Brownies-extra-allt

3/31/2010

Jag har sagt det förrut, jag är så svag för brownies... Allra helst riktigt chokladfylliga i smaken och med nötter i. Valnötter är min favorit även om pecannötter kanske är de mer traditionella. Det här recept är en tilltvistad variant av brownies. Receptet går även använda om man vill göra vanliga brownies, man bara skippar kolakrämen och den hackade chokladen. Går även att täcka kakan med en färskostkräm och bär (se recept nedan). Men vill du ha en brownies med extra allt så testa detta recept ;-)
När du ändå är i gång och ska koka en burk med kondenserad mjölk så lägg i en burk till så kan du baka Banoffee pie en annan dag! Gör så här: Vira in burken med kondenserad mjölk i aluminiumfolie (så låter det inte när den slår mot kanterna i kastrullen) och lägg i den en kastrull. Slå över vatten så det täcker burken. Låt sedan burken koka under lock i 2 ½ timmar. Se till så vattnet hela tiden täcker burken. Kyl sedan ned burken så innehållet svalnar.

Brownies med kolakräm och valnötter, 1 form 20 x 20 cm
1 burk kondenserad mjölk, kokt i 2 ½ h
2 ägg
3 ½ dl socker
3 ½ dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
100 g valnötter, grovt hackade
100 g mörk choklad, grovt hackade

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Sikta ihop mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål. Tillsätt äggblandningen samt det smälta smöret. Rör så det precis blandas. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform ca 20 x 20 cm. Och pensla den med smör. Häll hälften av smeten i formen och sätt in i ugnen i 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna helt, går snabbast i kylen.
Bred kolakrämen (burken med den kokta kondenserade mjölken) över kakan. Fördela hälften av valnötterna över kolakrämen sedan resten av smeten (värm den lite i micron innan så den blir mjukare). Strö till sist över resten av valnötterna samt den hackade chokladen. Grädda kakan ytterligare 20 minuter. Låt kakan svalna helt (i kylen) innan du skär den i bitar.

Creame cheese topping
300 g Philadelphiaost
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 dl björnbär

Blanda samtliga ingredienser till en jämn kräm. Fördela färskostkrämen över kaksmeten innan den gräddas. Strö över björnbären och tryck ned dem lite i smeten. Grädda kakan i 45 minuter. Övergrädda inte, för kakan "sätter sig" när den svalnat. Låt svalna helt och skär i bitar.

Blogga på semestern

3/31/2010

Ni har väl inte missat att Solresor söker resereportrar! Självklart har jag skickat in en anmälan. Kan absolut tänka mig att packa ned kamera och laptop för att blogga på semestern. Tänk att äta en massa god mat, få njuta av vackra vyer i sol och värme tillsammans med familjen... Mmm... Så kul att blogga om!

Magazine mondays

3/30/2010

Nu är det bara några dagar kvar till påsk! Och vi är långlediga hela familjen. Ska bli så skönt... Och påskhelgen brukar alltid bjuda på fint väder så det hoppas jag på. Har varit och shoppat påskmat idag och annat gott. Maken och jag har bröllopsdag på långfredagen så vi måste se till att äta lite extra gott, om det nu blir någon tid över mellan påskmiddagarna. Får se hur mycket jag hinner lägga upp på bloggen. Ska i alla fall göra en kräftcheesecake och ta med mig bort och den måste ha ut på bloggen så ni kan testa denna.
Hur som helst... Igår testades ett recept på kyckling som marinerats 1 dygn , från Allt om Mat 2009 nr 18. Kycklingen går bra att snabbmarinera någon timme också, men jag gjorde det dagen innan för att snabbt kunna svänga ihop middagen när det var dags. Och då tar det 10-15 minuter för kycklingen och undertiden fixas en god sallad. Snabb vardagsmat, eller hur?!
Så till kycklingen åt vi mangosallad med en underbar mangodressing (från "Våra bästa GI-recept") som ni bara måste testa till kycklingsallad, kräftsallad eller bara till en mango- och avocadosallad tillsammans med grillat kött. Så ruggigt gott så man ryser (hi hi).

