onsdag 29 april 2015

Kryddlandet



Idag har jag planterat en spontan kryddrabbat i en av pallkragarna. Jag hittade en låda med sex kryddor för 99 kronor på Coop. I lådan fanns Äppelmynta, Chokladmynta, Libbsticka, Citronverbena, Timjan och Salvia. 

Timjan

Alla kryddorna klarar att övervintra förutom Citronverbenan som behöver komma in under vintern. Den är dessutom törstigare än de andra så därför fick den en speciallösning. 


Jag grävde ner hinkar utan botten och planterade Citronverbenan och Myntorna däri. Myntorna sprider sig något oerhört och risken är att jag snart har hela kryddkragen full med myntor. Då de sprider sig med rotstammar gäller det således att se till att de inte får utrymme att göra som de vill under jorden. Men hinken runt ikring stöter de snart på patrull och kommer ingen vart. Dessvärre så går inte rötterna så djupt så vill man ha en plantering där de nedgrävda hinkarna inte syns får man vara beredd på att rensa en del skott som smiter över kanten. 


Citronverbenan fick bo i en hink med botten med lecakulor och hål i för dräneringens skull, också den nedgrävd i pallkragen. Vill jag ha kvar den gräver jag upp hinken och låter den stå inomhus över vintern.  


tisdag 28 april 2015

Buddleja Davidii

Jag har beskurit Buddlejan, eller fjärilsbusken som den också kallas. Den blommar i lila från mitten av juni och drar till sig fjärilar och andra nektarknarkare i massor. Men för att blomningen ska bli rik gäller det att gå lös med sekatören eller sågen om så behövs. Min Buddleja är ännu ung så jag använder sekatör.


Det är dags att klippa då vintern och risken för den värsta frosten är över, fram till slutet av april. 
Man klipper ett så rakt snitt som möjligt precis ovanför ett bladpar. Där kommer det senare att bildas nya grenar. 



Å det gäller att ta i. Mer än vad man tror. Buddlejan blommar på årsskotten så alla äldre, döda och för långa grenar kan man klippa bort utan att riskera att förlora blomning. 


Jag har sparat ungefär 50 cm höga grenar. Längst ner vid jordytan ser jag början till nya skott. Och på varje gren jag klippt finns också små, små blad som kan bilda nya grenar. Hade jag låtit grenarna vara längre hade de blivit grova, utan blommor. Nu får jag förhoppningsvis en tät, grön och rikligt blommande buske framåt juni.


fredag 17 april 2015

Vardagslycka - Violtulpan Tulipa humilis

Det uppstår en underbar vardagslycka då jag går mot komposten, genom regnet med illaluktande grönsaksavfall i en hink och hittar dessa i rabatten. Lökar man glömt att man planterat. 

Det är en botanisk tulpan, en violtulpan, som heter Tulipa humilis. När den öppnar sig får jag se om den är svart inuti, då är det en Black base.

Tulipa humilis





söndag 12 april 2015

Hästgödsel


- Hur kan det vara roligt att hämta bajs???, protesterade sjuåringen då vi propsade på att hela familjen skulle åka till ridklubben för att hämta brunnen hästskit idag. 


Nu har vi tio halvfyllda säckar med gödsel att sprida ut under avenbokhäcken. Tyvärr räcker det inte till rabatterna. Men efter tio säckar var både barnen och föräldrarna trötta och bilen så gott som full. 



Vi tackar Kaluha och hens vänner ödmjukats för att de bidrar till det naturliga kretsloppet i vår trädgård.


Vi var inte ensamma, flera medlemmar i Huddinge Botkyrka trädgårdssällskap hade hittat till stallet idag. 


Att använda hästgödsel i rabatterna och under häckarna är toppen. Men det är viktigt att skiten har brunnit ordentligt. Man ska alltså inte använda färskt bajs.
Färskt hästgödsel alstrar mycket värme och det skulle bli alldeles för varmt och starkt för växterna.

Om du har färskt hästskit kan man lägga det i en kompost, varvad med jord, tunt ris, barkflis, träflis, gräsklipp, halm, torv, sand eller dylikt material som luftar det. Efter 1-2 år är en sådan kompostjord alldeles utmärk att användas till alla sorters rabatter och köksväxter. Vill man kan man blanda upp det med jord.

fredag 10 april 2015

Pelargonsticklingar av Dr. Westerlund och Pelargonium australe

I slutet av februari klippte jag ned och tog sticklingar från mina pelargoner. De flesta har tagit sig bra och nu delar jag dem och ger dem egna krukor. Samtidigt får de ny jord  - den här gången näringsrik finjord! 


Dr. Westerlund, av fyra sticklingar har tre bildat fina rötter

Vildpelargonen Pelargonium australe och doftpelargonen Dr. Westerlund är lätta att ta sticklingar från. Jag klipper dem precis över ett bladpar och sticker ner dem i jord. Sen ser jag till att hålla dem fuktiga. Efter några veckor har rötter förhoppningsvis bildats. 


Pelargonium australe  Sortgrupp: Vildart Växtsätt: Utbrett/hängande. 

Jag tar massor av sticklingar, det går inte att ha för många.  En nedstoppad pelargonbebis i en papperskruka blir en bra ge-bort-present. 



torsdag 9 april 2015

Vår med krokus i rabatten

När vi kom hem efter påsk hittade jag våren. Det känns alltid som att den kommer senare till mig. Då snödroppar, krokusar och irisar lyser upp sociala medier och grannars rabatter, ligger det alltid ett hårt lager tjäle kvar i mina och hindrar växtkraften att spränga vintermuren. Helt lokalt verkar vi ligga i en svacka som tillhör en annan växtzon. Men i år kom våren tidigt även hit. Välkommet tidigt!