10/30/2010
Idag tog min väninna Nettan med mig på ett underbart mysigt ställe i Gårdby på Öland. Det är en kombinerad inredningsbutik, presentshop, lanthandel och kafé. Tyvärr hade jag inte kameran med mig, men som tur hade jag i alla fall mobilen så jag kunde ta några kort. Vilket mysigt ställe!
Kan tänka mig att det är ännu mysigare på sommaren när man kan ta med sig sin fika ut i deras trädgård. Det kan man i och för sig nu också, men vädret var inte så charmigt. Även om vi inte fikade utomhus så kikade vi lite de fina sakerna.
Vi började med att kika in i det lilla huset som är inredningsbutik. Det är här de har samlat det mesta av det i alla fall, men överallt (även i trädgården, lanthandeln och i cafét) finns det små fina inredningsdetajer som går att köpa.
Inne i butiken fanns det mängder med söta saker. Även om jag inte har den "bond-romantiska" stilen i mitt hem, så fanns det ändå mycket jag tyckte om.
Så det går inte att åka härifrån utan att köpa något till hemmet... Och nu när julsakerna kommit fram...
Sedan gick vi in i lanthandeln, där även caféet ligger.
Även här lite svårt att låta bli att känna ett behov av lite öländsk marmelad eller knäckebröd.
Eller godis i söta påsar, strutar eller burkar...
I lanthandeln finns allt från vanliga daglig varor, men även mängder av söta flaskor och burkar med olika delikatesser. En del samlade i tex plåtburkar eller på fat med cellofan runt om, perfekta som fina presenter.
Den gamla inredningen i butiken så fint bevarad, men har även fått sällskap av lite modernare möbler.
Caféet bjuder på både smörgåsar och goda bakverk. Eller om man vill köpa med sig lite godis. De hade de gamla små godispåsarna, chokladcigaretter, tefat, tomteklubbor, hockeypulver... minns ni?
Och som sagt överallt finns det fina saker att fynda. Så här såg det ut bakom vårt bord i caféet.
Full Article
10/29/2010
Idag blir det ingen fredagsdrink, för nu är det mörka tider så då blir det glögg helt enkelt. Idag blir det Blossas glögg som fått smak av rom. Den rom älskande makens favorit. I år är nog första året jag inte kommer köpa årgångsglöggen. Jag har gillat att de andra årens smaker, fram till ifjol. Då tyckte jag att smaken var alldelses för blek, jag vill ha kryddig och mustig glögg. Och gärna stark så det sticker lite i näsan. Men min väninna Jessica kom med lösningen...
I år har glöggen smak av saffran och jag tycker inte det är så gott i mat och kan än mindre tänka mig det dryck. Man ska ju aldrig säga aldrig, så vem vet en isande kall mörk kväll i december kanske jag rycks med av stunden ;-) Vad säger ni kommer ni köpa årets smak?
Och så kan jag glatt berätta att jag vann tävlingen matvanan. Oj, vad jag var duktig. Ok, det är inte hela sanningen... Alla som deltog vann, denna fina ljuslykta. Marie och Kerstin ni är de bästa hälsoinspiratörerna!
Trevlig helg! Ska försöka hålla mig vaken hela fredagsfinalen av Idol... Kanske blundar en pytteliten stund... Det är väl ändå inte mitt fel att Berra har en sådan lugnande effekt :-)
Full Article
10/28/2010
Har ni haft så mycket äpple i trädgården så ni har tröttnat? Förra året gjorde jag nästan det. Men det är synd att säga i år. Äpplen är den frukten jag äter mest utav. Oftast rätt upp och ned, men även i desserter. Ja, och en och annan äppeldrink slinker det även ned förstås...
Detta är en perfekt vardags efterrätt. Och inte helt ony.... Förlåt, ska inte använda det där tråkiga ordet. För jag tycker att man ska unna sig söta goda saker, men om man vill äta efterrätt varje dag, även mitt i veckan så gör det inget om den är god och dessutom inte sabbar hela veckans träning. Det viktigaste är att det är gott!
Varma äpplen med knäcktäcke, 4 pers.