Kyckling i kryddig sås, 4 pers. el. 10 buffé.
600 g kycklingfiléer
1 msk jordnötsolja

Marinad:
1 apelsin (gärna krav), skalet samt saft
5 cm ingefära, skalad och skivad
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk honung
½ dl japansk soya
½ dl konjak
½ dl vatten
1 kanelstång
4 stjärnanis

Skala av det gula på apelsinen med en potatisskalare och pressa saften ur den. Lägg skal och saft i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser till marinaden. Koka upp och låt sjuda i 20 minuter. Låt svalna och slå sedan över kycklingfiléerna. Marinera dem i 1-24 h (beroende på hur mycket tid du har).
Hetta upp en stekpanna och häll i olja. Bryn kycklingen runt om, tillsätt sedan marinaden och låt sjuda under lock tills kycklingen har en inre temperatur på 68° (ca 10 minuter).
Ta upp kycklingen och skär den i skivor. Sila skyn och red eventuellt av den. Skeda den över kycklingen.


Mangodressing, 8-10 pers.
(halvera receptet om ni är 4 och ta bara 1 äggula)
1 ägg, kokat i exakt 3 minuter
½ mango, i mindre bitar
1 vitlöksklyfta
1 msk rödvinsvinäger
2 ½ dl rapsolja
½ tsk salt
½ krm nymalen svartpeppar
1 ½ msk gräslök, hackad

"Häll" äggets innehåll i en mixer eller matberedare tillsammans med mango och vitlök. Kör någon minut. Droppa omväxlande i vinäger och olja medan maskinen är igång. Droppa ner olja i en tunn stråle så såsen tjocknar efter hand. Smaksätt med salt, peppar och gräslök.

Mangosallad, 4 pers.
½ mango, i tärningar
½ gurka, i tärningar
½ pkt sockerärtor (75 g), i mindre bitar
1 avokado, i tärningar
1 romansalldshuvud

Blanda allt utom salladen försiktigt i en skål. Lägg salladsbladen på ett fat och häll dressingen i dem. Lägg sedan frukt- och grönsaksblandningen i.

Piip piip

3/29/2010

Hittade detta recept på söta påskkycklingar (maränger) i senaste numret av Allers. Och de var ju bara så söta så jag var tvungen att testa. Nu blev mina kanske inte lika fina, men ändå lite söta. Släng inte bort gulorna! Använd dem att göra citronkräm på. Så nu får det bli påsk-maräng-swiss någon dag med glass, grädde, citronkräm och påskkycklingar.
Det är perfekt när man på sommaren gör en Pavlovatårta och fylla den med citronkräm, vispad grädde och bär.


Påskkycklingar, 20 st.
1 dl äggvitor, ca 3 st
2 dl strösocker
ett par droppar gul hushållsfärg

½ dl strösocker
några droppar gul hushållsfärg
pinjenötter
lite mörk choklad
Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna till ett vitt fast skum. Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa lite kraftigare i några minuter tills massan är blank och styv. Sluta då vispa. Vänd försiktigt ned några droppar hushållsfärg. Fyll massan i en spritser (eller gör en egen av ett bakplåtspapper). Täck en plåt med bakplåtspapper. Spritsa först en rund boll, som blir kroppen på kycklingen. Spritsa där efter en mindre boll ovan på som blir huvud. Häll sockret till garneringen i plastpåse och tillsätt några droppar gul färg. Skaka så sockret blir jämnt färgat. Strö sockret över kycklingarna. Tryck fast pinjenötter som näbb. Sätt in marängerna mitt i ugnen och grädda dem i ca 10 minuter. Ta ut kycklingarna då de torkat på ytan och skär och vik ut vingar med en vattensköljd kniv. Sätt tillbaka kycklingarna i ugnen och grädda tills de släpper pappret, ca 90 minuter. Smält lite mörk choklad och "dutta" små ögon med hjälp av en tandpetare.

Citronkräm
3 äggulor
¾ dl socker
50 g margarin eller smör
½ citron, rivet skal och saften

Vispa samman äggulor, socker, citronskal och saft i en rostfri kastrull. Sjud under vispning tills krämen tjocknat. Rör i matfettet i små klickar och låt kallna.

Testat andras recept igen

3/27/2010

För någon dag sedan så testade jag ett recept på kyckling i lergryta som jag hittat på bloggen Loulas kök. Och kycklingen blev jättegod och saftig. Precis som Loula skriver så kan man laga rätten även om man inte har någon lergryta. Så testa detta! En annorlunda och god kycklingrätt.


