torsdag 23 december 2010

Julmarknad

För en vecka sedan fick jag plötsligt en timme över. Lille A och jag skulle åka till bibblan, men han somnade i bilen. Då gjorde jag en utflykt till Hannas trädgård. Lille A kunde sova i bilen och jag kunde kryssa fram mellan vackra, snötäckta dukningar, dekorerade julgranar och doftande brasor omgiven av klassisk julmusik. I dag återvände jag med kameran och en vaken Lille A.



Sista öppendagen för säsongen. Kaninerna som vi ämnade mata med medhavd morot hade åkt på vintersemester och julsakerna reades.







Lille A tog siktet på cafét och brasan.


I orangeriet hängde vackra ljustakar från taket.



Från cafét vällde värmen ut.


Å där inne fanns en mysig vägghängdsoffa i trä.


Lille A grillade korv och mös.



En sån här ska jag köpa då Hannas trädgård öppnar i mars igen.

söndag 12 december 2010

Finbesök


De vågar sig fram till huset nu, småfåglarna.

fredag 10 december 2010

Kompost- Kallt så in i vassen

Nu har det hänt. Jag har gjort bort mig. Komposten har frusit.

Jag lät bli att tömma komposten innan kylan slog till. Väl medveten om att den inte skulle klara vinterns belastning, följde jag ändå rådet till nya kompostinnehavare, töm inte första året.

Nu står jag här med en full och delvis eller helt frusen kompost.

När temperaturen faller så sjunker också temperaturen i komposten. Därför behöver den en ny typ av behandling än resten av året.

Förberedande behandling
Med ogynsamma förutsättningar finns det risk att komposten fryser, vilket alltså min har gjort. (Huruvida den är genomfrusen eller bara frusen på toppen, vill jag inte ta reda på just nu eftersom jag riskerar att frysa även resten, om den nu inte skulle vara bottenfrusen).

Det hade varit bra om jag hade tömt min kompost, åtminstone delvis i höstas. Då hade jag fått plats med vinterns avfall och kanske klarat köldperioden utan att komposten frös. Att tömma komposten helt på hösten är ingen god idé då det riskerar att bli för lite avfall kvar i behållaren och den får svårt att stå emot kylan.

Mer och ofta
Det gäller också att öka sitt komposterande på vintern. Det är bättre att fylla på oftare och mindre än mer och sällan - om du fyller på komposten en gång på sommaren kan du dubbla detta under vinterhalvåret. Och så gäller det att vara noggrann med strömaterial. Mycket och ofta. Var också försiktig med att röra runt i komposten under vinterhalvåret.

Hade jag varit lite förutseende och smart hade jag också tilläggsisolerat min kompost innan kylan slog till. Ett extralock i form av en påse med löv, eller bubbleplast eller frigolit hade suttit fint. Nu när snön har fallit nöjer jag mig med att skotta in komposten så att den får lite extra värme.

Det är viktigt att ta bort det extra locket då infrysningsrisken är över eftersom aktiviteten sänks eftersom locket försvårar luften att komma in.

Botgöringens tid är nu
Det finns ändå lite hopp i min infrusna kompost. Jag misstänker att den endast har frusit på toppen och således fortfarande är varm och igång inuti.

Därför ska jag försöka få igång den igen.
Ett isolerande innerlock ska till och plastdunkar med hett vatten gör förhoppningsvis susen!