2 äpplen, inte alltför fasta
1 msk mjölk, 3 %
2 msk smör
2 msk råsocker el. sirap
4 msk hackade nötter
4 msk kokosflingor
20-25 g mörk choklad, hackad
Sätt ugnen på 175°. Dela äpplena i halvor och gröp ur kärnhuset. Ställ dem i en till fyra ugnsformar. Skär av lite i botten om de inte vill stå still. Blanda ihop alla övriga ingredienser utom chokladen i en kastrull och låt det bara smälta ihop. Låt svalna något innan chokladen blandas ned. Fördela röran över äppelhalvorna. Sätt in i ugnen i 20 minuter.
Servera äpplena varma tillsammans med vaniljglass. Eller matyoghurt sötad med honung eller vaniljsocker och det går även tillsätta mynta i yoghurten om man vill.
Detta blir mitt bidrag till Månadens sötsak hos Söta saker där temat för oktober är höst.
Full Article
10/27/2010
Gårdagens shopping var lyckad, vad det gäller bunkringen av julklappar, dock sämre för plånbokens status... Men jag hittade det jag hoppats på och lite till... Som alltid i Ullared...Det som lite dåligt var att det var inget TV-team där! Jag som hade hoppats på min TV-debut...
Dagens recept hittade jag hos Anna mitt i maten. Lingon och lax lät ju hur galet som helst. Så galet att jag var tvungen att testa. Och det blev jättegott. Tummen upp från hela familjen Torsund. Skulle man inte tycka om lax, eller annan fisk, så passar såsen lika bra till fläskkött skulle jag tro.
Viltlax a la Anna, 4 pers.
4 portionsbitar lax (600 g)
½ (-1 tsk salt, jag tycker det räcker med lite salt eftersom fonden är salt)
1 krm svartpeppar
3 dl vispgrädde
1 tsk timjan
2 msk viltfond
2 msk lingonsylt
1 dl lingon
Sätt ugnen på 225 . Krydda fisken med (salt och) peppar. Stek den runt om i en stekpanna. Lägg över den i en ugnsform. Vispa ihop grädden med timjan, fond samt lingonsylt och slå det runt om laxen. Strö över lingonen och gärna någon kvist färsk timjan om du har. Tillaga i ugnen i 15-20 minuter.
Eller slå i såsen direkt i pannan och låt laxen sjuda under lock i 10-15 minuter. Vi hade kokta gulabönor och morotstavar till med smält smör på. Kanongott! Perfekt vardagsmiddag.
Full Article
10/26/2010
När ni läser detta är jag mitt uppe i min shopping på GeKå´s i Ullared! Och nej, jag är inte lika galen som alla andra i TV-serien. Jag har inte sparat hela året för att kunna inhandla min årsförbrukning på hygienartiklar, bakplåtspapper och fryspåsar ;-) Men jag kan lova er som är skeptiska att det är mycket roligare och normalare än vad som visas i TV
Det jag vet att jag ska köpa (som andra brukar shoppa åt mig där) är vaniljstänger. De kostar bara några kronor, helt galet billiga, ok inte ekologiska då (skäms...). Och sedan har jag fått en mega-bauta-gigantisk-superduper beställning på Lego. Gissa från vem?
Så idag bjuder jag på bröd i detta tidiga inlägg. Receptet kommer från boken 'GI in the city'. Jag hade lite bakhjälp som vanligt så vi fick i lite för mycket mjöl. Degen ska vara lösare än vanlig deg när ni bakar med dinkel. Brödet blir som en luftigt ljust bröd, men lite nyttigare.
Dinkellimpa, 2 bröd
10 dl fullkorns dinkelmjöl
7 dl siktat dinkelmjöl
25 g jäst
1 tsk socker (för jäsningen)
1 + 5 ½ dl vatten, 37°
2 tsk salt
½ dl olivolja
2 dl kokta dinkelkorn (jag tog okokta dinkelflingor istället)
1 dl solrosfrön
Lägg allt mjöl i en bunke. Gör en grop i mitten och smula den jästen. Tillsätt socker och 1 dl vatten. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Rör ned resten av vattnet och övriga ingredienser. Knåda degen väl och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Häll degen i två smorda brödformar, 1 ½ l. Låt bröden jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
Grädda bröden längs ned i ugnen i 10 minuter, sänk sedan värmen till 200° och grädda ytterligare 20 minuter.