Kyckling med olivhack i lergryta, 6 pers.
900 g, 1 förpackning urbenade kycklinglårfiléer
1 ägg
3 dl grädde
1 vitlöksklyfta
½ + ½ tsk salt (ska eg. vara ½+1½)
2 krm mald svartpeppar
20 gröna oliver (jag hade bara svarta...)
1 dl vitt vin
2 msk koncentrerad kycklingfond
½ msk soja
ev. lite färsk basilika el. timjan


Här hittar du hur du ska göra. Och andra trevliga recept också för den
delen ;-)

Fredagsdrink

3/26/2010

Brukar du göra drinkar hemma? Jag tycker det är trevligt, känns lite glamouröst i ens annars vanliga svensson-liv B-) Jag tror många drar sig för att blanda drinkar själva för man tror att man måste ha ett fullproppat barskåp. Och visst behöver man några ingredienser, men inte en massa olika. Personligen gillar friska/fruktiga drinkar och inte söta. Och då går det blanda nästan vilken sprit som helst med vilken frukt eller juice som helst. Här är två enkla drinkar och kika gärna in i receptskafferiet under drinkar, där finner du fler.


Mojito/Royal mojito, 1 högt glas el. 2 små
1 lime, pressa saften ur halva och skär den andra halvan i bitar
2 tsk strösocker
10 myntablad
6 cl ljus rom, ev. smaksatt (jag tog Bacardi Limón)
mycket is
sodavatten (kolsyrat vatten)/mousserat vin

Rör ut sockret i limejuicen i ett glas. Lägg i myntabladen och muddla/krossa dem med en mortelstöt eller skaftet på en träslev. Slå i rom och lägg i limebitar samt en massa is. Rör om och fyll på med sodavatten. Eller om du gör en lyxig royal slår du över mousserat vin.


Daiquiri, 1 glas
4 cl ljus rom
2 cl pressad limejuice (½ lime)
1 ½ cl sockerlag el. ljus sirap
(krossad) is
limeklyfta

Skaka ihop allt tillsammans med is och häll upp i drinkglas. Garnera ev med en limeklyfta.

Om man sedan vill ha en mer fruktig daiquiri så skippa isen och mixa istället allt tillsammans med (har du ingen blender så halvtina frukten och mixa med en stavmixer):
~5-10 (frysta) jordgubbar
~10-15 (frysta) hallon
~10 (frysta) vattenmelon el. mangotärningar
~½ banan

Så ta och köp hem lite frukt, blanda er en god fredagsdrink och unna er lite vardagslyx! Bättre än att vara Hollywoodfru, va?! Trevlig helg allesammans!

Om natten kommer tranan

3/25/2010

Inatt kom tranan (har ni det som tradition?) och hade lämnat några små presenter till barnen. Bland annat hade farmor köpt små kycklingar som piper som riktiga om man sätter dem i handen. Så söta!
Men våfflor har ni väl mumsat i er idag i alla fall? Det har jag - alldeles för många... Men visst, löparsäsongen har ju börjat (hrm... för en del...). Min lillasyster kom förbi med barnen och då bakade vi våfflor. Så vi körde på min systers recept och de blev så goda och frasiga! Alla har säkert ett favoritrecept, det här kommer bli mitt. Och så toppade vi med vispgrädde smaksatt med vaniljsocker och så mixade hallon. Friskt möter sött - frasigt möter mjukt...


Frasvåfflor, 8-10 laggar
150 g smält smör
4 dl vetemjöl (alt. 50% grahamsmjöl)
2 tsk bakpulver
1 krm salt
3 dl vatten
2 dl mjölk

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt vattnet och vispa smeten slät. Vispa sedan ned mjölken samt det smälta smöret.

Här är en favoritmiddag i repris. Detta receptet började som en utmaning till de färdiga sopporna, för detta är lika enkelt. Lika gott? Testa så får ni se.

Jag är kär...

3/24/2010

Jag är såå kär! Ja, jag har fått en ny kärlek. Han har precis flyttat in hos oss. Vi pratar inte riktigt samma språk ännu, men snart kommer jag förstå allt han vill att jag ska förstå och kunna. Han är så fin och jag hoppas att han kommer vara bra. Som jag har längtat och väntat... Han kommer ställa upp och knåda mina bullar och mixa mina smoothies. Lysa upp mitt mörker, nja... det var kanske att ta i. Men säg hello till Mr Kenwood.




Så ikväll mixade vi självklart smoothies. Idag blev det med mango, banan och hallon. Yummie! Hej-då-mixa-smoothie-för-hand-med-mixer-stav...
Tack mamma och pappa för bidraget. Älskar er!

