19 d’abril del 2009

Un mes amb el mac


Ja fa aproximadament un mes que, aprofitant la proximitat del meu aniversari, vaig regalar-me un MacBook Pro, i ara és el moment de fer-ne una primera valoració.


Abans de començar voldria explicar que el fet de passar-me a Mac no vol dir que a partir d’ara el PC quedarà arraconat i només servirà per acumular pols, al contrari: els dos sistemes són complementaris, cadascun amb els seus punts forts i els seus defectes.


El principal motiu de la compra del Mac ha estat que el “pepino” de PC que vaig comprar a l’estiu, ha resultat no ser tan “pepino” com esperava, donat que el Windows (tant XP com Vista) li consumeix molts recursos, i al final et quedes amb “poqueta cosa” per apretar-lo, sobretot amb l’edició de video. De passar-me a Linux millor ni pensar-hi, ja vaig tenir unes quantes experiències que m’han fet oblidar-lo del tot (excepte quan necessito un LiveCD). A més el PC quan li dóna la gana, i sense avisar, es reinicia tot sol!!! És igual el que estiguis fent: Internet, ofimàtica, escoltar música, editar videos, ... quan li ve es reinicia i t’aguantes. Vist amb perspectiva potser el correcte hagués estat agafar un iMac el passat estiu per substituir l’antic PC.


Però bé, al que anava, la valoració del MacBook Pro:


PROS:


Molt estable: per molt que l’apreti no es penja mai, anirà més ràpid o més lent per fer les coses, però el que és penjar-se, no es penja. Els components són els mateixos que un portàtil de gamma alta d’altres marques, així que ho atribueixo al sistema.


Sistema molt fàcil i intuitiu: tot està al lloc on esperes trobar-ho, l’adaptació ha estat molt senzilla. Instal·lar o desinstal·lar un programa no ha estat mai tan fàcil: arrossegar a la carpeta d’aplicacions per instal·lar, o a la paperera per desinstal·lar. I com això gairebé tot.


Software: he trobat software per fer gairebé tot el que abans feia amb PC com gravació de discos, retoc d’imatges, ofimàtica, edició de video i de so, ... per descarregar de xarxes P2P també n’hi ha però no n’he buscat perquè per això deixaré el PC. L’únic que no hi ha és l’AutoCAD, però sempre podem tirar de Parallels, VMWare o BootCamp, per fer anar alguna cosa de Windows o Linux. 


Configuració: d’entrada gairebé tot funciona, i si pel que sigui alguna cosa no funciona, es toca una petita opció i ja està. Exemples: als 5 minuts de treure l’ordinador nou de la caixa ja es poden editar videos o navegar per Internet, no cal tocar res més. Connectar un monitor extern no havia estat mai tan fàcil: connectar el cable i llestos, sense haver de configurar més coses. Que no va Internet? Es mira la cobertura wifi i que sigui correcta la IP i a funcionar.


Trackpad: excepte per accions molt minucioses i acurades (com el Photoshop), tota la resta es pot fer amb el supermegatrackpad que porta el MacBook Pro. A més a més detecta la pulsació i arrossegament en diferents direccions amb 1, 2, 3 i 4 dits, fent accions diferents en cadascún dels casos. En fi, una passada, quan t’hi acostumes ja no hi ha volta enrera.


Compatibilitat entre sistemes: la majoria de software dissenyat per a Mac, accepta formats d’altres sistemes, ja sigui en documents d’ofimàtica, imatges, videos, ... i també permet guardar qualsevol d’aquestos documents en un munt de formats diferents.


Xarxa: una de les grans sorpreses és que sense tocar res detecta automàticament tots els dispositius compartits en una xarxa, ni que sigui una xarxa Windows. Carpetes compartides, equips, impressores, ... ho detecta tot, sense configurar res.


So: amb diferència el MacBook Pro, porta els millors altaveus que he escoltat mai en un portàtil, amb un volum i qualitat de so bastant bons per escoltar música, extraordinaris per ser un portàtil. L’única cosa que se li tira en falta és un altaveu de greus una mica més potent, per donar més alegria a la música.


Pantalla: de 15 polzades, una ressolució de 1440x900 px, i uns colors molt nítids, la pantalla potser és l’element que més destaca en el primer cop d’ull al portàtil. La llàstima és que al ser tan brillant, els reflexes es veuen molt i a vegades molesten.