Och tack Nettan för tipset att använda Ikeas ugnsformar till bröd!
Full Article
10/25/2010
Varför är det alltid så när man är på något föredrag eller får information om någon förändring att det finns någon som är superkritiskt och ifrågasätter precis allt? Idag har jag varit på information om en utveckling av vårt datasystem på sjukhuset som ska underlätta samarbetet mellan kommunerna och landstinget. Det var ett informationstillfälle tidigt i utvecklingsprocessen och därför var inte allt helt klart. Ändå finns det någon som sitter och håller på att vifta ena armen ur led för att ifrågasätta precis allt. Som ändå ingen kan svara på förrän allt kör igång på riktigt. Klart man ska vara kritisk, men på ett vettigt sätt. Så nu har jag gnällt av mig :-)
Receptet idag är i alla fall enkel och (viktigast av allt) god mat, alltså inget att diskutera eller ifrågasätta. Så nu tar ni och testa detta, banne mig! ;-)
Det går att använda vilken lufttorkad skinka man vill, jag har svårt att skilja dem åt. Men det får man absolut inte säga till dem i charken... (oops!) Jag tycker mycket hänger på tjockleken.
Serranolindad kyckling med falsk bearnaisesås, 4 pers.
3-4 kycklingfiléer, ca 600 g, skurna i 10-12 långsmala bitar
(½ tsk salt - beror på hur salt skinkan är)
1 krm svartpeppar
100-120 g serranoskinka (10-12 skivor)
Falsk bearnaisesås:
½ dl vatten
½ msk vitvinsvinäger
2 dl créme fraiche
1-2 tsk torkad dragon
½-1 dl bladpersilja, hackad
Salta och peppra kycklingbitarna och linda en skinkskiva runt varje bit. Stek dem sedan runt om i smör (inte olja) i en stekpanna. Ta upp kycklingbitarna och lägg åt sidan eller i en ugnsform (vilket är smidigast om man ska bjuda på rätten). Slå vatten och vinäger i pannan och låt koka upp. Vispa ned créme fraiche och örtkryddor (här får man smaka sig fram). Antingen lägger du tillbaka kycklingen i såsen och låter allt sjuda under lock i 5-10 minuter eller så slår du såsen runt kycklingen i ugnsformen, sätter in den i 225° i 10 minuter straxt innan gästerna sätter sig till bords.
Servera tillsammans med lättstekta grönsaker. Vill man ha ris eller pasta till så behöver såsmängden dubbleras.
Full Article
10/24/2010
Hallå där ute. Håller ni också på att regna bort? Jag har som ni vet mest studerat regnet inifrån jobbet. Min avdelning ligger längst upp på 8:e våningen på sjukhuset, så vi har i vanliga fall en vacker utsikt över Kalmarsund och Ölandsbron. Men de senaste dagarna har det varit en mer dyster vy. Ja, det har varit en ganska dyster helg på jobbet också.
Men innan det bar iväg på jobb så hann jag ha lite fredagsmys. Och då tände vi grillen! Och sedan frossade vi grillade skaldjur och halloumi. Sååå gott! Men kan det bli annat?
Den här gången grillade vi skaldjuren okryddade och lade dem sedan i varsin marinad och åt dem ljumna. Använder man kokta (vanliga frysta) räkor så kan man lägga dem direkt i marinaden. Vill man göra ceviche på pilgrimsmusslorna så skiva dem tunt och ta i saft från 1-2 lime till. Låt dem i så fall dra ca 1 h i marinaden.
Marinad till räkor
½ dl rapsolja
½ lime, pressad saft
1 chili strimlad
2-3 cm färsk ingefära riven
2-3 vitlöksklyftor, rivna/pressade
lite salt
Marinad till pilgrimsmusslor
½ dl olivolja
½ kruka koriander, grovhackad
1 tsk flingsalt
1 chili, finhackad
1 vårlök, strimlad
I fredags lurade en väninna dessutom med mig på stripaerobic! Tja, vad ska jag säga... Det var väldigt jobbigt och roligt. Men liite svårt att leva sig in i dansen i en sal full med främmande tjejer, hi hi... Sedan att jag helt saknar taktkänsla och är född med två träben gör inte saken bättre... Jag har inte testat mina nya "moves" på Berra, men jag tror han skulle skratta rätt gott :-D
Full Article
10/22/2010
Min morgontidningsrubrik löd idag: "Bombdramat lamslog stan". Det var i lilla Kalmar det hände och utanför den nyöppnade Max restaurangen. Även om man inte gillar deras hamburgare är det kanske att ta i... Men det som förvånade mig mest, var att när jag senare på kvällen gick in på facebook, så var det inte bomben som hade upprört Kalmarborna, utan att det hade snöat på morgonen. Det är konstigt det där.
