Avokadoglass eller trädgårdsbärsglass

6/30/2013

Här kommer receptet på glassen jag läskade er med på Instagram. Det syns att glassen är gjord på någon sorts bär, men det går inte gissa att den även innehåller avokado. Fast jag vet inte om jag vill kalla glassen för avokadoglass eftersom den inte alls smakar avokado och dessutom tror jag att det skrämmer bort en del läsare. Varför är det så att vi gärna vill att desserter och kakor ska vara onyttiga? Känns det bättre att frossa och godsaker om de inte kvalar in bland den sunda maten? Jag står någonstans mitt emellan. Jag propagerar definitivt inte att bara äta sund mat och aldrig unna sig något gott, men tycker å andra sidan att det finns en massa som är både nyttigt och galet gott. Som denna glassen till exempel. Det går även att utesluta kesella, men personligen tycker jag att glassen är godare med. Vill ni ha en sötare glass så tillsätt valfri sötma. Testa glassen och låt gärna en smakpanel gissa ingredienserna. Jag gjorde så en gång på jobbet fast med tre olika sorters kakor. Ingen hade alla rätt!


Trädgårdsbärsglass, 4 pers.
2 avokado
2 dl kesella
200 g frysta bär (jag tog hallon, blåbär och björnbär)

Dela avokadon och gröp ur dem. Mixa innehållet (fruktköttet?) med kesella och frysta bär (det är de frusna bären som gör att det blir glass) till en slät glass. Servera genast.

Naturliga färgämnen

6/28/2013

Barnen och jag tycker det är roligt att färgsätta mat och dryck med olika frukter, blommor och bär. Helt naturligt och så långt ifrån läskiga E-nummer man kan komma. Även olika ätbara blommor är roligt att använda, även om de flesta kanske är mer vackra än goda till skillnad från frukterna. Förra året hade jag ett inlägg om ätbara blommor och lite bilder till det som inspiration. Här kommer ett par bilder till där Milia och jag lekte med blåbär i både is och i glass. Knyckte ett par penséer på jobbet som vi också testade att frysa in i glassen. Frukt och bär blir inte bara vackert i is eller glass utan även gott. Så nu hoppas jag ni experimenterar en massa i sommar!

Trevlig helg på er! Jag ska spendera min till större delen på jobbet, men är inte så deppig för det. Det är så roligt när alla vikarier har kommit för de är så taggade och glada. Inte för att det gnälls så mycket annars på jobbet, men det är härligt med lite friska fläktar så här sista dagarna innan semestern.


En liten tjej som var mycket nöjd med sin blåbärsis. Dock blev det blåa fläckar lite här och där, så tips är att inte plocka isen för mycket med fingrarna...

 
Isglass gjord på flädersaft, blåbär och penséer.



 Isglass utav rabarberdricka, jordgubbar, hallon och blåbär.


Picknickmat

6/27/2013

Nu kan nedräkningen börja på allvar. Fredag eftermiddag nästa vecka går jag äntligen på semester. Välbehövlig känner jag. Jag har sju arbetspass kvar och då kan ni lätt räkna ut hur mycket jag jobbar innan semestern visar sig. Sen blir det slappardagar och avkoppling med familjen. Om de där två små liven som jag delar hus med håller sams vill säga. Det är en massa sådana här middagar jag ser framför mig i sommar, på en filt ute i det fria. Ni vet kanske sedan tidigare att jag inte tycker så mycket om att fika på stranden och brukar därför packa ned matigare alternativ. Sedan att två små familjemedlemmar hellre skulle vilja leva på enbart kakor struntar jag i. Och jag kan lugna alla oroliga mammahjärtan där ute att de får lite fika ibland de också, men inte varje dag.
Den här picknickmaten smakar lika bra ljummen som kall och jag har även bjudit på den på bufféer.