Bateria: molt bé. Dura bastant més de 4 hores amb un ús normal (Ofimàtica, Internet, messenger). Si ens dediquem a passar arxius per la wifi, connectar el mòbil pel bluetooth, mirar pelis, Photoshops i demés històries baixa bastant la durada, però mai és inferior a 2 hores.


Pijades vàries: adaptació de la brillantor de la pantalla i de la retroiluminació del teclat al nivell de llum de la sala, sensors de moviment del disc dur per evitar pèrdues d’informació en cas de caiguda o cop fort, l’adaptador de corrent s’enganxa amb un imant per evitar que l’ordinador caigui a terra si ensopeguem amb el cable, ...


Disseny: com tots els productes de Apple, el MacBook Pro té un disseny sobri i elegant. La carcassa d’una sola peça d’alumini li dóna un aspecte fred, però una robustesa extraordinària.




CONTRES:


Només 2 USB: com pot ser que un ordinador que valgui més de 2000 € només tingui 2 ports USB? i a sobre junts, que si connectes un dispositiu amb un connector una mica gros, ja no pots posar res més... en fi, un desastre. Això fa que haguem de portar a sobre un hub USB i que en el cas que volguem un ratolí, sigui gairebé imprescindible comprar-se un Mighty Mouse inalàmbric de Apple. Política d’empresa? Jo diria que sí.


MiniDisplay port: si volem treure la imatge per un monitor, televisor o projector extern, només ho podem fer a través d’aquest port, que diuen que en un futur serà l’estàndard de tots els dispositius, però que de moment no soluciona res, perquè Apple és l’únic fabricant que ho incorpora ara mateix. Resultat? Doncs que haguem de comprar adaptadors per treure el senyal de vídeo a un dispositiu que no sigui Apple, i això vol dir tornar a passar per caixa.


Diccionari català: que el català i la informàtica no es porten gaire bé, ja ho sabem des de fa anys, però és que Apple s’emporta la palma. D’entrada no hi ha cap diccionari o corrector català que vingui amb l’ordinador. Però és que si mirem altres aplicacions com Microsoft Office que en Windows sí que incorporen el corrector català, en Mac no el porten. Si volem alguna solució ens hem d’espavilar per Internet (de moment m’hi estic esbarallant quan ho tingui solucionat ja us informaré).


Falta de tecles: acostumat a treballar amb PC tota la vida, ara trobo a faltar tecles com Inicio, Fin, AvPág, RePág, Supr, ... però bé tot és acostumar-se.


Regrabadora lenta: tant per llegir com per escriure informació. En el mateix temps que es passen 4 DVDs d’imatges al Mac, al PC se’n passen 6 o 7.


El preu: pel preu que val un MacBook Pro, es poden trobar portàtils molt bons d’altres marques amb components i prestacions a priori superiors. La diferència està en que aquests ordinadors estan pensats per treballar amb Windows, i el sistema no aprofita al màxim les prestacions d’aquestos ordinadors perquè està dissenyat per a què funcioni de forma universal a tots els ordinadors, per a tots els components, baixant el rendiment global de tot l’ordinador (quien mucho abarca poco aprieta). En canvi el Mac, està dissenyat específicament per a uns components molt concrets, i aprofita al màxim les seves prestacions augmentant considerablement el rendiment i la fiabilitat sobre un altre ordinador amb components millors. Tots sabem que comprar Apple, vol dir pagar per la qualitat i per la marca, igual que portar un Rolex o un Mercedes.


En fi, em sembla que això és tot, segurament m’hauré descuidat alguna cosa però el més important penso que ja queda dit.


Una abraçada per a ells i molts petons per a elles.


7 d’abril del 2009

30!


