divendres, 29 de setembre del 2017

Preparant novetats: "Encara que menut, sóc important" de Juan Hernaz i Fátima Fernández


“En una nit estelada si miro al cel em sento menut, com si fóra un gra d’arena comparat amb un planeta…”

En aquest món gran, hi ha vegades en què ens podem arribar a sentir molt menuts. La Lluna és menuda comparada amb la Terra, la Terra amb el Sol, el Sol amb altres estrelles. Però, realment, com som… grans o menuts?

"Encara que menut, sóc important", de Juan Hernaz i Fátima Fernández, obra guanyadora del IV Premi internacional d’Àlbum infantil il·lustrat Ciutat de Benicarló, explora un microunivers emocional i ens recorda que algunes coses, per menudes que semblen, són capaces de canviar una realitat, la realitat del lector, la realitat de tots nosaltres. També el podeu trobar en castellà amb el títol "Por pequeño que parezca". 

Juan Hernaz (Gijón, 1975) Il·lustrador i dissenyador gràfic, col·labora amb clients nacionals i internacionals creant imatges per a l’àmbit editorial, publicitari i teatral (escenografia). La seua tasca, caracteritzada per l’aplicació reflexiva, metaliterària i transversal de la il·lustració en diferents disciplines, ha estat reconeguda amb diversos premis dins i fora del país, dels quals destaquen els vuit premis en el Certamen d’Art Jove de Castella i Lleó, tres Premis Oh! de les Arts Escèniques, el III Premi Internacional d’Àlbum Il·lustrat Ciutat de Benicarló o el prestigiós Golden Stevie Award (IBA 2014, EUA) a la millor memòria anual corporativa europea, entre d’altres. És director de l’aula d’extensió sobre il·lustració de la Universidad de Oviedo.

Fátima Fernández (Puerto de Vega, 1972) Llicenciada en Belles Arts per la Universidad de Castilla-La Mancha, és professora d’Educació Secundària i Batxillerat. Ha escrit més de dotze llibres. La seua obra ha estat traduïda a deu idiomes. Ha participat en més d’una trentena d’antologies i ha rebut nombrosos premis i reconeixements nacionals i internacionals, entre els quals destaquen: la Menció d’Honor en el V Premi Internacional Compostel·la per a Àlbums Il·lustrats, III Premi Internacional d’Àlbum Il·lustrat Ciutat de Benicarló i IX Premi Contes per a la Igualtat. La seua obra Nora, la niña de sal ha estat adaptada al teatre, ha rebut el Premi Oh! al millor espectacle infantil i ha estat nominada als Premis MAX en la categoria de millor espectacle revelació.

dijous, 28 de setembre del 2017

Preparant novetats: "La cuina de la gent de la mar" de Juanjo Roda


"La cuina de la gent de la mar. Els ranxos a la barca" de Juanjo Roda, obra guanyadora del II Premi Internacional de Llibre Gastronòmic Ciutat de Benicarló, és un recull de plats bàsicament elaborats tal com es feien anys enrere a la barca. Tot i això, també hi trobareu algun exemple de cuines foranes on els productes de la mar són els principals protagonistes. Aquestes receptes han estat elaborades segons la tradició, que dia a dia ha anat passant d’una família a una altra. És per aquest motiu que segurament podeu trobar diferències entre els mateixos plats que s’elaboren de manera similar entre les barques veïnes.

L’experiència de diversos cuiners queda patent a l’hora de transcriure els plats que ocupen aquesta publicació. Tres ranxers que comparteixen els seus coneixements des de la dècada dels anys seixanta de la centúria passada fins al canvi de segle. En aquest llibre coneixereu grans plats amb ingredients senzills, dites marineres, mètodes de pesca, com preparar conserves o la curiosa manera de repartir els guanys entre la tripulació.