Krispig nudelsallad med sweet chilikyckling och limedressing, 4 pers.
Sweetchili kyckling

600 g kycklingfiléer
1 tsk salt

½ dl sweet chilisås
½ dl rapsolja
½ lime, saften

½ dl hackad gräslök


Skär eventuellt kycklingen i tunnare bitar. Stek kycklingen färdig i olja. Krydda med salt och peppar. Låt svalna och skär i tunna skivor. Vispa ihop sweet chilisås, rapsolja och limesaft. Skiva kycklingen, ringla över dressingen och strö över gräslök.

Nudelsallad
200 g äggnudlar
2 msk rapsolja
2 msk pressad limesaft (1 lime)
1 msk riven ingefära
½ tsk salt

1 krm svartpeppar
3 salladslökar, strimlade
½ pkt sockerärtor/sugersnaps, strimlade på längden
100 g krispsallad eller lollo rosso

Limedressing
2 dl matyoghurt

½ lime, finrivet skal och juice
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
1 krm svartpeppar


Koka nudlarna. Spola dem hastigt i kallt vatten och låt rinna av. Smaksätt nudlarna med rapsolja, limesaft, ingefära, salt och peppar.
Vispa ihop dressingen. Blanda nudlarna med alla grönsaker. Ringla lite dressing över och servera resten till.

Chokladtårta med yoghurtgrädde och sommarbär

6/25/2013

Ja... det var ju den där midsommartårtan då... Eftersom jag inte är så haj på att få till fina tårtor som ska fyllas med olika lager, inte se ut som lutande tornet i Pisa, vara hyfsat snygga att bjuda på och förhoppningsvis också vara goda så gjorde jag det enkelt för mig. Jag gjorde en chokladbotten som jag inte delade, eller rättare sagt så bakade jag en chokladkaka. Toppade den med en blandning av vispad grädde och matyoghurt (testade den ryska) och en hel hög med färska bär. Vart bären är? Jag släppte min son lös med en teboll och ett paket florsocker så det är bär under allt det vita pudret jag lovar...
Jag använde min minsta form som är 24 cm i diameter, men kakan får gärna vara lite tunnare då den fick en kraftig chokladsmak eftersom jag använde 70%-ig mörk choklad så jag rekommenderar en större springform. Var så goda, här är årets midsommartårta. Passar vilken dag som i veckan!


Chokladtårta med yoghurtgrädde och sommarbär, 12-14 pers.
200 g mörk choklad
200 g smör, rumstempererat
3 dl strösocker
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
½ tsk bakpulver
1 krm salt

2 dl vispgrädde
1 msk florsocker
2 dl matyoghurt

Bär, jag hade jordgubbar, hallon, blåbär och körsbär

Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med löstagbar kant, 26-28 cm i diameter. Smält chokladen i en skål över vattenbad. Låt den svalna lite. Vispa smör och socker mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa lite mellan varje. Blanda mjöl, kakao, bakpulver samt salt och sikta ner i smeten. Rör till sist ned den smälta chokladen. Vänd försiktigt ihop till en smet.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 30-40 min. Kakan kan gärna vara lite kladdig. Låt kallna. Vispa grädden fluffigt men inte för hårt tillsammans med florsockret. Vänd ner yoghurten och bred yoghurtgrädden över kakan. Dekorera med en massa olika färska bär.

Det smakar säkert bra med bara vispad grädde på kakan, men jag tyckte det var fräscht med yoghurtgrädde. Jag gjorde på ungefär samma sätt som när jag fyllde havrekorgarna.

Pistagegremolata

6/24/2013

Jag brukar alltid fråga de som inte gillar fisk och de bara ätit fryst fisk eller även testat färsk. Om ni är minsta skeptiska till fisk så ge det en enda liten chans till, men köp då hem en bit färsk fisk. Tillhör ni efter det fortfarande skaran av fiskratare, ja då ger jag upp. Det låter kanske konstigt att säga att jag tycker färsk fisk smakar mer hav än fisk, men det är lite som när lammkött smakar som ett gammalt får. Okej... Nu är ni ännu mer förvirrade. Äsch! Köp hem lite färsk fisk med er bara!

Jag har gjort denna pistagegremolata och haft på fisk fler gånger, men har tänkt testa den även på annat. Som grillade grönsaker och färskpotatis måste den passa perfekt till. Denna gång åt vi den på lax tillsammans med färsk sparris och västerbottenostpaj, som i sin enkelt helt ändå var ljuvligt gott.