Magazine mondays

3/23/2010

Igår bestämde jag mig för att testa hur snabbt vardagsmaten går att laga. Så med hjälp av en Matmagasinet (från 2002, nr 1) skulle det wokas. Enligt receptet skulle det ta 20 minuter och det är snabbt. En halvtimme tycker jag i alla fall att snabblagad mat brukar ta. Men nu hör till saken att inga grönsaker skulle hackas och det spar en hel del tid. Så det som tog tid att förbereda var att strimla köttet. Men jag tycker ändå att om man har tiden så ska man hacka lite färska grönsaker och steka på en liten stund, men som jag sagt tidigare bättre frysgrönsaker än inga grönsaker :-) Jag gillar krispigheten som färska grönsaker har.


Satayfilè med aprikoser, 4 pers.
600 g fläskfilé (jag tog karré istället), strimlad
15 torkade aprikoser, delade på mitten
1 msk olja
1 msk japansk soya
2 msk kalvfond
½ dl jordnötssmör
½ tsk salt
5 droppar tabasco
1 pkt frysta wokgrönsaker, tinat
sesamfrö
äggnudlar + sesamolja

Stek köttstrimlorna i olja på hög värme i en wok. Tillsätt olja, soya, fond, jordnötssmör och salt. Låt koka upp och vänd ned grönsakerna. Låt allt bli varmt. Strö över sesamfrön. Servera tillsammans med kokta äggnudlar med lite sesamolja över.

När vi wokade med ett par vänner för ett tag sedan visade det sig att det är stor skillnad mellan olika sesamoljor. Så kolla att det står 100% sesamolja på och inte 100% vegetabilisk olja - det var stor skillnad!

Är ni glada i sataykycklingspett som man får på kinesiska restauranger, så testa även detta recept. Den jordnötssåsen blir så där krämig och god.

Återkommande rätter

3/22/2010

Eftersom ett par av mina vänner tyckte jag var lite väl provocerande i lördags när jag skrev om tacos, så får jag väl ursäkta mig om någon kände sig trampad på. (Bildbevisligen...) så äter även vi tacos :-) Jag menar bara att jag tycker det är synd att av all denna god mat som finns så äter vi ändå med så liten variation. För visst finns det så otroligt många goda rätter. Och skulle barnen bestämma alla våra måltider så skulle det inte bli så stor variation. Sonen sa igår att de godaste maträtterna är färsbiffen nedan, små pannkakor och blodpudding (denna kulinariska rätt, som han i ett hungrigt ögonblick tyckte var godare än lördagsgodis...) Så här är ett par bilder från helgen när barnen fått bestämma ;-)

Plättlagg är en god investering :-) Plättarna ska sedan fyllas med vad man nu gillar, så de knappt går att hålla i. Självklart ska de ätas med fingrarna och nu när vårsolen skiner, helst utomhus. Tycker man det blir för kladdigt kan jag tänka mig att ta fram en gaffel eller så får man minska på mängden fyllning.
Stor färsbiff passade bra när vi hellre ville vara ute i trädgården och njuta av solen än vara inne (vid spisen). Här finner ni en variant med fläskkotletter som är minst lika enkel.

Tapasmiddag

3/21/2010

Igår skrev jag om mattrender och att äta tapas är väl just en sådan. Även om vi i Sverige länge haft vårt smörgåsbord eller olika former av bufféer, så har kanske maten fått lite inspiration från andra länder, vi äter tapas, meze och antipasti. Jag gillar alla former av middagar som man tar god tid på sig att äta och gärna med flera rätter (=mer gott att äta). Men maten behöver inte vara så mäktigt så man känner sig helt överkörd efteråt. Så igår när våra vänner Therese och Christos kom på middag så åt vi just en massa olika små rätter. Så här såg det ut:



Tomatbulgursallad
Sötpotatissallad med avokado och fetaost
Vitlöksostfyllda cocktailtomater
Auberginelasagne
Vitlöksgratinerade musslor
Heta räkor
Svarta och gröna oliver
Bresaola
Serranoskinka
Parmensanost
(Färsbiffar till barnen)

(Ni får recepten i bufféportioner för 10 personer, men går ju utmärkt att servera ensamma också och räcker då till 4 personer)