Juanjo Roda Martínez estudia hoteleria i turisme a l’Escola Costa Azahar de Castelló de la Plana. Guanya el Premi Auguste Escoffier de Château-Gontiere (França) al millor jove cuiner d’Europa i emprèn viatge per conèixer restaurants i cuiners de reconegut prestigi a escala nacional i internacional. Treballa al Fòrum Gastronòmic com a coordinador d’activitats amb cuiners com Carme Ruscalleda, Joan Roca o Ferran Adrià. Durant catorze anys s’ha encarregat de la tasca d’investigació gastronòmica al restaurant Les Moles d’Ulldecona, premiat amb una estrella Michelin. Des del 2002 és director tècnic del Concurs Nacional de Cuina Aplicada al Llagostí de Vinaròs. En l’àmbit de la docència, imparteix en un institut de formació professional de cuina i gastronomia i en centres com Consells Comarcals, el Campus de l’Alimentació de Torribera de la UB o en Escribà Academy de Barcelona. Col·labora en mitjans de comunicació i ha publicat "Els dolços i els salats als forns de Vinaròs" (2010) i "La cuina del mercat de Vinaròs" (2011).

dimecres, 27 de setembre del 2017

Preparant novetats: "Veus de ciència" de Martí Domínguez


"Veus de ciència" de Martí Domínguez, obra guanyadora del II Premi Internacional de Divulgació Científica Ciutat de Benicarló, és una invitació a descobrir un univers de lectures suggestives de ciència. Galileu, Darwin, Maxwell, Feynman, Einstein, Margulis, Dawkins o Gould són alguns dels noms que tot bon lector hauria de tenir a la seua biblioteca. Cal cultivar la lectura de ciència, ens diu Martí Domínguez a la introducció, perquè aquesta hauria de formar part del bagatge intel·lectual de qualsevol persona culta. I "Veus de ciència" és un itinerari ben plausible: un petit cànon de lectures escollides, sense més pretensió que fer gaudir al lector de la bona literatura científica.

“Al capdavall, ‘l’estil fa l’home’, com va dir el comte de Buffon. En realitat, l’estil és consubstancial a tot creador, i la ciència també és fruit de la creativitat. Resulta urgent, doncs, reunir els dos mons, i recuperar aquella vella tradició humanística, on tot és ‘scientia’, és a dir, coneixement. Aquestes Veus de ciència són una incitació a això mateix.”

Martí Domínguez, escriptor i articulista, és doctor en Biologia, professor titular de Periodisme de la Universitat de València i director de la revista Mètode. Escriu en diferents mitjans de comunicació, com ara El Temps, La Vanguardia, Ara, Levante-EMV i El País. Una part dels seus articles està aplegada als reculls Peiximinuti i Bestiari. Com a novel·lista, és autor de "Les confidències del comte de Buffon", guanyadora dels premis Andròmina, Crexells i de la Crítica de la Universitat de València; "El secret de Goethe", Premi Prudenci Bertrana i de la Crítica de la Universitat de València; "El retorn de Voltaire", que va rebre el Premi Josep Pla; "El fracassat", on novel·la la vida de Paul Cézanne, i finalment de "La sega", Premi de la Crítica Catalana, Premi de la Crítica Serra d’Or, Premi Amat-Piniella i Premi dels Escriptors Valencians. També ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Periodisme per la seua tasca com a director de Mètode. Amb el seu assaig "El somni de Lucreci. Una història de la llibertat del pensament" va rebre el XXXIV Premi Carles Rahola.

dimarts, 26 de setembre del 2017

Preparant novetats: "Els paisatges trobats" de Josep Santesmases


"Els paisatges trobats" de Josep Santesmases, obra guanyadora de II Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló, és un dietari escrit entre el 3 de novembre de 2015i el 19 de març de 2017, en el qual el paisatge humanitzat esdevé el protagonista principal de l’obra. El paisatge més proper —de Vila-rodona i d’altres indrets del seu entorn— i el paisatge que l’activitat del curs de la vida durant setze mesos i mig li ha permès copsar. Una mirada davant l’evolució dels conreus, l’activitat agrària i el temps estacional. El coneixement i les preguntes que imposa el paisatge, les percepcions, les sensacions a flor de pell. El paisatge com a matèria de descripció, interpretació i reflexió lligada a la humanització del territori.