Lax med pistagegremolata, 4 pers.
600 g lax, delad i 4 bitar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1 dl pistagenötter
½ dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika (1-1½ dl blad)
1 knippe bladpersilja (1-1½ dl blad)
1 citron rivet skal och pressad saft

Krydda fisken med salt och peppar. och grilla den.
Eller sätt ugnen på 175°. Lägg fisken i en ugnsform och ringla över olivolja. Tillaga mitt i ugnen 15 minuter. 

Mixa nötter, basilika, persilja, vitlök och olivolja till en ganska slät smet. Tillsätt citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och eventuellt mer olivolja. Bred över den färdiga laxen.

Bästa västerbottenostpajen
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten

225 g riven västerbottenost alternativt vällagrad prästost)
3 ägg
1 dl vispgrädde
1/4 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Blanda smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter (den är godast lite tunn). Ställ in i kylen i 30 minuter eller i frysen 5 minuter. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
Blanda ihop riven ost, ägg, grädde och kryddor. Häll i pajskalet och grädda ytterligare 20 minuter. Låt svalna något, eller gör den dagen innan och värm den något vid servering.
Pajen är god så här eller tillsammans med en grön sallad, men passar också bra att toppa med crème fraiche, löjrom och hackad rödlök och servera som förrätt. Serverad med en massa smörstekta kantareller är löjligt gott!

Min midsommar

6/22/2013

Lagom tills vi hade packat ned allt vi skulle ha med oss igår, så började det mullra så jag trodde att krig har brutit ut. Sedan fullkomligt öppnade sig himlen och det ösregnade, men bara en timme senare smög sig solen fram mellan molnen precis när vi anlänt dit där vi skulle fira midsommar. Jag ska inte dra hela min dag i detalj utan låta bilderna tala lite för sig själva.
Ni kanske minns den gröna nya klänningen på Instagram jag köpte för ett par veckor sedan, den bytte jag till den här korallfärgade istället som jag nu invigde.

Linn hade dukat fint med sommarblommor och säd i olika gamla glasskålar och vaser. Precis som sig bör när det är midsommar åt vi sillunch med olika sorters sillar, färskpotatis, gräddfil, gräslök och knäcke. Enkelt och så galet gott. Det var matjesillpremiär för mig i år och då smakar det extra gott. Våra barn som inte gillar sill och annan fisk som ter sig rå fick stekt lax istället.


Ingen sillunch utan snaps. Välkylda nubbar utav en blandning som hette Skärgårdssnapsar och så hade Linn kryddat en egen med smak av rosmarin och citron. Jag är ingen stor snapsdrickare, men kan tycka att en liten skvätt till sillen kan smaka gott så jag provade ett par olika (skvättar).

Här är Don Juan, förlåt jag menar min son, i farten och flirtar med en av de mindre värdinnorna. Vem kan klandra honom med så söta tjejer omkring sig.


Det sprack upp och blev riktigt sommarvarmt, så pass att jag idag har en illröd solbränna precis efter min klänning. Alltså ett snyggt rött ovalt rött märke över bröstet där solen stekte igår.
Berra och jag hade klätt oss i matchande kläder. Tror aldrig vi har lyckats färgmatcha varandra så bra innan även om det på bilderna ser ut som att klädernas kulör skiljer sig en aning.

Medan vi vuxna slappade i solen passade barnen på att bada i poolen som var fylld dagen till ära. Själv kände jag mig inte fullt så badsugen. För min del får det gärna vara både ett par grader varmare i både vattnet och luften om jag ska doppa mig.  Jag är kanske inte heller den som tar sats över hela trädgården för att hoppandes göra "bomben" i en liten pool. Inte ens efter ett par snapsar...


Sol, värme och bad kräver svalkande bål. Rabarbersaft, äppeljuice, sockerdricka samt en massa is och färsk frukt. Slurp! sa det i barnens glas. Och vem blir inte läskad av en kanna iskall god bål?!