Samma sak var en föreläsare inne på, som vi lyssnade på med jobbet. Han frågade om vi var intresserade av fotboll. Nja, det var lite blandat. Då frågade han om vi visste vilket land som hade anordnat fotbolls-VM i år. Och det visste så klart majoriteten. Då undrade han om vi var intresserade av fred. Absolut! Det var så klart alla med på. Frågan var då om vi visste från vilket land FNs generalsekreterare kom från. Och det var få som visste det. Trots att det varit samma land ett tag. Men det är väl så att intresset styr.
Mitt intresse igår låg långt förbi både bomber och snö. Jag ville bara hem och fira att jag skulle vara ledig hela fredagen... Djupt va?
Jag tänkte på att äta gott, dricka lite vin och njuta. För i helgen blir det jobb :-(
Så ikväll får ni en bild från förra helgen när vi åt det här till dessert.
Lowe ville fixa efterrätt och tyckte muffins passade bra. Med en mix av idéer blev det vita kladdmuffins med hallonglass och hallon till.
Lowes intresse den dagen låg i att försöka räkna ut hur många kakor som det skulle bli över (till honom) när alla fått var sin. Så kan det vara...
Trevlig helg allihop! Ledig eller inte.
Full Article
10/21/2010
Erkänn nu... Näe, ärligt brukar jag inte det. Hemma hos barnfamiljer behöver man inte det, för där är ändå allt framdraget. Fast här hemma går det inte bara skylla på barnen, jag är ganska bra på att stöka till också, säger min man i alla fall. Jag är mer av den åsikten att jag har ett organiserat kaos runt mig. Men jag brukar vara bra på att dölja detta när det kommer gäster, eller rättare sagt väääldigt bra på det. Jag skyfflar in saker och papper i varenda låda och skåp som bara går att trycka in saker i. Så hos mig får man inte snoka... Ok syrran, jag förstår att du undrar, men du räknas mer till familjen än gäst. Hon är nämligen galet ordningsam, så vi är varandras motpoler där. Det värsta är att hon också har två barn och lyckas ha det så. Vissa människor lägger helt enkelt sakerna på rätt plats från början, eller något sånt.
Men så utmanade Håkan och Anki sina läsare att öppna dörren till sina kylskåp. Och där kan ni får slänga ett öga. Så vad tror ni? Är jag bara mattokig eller heltokig? Detta är en vanlig dag i min kyl. Varken nyshoppad eller helt tömd (vilket den iofs sällan blir).
Om jag har andra matgömmor? Självklart!
Jag har brett ut mig i köket som bara en matfanatiker kan. Har inget stort skafferi utan en låda...
eller två...
äsch, tre...
jo, jag har en fjärde låda också...
Lite gömmor i de övre skåpen över ugn och micro...
Plus lite över kylen... Och över frysen...
Och eftersom vi inte har några överskåp över bänkarna, har jag tavelhyllor som jag också har mat på. Och lite bakom gardinerna... Näe, jag bara skojar! Sååå galen är jag inte :-D
Full Article
10/20/2010
Den dagen jag hade bestämt att vi skulle äta köttfärssoppa så fick Lowe syn på att vi hade pitabröd hemma så den middagen serverades det här istället. Men jag hade redan ställt in smaklökarna på lite soppa så det fick bli middagen dagen därpå istället. Jag tycker bäst om soppor som är mer som grytor, inte mixade släta, i alla fall om de äts som middag och inte förrätt. Jag vill ha dem mer matiga och denna gulaschsoppan är sådan.
Gulaschsoppa med färs, 4 pers.