La voluntat d’aprofundiment a partir de la mirada que sempre estira records, configura i reverteix en paisatges de tota mena. L’obra, en el fons, vol inserir en la quotidianitat dels paisatges que passen per la vida de cadascú, la necessitat de contemplar-los tot generant reflexions, de sentir-los, de viure’ls com un valor en el compromís. Dietari que tracta dels paisatges viscuts que, de fet, són els paisatges trobats.

Josep Santesmases i Ollé (Vila-rodona, Alt Camp, 1951) ha publicat diversos estudis d’història i assaig. És president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i del Centre d’Estudis del Gaià, vicepresident segon de l’Institut Ramon Muntaner i codirector de les revistes Plecs d’Història Local i La Resclosa.

En poesia, ha publicat "El món des de l’agut" (2011), "Entre el cel i la terra" (2013) [il·lustrat per 53 artistes], "Nadala del Portal" (2013) i "Gramàtiques de tardor" (2015). En prosa, "Riu Avall. Recull d’articles. 1986-2002" (2002), "Santes Creus i les terres del Gaià. Proses pintades" (2006) [il·lustrat per Joan Cunillera], "Viatge literari per la vall del Gaià. Les terres altes" (2008), "Quarts i hores I. Societat i política" (2012), "Ai fill que no et regalimi la salsa!" (2013) i "Quarts i hores II. Terres, llocs i paisatges "(2014).

dilluns, 25 de setembre del 2017

"Acta de naixement de la comarca del Maestrat". La revista Saó es fa ressò del llibre de Vicent Royo

"Una obra bàsica per a l'estudi del Maestrat". Així ha denominat el crític Josep San Abdón el nou llibre de Vicent Royo, "Els orígens del Maestrat històric", en l'article que ha aparegut publicat a la revista Saó. Com apunta en la ressenya, aquest nou llibre busca "ajudar a superar les dificultats que hi ha a l'hora d'efectuar una recerca històrica de la comarca (...) i reivindicar un lloc en el futur de la comarca, que un dia va ser protagonista d'episodis importants de la història valenciana".

L'article de San Abdón a Saó realitza un recorregut pels capítols del llibre, ordenats de manera cronològica des del moment de la conquesta cristiana i presa dels principals castells del nord del nou Regne, fins a la constitució del Maestrat de Montesa (enguany es compleix el set-cents aniversari d'aquesta efemèride) i els conflictes que s'alçaran entre les noves comunitats rurals i els senyorius.

"Un estímul necessari per a una comarca que lluita en els darrers anys per reivindicar una sèrie de carències que arrossega des de fa molt de temps". Podeu llegir l'article sencer tot clicant sobre la imatge.


Clicar per ampliar

La biografia de Mossèn Joan Abarcat es va presentar a Castellar del Vallès


La Terrassa d'El Mirador de Castellar del Vallès va acollir l'estrena del nou llibre de Jacint Torrents "Mossèn Joan Abarcat i Bosch", un recorregut per la vida d'aquest sacerdot nascut a Tortosa l'any 1863 i mort a la localitat del Vallès al 1943, després de passar la major part de la seua vida. En la presentació, que va comptar amb el professor i traductor Joan Sellent, Torrents va posar de manifest la tasca cultural de mossèn Abarcat, sobretot en els camps de l'escriptura i de la música, tot destacant amb la composició Els pastors cantaires de Betlem, la qual es va interpretar en directe gràcies a la coral Xiribec.

Per conéixer més, podeu llegir la crònica publicada a L'Actual, tot clicant ací.