Sötaste gänget myser i hängmattan i skuggan. Det är så kul när barnen leker allihop tillsammans och har kul. Båda våra var nöjda och tyckte det hade varit en toppendag när de lade sina små huvuden mot kudden.


Lekte gjorde vi också lite. Ett måste när det är sommarfest. Här mumsar vi oss godissnören utan att använda händerna, men annars var som synes alla knep tillåtna för att hjälpa sina lagkamrater. Bilderna från stövelkastning och skottkärrerace besprarar jag er... Även om jag är nöjd med att ha slagit min man när jag på snabbare tid körde den uppmärkta banan med både Martin och Mya i en skottkärra. Hon är starkare än somliga tror, den där Remsan.

Mitt enda bidrag denna dag var desserten och jag hade bakat en chokladkaka som jag toppat med yoghurtgrädde och en massa olika bär. Lowe fick i uppdrag att pudra över florsocker och gick fullständigt bananas... Så det kom inte en massa pudersnö plötsligt även om man nästan kan tro det. Recept kommer inom det närmaste, jag lovar!

Middagen på kvällen bestod av blandat kött från grillen, hemfriterade pommes (så galet goda att jag överväger att införskaffa en egen fritös!) och sallad med jordgubbar och ädelost (testa denna kombination om ni inte redan gjort det). Till detta serverades hemgjord aioli (livsfarligt gott till de där pommesen...) och hemkokt tomatchutney som i sin tur passade perfekt till köttet.

Fy fasen vad livet är gott ibland. Det blev en dag i solen i alla fall. För detta var min enda lediga dag denna vecka. Och jag som har börjat få en känsla av semester, men nu vankas det återigen jobb... Semestern den dröjer ännu ett par veckor så jag får se hur det går på jobbet när min hjärna redan verkar ha tagit ledigt.


Fläderblomssaft och även med smak av jordgubbar

6/20/2013

Idag på jobbet blev midsommardrinkarna ett hett samtalsämne där alla utbytte tips på enkla sommardrinkar. Hade jag bara vetat att många sökte efter tips på somriga drinkar hade jag gjort ett inlägg med länkar till somriga drinkar som läskar fint i värmen, men ni får helt enkelt kika in under drinkkategorin i receptskafferiet i vänster spalten. Idag får istället ett helt alkoholfritt tips av mig för är det något som är hett hemma hos oss för tillfället så är det saft av alla dess slag. Både iskall att dricka, men också för att göra olika isglassar med. Därför får ni svärmors finfina recept på fläderblomssaft och ett recept där fläderblommorna kombinerats med den somriga smaken av jordgubbar. Fast med det är det inte sagt att saften inte passar fint att använda som smaksättning i drinkar...



Fläderblomssaft med jordgubbar eller jordgubbssaft med smak av fläder, ca 3 l
30 stora blomklasar
2 l jordgubbar, skivade eller mosade
1 citron (helst kravmärkt), skivad
25 g citronsyra
2 liter kokande vatten
2 kg strösocker
2 krm natriumbensoat

Lägg blommorna, jordgubbsbitarna och citronskivorna i en plasthink eller stor bunke. Strö över citronsyran. Koka upp vattnet tillsammans med sockret. Slå den kokheta sockerlagen över. Rör om. Täck över hinken och låt stå svalt i 5 dygn. Sila saften. Blanda ut natriumbensoaten i lite av saften och blanda med resten. Häll upp på väl rengjorda flaskor.  Förvara saften i kylskåp eller frys den vid längre förvaring.


Fläderblomssaft, ca 3 l
60 stora blomklasar
3 citroner (helst kravmärkt), klyftade och sedan skivade
25 g citronsyra
2 liter kokande vatten
2 kg strösocker
2 krm natriumbensoat

Lägg blommorna i en hink eller stor bunke.  Lägg citronskivorna på blommorna och strö över citronsyran. Koka upp vattnet tillsammans med sockret. Slå den kokheta sockerlagen över blommor och citroner. Rör om. Täck över hinken och låt stå svalt i 5 dygn. Sila saften. Blanda ut natriumbensoaten i lite av saften och blanda med resten. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara saften i kylskåp eller frys den vid längre förvaring.