Apple sour
, 4 drinkar
10 cl svensk äppelvodka
40 cl färskpressad äppeljuice
½ lime, saften
4 limeskivor
lite is i varje glas



Tomatbulgursallad, 10 pers.
4 stora tomater, i bitar
1 ask cocktailtomater, i halvor
1 + 1 rödlök, skivad
3 dl grönsaksbuljong
3 dl tomatjuice
3 dl bulgur
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
70-100 g ruccolasallad
200 g ädelost (hoppade det denna gång)
200 g oliver (serverade dem vid sidan om)

Koka upp tomatbitarna, 1 rödlök, buljong, tomatjuice och bulgur. Låt koka på svag värme i 8 minuter. Lägg locket på glänt och låt svalna. Blanda sedan ned olja, kryddor och övriga ingredienser.



Sötpotatissallad med avokado och fetaost, 10 pers.
1 stor el. 2 mindre sötpotatisar, skalade, i bitar
olivolja
salt & svartpeppar
70 g babyspenat
200-300 g fetaost, smulad el. tärnad
2 avokado, skalade, urkärnade i bitar

Sätt ugnen på 225°. Lägg sötpotatisbitarna i en ugnsform och ringla över lite olivolja. Krydda med lite salt och peppar. Rosta i ugnen i 20 minuter. Låt potatisen svalna lite. Blanda sedan med spenat, avokado och fetaost.



Vitlöksgratinerade blåmusslor (beräkna hur många skal det ska vara/pers.)
1 pkt frysta blåmusslor i skal (ca 20 st)
(använder du 1 nät färska måste de kokas innan)
100 g smör (inte margarin)
3 msk hackad persilja
2 msk hackad gräslök
½ krm salt
½ krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor pressade

Sätt ugnen på 225°. Blanda smöret med kryddorna och fördela över musslorna. Gratinera i ca 5 minuter tills smöret smält. Vid servering se till att det går att ösa upp smält smör från formen i musselskalen. Mums!



Vitlöksostfyllda cocktailtomater, 10 pers.
1 ask cocktailtomater, halverade och urgröpta
150 g vitlöksost (Castello vitlöksgräddost KRAV)
lite strimlad basilika
lite olivolja

Fyll de urgröpta tomathalvorna med ost. Lägg på ett fat, ringla över lite olivolja och strö över basilika.



Bresaola, serranoskinka och parmensanost.



Hallon med vaniljyoghurt och pinjenötter, 10 pers.
1 spann (1 l) delikatess vaniljyoghurt (inte den på tetra pak)
500 g frysta hallon
75 g pinjenötter
50 g mörk choklad

Låt hallonen halvtina. Obs! söta dem inte. Varva sedan hallon, vaniljyoghurt och pinjenötter i glas. Riv sedan över chokladen. Klart att servera!

Variation

3/20/2010

Tillhör du de där 80 % (måste det minst vara) som har tacos som fredagsmys? Vi gör inte det, även om vi äter tacos ibland. Där emot är popcornen obligatoriska. I vår tidning idag handlade det just om fredagsmys och bristen på variation. Varför är vi svenskar såna att vi snöar in på vissa rätter. För man kan ju inte enbart ge sina barn skulden för det. Det går såna otroliga trender i mat och har väl nästan alltid gjort sedan utbudet i affärerna blev så stort och mat inte var någon bristvara längre. Men är det kul? Näe, egentligen inte. Men det är kanske så att vi ska äta oss riktigt trötta på tacos innan det kommer en ny trend och förgyller våra fredagar ;-)
Jag vet att många skrivit i sina bloggar om bristen på variation i "Halv åtta hos mig". Och jag håller med. Men visst det är lätt att vara kaxig i TV-soffan :-) Men mina funderingar blir, om jag skulle få bjuda 3 främlingar på 3-rätters i TV-sändning skulle jag inte fundera riktigt riktigt noga innan jag valde ut dessa rätter? Kanske göra lite research innan och kolla vad som bjudits på i tidigare avsnitt. Eller kanske bjuda på tacos, hi hi... Vad tycker ni?!
Ikväll blir det tapas och lite vin så klart. Ha en mysig lördag!



Men ack så gott ibland...