Imatge: Ajuntament de Castellar del Vallès

dissabte, 23 de setembre del 2017

"Que són i el que representen les marques al segle XXI". El digital Descriu parla de l'assaig de Pilar Alfonso

"Encara que coste de creure, als Estats Units el tatuatge més sol·licitat és el logo de Nike." Aquesta dada obre la ressenya que Carme Pinyana al digital Descriu dedica a "(Tot) el que encara no saps sobre les marques" i mostra el caire didàctic i alhora rigorós que la professora Pilar Alfonso ha imprimit en aquest assaig que aborda el paper que juguen les marques en la nostra societat. 

Així, "amb un llenguatge molt planer i un estil amè i fàcil de llegir, el que són i el que representen les marques al segle XXI, la seua importància en “l’educació” de la societat, i tot un seguits de “relats” de marca", i empra tot un seguit d'imatges corporatives ben conegudes i universals: Coca-Cola, Apple, Benetton, el Futbol Club Barcelona, el Guggenheim de Bilbao o Cristiano Ronaldo. Pensat per a l'alumnat de Secundària, el llibre de Pilar Alfonso està obert a tots els públics, als quals farà reflexionar sobre què és una marca, com es comunica i l'oposició que hi genera.

Un exercici de bona comunicació, assequible a públic general i, molt adequadament, també pensat per al lector jove. Un recull de “relats” que ens pot aportar molt per tal que en siguem més conscients del nostre paper com a consumidors de marques.

Podeu llegir la ressenya sencera de Carme Pinyana tot clicant ací.

divendres, 22 de setembre del 2017

Vicent Pitarch va presentar a Castelló "Penyagolosa fascinant, de nom venerable"

 
 
Passat dimecres 20 de setembre, el filòleg i sociolingüista Vicent Pitarch va presentar a la Llibreria Argot el seu nou llibre "Penyagolosa fascinant, de nom venerable", una curiositat filològica en la que el delegat de l'Institut d'Estudis Catalans a la capital de la Plana explora al voltant del topònim "Penyagolosa", l'emblemàtic cim que domina el nord valencià. El que comença sent una pregunta sobre com "el gegant de pedra" va incorporar l'article "el" després de segles sense dur-lo, acaba sent un homenatge literari a "la fita senyera del poble meu" i al poeta Miquel Peris i Segarra en el centenari del seu naixement.

Imatges: Argot

dijous, 21 de setembre del 2017

"Quan truquen de matinada" al Club de Lectura de Polinyà de Xúquer

L'escriptor Salvador Vendrell hi serà el pròxim divendres 29 de setembre al Club de Lectura de la Biblioteca de Polinyà de Xúquer per parlar de "Quan truquen de matinada", la novel·la amb la qual va obtindre el Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt.

Tot alternant tres moments temporals claus de la història contemporània valenciana, Vendrell ens porta les vivències de Pere, un historiador reconvertit a periodista en l'actual València en crisi. Recordarà les seues experiències durant la Transició, quan tot semblava possible, mentre treballava en les memòries de la vídua de l'anarquista Camil Albert.

dimecres, 20 de setembre del 2017

"Divers i corprenedor com la vida mateixa". El poemari "On la sang" vist per Anna Ruiz Mestres

Anna Ruiz Mestres ha publicat una nova crítica de "On la sang" als setmanaris El 3 de Vuit, El Vallenc i La Conca, en el que analitza el reeixit poemari de Ricard Garcia, premi Ciutat de Sagunt. La ressenya, després de definir el llibre com "divers i corprenedor com la vida mateixa", realitza un recorregut per les quatre parts en les que s'estructura l'obra, la qual tracta "un enfilall de temes (...) una mostra de les petites grandeses que marquen les nostres vides".