Grillmästarens stora dag

6/18/2013

Vi har funderat i flera år om vi ska införskaffa en gasolgrill och nu när den vi har höll på att ge upp har vi spanat desto mer efter erbjudanden. Lagom till Berras födelsedag dök det upp ett som passade vår plånbok. Nu är vår förhoppning att vi ska grilla ännu mer eftersom vi hoppas att det ska kännas smidigare. Redan vid premiärgrillningen kändes det så eftersom värmen regleras upp och ned mycket smidigt. Dock har jag inte riktigt velat tänka på hur kul det ska bli att rengöra grillen invändigt...

Här är födelsedagsbarnet tillika grillmästaren i vårt hem (ja, vi är lika klyschiga som de flesta andra par och fråga mig inte varför...) i fullgång med att inviga grillen. Kyckling både marinerad i frukt och serverad tillsammans med grillad frukt. Japp, nektariner igen, men denna gång har de fått vända på grillen.

Persikomarinerad kyckling, 6-8 pers.
1 kg urbenade kycklinglår
1 burk inlagda persikohalvor (240 g) - inklusive spadet
1 citron, rivet skal och pressad saft
2 vitlöksklyftor
2 msk kinesisk soya
1 msk sambal oelek
2 tsk worcestershiresås
½ tsk grovmalen svartpeppar
4 persikor eller nektariner, klyftade
basilika

Mixa alla ingredienser till en slät marinad. Lägg i kycklingen i marinaden och marinera i minst ett par timmar, gärna över natten (det gjorde jag eftersom jag skulle jobba hela dagen). Ta fram kycklingen en stund innan det ska grillas. Salta kycklingen och grilla.
Låt fruktklyftorna bli lite varma på grillen. blanda dem med den grillade kycklingen och klipp över lite basilika.
Receptet på marinaden kommer från min fina vän Lotta.

Till kycklingen gjorde jag en potatissallad som smaksattes med pesto, soltorkade tomater och valnötter. Blandades sedan tillsammans med lättkokt sparris och broccoli samt ruccola.

Ljummen potatissallad med pesto, soltorkade tomater och valnötter, 6-8 pers.
1 kg färskpotatis, skrubbad, kokad och delad i bitar
1 dl grön pesto
1 dl hackade soltorkade tomater
1 dl valnötter, grovt hackade
ev. lite extra olivolja
1 knippe sparris, delad i mindre bitar
1 broccolistånd (250 g), delad i buketter och skär gärna stammen i mindre bitar
ruccola (70 g)
riven parmesan

Koka potatisen och när den är klar lägger du i sparrisbitar och broccoli. Koka max en minut och slå sedan av vattnet. Låt potatis och grönsaker ånga av. Blanda dem sedan med pesto, soltorkade tomater och valnötter. Ta eventuellt lite mer olja så det blir krämigt. Varva potatisblandningen tillsammans med ruccola på ett fat och riv över rikligt med parmesanost.


Till maten drack vi ett rött vin, som var gott, men inte direkt passade till maten så det tipsar jag inte om här. För jag tror med stor sannolikhet att vi kommer dricka det igen, men tillsammans med annan mat.



Till efterrätt hade barnen bestämt att vi skulle äta glasstrutar som vi fyllde själva. Denna gång gjorde jag däremot inte glassen själv utan köpte små paket av flera olika sorter och sedan blandade vi hej vilt. Klart godast i min smak var den med hallon och saltlakrits. Gaaah!

