onsdag 29 april 2015

Bergens väktare - Conn Iggulden



Conn Iggulden kan verkligen berätta historia i romanform. Det här är den tredje delen i hans serie om mongolhärskarna och deras krigföring och utvidgning av mongolriket.

Det går nog inte att skriva den här berättelsen utan att boken till största delen består av krigsscener, krigslist och blodbad. Jag lever mig in i scenerna med håll och hår, jag rider på en häst och spänner min pilbåge, ganska skrattretande egentligen.

Djingis Khan har besegrat kineser, men nu vänder han sig västerut och möter en helt annan krigsmakt. Det blir ett långt fälttåg och Djingis Khan visar ännu en gång sin styrka som fältherre och strateg.

Djingis tvingas utse sin arvinge till att bli khan efter honom. Hans båda äldsta söners rivalitet sliter sönder det enade mongolriket. Kanske Jochi den äldste sonen inte alls är hans son, modern var bortrövad och våldtagen och Djingis har svårt för sonen. Upplösningen av dramat är hjärtskärande och kanske inte med historien överensstämmande, vad vet jag.

Spännande är det och jag kastar mig över nästa bok i serien.,

De två böckerna innan kan du läsa om här:





onsdag 15 april 2015

Bågens mästare - Conn Iggulden

Den andra boken i Conn Igguldens serie om Djingis Khan är lika spännande som den första. En riktigt stor äventyrsroman som blir bara bättre när man tänker på att den har förankring i historien. Naturligtvis är detta inte en dokumentärskildring, det här är en romanserie på fem böcker, som verkligen borde bli mer uppmärksammad. Jag tror att många tonårspojkar skulle uppskatta den här berättelsen.

Det ges ut så mycket böcker i dag att de flesta bara ”lever” en kort tid och sedan ges ut i pocket i bästa fall. Sedan försvinner de och det är synd, för det finns så mycket som är riktigt bra i flödet. Ett stort tack till bibliotek och andrahandsmarknaden.

Åter till Djingis Khans liv och äventyr. Den första boken handlade om hans hårda uppväxt och hans vilja att samla de olika mongoliska stammarna under samma ledning (Stäppens krigare). Den här boken handlar främst om hans största seger, segern vid striderna i Grävlingspasset där mongolerna segrade över en större armé och hur de sedan slog läger utanför staden Yenkings (Beijing, Peking) murar och svälte staden till underkastelse. En historisk sann uppgift är när ca 60.000 unga kvinnor gick upp på muren och kastade sig ner mot döden, hellre än att se staden intas och själva bli offer för våldtäkter. Staden hade vid den här tiden ca en miljon invånare.

Djingis Khan accepterade kapitulationen och mottog en stor tribut i värdeföremål, som han kanske inte ens uppskattade och återvände därefter till de stora gräsvidderna som utgjort mongolernas områden i generationer.

Fortsättningen blir spännande och jag hade tur och hittade de två följande böckerna hos Myrorna.

Adlibris Pocket Bokus Pocket Storpocket CD 

tisdag 14 april 2015

Jordstorm - Mons Kallentoft

Ett sjudagarslån på biblioteket. Jag valde boken eftersom titeln och framsidan påminde mig om TV-serien Jordskott. Boken hade naturligtvis ingen likhet med den, men jag blev glatt överraskad av den. Visserligen är berättelsen grym - det känns som om dagens deckarförfattare tävlar i ondska och brutalitet – men Mons Kallentofts sätt att skriva och berätta skiljer historien från mainstreamfåran.

Samhället är grymt och likgiltigt. En omvänd sverigedemokrat mördas, men var han omvänd? Vänsteraktivister känner sig hotade. Muslimer hatas eller ses med skepsis. Är allt vad det ser ut att vara? En bild av samhället i dag, eller kanske i morgon, jag vet inte. Men skrämmande är det!

Mitt i allt har en ung flicka försvunnit och kriminalaren Malin Fors ser tecken som tyder på att mordoffret och den försvunna flickan kan ha någonting gemensamt. Flickan kan fortfarande vara vid liv, det blir en kamp mot klockan.

Jag sträckläste. Helt klart en deckare i min smak.






tisdag 7 april 2015

Stäppens krigare - Conn Iggulden

Det här är den första delen i berättelsen i romanform om den mytomspunna Djingis Khan. Det finns inte så många samtida skildringar som överlevt. Originalet ”Mongolernas hemliga historia” som Djingis Khan själv beställde finns inte kvar utan endast en version på kinesiska. Samtidigt kanske man ska vara medveten om att beställaren själv kanske hade stor del i hur historien skrevs.

Djingis Khan betecknas som historiens största erövrare och enade de mongoliska stammarna och upprättade världshistoriens största sammanhängande imperium. (Uppgiften hämtad från Wikipedia).

Det här är spännande läsning rakt igenom. Det är en grym värld som öppnar sig i romanen, människolivet har inget större värde. Framför allt är det helt och hållet männens värld och kvinnornas värde är försumbart. Männen krigar, den starkaste överlever och ve den kvinna som blir krigsbyte. När hon erövras som hustru, kanske hon så småningom kan få ett kärleksfullt och efter omständigheterna bra liv, men många skändas. Stäppens människor är härdade, klanerna ofta fiender.

Djingis Khan hette egentligen Temudjin och var son till en Khan. När hans far dödades av tatarerna uteslöts Temudjin, hans syskon och modern Hoelun ur klanen av den man som tillskansade sig makten och lämnades kvar utan tillhörigheter för att gå en långsam död till mötes. Hans mor uppvisade en enorm överlevnadsvilja och de ännu så länge ej vuxna barnen var delaktiga på sitt sätt för överlevnaden. Den äldste brodern tänkte på sig själv i första hand och behöll sitt jaktbyte även när familjen svalt. När Temudjin insåg vad som skedde dömde han sin bror till döden och verkställde domen med hjälp av en av bröderna.

Jag fick tag på den här boken i en second hand-affär och jag sträckläste, trots att den ena krigsscenen följde den andra och tankesätt och grymheter känns overkliga för vår nutida del av världen. Tankarna går osökt till IS, även om jämförelsen inte går att göra rakt av. Men att ena och ta över och utöva makt över människor, dödsföraktet, kvinnosynen, klantillhörigheten, sektkänslan, m.m. påminner.

Det finns fem böcker i serien om Djingis Khan och i dag har jag lånat nr 2 ”Bågens mästare” på biblioteket.

Adlibris  pocket ljudbok Bokus pocket  ljudbok