D'aquesta manera, hi destaca l'amor, la sexualitat, la passió i la força que predominen en l'obertura del llibre de Ricard Garcia, amb un protagonisme de la vida i la mort com a dicotomia. D'ací passa a un segon capítol on descriu la fragilitat humana. La tercer part fa present "un punt de vista existencialista el pas del temps, i les dificultats que et porta la vida"; ací la sang del títol fa la seua aparició, en paraules de Ruiz Mestres, que s'alterna amb símbols poètics: llum, terra, sal, foc... Tot per acabar amb la mort i el record.

Tenim doncs, a les mans, una obra que no fa concessions, vital, dura, punyent, apassionada, que recorrerà les venes del lector, reflexionant però sobre la vida on la sang flueix i amarant de reflexió filosòfica i força poètica aquest bell poemari de Ricard Garcia.

Podeu llegir la ressenya en el blog d'Anna Ruiz Mestres, tot clicant ací.

dimarts, 19 de setembre del 2017

"Vivia la vocació com un projecte de vida". Cazarabet entrevista Alícia Coscollano, autora de la biografia "Carmen Segura i Martí"

A més de ser una llibreria que des del poblet aragonès del Mas de les Mates aplega a tot arreu, Cazarabet també té una vessant de difusió de la cultura a través de les entrevistes que realitza a autors i autores, especialment centrades en qüestions de patrimoni i d'història contemporània. Una de les darreres que han vist la llum ha estat la conversa mantinguda amb Alícia Coscollano arran del seu nou llibre, "Carmen Segura i Martí. Una mestra avançada al seu temps", un retrat de la coneguda docent de Benicarló, un referent de l'ensenyament abans i després de la Guerra Civil.

"Com a ésser humà crec que era extraordinària", comença explicant Coscollano, qui ha composat la biografia a través de les aportacions sentides de companyes i alumnes d'aquesta mestra, nascuda a Roquetes, formada a Barcelona en el marc de les noves pedagogies i establerta a Benicarló. "Les seus classes eren dinàmiques i oferia una educació integral que passava tant per la filosofia o les matemàtiques, com per la música o la pintura. A més, realitzava sortides vora mar per tal que les alumnes pugueren pintar a l'aire lliure", assenyala l'autora.

Avui en dia, un certamen infantil de contes recorda la figura de Carmen Segura, però el pas del temps ha esborrat part del seu llegat: "els seus esforços en aconseguir que les dones estudiaren, que continuaren amb la seua formació. Va ser ella la que va formar les primeres dones que van accedir a llocs de treball en empreses a Benicarló".

La seua semblança, traslladada per diferents alumnes, ha estat una aproximació, unes pinzellades d'un retrat més ampli. es pot llegir entre línies. Ella, de fet, vivia la vocació com un projecte de vida. Quan finalitzava les classes del dia s'emportava a alumnes a casa, i allí continuava oferint llibres, tocar el piano o pintar. Vivia l'ensenyament en totes les vessants i gaudia d'una formació holística. No és gens fàcil, ni inclús actualment, trobar persones amb tants interessos per la vida.

Podeu trobar l'entrevista completa tot clicant ací.

divendres, 15 de setembre del 2017

"La maleta del abuelo" participa en la campanya d'art solidari "Redes para no olvidar"


Amb "La maleta del abuelo", Juan Hernaz i Fátima Fernández empraven el llenguatge de l'àlbum il·lustrat per explicar als més menuts, amb sensibilitat i emoció, què és la malaltia de l'Alzheimer i com afecta als majors. La proposta, guanyadora del III Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló, de seguida també va despertar l'interès de professionals que treballen amb aquestes situacions.


Així, Onada, a través de "La maleta del abuelo", col·labora en la iniciativa "Redes para no olvidar", que ara mateix es troba en una campanya de micromecenatge. Està impulsada per la directora artística Carmen Gallo, i com exposa en la descripció, es tractaria de "doce sesiones con metodologías artísticas y participativas para que los beneficios de ese trabajo enriquezcan a la globalidad de la comunidad. Las artes visuales, la música, la expresión no verbal, la verbal, la narración del cuento, etc, serán algunas de estas manifestaciones para trabajar sus emociones, llegar a sus sensaciones si no puede ser a sus recuerdos. Queremos  realizar  un video creativo, que muestre los procesos y las acciones o actividades que se desarrollen a posteriori. Pretendemos tender puentes entre la salud, el arte y la cultura mostrando el viaje de la memoria de las personas con demencia  y combatir así el estigma social creado".

