måndag 30 juni 2014

Aktuella översiktsbilder

För det mesta blir det bara närbilder eller nästan närbilder i alla fall. Så här ser det ut på några av ställena i trädgården just nu.
Först en del av körsbärslunden. Hässlebrodd, alpfrossört och spansk näva är det som syns här. I körsbärsträden klättrar en klematis upp (Mikelite).

Delar av rosengården. 'Nevada' och 'Orpheline de Juillet' närmast mig. Det är otroligt mycket knopp i det mesta. Snart njuter jag av 'Rosa Mundi', 'Zigeunerknabe', 'St Nicholas' m fl. Min bäste herre 'Charles de Mills' kommer att bjuda på sin bästa blomning. Damen intill 'Mme Plantier' likaså.

I lilla "Skogen" är det färggrannt av blad.

En liten del av en rabatt kantas av Geranium 'Walter´s Gift'. Honungslök och alunrot 'Silver Scrolls' växer lite högre. Snart kommer liljan 'Landini', klematisen 'Princess Diana' och rosen 'Great Western' att stå för prakten.
Såhär den första semesterdagen har jag betat av några punkter på trädgårdens åtgärdsprogram. Några fler fortsätter jag med varje dag framöver. Allt så det blir superfint för den långväga gruppen som bokat in besök på söndag.
Plantmarknaden är klar med många fina plantor och en hel del spännande sorter.

/Anette




torsdag 26 juni 2014

Ogräs, honungslök, steglits & semester

Vitmåra är väl betraktad som ogräs. Den pryder sin plats och ser fantastiskt fin ut. Eller hur?

En som blev planterad på fel plats i höstas är honungslöken. Enligt mina nogsamt förda anteckningar spanade jag på annat ställe. Blev dessutom lite sur på det som oväntat dök upp där några nya narcisser borde kommit upp. Nåväl nu blommar honungslöken, hade varit snyggare intill glanskörsbäret som det var tänkt.

Första gången jag sett steglits i trädgården utan snö. Gissar att den äter bladlöss. Det finns det gott om!

Det verkar bli uruselt väder för alla ni som har öppet i samarbete med 1000 trädgårdar på söndag. Hoppas verkligen prognosen är helfel. Önskar er lycka till!
Nästan lite tråkigt att inte vara med i år, för trädgården bjuder på mycket just nu.

Min semester har börjat för bara några timmar sedan. Har pysslat om trädgården! Mer blir det i veckorna som kommer.

/Anette

tisdag 24 juni 2014

Nästan som "Dagens bästa bild"

Minns ni min gamla blogg "Dagens bästa bild"?
Dagens bilder hade varit fina kandidater där.


Den första bilden är på Kenneths vita akleja, den andra på det underbara vita löjtnantshjärtat!

/Anette

söndag 22 juni 2014

Rosor och lavendel

'Blush Damask' är den finaste just nu. Förra året klipptes stora mängder av den bort, nu kommer belöningen. Det här buskaget är tre meter brett.
Rotskotten är rikliga. De flesta tas med gräsklipparen.



Imorse rensade jag självsådda lavendelplantor i gruset. Det bar emot att slänga dem. Tog en tom balkonglåda, fyllde upp med grusblandad jord och petade ner dem. Ett 70-tal plantor blir det om alla tar sig.

Jag har några rosor som provodlas här i trädgården. De har aldrig varit så fina som första sommaren. Redan efter första vintern hade de blivit färre. Plantorna blir kortare för varje säsong. I år får man leta på låg höjd. Det här är en av de, den var superfin första året. 'Black Velvet'.

Mina andra vanliga rosor ser ut att bli jättefina. 
Ha en fin fortsättning på sommaren!
/Anette

lördag 21 juni 2014

Min midsommardagsmorgon.

Smyger mig ut i tidiga morgonen innan andra gått hem för natten. Ett par dagar till går solen upp 03:23, sedan vänder det. Hör musik, hör röster från en sen midsommarfest som inte tagit slut än. Annars är tystnaden påtaglig. Det är friskt, 5 grader, klarblå himmel med en sol som sakta trevar sig upp över mäktiga träd.
Går sakta i trädgården, upptäcker än det ena, än det andra. Stannar, böjer mig ner, tittar, går vidare men stoppar upp strax igen. Lyfter fram en blomma och känner dofter.
Ljuvliga midsommardagsmorgon. Min midsommardagsmorgon.



Fortsatt trevlig helg alla!
/Anette

torsdag 19 juni 2014

Midsommarrabatten

Byter nog namn på lilla ladans rabatt till midsommarrabatten. Varför? Helt enkelt för att det är nu rabatten är som bäst. I midsommartid.
Det första som möter vid den inre entrén är kaprifolen vid den gamla grindstolpen i sten. I rabatten växer en salig blandning av "snusgubbe" (brandgul lilja), blågull i blått och vitt, vitmåra, kråkvicker, strandiris, bergklint, tidig gul väldoftande daglilja, rosenkrage, praktröllika och flocknäva.
Snart är det dags för klätterrosen att slå ut. Ser ut att komma med gott om knopp i år.





Midsommarsillfavoriten från förra året är räddad. Specialleverans från Gotland, med hjälp av Linn och Emil kunde idag packa upp en bunt nyskördade blad. Våra egna ramslöksplantor växer bra, nästa år kan vi förse oss själva med skörd.


Med min gamla midsommarkrans av trädgårdens rosor önskar jag er alla en härlig midsommarhelg!

/Anette

onsdag 18 juni 2014

Från mina 18 barn

Blev jätteglad av en riktig överraskning idag. Fick en så fin låda full med växter från mina 18 barn på jobbet.
Kommer att bli ännu tjusigare i sommar. Ha en skön sommar närhelst sommarlovet börjar! Vi ses på 5-års i augusti.