Joaquín, Consuelo, Xavi, Joaquín, Ceferina, Ramón, Ramona, Esperanza, Nicolás, José Manuel, Eva, Montse, Ismael, Alejandro, Paula, Mari Cruz, Joaquín, Lidia, Laure, Joaquín Luís, Sonia, Esther, Maria, Navidad, Carlos, Cosmina, Carlos, Maria José, Carla, Germán, Jorge, Raquel, Jorge, Samuel, Miquel, Maria, Montse, Josep, Mireia, Josep, Mercè, Carme, Pere, Roger, Arnau, Miquel, Josep Maria, Jose, Javi, Josep Maria, Asun, David, Eli, Albert, Montse, Ruben, Albert, Lalo, Jose Luis, Maika, Willy, Jaume, Miki, Jordi, Ruben, Josep Maria, Jordi, Josep, Marta, Abel, Mònica, Eduard, Julio, Jordi, Tere, Óscar, Carles, Ruben, Marc, Mònica, Ferran, Carme, Miquel, Igor, Judith, Gemma, Mercè, Elena, Eduard, Iván, Carina, Maite, Meri, Mònica, Blanca, Silvia, Vanesa, Marta, Joaquín, Quino, Miquel, Juan Antonio, Pepe, Toni, Carmela, Mario, Fina, Olga, Núria, Nú, Anna, Sílvia, Mariona, Lourdes, Rut, Pere, Albert, Jaume, Marta, Anna, Diana, Jordi, Núria, Marina, David, Xavi, Toni, Laureà, Manel, Andreu, Nadia, Nando, Cristina, Marc, Isabel, Jordi, Rebeca, Anna, Sergio, Lorena, Natàlia, Santi, Maria, Barri, Jaume, Mireia, Clara, Neus, Laura, Alba, Artur, Álvaro, Cristina, Pep, Angelina, Esther, Calvo, Máximo, Alberto, Jaume, Lleida, Plana de Lleida, les Garrigues, Graus, Güel, Balaguer, Barcelona, Mallorca, Eivissa, Formentera, Arles, Múnic, Ceské Budéjovice, Praga, Vildbjerg, Copenhague, Amsterdam, Umag, Venècia, Göteborg, Kaposvar, Budapest, Roma, París, Tenerife, Cadis, Beatles, Oasis, Ocean Colour Scene, Calamaro, Sabina, Tiësto, Van Buuren, Cassidy, Dylan, Morricone, Fool's Garden, Lennon, Oldfield, Najwa, New Radicals, Sidonie, Simon & Garfunkel, Travis, Vangelis, Verve, Young, Blur, Bon Jovi, Clannad, Kroke, Cousteau, Dire Straits, Garbage, La Buena Vida, La Costa Brava, Led Zeppelin, Lori Meyers, Luz, Manic Street Preachers, Pauline en la Playa, Quico el Cèlio, REM, Rialto, Sopa de Cabra, Zelmani, Texas, Cardigans, Cure, Who, Tolkien, Sierra, Esplugafreda, Coll, Kafka, ... i la resta de familiars, amics, companys, professors, músics, autors, alumnes i llocs que segur he deixat pel camí (ja em perdonareu).


Gràcies per ensenyar-me ... i deixar que us ensenyi, gràcies per alegrar-me ... i per entristir-me, gràcies per emocionar-me, gràcies per fer-me de tocar de peus a terra... i per elevar-me fins als núvols, gràcies per valorar-me... i per fer-me adonar de les meves limitacions, gràcies per suportar-me, gràcies per fer-me qui sóc. A tots i a totes ... MOLTES GRÀCIES!! No us oblidaré fàcilment.







BLOCS QUE SEGUEIXO

DISSENY
ArchDaily
Esquireartdepartment
FPO: For Print Only
Mandolux
Tiendas de Barrio
x4duros.com

ESPORT
Bloc Xavier Gràcia
El blog de Armando B. D.
Loles Vives Blog
Perarnau Blog
Rubén Uría

FOTOGRAFIA
The Big Picture
Caborian
dZoom, Pasión por la Fotografía
El racó dels meus somnis
Eyewitness
Flickr Blog
Fotofriki
Fotografía Microsiervos
La mesa de luz
Lens
Obture blog
Photo Essay
Photography, Digital Camera & Lightroom Tips
Plog
Redoladas de Chen
Steve McCurry’s Blog
TIME.com Top Photoessays and Slideshows
Valor añadido
Xatakafoto

MÚSICA
180 Grados
Disco Grande
Francisco Nixon
Hoy Empieza Todo
Una canción al día
Usual Happiness

TECNOLOGIA
Applesfera
Bloc d’Apple en Català
CampusMac
Como Lo Hago
El blog de Cuadernos Mac
mossegalapoma.cat
Territori mac
Wardog y el Mundo
Xatakandroid

UNA MICA DE TOT
1000 Awesome Things
BLOJER
Des de Lleida...
DOSMILDEU
El Tamiz
Fauna Mongola de Madrid
Humor tonto para gente inteligente
infa.me
Reflexiones de Repronto