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
1 l buljong
1 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
4 stora potatisar, skalade och tärnade
2 stora morötter, skalade och tärnade
400 g nöt- eller viltfärs
pepparmix
2 stora tomater el. 10 cocktailtomater, tärnade
Stek den gula löken i lite olja i en stor gryta. Pressa i vitlök och tillsätt buljongen tillsammans med kryddorna. Koka upp och tillsätt sedan potatis- och morotsbitar. Låt koka under lock i 10 minuter. Stek under tiden färsen och krydda den rikligt. Tillsätt färsen i soppan och låt allt småkoka i ytterligare 10 minuter. Vänd ned tomatbitarna och servera.
Full Article
10/19/2010
När min man och jag precis hade träffats åkte han iväg till Indonesien på jobb i ett par omgångar och var borta ungefär en månad i taget. Vilket självklart är jättejobbigt när man är nyförälskade och vill vara tillsammans hela tiden. Men inte bara det. Efter dessa resor ville han varken
äta ris eller kyckling på väääldigt lång tid. Ja ja, längtan efter honom var så klart värst (måste jag ju säga eftersom han kikar in här ibland). Detta har nu ändrat sig åt andra hållet och han har inga svårigheter att få barnen med sig när vi ska rösta för eller emot ris. Själv kan jag tycka att ris inte smakar så mycket, men däremot stekt ris gillar jag. Så den indonesiska rätten nasi goreng gillar inte bara de andra tre i familjen utan även jag. Så här gör jag mitt stekta ris.
Nasi goreng, 4 pers.
7 ½ dl vatten
½ tsk salt
300 g (knappt 4 dl) långkornigt ris
3 ägg
6 tsk vatten
1 gul lök, tunt strimlad
2 vitlöksklyftor, pressade
400 g strimlat kött, fläskfilé/kyckling/lövbiff
1 msk kinesisk soya
1 msk japansk soya
1 tsk sweet chilisås
1 tsk gul curry
½ tsk malen koriander
4 tomter, skalade (doppa dem i kokande vatten någon minut), urkärnade och strimlade
2 frysta ärtor, tinade
Koka upp vatten och salt. Skölj riset ett par gånger tills vattnet blir klart. Låt det rinna av ordentligt och tillsätt det sedan i det kokande vattnet. Rör om och låt sjuda under lock i 12-13 minuter. Bred ut riset på ett stort fat eller bricka och låt svalna och torka.
Vispa ihop varje ägg med 2 tsk vatten, krydda med lite salt och peppar. Hetta upp olja i en wok eller stekpanna. Häll sedan ett ägg i taget, snurra woken försiktigt och stek tills det stelnar, utan omrörning. Rulla ihop, skär i bitar och lägg åt sidan. Gör sedan likadant med de andra 2 äggen.
Hetta upp lite mer olja i woken och stek den gula löken i ett par minuter och pressa sedan i vitlöken. Tillsätt nu köttet och stek tills det nästan är klart. Vänd ned riset, ärtorna och tomatstrimlorna. Rör ned alla kryddorna och stek och rör i ett par minuter tills allt är varmt och kryddorna blandats. Servera direkt ur woken eller lägg upp på ett fat. Lägg omelettstrimlorna överst.
Full Article
10/18/2010
Jag hade tänkt återuppta magazine mondays, men jag är ju så kass på att planera vad vi ska äta i veckorna. För er som inte vet vad magazine mondays är, så gjorde jag som så att jag varje måndag testade ett recept i den där stora högen med recept jag hittat i tidningar och lite varstans. Men även denna matlagning kräver lite planering, delvis för att en del recept innehöll ingredienser jag inte vanligtvis har hemma. Några av recepten har hamnat i denna hög av just den anledning. Det värsta är att jag dessutom har börjat ta kort med mobilen på tidningsrecept när jag sitter i tex väntrum, vilket gör att det har bildats en egen mapp för dessa recept/bilder. Tycker gott någon rik knös kunde betala mig en krona för varje recept jag lyckas samla ihop, så skulle jag kunna bli miljonär :-)
Detta receptet krävde varken mycket planering eller någon storshopping.
Marockansk kyckling, 4 pers.