Hi podeu contribuir en la campanya de micromecenatge fins el pròxim 26 d'octubre.

dimecres, 13 de setembre del 2017

La biografia de mossèn Joan Abarcat es presenta el 21 de setembre a Castellar del Vallès


La terrassa d'El Mirador de Castellar del Vallès acollirà l'estrena del nou llibre de Jacint Torrents, el pròxim dijous 21 de setembre. En "Mossèn Joan Abarcat i Bosch", l'escriptor de Santa Coloma de Gramenet aborda la biografia d'aquest religiós nascut a Tortosa l'any 1863. Establert a Castellar a finals del segle XIX, va esdevindre en tot un agent cultural de la població, que culminaria en la composició de l'obra 'Els pastors cantaires de Betlem'.

L'acte serà a partir de les 19 hores, i comptarà amb la participació del professor i traductor Joan Sellent. També hi haurà la interpretació musical de peces de mossèn Abarcat a càrrec de la Coral Xiribec.

dijous, 7 de setembre del 2017

Preparant novetats: "Muniatto celebra la Diada" de les Germanes Besolí


Aquest Onze de Setembre aplega una nova aventura de Muniatto! En "Muniatto celebra la Diada", el xiquet més conegut de les Terres de l'Ebre, creat per les Germanes Besolí basant-se en el pallasso Muniatto, acudeix a Barcelona per celebrar la Diada de Catalunya. S'enduu una bona decepció quan cap dels seus amics el vol acompanyar, però a la capital, una bona amiga li ensenyarà què significa un dia tan assenyalat com aquest.

Amb ja 21 volums, la col·lecció Les Contalles de Muniatto és una reeixida referència de la literatura infantil al sud català. Els textos són obra d'Olga Besolí, mentre que Ester Besolí ha fet les il·lustracions. I com en els darrers contes, també hi ha la versió en anglès.

Preparant novetats: "Carn de ficcions" d'Anna Chover


"Carn de ficcions" surt de la necessitat d’experimentar amb l’expressió poètica de l’erotisme i les textures del desig. Desig, en primera instància, d’escriure, i d’ací el caràcter metaliterari d’alguns textos, que expliciten el plaer de l’escriptura i del quadern com a refugi. Però també desig carnal, en el sentit de la màxima d’Ausiàs March, “la carn vol carn”. 

L’escriptura adquireix així un caràcter subversiu en la mesura que explicita els pensaments libidinosos que tot subjecte social calla. És, a més, un jo poètic conscient d’ésser una dona (com les de Beauvoir) en construcció, que es busca nueta enfront del mirall i a través d’ell. El resultat és un recull d’escenes quotidianes que juguen amb el llenguatge fotogràfic i amb referències musicals que van dialogant amb els poemes. 

Instantànies que van filant el viatge emocional de la veu poètica per diferents etapes d’un desig carnal no satisfet i que estructuren el poemari. Ficcions eròtiques que permeten fugir d’una realitat estressant i deshumanitzada amb un to humorístic, influència de la fascinació pel Vicent Andrés Estellés d’El coixinet. 