Potatissallad med nektariner och avokado

6/16/2013

Ah, vad säger ni, vi kör vidare på temat enkel sommarmat va? Jag älskar inte bara jordgubbar i sallad utan även nektariner är gott. Lika så om man lyckas finna fina avokado. Senaste tiden har vi haft sådan tur med just avokado och fulkomligt frossat i dem. Jag köper oftast de ekologiska som ligger i 2-pack. Dyra, men så värda priset. Dessa frukter åkte ned i en potatissallad som serverades tillsammans med chilikryddad lax. Jag testade Santa Marias chiliexplosion som visade sig ha ett helt missvisande namn. Jag trodde utifrån namnet att den skulle vara tokhet, men smakade mer paprika än chili. Fast med det är inte sagt att den inte är god. Jag hade ett gäng pilgrimsmusslor i frysen som behövde ätas upp som jag lade i limejuice med en tanke att göra ceviche på, men de åkte istället på grillen de också, därför är de mycket lätt grillade (limejuicen gör dem lite "tillagade") och en överkurs i sammanhanget.

Vinet som skymtas i bakgrunden är fin rosé i min smak, men kanske för torr för er som vill ha mer sötma i vinet. Domaine de Collavery (2859) är namnet och ni får en flaska för det billiga priset 79:-, så vinet är helt klart prisvärt.




Potatissallad med nektariner och avokado samt sweet chililax, 4 pers.
700 g färskpotatis, skrubbad, kokad och delad i bitar

Dressing:
2 msk fransk senap
2 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
3 msk olivolja
salt & peppar
 
2 avokado, i bitar
2 nektariner, i bitar
blandad sallad (ungefär 70 g)
2-3 salladslökar, slantade
150 g fetaost

600 g skinnfri lax, delad i 4 bitar
sweet chilisås
olja
chiliflakes

Låt den kokta potatisen ånga av lite. Blanda senap, vinäger och honung i en skål. Vispa sedan ned olivoljan. Smaksätt med salt och svartpeppar. Blanda potatisen med dressingen. Varva sedan potatis, avokado, nekriner, sallad och salladslök på ett stort fat.Smula över fetaost.

Blanda lika delar sweet chilisås och olivolja. Pensla laxbitarna med blandningen och strö över chiliflakes. Grilla eller stek laxen (går även bra i ugnen). Servera tillsammans med salladen.
 

Somrig caesarsallad

6/14/2013

Idag åkte jag direkt från jobbet och lämnade sonen och maken på fotbollsskola. Lillspöket ville vara hos kusinerna (inte mig emot) medan jag trängdes med alla andra i mataffären. Där insåg jag att middagen kommer att bli aningen sen och köpte därför lite färdig grillad kyckling för att kunna svänga ihop en sallad. Så vad sägs om en somrig variant av caesarsallad?! Det är detta jag älskar med sommaren! Dels att man blir sugen på enklare mat och dels att det finns så mycket gott att äta. Och jordgubbarna är äntligen här! Finns det något som inte jordgubbar passar till?!  Jag har till och med köpt hem lite nötsmör för att testa ihop med jordgubbar på macka. Helt galet jag vet. Det är tack vare Charlotta och Ann-Louise. återkommer med utlåtande.


Somrig caesarsallad ( på en höft)
Grillad kyckling, delad i mindre bitar
Stekt strimlat bacon
Plocksallad (denna är faktisk egenodlad *stolt*)
Jordgubbar
Parmesanost

Dressing:
Yoghurt
Majonäs
Riven vitlök
Riven parmesan

Beskrivning behövs knappt ens... Ni blandar bara alla ingredienser till salladen och dekorerar gärna med några ätbara blommor. Rör ihop en dressing och ringlar över. Toppar med ännu mer riven parmesanost.

Vill ni göra riktig caesardressing hittar ni recept på det här.

Ha en riktigt skön helg mina vänner och så håller vi tummarna för att vi slipper mer regn. Kram på er!

Midsommardessert

6/13/2013

I veckans nummer KalmarPosten tipsar jag om en enkel dessert som passar alla oss (undertecknad inräknad) som inte fixar det där med att svänga ihop en gräddtårta till midsommar. Kom inte och säg att det är enkelt... Jag har en gång i hela mitt liv gjort en tårta till midsommar, men använde mig då av marängbottnar så det var ingen klassisk gräddtårta. Därför bjuder jag istället på en trevlig dessert som serveras i portionsform. Spröda havrekorgar toppade med yoghurtgrädde och sommarens bär. Så där! Nu glömde ni bort att det finns gräddtårtor där för en stund. Om inte annat får ni testa detta någon annan gång i sommar.



