EVEREST YAYINLARI-2009 Roman toplam üç kitaptan oluşuyor:
Birinci Kitap-Vukuat Var(410 sayfa):Cemşir , gençliğinde hızlı bir yaşam sürmüş eski bir toprak ağasının oğludur.yedi tane hanımı ve sürüyle çocuğu vardır.En yakın arkadaşı ve akıl hocası Berber Reşit'le beraber eski paralı günlere kavuşmanın hayalini kurmaktadırlar.Cemşir çalışmaz,çocukları çalışır , onların parasıyla geçinir.Kızlarından Güllü çok alımlı ve güzel bir kızdır,fabrikada çalışmaktadır.Kemal adında bir sevdiği vardır.Kemal de fabrikada çalışır.Evlenmeyi planlamaktadırlar.
Birgün yörenin en büyük ve güçlü toprak sahiplerinden Muzaffer Bey'in yeğeni Zaloğlu Güllü'yü görür ve ona aşık olur.Onunla evlenmek ister.Bu yolla para kazanmayı amaçlayan Reşit,Cemşir ve Güllü'nün abisi Hamza yüklü bir başlık parası karşılığında evet cevabını verirler ancak Güllü asi ve inatçı bir kızdır.Gönlümün sevdiğine varırım diye ayak diretir. Hamza'nın Kemal'i öldürmesi sonucunda razı olur ve çiftliğe gider.
Birinci kitapta o dönemde Çukurova'daki sosyal yaşam ve kadınların durumu anlatılıyor. Güllü'nün isyankarlığında kadınların yavaş yavaş uyanışını görüyorsunuz.
İkinci Kitap-Hanımın Çiftliği(358 sayfa):Güllü Zaloğlu 'yla evlenmek üzere çiftliğe gelir ancak burada yine inat eder.Türlü olaylar sonucunda güzel kadınlara düşkün olan Muzaffer Bey 'i baştan çıkarır ve evlenirler.Bu evlilikten sonra Güllü ismini de değiştirerek Serap Hanım olur. Yeni ve lüks bir hayata başlamıştır.Yeni kıyafetler alınır,görgü kuralları öğrenilir.
Köylü Muzaffer Bey'i hiç sevmemektedir.Çünkü köylüye ait topraklara Parti'den de aldığı güçle el koymuştur.Özellilkle Habip adındaki bir köylü bu duruma çok kızmaktadır.Köylünün bütün umudu yeni Parti 'dedir.Muzaffer Bey 'in de yeni Parti 'ye geçmesiyle bu umudu sönen Habip önce Muzaffer Bey' i öldürür.Ancak sorun çözümlenmez mirasçıları eşi ve çocuğu vardır arkada.Bunun üzerine çiftliğin yakılmasına önayak olur ve kaçar.O bir kaçaktır artık.
İkinci kitapta Cumhuriyet sonrası zenginleşen sınıfın sürdürdüğü sonradan görme yaşam anlatılıyor.Ayrıca çok partili döneme geçilirken yaşanan sıkıntılara da yer veriliyor.
ÜÇÜNCÜ KİTAP-KAÇAK(226sayfa):Habip kaçak olarak bir köye gelir ve kocası yedi yıl önce gitmiş dul ve çocuklu bir kadın olan Hacer'in evine sığınır. Aralarında bir yakınlaşma olur ve şehre kaçıp birlikte yeni bir yaşam kurmaya karar verirler.
Bu son kitap diğer ikisinden bağımsız olarak okunabilecek küçük bir hikaye niteliğinde.
Kitapta günlük konuşma dili kullanmış yazar ve bu çok hoş,okurken keyif aldım.Ayrıca gerçek hayatı ve insanı çok güzel anlatmış.
Kitabı okurken, son günlerde çok popüler olan TV uyarlamasından da bir bölüm izledim ancak hayal kırıklığına uğradım.İzlediğim bölümde Kemal hala hayattaydı.Oysa Kemal kitabın başında Güllü'nün abisi tarafından vuruluyor.Ayrıca Güllü 'yü çiftlikten atmak için dalavereler çeviren bir abla kitapta yer almıyor.
Kitapta anlatılan Güllü iri yarı etine dolgun,gösterişli,tuttuğunu koparan,isyankar bir karakter ancak dizideki ufak tefek miyon bir bayan.
Orhan Kemal'in kemikleri sızlıyordur herhalde.Yaşayıp da bu diziyi izleseydi neler düşünürdü acaba?
25 Şubat 2010 Perşembe
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)