Anna Chover Lafarga (Almàssera, València, 1976) és doctora en Filologia Hispànica per la Universitat de València (2010). Entre el 2002 i el 2006 realitza estades d’investigació (a l’Havana i a la Universitat de Brown, Rhode Island), inici de la seua tasca investigadora en l’àmbit de la crítica literària feminista. Concretament, la seua tesi doctoral analitza l’erotisme i la diversitat sexual en les narradores cubanes dels anys noranta, tema sobre el qual ha intervingut en congressos i publicat diferents articles a l’editorial Excultura (Veneçuela) o a la revista digital Orillas (Padova University Press). Com a docent, des que va començar el 2006 en la Universitat de València, ha exercit en diversos centres, com la Jaume I (Castelló de la Plana) o la Florida Universitària (Catarroja), on treballa actualment. Ha sigut sempre lectora i escriptora, també de relat curt, però amb "Carn de ficcions" ha tingut el coratge de deixar-se llegir.

dimecres, 6 de setembre del 2017

Torna La Setmana del Llibre en Català amb les novetats literàries d'Onada


El final de l'estiu ve acompanyat de la principal fira literària de les lletres catalanes, amb el permís de Sant Jordi. Un cop més, i ja en van 35 edicions, el mes de setembre comença amb la Setmana del Llibre en Català, que enguany s'estendrà entre els dies 8 i 17 d'aquest mes en un indret privilegiat: l'avinguda de la Catedral de Barcelona. En aquest temps, aquest espai serà l'epicentre del llibre i de la cultura amb una ampla programació adreçada a tots els públics i a tots els gustos, tot acompanyant-se de desenes de casetes de llibreries, editorials i institucions.

En aquesta nova edició, les obres d'Onada hi seran principalment en dues casetes: la número 8, gestionada per l'Associació d'Editors del País Valencià, i la número 33, que aplega a un conjunt d'editorials distribuïdes per Nus de Llibres. En els dos aparadors hi trobareu una ampla selecció del catàleg i especialment de les novetats, com "Les muixerangues valencianes" de Joan Bofarull, "El gripau Estanislau ...i altres poemes" de Montse Boldú, Clara Codina i Susana Bacardí, "El torb sobre el mar" de Jeroni Muñoz o "Carn de ficcions" d'Anna Chover, entre d'altres.

Presentació i signatures
A més a més, hi comptarem amb un parell d'esdeveniments literaris, ambdós el mateix dia, el diumenge 10 de setembre. D'una banda, a la vesprada Ricard Garcia signarà exemplars dels seu reeixit poemari "On la sang", que ja compta amb una segona edició pocs mesos després de l'estrena. I de l'altra, és el dia escollit per a la ja habitual expedició organitzada pels editors valencians a La Setmana: la Collita Valenciana omplirà l'avinguda de la Catedral de tot allò que es cou al sud de la llengua. Per part d'Onada hi participarà, a les 17.25 hores, l'escriptor Josep Manuel San Abdón amb la biografia del comunicador i polític morellà Manuel Milián Mestre.

divendres, 1 de setembre del 2017

El més consultat a Onadaedicions.com durant agost

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes d'agost.

FICCIÓ

1. Quan truquen de matinada. Aquesta novel·la de Salvador Vendrell és tot un clàssic del catàleg de Narratives. Després de guanyar el Premi Ciutat de Sagunt, ara fa quatre anys, ja ha comptat amb dos noves edicions, una d'elles adaptada a la col·lecció juvenil Maremàgnum, i fins i tot una ruta literària pels espais del llibre. Tres històries en tres moments clau de la història valenciana contemporània s'hi troben a partir dels ulls de Pere, un historiador reconvertit a escèptic periodista.

2. La maleta del abuelo. Mentre esperem a finals de setembre al seu nou àlbum il·lustrat, "Por pequeño que parezca", aquest llibre dels asturians Juan Hernaz i Fátima Fernández, es manté com una de les noves obres infantils que conjuguen emotivitat i tendresa per explicar als més menuts situacions de la vida, en aquest cas, els majors afectats amb la malaltia de l'Alzheimer.

3. Les hores ermes. El poeta picassentí Vicent Torres va guanyar el passat Premi Vila de Puçol amb un llibre que parteix de les absències i de les pèrdues. Amb un to de dietari, els versos de Torres transcorren de la tardor a la primavera mentre descriu escenes de la quotidianitat, que aconsegueixen crear matèria poètica a partir de les recerques i les motivacions del jo poètic.