Havrekorgar med yoghurtgrädde och färska bär, 10 st
100 g smör
1 ½ dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
½ dl strösocker

2 dl matyoghurt
2 dl vispgrädde
1 msk florsocker
½ msk vaniljsocker

Färska bär

Sätt ugnen på 200º . Smält smöret och rör i de övriga ingredienserna. Tryck ut smeten i formar till mandelmusslor eller engångsformar i aluminium, hela vägen upp till kanten. Grädda korgarna i 9-10 minuter. Se till att de inte bränns. Låt svalna helt och lossa försiktigt ur formarna.
Vispa grädde tillsammans med florsocker och vaniljsocker till mjuka toppar. Blanda sedan med yoghurten.
Fyll formarna med yoghurtgrädde, toppa med valfria bär och pudra över lite florsocker.

Till desserten tycker Mattias Lennartsson att ni ska servera det lätt mousserande ljusröda söta vinet Brachetto d´Acquí (6260) väl kylt. En liten flaska kostar 79 :- och beräknas gott och väl räcka till fem personer. 

Ägg i tomatsås - uovo in purgatorio

6/12/2013

Det bästa med matbloggar är att de fungerar som en testpatrull av olika recept. Plötsligt dyker det upp en rätt på någon matblogg som lovordas och snabbt testar flera matbloggare att laga rätten. Ja, sedan gör alla sin egen version, det dras ifrån och läggs till, men det är ändå ungefär samma recept. Kommer du över ett sådant vandringsrecept så testa det för ett helt gäng med matbloggare kan inte ha fel, ha ha... Jag har sett denna rätt hos Helena, Lotta, Hanna och hos Mårtenssons, så nu var det min tur och prova. Tummen upp för både goda smaker och enkelheten i rätten! Jag valde att inte ha i någon köttfärs och lade istället till bönor i min sås samt att jag skippade brödet till och bjöd på salami.



Ägg i tomatsås - uovo in purgatorio, 2 pers.
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 burk cocktailtomater
balsamvinäger
salt & svartpeppar
1 nypa socker
1 liten pkt blandade bönor
4 ägg
1 dl riven parmesanost
färsk basilika

Stek löken i lite olja i en panna. Tillsätt tomaterna tillsammans med sitt spad. Krydda med balsamvinäger, salt, peppar samt lite socker. Låt såsen puttra ett par minuter. Tillsätt de avrunna bönorna. Knäck äggen direkt i pannan och låt dem sjuda i såsen till de är så pass klara som du vill ha dem. Jag vill inte ha alltför rinnande gula därför stack jag hål på mina. Strö över riven parmesanost samt lite basilika vid servering. Bjud bröd och/eller någon god charkuteri till.

Pulled pork

6/10/2013

I helgen blev jag sugen på pulled pork eftersom jag tycker det passar bra så här i sommarvärmen. Det som blir över av köttet (ja, om ni lyckas få något över det vill säga) passar perfekt att fylla picknick-mackorna med. Men denna gång var jag sugen att testa lite nya smaker och tänkte att lite mer åt det asiatiska hållet måste passa. Och så rätt jag hade! Så var så goda, pulled pork asian style. Det enda jag kommer göra annorlunda nästa gång är att inte använda bröd utan att lägga allt i krispiga sallad blad istället. För er som inte äter kött så rekommenderar jag er att krydda quornfärs riktigt chilihett och servera tillsammans med vitkålssalladen och den inlagda rödlöken i bröd eller salladsblad.

Vill ni testa mina två andra varianter av pulled pork så hittar ni recepten här och här. Galet gott är det - just sayin'...


