d’entrar i sortir de les fàbriques, en els dies de mercat o en l’horari d’anar o eixir de l’escola.

    Assegut sobre segles d’història (restes materials i humans de tems passats ha aparegut al fer obres en ell) anhela temps millors, ànsia la nostra atenció.

    El seu traçat és molt irregular, trams rectes i voltes s’alternen contínuament, fruit d’una llarga història i un creixement progressiu al llarg d’un antic camí. Discorre amb un lleuger ascens, més pronunciat en dos trams concrets: a l’eixida de la plaça l’església i en la intersecció amb el carrer Salamanca.

    El carrer que consta de 28 cases per la seua banda dreta i 30 per l’esquerra sempre ha conservat el seu nom de carrer Major. Este nom, que s’utilitza per anomenar el carrer principal, és molt habitual per la nostra geografia i quasi tots el pobles tenen el seu.

El carrer Major en els anys 60 del s.XX








 


dissabte, 23 de novembre del 2024

CARRER S. JOSEP


         Els carrer S. Josep arranca de la plaça l’Omet i, amb un traçat irregular, arriba fins al mur del pati del centre escolar “Virgen de los Dolores”. Abans, fins als anys setanta del segle XX el carrer arribava a l’altura de  l’edifici que anomenem Patronat,posteriorment amb l’ampliació del poble i l’aparició de nous carrers i edificis (Casetes Noves,Cooperativa i el centre escolar)  el carrer s’allargaria.

                 El seu traçat irregular  i curvilini, amb trams que s’estrenyen i altres que s’eixamplen, és degut a que el carrer s’ha edificat  sense una planificació rectora, seguint l’antic camí que portava a les eres del poble. En este carrer cal destacar tres edificis: el que ocupa la casa amb el nº 5 que era un antic hostal i que encara conserva el seu nom:Hostalet. Lloc on trobaven allotjament  les persones amb les seues cavalleries i carruatges de mercaderies. El segon edifici que cal destacar és la casa amb el nº 8, no se exactament l’any de la seua construcció( entre els anys cinquanta i seixanta) però per les  característiques de la seua façana: línees geomètriques simples, escassa ornamentació, disseny  senzill i funcional pertany a l’estil arquitectònic racionalista. El tercer edifici seria la casa coneguda com el Patronat que va ser una donació d’una particular  a l’església per a que fora usada com a Hospital de pobres malalts i com alberg de pobres veïns i transeünts. Posteriorment seria dedicada a altres usos:com llar de joves,classes de catecisme,etc.

                El carrer consta de 15 cases en la seua banda esquerra i 9 per la banda dreta. Encara que el seu nom oficial es el de Carrer San Josep popularment sempre se l’anomenat com carrer les Eres, perquè era el camí de pujada a les eres del poble. En l’època de la segona república va  canviar la denominació a carrer de Francisco Bataller, supose que en homenatge a Francisco Bataller Garcia, valencià i secretari general d’Esquerra Republicana.

 






 

dissabte, 16 de novembre del 2024

PLAÇA DEL SOLAR



    Que és el Solar?  una plaça?  Un carrer?  Solar,segons el diccionari,  és una porció de terreny destinada a edificar-hi. Però este no seria el cas. Mes bé podríem declinar-se  per un significat derivat del sol, (sol astre). El solar és, o millor era, un lloc on la gent eixia a prendre el sol. En els mesos del cruel hivern les persones majors acudien a passar les estones d’oci en este lloc solejat, també els no tan majors en els dies festius ací és reunien per a a xerrar, fer les seus partides de calig o altres. El que hui diem socialitzar.  L’ indret era ideal per la seua situació enfocada al migjorn i al recés de la tramuntana  que ofert  la tanca protectora de les cases. Un lloc ideal en els dies solejats  de l’ hivern. També proporciona certes avantatges en els dies calorosos d’estiu quan a poqueta nit, o ja de nit, es pot gaudir de la frescor que puja del riu, de la fresca de la serena. I de la verdor de la primavera, i dels colors de la tardor. Un espai on adelitar-se de la serenitat interior, de la conversa intranscendent, de la companyia dels veïns,de l’ aldarull dels infants.

                Avui és una plaça com resa el rajolet, cuidada per els pocs veïns i deixada i traïda per les autoritats: pàrquing d’automòbils, sòl apedaçat... Carrers i places ja no són per a les persones, són per als vehicles, claveguerams, conduccions d’aigua, llum,telèfon, internet. L’home  ha renunciat a la bellesa  de l’exterior i, aliè a ella, resta a casa contemplant-la des d’una una pantalla.






 

dissabte, 9 de novembre del 2024

CARRER S. JOAQUIM

Carrer S. Xoxim amb l'ornamentació per a les festes de 1947.



Ornamentació del retaule de S.Joaquim.1947.Fotos: Josefina Agulló

    

 

                Ja ben avançat el carrer Major, i per la seua banda dreta, surt cap al Solar el carrer San Joaquim, anomenat popularment Sant Xoxim. Amb una direcció  de nord a Sud, encarat al migdia, que li permet estar ben  solejat, fins els anys huitanta del segle passat el carrer s’estretia a l’altura de les cases amb el nombres 17 i 10. Un mur de pedra que tancava els bancals reduïa el carrer a la meitat fins al Solar i la seua continuació cap a la carretera ( antic camí d’eixida del poble cap a Penàguila). Amb l’obertura les carrer Calderón de la Barca va desaparèixer el mur i es va eixamplar el carrer Sant Xoxim. Este carrer consta de  huit cases en la seua banda esquerra i nou en la dreta. Un detall anecdòtic el podem observar en la façana de la casa amb el nº 10: les restes d’un antic fanal que pertany al primer enllumenat dels carrers que és va instal·lar a principis del s. XX. El carrer sempre  ha conservat el seu nom, fent honor al patró de Benilloba, a excepció de l’època de la República en que  va rebre el nom de carrer de Mèxic.