1 dl röda linser, kokta i 5 minuter (skulle varit 2 dl)
600 g benfritt kycklingkött, strimlat
½ citron, rivet skal & pressad saft
2 dl créme fraiche
1 dl vatten
2 vitlöksklyftor, pressade
1 hönsbuljongtärning
1 tsk sambal oelek
½ dl mynta el. koriander (el. ta persilja om ni tycker bättre om det)
Svarta oliver
Blanda citronsaften, créme fraiche, vatten, buljongtärning, sambal oelek och pressad vitlök i en gryta. Lägg i kycklingen och låt koka under lock i ca 10 minuter. Rör i linser, citronskal och örtkryddan och låt koka ytterligare 2 minuter. Strö över svarta oliver (jag tog blandat svarta och gröna) vid servering. Servera sallad och något matgryn till, tex tabouleh.
Full Article
10/17/2010
Att jag och min man är tokiga i smårätter är det väl ingen som har missat. Det handlar nog i grund och botten om att vi är så mattokiga och har svårt att bestämma vad vi ska äta och då får det helt enkelt bli lite av varje. Denna gång blev det en del av fynden från Skördefesten som vi njöt av.
Lammsalami och rökt lammfransyska från Wannborga vin & lamm. Lite öländsk ost och marmelad. Och lite rött vin så klart! Tyvärr förstärktes lammsmaken väldigt mycket av vinet. jag tycker om lamm, men det får inte smaka får, eller hur man säger.
Och kokta kronärtskockor. Åh, herre gud så gott detta är!
Jag brukar personligen vara nöjd efter att ha ätit en, men min make har inga begränsningar. Det har han knappt med någon mat... Men man kan även servera ett par som man delar på bland ett gäng andra smårätter också om man så vill.
Så här brukar jag tillaga dem. Skär bort stjälken och skölj kronärtskockorna väl. Koka upp rikligt med vatten. Tillsätt salt, 2 tsk per liter vatten, samt lite pressad citronsaft. Lägg i kronärtskockorna och låt dem koka i ca 30 minuter, till bladen lossnar lätt.
Servera dem tillsammans med citronklyftor att pressa över samt skålar med smält smör. Lossa ett blad i taget, doppa i smöret och ät den nedre "köttiga" delen. Och njut!
Fortsätt tills alla bladen är slut. Tag sedan bort "skägget" i botten och njut sedan av den mjuka botten.
Full Article
10/16/2010
Ja, nu behöver detta inte bara vara lördagsgodis. Det går ju för all del att smäcka i sig lite choklad så där mitt i veckan också... Men har man barn får man göra det i smyg och så gäller det att inte andas i deras närhet på en lång stund. De har bättre vittring än hundar när det gäller choklad. En egen favorit är de chokladdoppade pumpakärnorna från Renée Voltaire. Och den mörka chokladen med havssalt. Har testa ett par olika, bland annat Lindts, som inte är lika god som denna. Jag tycker om när de små saltflingorna verkligen ger en brytning mot chokladen. Den 70 % mörka chokladen från Konfekta har jag nästan alltid en kaka av hemma. Om den inte äts upp så är den perfekt att ha i bakverk och desserter eller bara riva över tex frukt. Den är dessutom Fairtrade. Chokladen i den rosa förpackningen (ser ut som en tobakspaket...) hade smak av rosépeppar, vilket var spännande, men det räckte med någon bit av den smaken. Ingen favorit. Inhandlades efter tjejemilen, när alla tjejer köpte godis på Konsum innan de hoppade på bussen hem. Alla var väl värda en massa gott efter att ha kämpat och frustat för att ta sig runt 1 mil. Men inte ens då gick det ned en hel kaka av denna choklad.
De kanderade blåbären köpte vi på Ölands Örtagård på Skördefesten och Milia tyckte de var supergoda. Dock otäcka för de små gaddarna...
Så ska ni nu njuta av något gott idag, så se till att det är riktigt gott så ni kan njuta ordentligt.
Apropå hundar och choklad, så pratade de på radion om hur många hundar som blir sjuka varje år efter att ha ätit "människo-choklad". Desto mörkare ju farligare förhundarna. Tänk på det så de små liven inte blir sjuka! Inte så dumt att ha chokladen för sig själv heller...
Full Article
|