Enklare än så här blir det nästan inte

3/18/2010

Det tar lika lång tid för fisken i ugnen som det tar för potatisen att koka. Under tiden kan man slänga upp fötterna på ett skönt ställe och plöja igenom dagens post. Allt medan barnen springer omkring. Den lilla 1,5-åriga tjejen är betydligt piggare... Skönt... Eller både och ;-)
Och gott blir det. Vi gillar fisk, vi gillar bacon och vi gillar pinjenötter. Receptet står Johanna Westman för och är tänkt att vara just snabb vardagsmat för barnfamiljer (tipsar i Vi Föräldrar), men man behöver inte vara barn eller ha barn för att gilla denna rätt.


Fisk med bacon, solrosfrön och haricots verts, 4 port
200-300 g haricots verts, frysta (tina dem inte)
600 g vit fiskfilé (dessa tinar du om de är frysta)
2 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
60-70 g bacon el rökt skinka, strimlat
½ dl solrosfrön 6/el. pinjenötter (tog 50/50)
2 citroner, halverade

Sätt ugnen på 225°. Lägg bönorna i en ugnsfast form och lägg fiskfiléerna ovanpå. Ringla över olivoljan och krydda. Fördela bacon (behöver inte stekas innan) och frön/nötter över fisken. Lägg citron halvorna bredvid fisken i formen. Tillaga mitt i ugn i 15-20 minuter. Vi hade kokt potatis och äggsås till (vanlig vitsås med hackat ägg och persilja i). Pressa citronsaften över fisken när citronerna svalnat en liten aning.
Det ser kanske inte mycket ut för världen, men gott är det. Citronerna får en lite sötare smak när de steks eller grillas. Jättegott att sedan pressa saften över fisk eller sallad. Testa nästa gång ni tar fram grillen om inte annat!


Skicka vidare del 2 är klar!

3/17/2010

Den 18 januari startade Kardemumma Gumman "Skicka vidare". Jag var först ut och fick testa att baka Himmelsk blåbärspaj. Som var så grymt god! För ett par dagar sedan hade varvet gått runt. Här nedan är hela listan på alla som var med och alla recept. Det är alltså den före på listan som skickat receptet som personen testat. Så testa något ni med! Idag provade jag det recept med fläskfilé som Minna fick och det var såå gott. Det kommer jag definitivt bjuda på vid något tillfälle.


Pinglans Mat
Indisk biffcurry

Mat och Odla
Varm smörgåstårta

Hemma i radhuslängan...
Medelhavskyckling

Frestelser
Trattkantarellpaj med spenat, soltorkad tomat och valnötter

En smak av Karin
Kyckling med grön curry

Nybergsmat
Italiensk kycklingpasta

Fridas Kök
Lökpaj

I en Anna´s del av världen
Kolapaj

Vanilla Sky Kitchen
Choklad- & morotskaka

Minnas Mat
Citrusdoftande fläskfilé med vintersallad

Kardemumma Gumman
Getostpaj med ruccola & granatäpple sallad

Kalkonvingar

3/17/2010

För ett tag sedan fick jag erbjudande att prova lite olika kalkonprodukter och då fanns det bland annat färdiggrillade vingar. Perfekt tänkte jag, de är ju lite större än kycklingvingar, som det knappt är något kött på. Lite större... Hmpf! 1 kg visade sig vara 2 vingar!

Två kalkonvingar. De ligger på en vanlig stor tallrik, inte en assiett...


Nu tyckte vi inte att de var så goda att äta som de är, så igår testade jag att göra tacotårta med dem i istället. Tacotårtan blir ungefär som varm smörgåstårta om man gillar det. Jag tycker det är ok, men att man måste ha en god sallad till.
Receptet nedan är anpassat efter kyckling :-)
Tacotårta med kyckling, 6 pers.
4 stora tortillabröd
2-3 färdiga kycklingfiléer el. 1 grillad kyckling i bitar
1 pkt bacon, strimlat och knaperstekt
2 dl crème fraiche
1 liten burk tacosås/salsa
1 liten purjolök, strimlad
1 burk majs
ev. 1 paprika hackad
3 tomater, skivade
ev. några ringar ananas
inlagd jalapeño eller hackad grön chili
2-3 dl riven ost

Grönsallad att servera till ett måste!

Sätt ugnen på 225°. Blanda kycklingbitar, baconstrimlor, crème fraiche, tacosås, purjolök, majs och paprika. Fördela röran mellan tortillabröden (som en tårta), blir 3 lager med fyllning. Lägg skivade tomater och ananas på det översta brödet. Strö över jalapeño eller chili samt riven ost.
Gratinera i 15-20 minuter.