Ο Συλλόγος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών διοργανώνει ανοιχτά σεμινάρια, όπου μπορεί να συμμετάσχει κάθε συνάδελφος (είτε είναι μέλος του Συλλόγου είτε όχι), μεταφέροντας την πείρα του, τους προβληματισμούς του, τα ερωτηματικά του, μιλώντας για τη μεθοδολογία που ακολουθεί, περιγράφοντας τα λάθη που έχει κάνει ή έχει αποφύγει.

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Πρόγραμμα 2ου Κύκλου Σεμιναρίων Αυτομόρφωσης

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου αρχίζει ο β΄ κύκλος των Σεμιναρίων Αυτομόρφωσης στην Επιμέλεια Βιβλίων του ΣΜΕΔ. Τα σεμινάρια είναι ανοιχτά σε κάθε συνάδελφο (μέλος του Συλλόγου ή μη) που επιθυμεί να μοιραστεί με νέους και παλιούς συναδέλφους την πείρα του, τους προβληματισμούς του, τα ερωτήματά του, να μιλήσει για τη μεθοδολογία που ακολουθεί, να περιγράψει τα λάθη που έχει κάνει ή έχει αποφύγει, συμβάλλοντας έτσι στη συλλογική γνώση και τη συνεργασία μεταξύ μας.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου: Επιστημονικά συγγράμματα (θεωρητικές επιστήμες)
Στρατής Μπουρνάζος, Κωστούλα Σκλαβενίτη

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου: Επιστημονικά συγγράμματα (θετικές επιστήμες)
Παναγιώτης Πάντος

Κυριακή 3 Μαρτίου: Η παραγωγή ενός βιβλίου: από την οθόνη στο χαρτί
Γιόλα Μπαλή, Κωστούλα Σκλαβενίτη

Κυριακή 31 Μαρτίου: Ο συγγραφέας και ο επιμελητής του
Γιάννης Παλαβός, Χάρης Πολίτης

Κυριακή 7 Απριλίου: Λευκώματα - καλλιτεχνικές εκδόσεις
Ελένη Μπεχράκη, Νατάσα Παπαδοπούλου

Κυριακή 14 Απριλίου: Παιδικό και εφηβικό βιβλίο 
Μαρία Αγγελίδου, Γιώργος Κασαπίδης, Αρετή Μπουκάλα

Κυριακή 21 Απριλίου: Ο επιμελητής και οι άλλοι: ζητήματα συνεργασιών και δεοντολογίας
Δημοσθένης Κερασίδης, Αλέκα Πλακονούρη

Κυριακή 12 Μαΐου: Γραμματικοσυντακτικά ζητήματα (α' μέρος)
Αλέκα Πλακονούρη, Γιώτα Σαλτάρη

Κυριακή 19 Μαΐου: Γραμματικοσυντακτικά ζητήματα (β' μέρος)
Βενετία Καίσαρη, Γιώργος Κασαπίδης

Κυριακή 26 Μαΐου: Συγκριτική επιμέλεια μεταφράσεων
Κρίτων Ηλιόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης

Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και γίνονται 
στα γραφεία του Συλλόγου (Μαυρικίου 8, Νεάπολη Εξαρχείων), στις 6.00 μ.μ. 

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Γιώργος Κασαπίδης: Το Μυθιστόρημα

Ως μυθιστόρημα εννοούμε μιαν αφήγηση μάλλον εκτεταμένη, συνήθως σε πρόζα, με υποθέσεις που μπορεί να είναι πραγματικές ή φανταστικές, με ένα ή περισσότερα πρόσωπα και με μια πλοκή πλούσια σε εξελίξεις και με ένα τέλος θετικό ή αρνητικό.

Μολονότι υπάρχουν προγενέστερες μορφές που ανάγονται στους ελληνιστικούς χρόνους και διαδοχικά στην πλούσια άνθιση των μεσαιωνικών περιπετειών, οι κριτικοί τοποθετούν τη γέννηση του σύγχρονου μυθιστορήματος τον δέκατο όγδοο αιώνα.

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Δημοσθένης Κερασίδης: Ποίηση και Επιμέλεια


«Η ποίηση είναι απαράδεκτη, άλλωστε δεν υπάρχει…»
Ντενί  Ρος

Να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι εγώ δεν είμαι επαγγελματίας επιμελητής βιβλίων ποίησης. Ένας ερασιτέχνης είμαι – βέβαια, με την έννοια του έραμαι  τέχνην∙ για την ακρίβεια, ένας από τους παράνομους εραστές της. Αυτός ο ρόλος μού προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία δράσης και δημιουργικότητας στα κείμενα που επιμελούμαι, τα οποία, σημειωτέον, συνήθως ανήκουν στη λεγόμενη μοντέρνα ή νεωτερική ποίηση. 


Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Δημοσθένης Κερασίδης: Στοιχεία για την επιμέλεια ιστορικών μυθιστορημάτων


Ο όρος «ιστορικό μυθιστόρημα» παραπέμπει σε ένα σύνθετο όλο το οποίο λειτουργεί σε δύο επίπεδα: α) στο ιστορικό-ρεαλιστικό-πραγματολογικό επίπεδο ανάγνωσης του «μύθου» ενός λογοτεχνικού έργου, και β) στο μυθιστορηματικό-φαντασιακό-προσωπικό επίπεδο θέασης της «ιστορίας» που περιγράφεται μέσα στο λογοτεχνικό έργο. Διαπιστώνουμε αμέσως ότι η σχέση των δύο πλευρών που αποτελούν το ιστορικό μυθιστόρημα λειτουργεί χιαστί και είναι, άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε αποτυχημένα, ερωτική, όπου ο πρώτος από τους δύο όρους παριστάνει τον αντικειμενικό παρατηρητή (ο ιστορικός), ενώ ο δεύτερος «καμώνεται» το λάτρη του μυθιστορήματος (ο λογοτέχνης).