Pulled pork asian style, 6 pers.
1 kg fläskkarré
1 dl ostronsås
1 dl japansk soya
½ dl chilisås
½ dl sweet chilisås
½ dl risvinäger
3 msk riven ingenfära
2 msk sesamolja
3 vitlöksklyftor, rivna/pressade
1-2 chili, halverade

Sätt ugnen på 100-150° (har du gott om tid så ta den lägre temperaturen). Lägg köttet i en gryta med lock som tål ugn, tex en emaljgryta. Har du ingen gryta lägger du köttet i en ugnsform och täcker ordentligt med aluminiumfolie. Blanda alla såser och kryddor och  över köttet. Sätt in i ugnen i  5-7 timmar. När köttet är färdigt ska det lätt gå att plocka isär med två gafflar. Dela köttet i små bitar och blanda sedan med en del av den sky som bildats i grytan.

Asiatisk vitkålssallad, 4 pers.
4 dl fint strimlade grönsaker, jag tog vitkål, morot och rättika
2 chili, finhackade
2 lime, pressad saft
2 msk fisksås
2 msk strösocker
1 kruka koriander, hackad

Blanda alla ingredienser till salladen utom koriander. Krama in dressingen i salladen och låt den gärna dra en stund. Blanda ned koriander före servering.

Inlagd rödlök, 4 pers.
2 rödlökar, tunt skivade
1 rödbeta, skalad och skuren i tändstickstunna stavar
2 dl risvinäger
½ dl strösocker
1 msk salt
1 chili, gärna en starkare sort

Blanda vinäger, socker, salt samt chili i en kastrull och låt koka upp. Lägg sedan i lök och rödbeta och sjud i ett par minuter. Låt kallna i lagen.
(Här utgick jag från Jonas Crambys recept, men ändrade ingredienserna lite)






Här är långpannebrödet jag gjorde och fyllde om ni nu vill testa hela vår middag. På bilden ovan skymtar ni även ett rosa bubbel som är helt klart prisvärt för det billiga priset 75 :-. En rosè cava som ni hittar information om här.

Långpannerutor med havrekli 
50 g jäst
5 dl ljummet vatten (37
º)
2 tsk salt
2 msk olja
3 msk sirap

1 ½ dl havrekli el. vetekli
10 dl vetemjöl special


Lös jästen i vattnet. Blanda ned olja, salt, sirap, kli och mjölet. Arbeta med elvispens degkrokar eller i maskin i ca 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Tryck ut degen direkt på en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30x40 cm. Skär i 12-16 rutor. Jäs övertäckt ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Grädda mitt i ugn i ca 20 minuter.

Sommarens snyggaste väska

6/08/2013

Hur många tror ni vill sitta bredvid mig på sommarfesten när de inser innehållet i min snygga partyväska? Designen är grym! Ännu mer nu sedan den fått ett coolt djurmönster. Bara för den snygga boxens skull kan jag tänka mig att släpa med mig en egen box på sommarens fester, eller rättare sagt är det inte en bag-in-box utan en bag-in-bag.


Den snygga rosa väska finns även i ett mer klassiskt beige-brunt leopardmönster och innehållet är då ett vitt torrt vin. Jag har tidigare testat både rosévinet och det vita vinet, så jag räknar med att innehållet är lika gott även om förpackningen ändrats.

Hemgjord isglass

6/06/2013

För ett par dagar sedan rotade vi fram glassformarna, som är ett ikea-fynd för hela 9 kronor. Jag köpte två så vi kan göra 12 glassar åt gången, vilket ändå är för lite för de har en strykande åtgång. Jag gör isglass på precis samma sätt som min mamma gjorde när vi var barn. Jag blandar helt enkelt starkt blandad saft i glassformarna. Ibland petar jag ned lite fruktbitar. Har man tid och ork fryses en sorts saft i halva formen och efter ett par timmar fylls formarna helt med en annan sorts saft. Denna gång tog vi rabarberdricka och blandade med jordgubbar, blåbär och hallon. Slurp! Nu är både rabarberdrickan och glassarna slut, så ett projekt idag är att göra ny rabarberdricka.

Ha ett fortsatt trevligt firande av nationaldagen vad ni nu än hittar på! Själva kommer vi nog mest fira att hela familjen är ledig fyra dagar tillsammans vilket inte är fy skam bara det. Någon blå-gul mat tror jag däremot inte att det blir, men förhoppningsvis inte mindre god för det. Ha det gott i sommarvärmen. Vi ses!