4. Vacances entre pedres. Fa tot just uns dies que es va estrenar el nou volum de la dinàmica col·lecció infantil El Montsià de Bàrbara i Jaume. Tot continuat la seguida d'un poble per capítol, en aquesta ocasió els protagonistes creats per Núria Ibáñez es desplacen fins a la vila de Freginals per mostrar el seu patrimoni natural i festiu. Amb aquest ja són set els contes que busquen difondre entre els més menuts la riquesa de la comarca del Montsià.

5. El retorn de l'Àngela. Va ser un dels títols en nom propi el passat Sant Jordi, i ara hi torna com una de les apostes narratives d'Onada per a la rentrée literària de tardor. Precisament en la tardor de les seues vides hi són les quatre protagonistes d'aquest nou llibre de Maria Lluïsa Amorós, quatre dones, amigues en la infantesa i reunides dècades després, que encara tenen per davant nous reptes vitals, alguns encoratjadors, d'altres complicats.

NO FICCIÓ

1. La Jana moderna (I). Territori i demografia. Ha estat una de les novetats d'aquest mes d'agost, i es va presentar a aquesta vila del Maestrat el passat dia 23, amb una notable assistència de públic. L'historiador Joan Ferreres, després dels seus treballs sobre els segles XVI, XVII i XVIII en altres viles de la comarca, se centra ara en la població de La Jana i en el barri, ja desaparegut, del Carrascal, per fixar-s'hi en com era el terme (les partides, els indrets singulars) i la població durant l'època moderna.

2. Pinzellades de la història de Mont-roig. Vam obrir l'estiu amb aquest curiós volum d'història local narrada d'una forma ben amena i il·lustrada. Des del Centre d'Estudis Mont-rogencs, tot un referent en l'estudi d'aquesta vila i per extensió, de la comarca del Baix Camp, van impulsar aquest recorregut pels principals episodis històrics de Mont-roig del Camp i de la seua gent, des de l'antigor fins els nostres dies. El llibre compta amb les colorides aquarel·les de Lluís Fongrau, qui ha retratat cadascun d'aquests moments.

3. Carme Segura i Martí. L'escriptora i periodista Alícia Coscollano és l'autora d'aquesta biografia al voltant d'una mestra avançada al seu temps, emblemàtica a Benicarló, localitat on s'hi va presentar l'obra el passat mes de juliol. A través dels testimonis de companyes i alumnes, Coscollano ens recupera la figura d'una docent només preocupada per que les xiquetes tingueren la millor educació possible. Nascuda a Roquetes (Baix Ebre) i formada a Barcelona, Segura va aplegar a Benicarló durant la II República, i va exercir de mestra en aquesta ciutat durant tres dècades, fins la seua jubilació, deixant una empremta indeleble en aquells qui la van conèixer.

4. Manuel Milián Mestre. Sens dubte, el llibre més mediàtic d'aquest estiu que ja apunta els seus darrers compassos; i no sols per la llarga trajectòria del biografiat en els mitjans de comunicació, sinó també pel convidat a la presentació que hi va tindre lloc a Morella: l'actor David Janer, conegut per la sèrie "Águila Roja". Anècdota a banda, la conversa mantinguda entre el professor Josep Manuel San Abdón i el polític i comunicador dels Ports cada cop compta amb un major interès entre el públic.

5. Les muixerangues valencianes. Es compleix un any de l'estrena del llibre de Joan Bofarull, un viatge per les torres humanes que es planten al llarg de la geografia valenciana, des de les conegudes muixerangues d'Algemesí (les quals ja preparen les seues festes de setembre) com els improvisats pals de pollastre de la Salzadella. Amb una profusió de fotografies, l'obra il·lustra sobre un dels elements patrimonials més genuïns i a la vegada més desconeguts, de la tradició festiva valenciana.