/Anette

söndag 15 juni 2014

Plats för utskolat

Stora perennrabatten, lilla ladans rabatt, sparrisrabatten och pallkragelandet.

Har idag fördubblat ytan närmast pallkragarna. Det är där jag har överskottsplantorna. Nu är det 10 kvadratmeter mindre gräsmatta att klippa. Bättre plats för plantor på tillväxt.
Utskolade plantor tar plats. Till exempel fanns i en kruka några Clematis viorna. Strax hade varje enskild planta fått en egen kruka och nu blev det plötsligt många fler.




Hoppas ni haft en fin helg!
/Anette

lördag 14 juni 2014

Naturligtvis är det planerat att aklejan 'Ruby Port' blommar på samma plats som läckra pionen 'Buckeye Belle'. De blev bättre ihop än jag fantiserat om. Aklejan sådde jag för många år sedan. Pionen kom från "Odla". Den första var rutten, har alltid fått nytt om det varit något fel. Den nya tog sig bra.
Öser på med några bilder.




Ha en fortsatt fin helg alla!
/Anette

onsdag 11 juni 2014

Mina buskpioner

Det började tidigt efter millenieskiftet. De första fröna såddes 2002. Fick dem via Allt om Trädgårds trädgårdsforum. De två följande åren nappade jag också på ett par forumisters erbjudande.
Fröna såddes och nog grodde de även om det tog lite tid. 2006 tog jag med mig plantorna till detta nya boende. Då var de ännu ganska små. Gillade väl inte att flyttas, så de tog mer tid på sig innan de började blomma.
Det är två vita som är planterade i stora perennrabatten. Båda har lite smalare mörka fläckar i basen av blomman. Den ena plantan har mörkare blad. De är en bra bit över en meter höga.
Strax intill, i perennrabattens del som kallas flyttlådan finns fyra vita och två rosablommande buskpioner. De blev kvar där vid evakueringen för åtta år sedan. Störst är en vit som nog är 160 cm. I två veckor har de blommat, men nu är det alldeles strax.

Rosablommande, regnskadad och solblekt, hänger med idag, imorgon har den släppt sina kronblad.

Den vita med mörkare bladverk.

En rosa i sina glansdagar.

Så ser en planta ut som det är dags att omskola.

En perfekt vit!

 De två vita i perennrabatten.

En av de vita i flyttlådan.

 En av de småblommiga buskpionerna.

/Anette

tisdag 10 juni 2014

Äkta och annan sorts igelkott

Bilden på den stora igelkotten som skuttade från en av mina rabatter igårkväll sitter på näthinnorna på oss som såg den.
Annat är det med igelkottsnejlikan. Såddes för bara något år sedan. Nu börjar de första blommorna komma. Färgen är mer rosa än som syns på bilden. Kudden med blad är som en liten igelkotte.



Amsonia ciliata, har stått och stampat, i år har den bättrat sig något. Trivs i halvskugga av glanskörsbäret. Den blå färgen fortsätter en klematis med senare. Fröna är långa och smala.


Skuggrabatten i kvällssolen. Hostorna blir större och större. Det rosa är praktvivan som blommat väldigt länge.

Dagens finaste ros är nog 'Seager Wheeler'. Konkurrens av Finlands vita förstås! Apropå vit, den vita klematisen närmast mig är 'Miss Bateman'. Vilade förra året men kommer bra i år, som det ibland sker med klematis.

När skomakaririsen avslutat sin fina blomning i glasverandarabatten har den dubbelt så höga 'Flavescens' tagit vid. 'Immortality har också börjat men den finns ingen bild på (än).

Doftar ordentligt gör både den tidiga gula dagliljan och irisen 'Senlac'. Värre doftbomb är 'Loop de Loop', sötare doft får man leta efter.

Pionen 'Buckeye Belle' fick sin placering vid aklejan 'Ruby Port' i samma färg. De förstärker varandra väldigt bra.
Idag har vi firat pappa som fyller 77 år. Grattis igen!

Hoppas ni också haft en bra dag och härlig sommarkväll!

/Anette

söndag 8 juni 2014

Många plantor blir det

Förut hade jag plantor på tillväxt i de tre närmaste pallkragarna. Sedan blev det trångt när de skolades ut. Växte fort gjorde de också, innan jag hunnit fått ut dem i rabatterna! Ett tag var varenda pallkrage upptagen, så det var nästan hopplöst att kunna komma igång med grönssakssådderna.
Nu är det i alla fall grönsaker och sommarblommor i de två översta raderna. Plantorna på tillväxt trängs åter  i den närmaste raden av pallkragar. Vårens delningar och omskolningar har gett den närmaste raden av plantor. De allra flesta där är för växtmarknaden. Nästa visning är om ungefär en månad, tills dess hinner jag sortera exakt vad som är för mig och vad som är för överskott.
Idag blev det uppkrukat av skugglilja, brunnäva 'Stillingfleet Ghost', lavendel, gullflocka, kärleksört 'Purple Emperor' och Geranium 'Midnight Reiter'.


Lilla rhododendron Kermesina lyser. Bakom växer blå nunneört 'Craigton Blue'. Den brukar blomma väldigt länge här och växer så det knakar. Här är det så skuggigt det kan bli på det här stället.
Det anas en primula i nästan samma skrikiga färg som Kermesina, det är en bergviva, Primula polyneura. Den blir sakta större.

Betydligt mildare är Dianthus nardiformis, som stormtrivs intill stenarna i solen.

Närmast den lilla nejlikan är det klinten Centaurea bagadensis som precis håller på att slå ut.

Så liten, så liten är Sedum lydium.
 Dess lilla stjärnblomma.
Hoppas ni haft en fin helg alla!
/Anette