lördag 29 december 2012

Mitt LÄSande 2012


Så var det två dagar kvar av 2012, tid att summera årets enklaste läsdagboken (läs om här om du vill veta mer)

Jag vet redan att jag slagit personligt rekord med rätt mycket eftersom jag för första gången fått sätta in extra sidor i läsdagboken (nästa års blir tjockare och tanken är att den ska räcka flera år).

Jag har läst 43 böcker fler än förra året, då jag läste 166 böcker. I år har jag läst 209 böcker!! Å då är inte bilderböcker inräknade.

Av de 209 böckerna är:
17 stycken ljudböcker
41 stycken under 100 sidor
151 över 100 sidor (barn, ungdom och vuxenböcker).

Tycker ändå det är en rätt bra lista! Å som sagt det är ju två dagar kvar på året så kanske blir det en bok till över 100 sidor eller så får boken som mitt bokmärke ligger i just nu vara 2013 års första bok.

De bästa böckerna jag läst i år är i huller om buller ordning, Drömbokhandeln, Månfågel, Bekantasbekanta, Eld, Mitt liv som bok, ABC å D allt om människans viktigaste uppfinning, Dash och Lilys utmaningsbok, Fel grav och andra berättelser och Rubinröd tidlöskärlek,

Vilka böcker som var sämst? Det kan jag inte svara på, som vanligt. Jag är ofta ganska hård med de böckerna jag väljer att läsa. Därför läser jag nästan bara bra böcker. Men det är också så att jag inte är särskilt kräsen…

/Paula som haft en väldigt bra LÄSande 2012 

En av 2012 års favoriter Vad har du bakom ryggen?


En bok jag tyckt väldigt väldigt extra mycket om i år är Lena Sjöbergs bilderbok Vad har du bakom ryggen? Jag har läst den för en massa klasser från femåringar till nioåringar. Och alla tycker om den. Ena ettan på skolan tyckte så mycket om den att de gjorde en egen bok med sig själva i. Självklart var ju jag också tvungen att göra en sida då. Här ser ni Paula skolbibliotekarie som bokfigur J






/Paula

Uppdrag avklarat!


I augusti utmanade jag mig själv på skolbiblioteket. Genom dörren ”Vad läser en skolbibliotekarie?” (läs mer här: ).

Med lite fusk (större bokomslagsbilder på böckerna lästa i december) så klarade jag uppdraget. 96 böcker från 1 augusti-21 december! Det är rätt bra tycker jag själv. Många bilderböcker men också ovanligt många vuxenböcker för att vara mig mitt under pågående termin.

/Paula ”superläsare”

Bästaste Bodil Malmsten


Som julkappsbok fick jag den önskade Så gör jag konsten att skriva av bästa Bodil Malmsten. Jag tycker hemskt mycket om att läsa Bodil Malmstens böcker. De är varma, roliga, intelligenta, fundersamma, filosofiska å så handlar de ju så ofta om böcker och om att läsa böcker. I Så gör jag berättar Bodil Malmsten om hur hon gör när hon skriver böcker. Men kanske berättar hon om hur det är att vara en skrivande människa och/eller en läsande människa.

Jag är och kommer alltid först och främst att vara en läsare. En stolt läsare. En boknörd. Men kanske också en läsare som är lite smått beroende av böcker och att läsa de. I boken skriver Bodil Malmsten om sin bokfamilj.

favoritcitat från sidan. 30
”Var och en har sin boksläkt, jag har min, du har din, fina favoritböcker genom livet, då och nu, och det är din bokfamilj. Sambandet, blodsbandet mellan böckerna i en bokfamilj vet bara läsaren.”

Helt underbart det är ju så det är. Har bara aldrig tänk på det så förut. Funderat mycket över mina pappersvänner, mina vänner som bor mellan bokens pärmar. Det är ju de som är min bokfamilj!!

Jag gillar att Bodil Malmsten reflekterar över att den dikten, den boken, den texten såg ut så då men idag hade jag aldrig publicerat den på samma sätt. Att tiden har sin gång och så får det vara. Att det man tycker är bra vid ett tillfälle i livet inte är det samma vid ett senare tillfälle.

Detta är en bok som fått många hundöron och en del understrykningar under läsningens gång. En bok att klappa lite på och plocka fram flera gånger och bläddra i.

/Paula

onsdag 26 december 2012

Typo i P1


Jag har ett nytt favoritradioprogram Typo i P1. Det handlar om olika typsnitt. Än så länge har det kommit ut tio avsnitt. Varje avsnitt är tio minuter långa. Tror kanske möjligen att jag lyssnade på några för många i följd i går eftersom jag drömde om typsnitt i natt.

/Paula

Budbäraren av Fred Vargas


Tänk vad bra det är att ibland läsa en helt annan typ av böcker än vad man annars läser. Vad mycket svårare det är att komma in i en bok när man inte är lika van vid formen. När namnen i boken dessutom är franska.

Allt kretsar kring ett torg där en budbärare tre gånger om dagen ropar ut viktiga meddelande och reklam. När det börja komma konstiga meddelande till budbäraren som låter som om de är från en annan tid så läser budbäraren upp de också. En av hans lyssnare tycker sig känna igen en text och upptäcker att alla meddelande från den mystiske avsändaren handlar om pesten. Tillsammans går de till polisen för att berätta om det underliga. Polisen Adamsberg har sedan någon vecka tillbaka koncentrerat sin energi på en massa konstiga fyror som är målade på dörrar i staden. Vem och varför? Fyrorna visar sig vara ett slags skydd mot pesten. Men vem är det som vill få dagens parisare att pesten är lös?

Spännande och rätt läskig deckare som får mig att inse att jag måste bli bättre på att läsa mer varierat.

/Paula